Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
Decentralizacija.
upravo tako.a propos teme:- u mom selu pored Beograda od kad znam za sebe zive i Romi ali se na to nikad nije obazirao. Obrenovac ponosno sredjuje CigaMalu na shabackom putu, izgleda sada kao bombonica.- ako je u sklopu kredita kaluzula bila - 2,5 za raseljavanje i ako ju je beogradska strana potpisala nije mi jasno kako je moguce da je to sada "trosak" i da se na te pare uopste racunalo kao novac za obnavljanje Gazele- to sto je Beograd dobio pare za takvu operaciju ja bih smatrala uspehom grada i bila bih vise nego srecna da ih namenski potrosim i da trazim jos pa da resim problem i ostalih 100 000 ljudi koji zive pod losim uslovima- danas objavise rezultat da u Francuskoj ima 10 miliona koji zive po losim uslovima. Brojka je, naravno, malo napumpana posto dolazi od Emmaus-France fondacija koja se vec 60 godina bori za bolji zivot onih koji zive u losim uslovima.jedan od volontera fondacije je Eric Cantona koji je objavio divnu knjigu stravicnih i dirljivih fotografija ljudi (nema veze da li su Romi ili vanzemaljci, imigranti, azilanti, siromasni, u nasem slucaju - juznosrpske izbeglice - LJUDI) koji zive u losim, uzasnim uslovima.1864b28b8438bc73.jpgcanto_livre_xl.jpgAko su pare vec ukljucene u deal, ako je deal vec povoljan, potpisan, da li je uopste bitno kome cemo prvo pomoci?Ti ljudi su ziveli pod kartonima, sada u kontejnerima.Tu gde su - NE SMEJU, NE MOGU da ostanu.Te pare ili neke druge pare mogu da budu upotrebljene da im se nadje smestaj u selima oko Beograda gde su nekad, na primer, kao i ostali moji zemljaci iz sela oko Beograda radili na plantazama i farmama PKB-a.dati im stan ili bilo kakav smestaj, tek da bi se ispunili uslovi bice bacanje para kroz prozor.takvi problemi se i u mnogo bogatijim zemljama resavaju godinama. ali se bar pocne jednom i sto je najvaznije - ljudi shvate da je i onaj koji zivi pod kartonom isto covek i da mu je neophodno da mu se pomogne.bez rasprave tipa da li je ili ne "posteno" da svako ko zivi ilegalno ima pravo na pomoc ili ne.Ima pravo a drustvo ima obavezu.
Posted

o cemu pricamo? u luci beograd su nekoliko godina stajali kontejneri dobijeni od nemacke vlade u vreme kada su slali rome azilante nazad u srbiju. niko nije pomerio dupe da ih BILO GDE stavi, makar i na livadu. tek kada je doteralo do duvara, setili su se da mogu da ih upotrebe - izmedju ostalog da eskiviraju bilo kakvo trajno resenje. pisali smo o tome pre skoro godinu dana.drugo, postoji potpuno neverovatan idejni projekat koji je radila jedna mlada arhitektica, ne mogu tacno da se setim da li je bio diplomski ili magistarski rad - forumski DIA pomozite - u pitanju je projekat romskog naselja potpuno prilagodjen specificnostima nacina zivota (kao sto je recimo sakupljanje sekundarnih sirovina). ako se ne varam cak se i pominjala lokacija, neki potez iza visnjicke banje ili mirijeva. ovaj projekat je kruzio planetom kao ogledni primer, cak je podobijao i neke nagrade. ne sumnjam da sa rasistima u vlasti nikada nece ugledati svetlo dana.

Posted
o cemu pricamo? ........................ rasistima u vlasti nikada nece ugledati svetlo dana.
mislim da si sam sebi odgovorio. problem nisu ni kontejneri ni naselja gradjena po meri.problem je OTVORENA mrznja, OTVOREN elitizam, izivljavanje nad slabijima, OTVORENA divljacka borba za sebe i samo za sebe.jebes takvo drustvo i takve ljude. muka mi je.
Posted
mislim da si sam sebi odgovorio. problem nisu ni kontejneri ni naselja gradjena po meri.problem je OTVORENA mrznja, OTVOREN elitizam, izivljavanje nad slabijima, OTVORENA divljacka borba za sebe i samo za sebe.jebes takvo drustvo i takve ljude. muka mi je.
Mnogo je više pritvorena nego otvorena. Sa otvorenom se lakše izlazi na kraj i u otvorenoj mržnji prema Romima Srbija mi baš i nije na evropskom vrhu. Ovo ako govorimo o društvu u celini. I nije mi nekako ni mržnja prava reč. Više je prezir i, često, ismevanje. Verovatno je to "negde" i gore.
Posted (edited)

Kad smo već kod definisanja, mislim da naši ljudi na Rome gledaju kao na niža bića. Ne mrze ih, jer mržnje nisu vredni.on topik. Gazela se vraća u regularno stanje za 7-8 dana. Otvoren tunel ispod Straževice.

