Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
znam ja da je to sada tako, ali sam uveren, zato sto mislim da je to zakonomernost svakog obespravljenog drustva, da ce u nekom, doglednom trenutku buducnosti doci do kristalizacije jednog ozbiljnog pokreta cije ce seme biti, na primer, deset ili petnaest mladih Roma koji se nalaze izvan obicajne mreze korupcije i nepotizma i klijentizma i svega i svacega ruznog cega sam se vec nagledao (a ti i mnogo, mnogo vise), i onda ce uslediti pravi, vrlo ozbiljni zahtevi. a rasisti ce i tada biti tu.edit: apropo sajtsijinga ljudske muke, pristao bih da vodim bogate svinje u takve akcije samo ako bi pristali da posle toga radi vece verodostojnosti odrade i jednu duplu smenu na stajgi. bez kurtona.
trollnego ja sam se sada setio kako je, pre ne znam vise ni koliko godina, kada je pok. bogdanovic postao gradonacelnik otpoceo hajku na ulicne preprodavce. tada sam imao prilike da vidim kako policija i tv ekipa RTS jure coveka koji je prodavao gace ispred starog merkatora. kasnije u toku dana gledam pok. bogdanovica na TVu i pitaju ga otkud ova hrabra akcija vlasti i sta ce sada ti ljudi da rade. on kaze pa ne znam, moraju se snaci i tako to a onda: pa ne zeleti valjda da kada stranci dodju u beograd prvo vide tezgu sa gacama!
Posted
trollnego ja sam se sada setio kako je, pre ne znam vise ni koliko godina, kada je pok. bogdanovic postao gradonacelnik otpoceo hajku na ulicne preprodavce. tada sam imao prilike da vidim kako policija i tv ekipa RTS jure coveka koji je prodavao gace ispred starog merkatora. kasnije u toku dana gledam pok. bogdanovica na TVu i pitaju ga otkud ova hrabra akcija vlasti i sta ce sada ti ljudi da rade. on kaze pa ne znam, moraju se snaci i tako to a onda: pa ne zeleti valjda da kada stranci dodju u beograd prvo vide tezgu sa gacama!
sta je vama, kakav troll i off, sve su ovo price o Beogradu.nedavno su oterali babe sa Slavije koje prodaju mimoze. i to je bilo 1 veliko ruglo. sigurno vece ruglo od sasvim legalnih neprekidno odrzavajucih ulicnih "sajmova knjiga" pod prljavom plastikom, na musavim tezgama na kojima se prodaju Protokoli Sionskih mudraca.
Posted
sta je vama, kakav troll i off, sve su ovo price o Beogradu.nedavno su oterali babe sa Slavije koje prodaju mimoze. i to je bilo 1 veliko ruglo. sigurno vece ruglo od sasvim legalnih neprekidno odrzavajucih ulicnih "sajmova knjiga" pod prljavom plastikom, na musavim tezgama na kojima se prodaju Protokoli Sionskih mudraca.
ali toga ima i u becu. a baba sa mimozama nix ima u becu.(mislim na protokole sionskih mudraca)beograd nije provincija ali njegova politicka i kulturna elita su (mostly) dozlaboga provincijalne.
Posted
beograd nije provincija ali njegova politicka i kulturna elita su (mostly) dozlaboga provincijalne.
true. ali uzrok tome nije ni u beogradu ni u unutrašnjosti nego u srbiji kao državi.
Posted
true. ali uzrok tome nije ni u beogradu ni u unutrašnjosti nego u srbiji kao državi.
pa, recimo u ideoloskim matricama.nisam ni mislio da postoji nesto u beogradskom vazduhu :D
Posted
pa naravno, u bombaju vec odavno dobar biz pravi agencija koja se zove 'reality tours' koja vodi turiste kroz daravi, najveci slam na planeti (slumdog millionaire). ja se uvek zagrcnem od smeha a malo mi bude i mukica kada vidim sve ove namestene tekstove po raznim guardianima o tome kako je beograd hidden gem, european capitol of nightlife (oficijelno - lonely planet za ovu godinu), a na 500m vazdusne linije najveci slam u jednoj evropskoj prestonici.... totalna tragedija. jedino sto bas nije uvek bilo jednostavno za prolaz kroz ovaj sto je sad raseljen, ne samo sto je uzasno do neba, nego ima i agresije u vazduhu ponekad, prosto mi je bilo uzasno da vodim nekakve turiste u sajtsiing ljudske muke
a dobro, nisam se usudjivala bas da im zalazim u dvoriste. cak sam dobila rascepane pantalone od umilnog im psa samo u prolazu!vise smo se koncentrisali na pojavu u nemogucem kontekstu, kontakt sa prirodom lepotom i siluete grada.
edit: apropo sajtsijinga ljudske muke, pristao bih da vodim bogate svinje u takve akcije samo ako bi pristali da posle toga radi vece verodostojnosti odrade i jednu duplu smenu na stajgi. bez kurtona.
ok ali ovi svakako nisu bogate svinje:))) vise kao mladi ljudi i studenti zainteresovani za stvaran zivot ovde.
Posted
ok ali ovi svakako nisu bogate svinje:))) vise kao mladi ljudi i studenti zainteresovani za stvaran zivot ovde.
ma dobro :) nisam ni mislio da se takvi skupljaju u srbiji. nismo mi mnogo privlacna destinacija za bogate svinje, nasa beda nije mnogo filmska, tako da kazem.ali ko zna, mozda u neko dogledno vreme privucemo i takve.
Posted

