Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
Da ne ispadne da branim Đilasa, al neke stvari me zaista zanimaju.Šta mislite da bi se desilo u Srbiji da su ti nesrećni Romi dobili stanove? Da li mislite da se ne bi digla kuka i motika socijalno ugroženih sa povikom "A mi?!"Naravno da kontejneri nisu nikakvo rešenje, ali fakat nema para da se reši stambeno pitanje silnih kolektivnih centara, slamova... Gde je tu razumna granica?
Naravno da se ne mogu dobijati stanovi tek tako bez konkursa i provere, ali ko ih je terao da potpisuju (ako jesu) ugovor u kojem su se obavezali da ce im se stanovi obezbediti kad EBRD realizuje taj kredit za rekonstrukciju Gazele. Ako ta stavka stoji u ugovoru (u sta, iskreno, sumnjam, nasi politicari pomno gledaju te delove koji opisuju njihove obaveze) onda je stvar jasna - ili stanovi i kredit ili nista ni od jedne od te dve stvari. Poenta je u tome da se ta stvar sa slamovima ne resava tako sto ce se oni naci na putu nekoj drugoj stvari pa ce se tek onda o njima voditi racuna. Oni moraju da se eliminisu sistematski, koordinisanim zajednickim radom nekoliko ministarstava i gradskih sluzbi. O tome smo vec pisali ranije.
Posted

Ne, ne, nismo se razumeli. Sve to što vas dvojica govorite stoji, ali nas vraća na širi društveni kontekst i generalnu socijalnu politiku. Koja je užasna i o kojoj možemo danima da bistrimo. Mene je zanimala konkretno ova situacija. Treba popravljati most ASAP jerbo će da se sruši. Ko god ga popravljao i kojim god sredstvima bilo je neophodno izmestiti romsko naselje. Šta bi vi uradili na Đilasovom mestu, da li bi im dali stanove?

Posted
Ne, ne, nismo se razumeli. Sve to što vas dvojica govorite stoji, ali nas vraća na širi društveni kontekst i generalnu socijalnu politiku. Koja je užasna i o kojoj možemo danima da bistrimo. Mene je zanimala konkretno ova situacija. Treba popravljati most ASAP jerbo će da se sruši. Ko god ga popravljao i kojim god sredstvima bilo je neophodno izmestiti romsko naselje. Šta bi vi uradili na Đilasovom mestu, da li bi im dali stanove?
Ne, svima i djuture sigurno ne. Ako nisam potpisao takav ugovor. Ako jesam dobili bi ih svi na vreme.
Posted
nefer pitanje, IMHO. nefer je ne možeš nas forumaše da staviš u nečije tuđe cipele (koje su pritom umazane govnima) i da kažeš - ajde sad ti to obriši.Štagod radio, sigurno ne bih optuživao cigane koji žive ispod gazele da opstruiraju rad gradonačelnika i da namerno zagorčavaju život beogradjanima.Kad smo na "šta bi ste uradili" temi - ne sumnjam da će se vlast izvući iz ovog sranja. nimalo. nama, generalno, nikada nisu falili ljudi koji umeju da se izvuku u poslednji čas, na neku fintu ili kako već. Ali nam fali kultura radjenja stvari od početka do kraja, sa planom, idejom i ciljem. Dakle - šta bih uradio ? pojma nemam, mnogo je zajebana situacija. ali da smo mogli da krenemo sa rešavanjem problema pre Unezverijade i gazele, jesmo, bogami.Samo renaseljavanje romske populacije ionako nije rešenje samo po sebi, nego deo rešenja. Bitan deo, ali samo deo. kao što reče Harper :
Poenta je u tome da se ta stvar sa slamovima ne resava tako sto ce se oni naci na putu nekoj drugoj stvari pa ce se tek onda o njima voditi racuna. Oni moraju da se eliminisu sistematski, koordinisanim zajednickim radom nekoliko ministarstava i gradskih sluzbi.
kod nas se, realno, ništa ne radi "sistematski, koordinisano" itd.
Posted