Edited by crveni autobus
PC
Posted (edited)
Kad smo već kod definisanja, mislim da generalno ljudi na Rome gledaju kao na niža bića. Ne mrze ih, jer mržnje nisu vredni.
Pa to je to-prezir i ismevanje. Šta ćeš gore. Ne možeš ti iskreno da mrziš nekoga koga se bar malo ne plašiš. Edited by crveni autobus
politički korektno prekrajanje istorije u citatu
Posted

prezir ocas preraste u pravu mrznju kada objekt prezira izadje iz stereotipnog okvira Kusturicinih filmova i pocne da se obraca javnosti na artikulisan i koherentan nacin. Romi ce tek iskusiti sta znaci prava mrznja kada uspeju da se politicki organizuju i pocnu da isticu svoje potrebe. moracemo proci i tu fazu, bojim se.

Posted
prezir ocas preraste u pravu mrznju kada objekt prezira izadje iz stereotipnog okvira Kusturicinih filmova i pocne da se obraca javnosti na artikulisan i koherentan nacin. Romi ce tek iskusiti sta znaci prava mrznja kada uspeju da se politicki organizuju i pocnu da isticu svoje potrebe. moracemo proci i tu fazu, bojim se.
primecujem da cim su pare pocele da se pominju, pocela je i mrznja. prezir je zakamufliran "visim ciljevima" i "opstim dobrom" u isto vreme ne vidim isto tako dobro organizovanu drugu stranu onih koji se sa tim prikrivenim prezirom ne slazukoji se se ne slazu kad se gej parada zabranjuje.lepo bi bilo politicko organizovanje tih ljudi u beogradu i srbiji
Posted
drugo, postoji potpuno neverovatan idejni projekat koji je radila jedna mlada arhitektica, ne mogu tacno da se setim da li je bio diplomski ili magistarski rad - forumski DIA pomozite - u pitanju je projekat romskog naselja potpuno prilagodjen specificnostima nacina zivota (kao sto je recimo sakupljanje sekundarnih sirovina). ako se ne varam cak se i pominjala lokacija, neki potez iza visnjicke banje ili mirijeva. ovaj projekat je kruzio planetom kao ogledni primer, cak je podobijao i neke nagrade. ne sumnjam da sa rasistima u vlasti nikada nece ugledati svetlo dana.
da li je to ovo: Dodeljena nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2006. godinu
Diplomski rad Urbanističko-arhitektonsko rešenje naselja za Rome u Beogradu predstavlja prvi diplomski rad na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu koji se tematikom povezuje sa planiranjem i dizajnom Gradskog prostora i ostvaruje aktuelnu temu stanovanja prilagođenog potrebama Roma na način kojim se teži njihovoj integraciji bez asimilacije u savremeno društvo u urbanoj sredini.Posebna vrednost rada predstavlja činjenica da je rad izuzetan, netipičan, ostvaruje vrhunski domet u umetnosti, istraživačkom, teoretskom i empirijskom pogledu, u cilju identifikacije prostorno relevantnih obrazaca romske kulture i tradicije za formiranje modela naselja univerzalne rastuće kuće za Rome.Milena Delević se fokusirala na identifikaciji ključnih vrednosti romske kulture i načina života i prostornim potrebama sa raznovrsnim sadržajima romskog naselja.Rad daje svojim rešenjima praktični i umetnički domet, kvalitet funkcionalno-prostorne organizacije naselja i obllikovanje specifičnih objekata kojima se postiže unapređenje uređenja i građenja grada Beograda.Rad je zanimljiv, studiozan, veoma elokventan, ubedljiv i izlagan je na 15. Međunarodnom salonu urbanizma u Novom Sadu, predložen je za izlaganje na Salonu Arhitekture 2007. godine i Međunarodnoj konferenciji u Kavali i doprinosi unapređivanju etničke, urbane i kulturne slike Beograda.
Posted

jeste to je to. hvala sto si nasao, vec neko vreme ne uspevam da nadjem. ima i u toj prici vezanoj za arhitekte i romska naselja svega i svacega, al da ostavimo nesto i za drugi put.