nemojte da mislite da se pametni stranci ne bave beogradom. romi i favele su ohoho obradjeni. isto tako sizofrena arhitektura. a pre dva meseca u bauweltu (koji se najvise bavi nama) je bila kolosalna reportaza o sakralnoj arhitekturi, novim crkvama itd. srbija mu dodje kao nekakva arhitektonska utopija. jedan moj poznanik, berlinski arhitekta, sokiran dizajnom jedne zgrade na dunavskom keju na pocetku zemuna, prepakovao je istu u hotel negde u nemackoj, sad se gradi.

Posted (edited)
znam ja da je to sada tako, ali sam uveren, zato sto mislim da je to zakonomernost svakog obespravljenog drustva, da ce u nekom, doglednom trenutku buducnosti doci do kristalizacije jednog ozbiljnog pokreta cije ce seme biti, na primer, deset ili petnaest mladih Roma koji se nalaze izvan obicajne mreze korupcije i nepotizma i klijentizma i svega i svacega ruznog cega sam se vec nagledao (a ti i mnogo, mnogo vise), i onda ce uslediti pravi, vrlo ozbiljni zahtevi. a rasisti ce i tada biti tu.
Jasno. Zato sam i reagovao na onaj post, smatrajuci da je veoma bitno najpre tacno definisati sta su najveci problemi. Romi su samo delimicno krivi za taj nedostatak svesti o zajednickom interesu. Kad je neko stalno u nekom stanju ugrozenosti, na margini i bori se da prezivi iz dana u dan, ne cudi sto se okrece ka svom privatnom interesu docim mu ovi ostali izgledaju potpuno apstraktni i nedovoljno vredni truda. Kad neko uspe da im objasni da sijaset tih svojih privatnih problema mogu da rese jedino "marsem kroz institucije" organizuju se i funkcionisu podjednako dobro kao i svi drugi. Ali to objasnjenje i kad dodje dodje veoma retko i sporadicno pa ne moze da se stekne navika niti nabilduju pozitivni primeri koji su neophodni kao osiguranje da organizovanje nije besmisleno i bez osnova.Mnogi dobronamerni ljudi u Srbiji, saosecajuci sa generalno ocajnim polozajem Roma, upadaju u drugu krajnost koja je sacinjena od patroniziranja i "uzimanja u zastitu nesrecnih Roma" neselektivno i arbitrarno, smatrajuci valjda da zato sto su Romi posebno ugrozeni moraju se posebno i tretirati u svakoj prilici. Moja neka iskustva govore da to ne samo da ne moze da im pomogne vec ih jos dublje gura u taj beskonacni krug osecanja nemoci i izolovanosti, jer revolt koji se kod nekih potencijalno vaznih ljudi za romsku zajednicu javlja po tom osnovu izgubi se u gnevu i nepoverenju u sve i svakoga, pa na kraju uopste ne ispadne konstruktivan. Jedino sto je do sada upalilo kod njih je striktno i pedantno odrzavanje na liniji "vi ste isti kao i svi ostali i to morate da dokazete i sebi i tim ostalima". Mislim da je to iz razloga sto, iako je tacno da Romima treba svasta sto ostali prakticno podrazumevaju da imaju, pre svega im treba postovanje i trebaju im obaveze koje sezu malo dalje od obaveze da se prezivi do sutra. Nedostatak te dve stvari ih satire na svakom drustvenom polju sa kojeg moraju da pocnu svoju krajnju emancipaciju.A rasizma i predrasuda prema Romima se necemo otarasiti jos mnogo nakon sto Romi postanu podjednako vazan i pravno zasticen subjekt u Srbiji koliko i svi drugi gradjani. To je, na zalost, maltene opste mesto u Evropi. Da se ja nesto pitam tu bitku za uklanjanje rasizma i predrasuda u ovom trenutku uopste ne bih vodio osim, naravno, u slucajevima krsenja zakona koji nastaju kao posledica te dve stvari, jer se po mom sudu jos neko vreme ta bitka ne moze dobiti. Fokusirao bih se na obrazovanje, politicko organizovanje, rad sa socijalnim sluzbama i zavrtanje sije kriminalu koji se odvija na bazi romske radne snage. Edited by harper lee
Posted