da i ja citiram harpera

ako to vec sve zna, zasto se ne radi na tome da se citav taj proces raskine a autori ovog "humanog" trafikinga zaista smeste u objekat od cvrstog materijala na racun drzave, na jedno 15-20 godina. Dobro, mozda on kao gradonacelnik ne moze da hapsi ali moze da prijavljuje policiji.
dakle, na mestu gradonačelnika bi paralelno sa izgradnjom stanova/kuća za sve beograđane iz slamova išlo i kvotovano. kredit za izgradnju naselja za sve te nesrećnike bi bio beograđanima obrazložen nestankom prosjačenja, brisanja šoferšajbni, dečje prostitucije na mom trafika skveru...... moguće je da je ova prosjačka mafija opasnija i od one koja se smatra najopasnijom, fudbalske, ali ako si gradonačelnik onda nisi pozer nego radiš za grad. grad je užasno prljav svi koji i inače riju po kontejnerima dobili bi posao na čišćenju grada.i jednako niko ne bi smeo da pobode ašov za temelj vile kao ni da pravi kartonsku kuću.
Posted

Jeste nefer pitanje, ali evo sta bih uradio: prvo bih rekao "Nijedan zitelj Beograda ne sme da spava ni na ulici niti u gradjevinskom kontejneru" (3 bambija), i otpoceo socijalnu gradnju za najsiromasnije sugradjane (7 bambija) Uslove za dobijanje socijalnog stana bih tako spakovao da bi strucnjaku bilo jasno ko je ciljna grupa, i naravno da bi u pitanju bilo naseljavanje Roma, alil bih to zvao gradnja za najsiromasnije sugradjane. Onda, kada bi se Romi tu naselili i kada bi pocela frka, udario bih u najtanje zice "manje prosjaka, manje trefikinga, bla bla"...Ako me bas mnogo ispreskacu sto nisam sagradio socijalne stanove svim ostalima, izvadio bih iz fioke neku afericu i tako skrenuo pricu na sasvim drugi kolosek. Politika je umetnost moguceg, i ako nesto zelis da proguras, na poziciji kao sto je Djilasova, sa medijima u tvojim rukama, ti ces to i uraditi. Problem je u tome sto on ne voli Rome, i uopste ima problem da svari sirotinju i nemoc, to njega vredja.