Posted
Romi ce tek iskusiti sta znaci prava mrznja kada uspeju da se politicki organizuju i pocnu da isticu svoje potrebe. moracemo proci i tu fazu, bojim se.
Nece. Naprotiv. Deo njihovih problema upravo lezi u gotovo potpunom odsustvu smisla za organizovanje i kolektivni interes. Iskreno, i ja sam ranije mislio isto sto i ti ali sam na krajnje konkretnom i prakticnom primeru video da je zapravo ubedljivo najveci problem bilo kakve ambiciozne romske organizacije nedostatak unutrasnje kohezije i nesposobnost da se artikulisu i odrze oko zajednickih interesa. Hocu reci da su unutrasnji udari koje takva organizacija trpi daleko slozeniji i opasniji od spoljnjih, sto ne znaci da ovi drugi potpuno izostaju.Lep je ovaj projekat koji ste naveli ali je utopijski/elitisticki, pre svega zbog brojeva ljudi o kojima govorimo. Cenim da ce on biti realizovan najpre u nekoj drzavi koja je pre njegove implementacije ucinila da "tradicionalni nacin zivota Roma" bude stvar izbora a ne nuzde. U ovakvoj drzavi kakva je nasa, gde je mahom stvar nuzde, samo dodatno ucvrscuje stereotipove o Romima kao ljudima koji se svi bave tacno utvrdjenim poslovima i zive tacno odredjenim zivotom, sto niti je realnost niti treba da bude realnost. Da i ne govorim sto ne spada ni u kakva sistemska resenja. Sistemska resenja podrazumevaju da se Romima obezbedi da zive na nacin na koji svi drugi ljudi u Srbiji zive. Kad se to jednom napravi onda mozemo da sednemo i da vidimo sta cemo s onim malim brojem koji je odlucio da zivi na neki svoj poseban nacin i kako da obezbedimo da se i taj poseban nacin zivota nesmetano odvija.
Posted
Hmmm. Katedrala Sv. Vita?
off off saint vitus, pricas o katedrali u sklopu kompleksa zamka? ima primera da su ugnjezdene u grad kolko hoces, ali je poenta da cine celinu sa bliskim okruzenjem, da zajedno deluju kao okrilje trga i da imaju cistine sto je vise moguce, odnosno shodno idealnim proporcijama sagledavanja i po meri coveka. obicno su to stari primerci u centrima koje je snasla nemilosrdna urbanizacija a ovaj je uguran kao debeli krmak.najbolja vizura je kad se penjes ulicom sv.save pa se postepeno povecava tacno u osi ulice kao vizuelni reper.off offfinace, ja sam svoje turiste vodala upravo po tim mracnim slamskim obzorjima grada recnim koji su najvece bogatstvo a pri tom paradoksalni kao pojava, naravno prethodno ih pitam da li su za tu "avanturu" . kakav hram bre.
Posted
12231705.jpgStudentsko kontejner-naselje u Amsterdamu.
Posted

pa naravno, u bombaju vec odavno dobar biz pravi agencija koja se zove 'reality tours' koja vodi turiste kroz daravi, najveci slam na planeti (slumdog millionaire). ja se uvek zagrcnem od smeha a malo mi bude i mukica kada vidim sve ove namestene tekstove po raznim guardianima o tome kako je beograd hidden gem, european capitol of nightlife (oficijelno - lonely planet za ovu godinu), a na 500m vazdusne linije najveci slam u jednoj evropskoj prestonici.... totalna tragedija. jedino sto bas nije uvek bilo jednostavno za prolaz kroz ovaj sto je sad raseljen, ne samo sto je uzasno do neba, nego ima i agresije u vazduhu ponekad, prosto mi je bilo uzasno da vodim nekakve turiste u sajtsiing ljudske muke

Posted (edited)
Nece. Naprotiv. Deo njihovih problema upravo lezi u gotovo potpunom odsustvu smisla za organizovanje i kolektivni interes. Iskreno, i ja sam ranije mislio isto sto i ti ali sam na krajnje konkretnom i prakticnom primeru video da je zapravo ubedljivo najveci problem bilo kakve ambiciozne romske organizacije nedostatak unutrasnje kohezije i nesposobnost da se artikulisu i odrze oko zajednickih interesa. Hocu reci da su unutrasnji udari koje takva organizacija trpi daleko slozeniji i opasniji od spoljnjih, sto ne znaci da ovi drugi potpuno izostaju.
znam ja da je to sada tako, ali sam uveren, zato sto mislim da je to zakonomernost svakog obespravljenog drustva, da ce u nekom, doglednom trenutku buducnosti doci do kristalizacije jednog ozbiljnog pokreta cije ce seme biti, na primer, deset ili petnaest mladih Roma koji se nalaze izvan obicajne mreze korupcije i nepotizma i klijentizma i svega i svacega ruznog cega sam se vec nagledao (a ti i mnogo, mnogo vise), i onda ce uslediti pravi, vrlo ozbiljni zahtevi. a rasisti ce i tada biti tu.edit: apropo sajtsijinga ljudske muke, pristao bih da vodim bogate svinje u takve akcije samo ako bi pristali da posle toga radi vece verodostojnosti odrade i jednu duplu smenu na stajgi. bez kurtona. Edited by vasudeva418