inace mi je potpuno fascinantan fenomen poredjenja sa gorima od nas, u fazonu - evo vidite sta im rade u slovackoj, ceskoj i madjarskoj, ovde im je super. jos nismo poceli da dizemo zidove prema njima (usti nad labem) i organizovano ekspedujemo. i ovo djilasovo - jel stvarno to rekao - ne trazite od nas da budemo bolji nego sto ste vi prema njima u rimu.kako bi mu nacionalizovao kucu na senjaku i pretvorio u cigansko obdaniste, bez pardona. ako su ovakvi bili oni kojima su to radili 1945. onda potpuno razumem i opravdavam.

Posted

jedan moj poznanik, berlinski arhitekta, sokiran dizajnom jedne zgrade na dunavskom keju na pocetku zemuna, prepakovao je istu u hotel negde u nemackoj, sad se gradi.
ovo je jako zanimljivo. koja zgrada, mozes li reci nesto vise?
Posted (edited)
nemojte da mislite da se pametni stranci ne bave beogradom. romi i favele su ohoho obradjeni. isto tako sizofrena arhitektura. a pre dva meseca u bauweltu (koji se najvise bavi nama) je bila kolosalna reportaza o sakralnoj arhitekturi, novim crkvama itd. srbija mu dodje kao nekakva arhitektonska utopija. jedan moj poznanik, berlinski arhitekta, sokiran dizajnom jedne zgrade na dunavskom keju na pocetku zemuna, prepakovao je istu u hotel negde u nemackoj, sad se gradi.
tacno. jos pre deset godina je srdjan vajs dovodio neke holandske arhitekte ovde da se bave nadgradnjama devedesetih. ja znam da su ljudi posebno odlepljivali na one alpske kucice na vrhu zgrade kod brankovog mosta.i ne oni 1945 su bili gori. sad ce odnekle da iskoci sulak :D Edited by kim_philby
Posted
tacno. jos pre deset godina je srdjan vajs dovodio neke holandske arhitekte ovde da se bave nadgradnjama devedesetih. ja znam da su ljudi posebno odlepljivali na one alpske kucice na vrhu zgrade kod brankovog mosta.i ne oni 1945 su bili gori. sad ce odnekle da iskoci sulak :D
eh da samo znas kako puca pogled iz tih alpskih kucica! moze i Daddy Cool da posvedoci
Posted
 ovo je jako zanimljivo. koja zgrada, mozes li reci nesto vise?
i ja se interesujem. ne mogu da se setim nicheg (bash toliko!) shockantnog u tom kraju :unsure:
Posted

Samo da se pokenjam da novu odluku gradske vlade da penzioneri imaju pravo na besplatan gradski prevoz.Ova superhik ekonomija će ovu državu da odvede u tri lepe ako se sa takvom praksom uskoro ne prestane, ali na žalost izgleda da naši vrli gradski oci i dalje vole da se igraju socijalne demagogije. U ovom gradu nezaposlena osoba (dakle osoba sa 0 dinara prihoda) plaća markicu za prevoz 900 dinara, dok penzioner koji svakako ima nekakva primanja, pa možda i veća od 50 hiljada dinara, može besplatno da se vozi gradskim prevozom. Stvarno mi nije jasna logika po kojoj se treba solidarisati sa srednjom klasom. To dugoročno ne može da opstane, to mora da se uruši jer je pritisak na budžet neizdrživ.