Posted (edited)
Jeste nefer pitanje, ali evo sta bih uradio: prvo bih rekao "Nijedan zitelj Beograda ne sme da spava ni na ulici niti u gradjevinskom kontejneru" (3 bambija), i otpoceo socijalnu gradnju za najsiromasnije sugradjane (7 bambija) Uslove za dobijanje socijalnog stana bih tako spakovao da bi strucnjaku bilo jasno ko je ciljna grupa, i naravno da bi u pitanju bilo naseljavanje Roma, alil bih to zvao gradnja za najsiromasnije sugradjane. Onda, kada bi se Romi tu naselili i kada bi pocela frka, udario bih u najtanje zice "manje prosjaka, manje trefikinga, bla bla"...Ako me bas mnogo ispreskacu sto nisam sagradio socijalne stanove svim ostalima, izvadio bih iz fioke neku afericu i tako skrenuo pricu na sasvim drugi kolosek. Politika je umetnost moguceg, i ako nesto zelis da proguras, na poziciji kao sto je Djilasova, sa medijima u tvojim rukama, ti ces to i uraditi. Problem je u tome sto on ne voli Rome, i uopste ima problem da svari sirotinju i nemoc, to njega vredja.
more likely to be:
..., izvadio bih iz fioke neku afericu i tako skrenuo pricu na sasvim drugi kolosek...
edit: ne ti, nego politicari u Srbiji danas Edited by jms_uk
Posted (edited)
nefer pitanje, IMHO. nefer je ne možeš nas forumaše da staviš u nečije tuđe cipele (koje su pritom umazane govnima) i da kažeš - ajde sad ti to obriši.
Koliko je meni poznato, forumašenje umnogome i jeste stavljanje u tuđe cipele, doduše uglavnom sa pozicije kritike tog nekoga iliti "šta ja ne bi uradio da sam taj neko". Zato ne mislim da je nefer priupitati "a šta BI uradio". Za kvalititnu kritiku je, po meni, neophodno staviti se u cipele predmeta kritike i odmeriti problem iz tog ugla.
Štagod radio, sigurno ne bih optuživao cigane koji žive ispod gazele da opstruiraju rad gradonačelnika i da namerno zagorčavaju život beogradjanima.
Ovo je svakako odvratno i o tome nisam imao ni nameru da polemišem. Moje pitanje se odnosilo na stan vs. kontejner temu.
Dakle - šta bih uradio ? pojma nemam, mnogo je zajebana situacija.
Upravo ovo me je i navelo da se uključim. Mislim da je situacija suviše zajebana da bi izazvala skoro pa horski stav forumaša.Šta imamo od faktora ovde:-Prorasistički stav velikog dela (i dalje ne želim da verujem da većina tako razmišlja) "građana" Beograda prema Romima-Vekovno nemanje strategije i para za dogoročno rešavanje problema socijalno najugroženijih-Praznu državnu kasu za nekakav pristojan socijalni program-Preko pola miliona Roma u Srbiji, od kojih ogroman broj živi po slamovima-Pola miliona gladnih u Srbiji-Stotine hiljada izbeglica sa nerešenim stambenim pitanjem-Ko zna koliko stotina hiljada građana sa nerešenim stambenim pitanjem-Most koji nije održavan 40 godina i koji počinje da puca-Grad Beograd nema nikakve ingerencije nad mostom, ali ima direktne nad zemljištem oko mosta(slam), te omogućavanjem uslova za početak rekonstrukcije-Nikakve ingerencje nad policijom koja bi eventualno mogla da stvori uslove za postavljanje kontejnera na nekoj boljoj lokaciji, niti izgleda da bi koalicioni partnet koji ih ima pristao da lema "građane" po leđima zbog tamo nekih Roma-Jako kratke rokove da obezbediti uslove...Skroz kompleksna situacija. Ja bi na Đilasovom mestu to sigurno uradio daleko humanije, ali svakako ne bi imao hrabrosti da podelim stanove. Bojim se da bi krajnji efekat po te nesrećne ljude bio isti.
dakle, na mestu gradonačelnika bi paralelno sa izgradnjom stanova/kuća za sve beograđane iz slamova išlo i kvotovano. kredit za izgradnju naselja za sve te nesrećnike bi bio beograđanima obrazložen nestankom prosjačenja, brisanja šoferšajbni, dečje prostitucije na mom trafika skveru......
Ovo može, al samo ako je sistematski i na nacionalnom nivou. Ovako će postojeće prosjake samo zameniti novi nadajući se dobijanju stana. To ne možeš nikakvom evidencijom da preduprediš. A ne može ni finansijski. Ti bi ta sredstva (kredit) morao da preusmeriš sa nekog postojećeg fonda, a onda da objasniš "građanima" zašto se ne finansira to-nešto, a finansiraju se stanovi za Rome. A onda bi pukao izbore od populista koji bi prvi skočili uz te "građane". I na kraju bi nesrećni Romi još više nadrljali. Nemoj pogrešno da me shvatiš, mislim da je tvoja strategija idealna, ali na žalost ne i da je moguća.
Isto kao i Đorđu - super! Ali, dajte ljudi! Ako ova država ili grad budu u stanju tako nešto da isfinansiraju za 10 godina ja ću biti jako srećan čovek. Edited by Idioteque
Posted

OK recimo da ne mogu da isfinansiraju bas sve i odmah. Ali bar da pocnu? Bilo bi dobro kada bi se za pocetak shvatilo da je onaj ko zivi u kartonu u goroj poziciji od bilo koga ko zivi u stanu ili kuci, ergo Romi su prioritet. Koliko moze da kosta izgradnja 10 zgrada sa po 40 stanova (2.000 ljudi), na gradskom gradjevinskom zemljistu?

Posted
OK recimo da ne mogu da isfinansiraju bas sve i odmah. Ali bar da pocnu? Bilo bi dobro kada bi se za pocetak shvatilo da je onaj ko zivi u kartonu u goroj poziciji od bilo koga ko zivi u stanu ili kuci, ergo Romi su prioritet. Koliko moze da kosta izgradnja 10 zgrada sa po 40 stanova (2.000 ljudi), na gradskom gradjevinskom zemljistu?
Sto hiljada Roma živi u 120 „divljih” naselja u Beogradu
Posted
Koliko je meni poznato, forumašenje umnogome i jeste stavljanje u tuđe cipele, doduše uglavnom sa pozicije kritike tog nekoga iliti "šta ja ne bi uradio da sam taj neko". Zato ne mislim da je nefer priupitati "a šta BI uradio". Za kvalititnu kritiku je, po meni, neophodno staviti se u cipele predmeta kritike i odmeriti problem iz tog ugla.
lepo rečeno, ufatio si me tu :)slažem se i delimično povlačim rečeno.
Skroz kompleksna situacija. Ja bi na Đilasovom mestu to sigurno uradio daleko humanije, ali svakako ne bi imao hrabrosti da podelim stanove. Bojim se da bi krajnji efekat po te nesrećne ljude bio isti.
Ovo može, al samo ako je sistematski i na nacionalnom nivou. Ovako će postojeće prosjake samo zameniti novi nadajući se dobijanju stana. To ne možeš nikakvom evidencijom da preduprediš. A ne može ni finansijski. Ti bi ta sredstva (kredit) morao da preusmeriš sa nekog postojećeg fonda, a onda da objasniš "građanima" zašto se ne finansira to-nešto, a finansiraju se stanovi za Rome. A onda bi pukao izbore od populista koji bi prvi skočili uz te "građane". I na kraju bi nesrećni Romi još više nadrljali. Nemoj pogrešno da me shvatiš, mislim da je tvoja strategija idealna, ali na žalost ne i da je moguća.Isto kao i Đorđu - super! Ali, dajte ljudi! Ako ova država ili grad budu u stanju tako nešto da isfinansiraju za 10 godina ja ću biti jako srećan čovek.
slažem se sa svime navedenim.bah d vej, lepa analiza problema.
Koliko moze da kosta izgradnja 10 zgrada sa po 40 stanova (2.000 ljudi), na gradskom gradjevinskom zemljistu?
ne radi se o 10 zgrada (što je ionako premalo). radi se da ako će nešto da se radi, treba da se radi sistematski.Dakle, nisu samo zgrade, nego i prateća infrastruktura - domovi zdravlja, bolnice, škole, vrtići. to košta, i održavanje toga košta.
Posted

sto pre pocnu, pre ce i zavrsiti. ako je zaista istina da 100.000 Beogradjana zivi u slamovima (verujem da je podatak ipak preuvelican), onda je to bez konkurencije najveci problem Beograda. 

Posted

^ma slažem se, samo sam hteo da istaknem da ipak nije samo par iljada stanova u pitanju.nego, oko celog onog kvotovanja i slaganja sa Idiotequeom sam zaboravio da kažem nešto što mi pade na pamet. Iskreno verujem da postoji rešenje za problem prenaseljenosti beograda (pričam o celom gradu) , i da je rešenje totalno van ruku gradske vlade. Decentralizacija.

Posted

kada imam u vidu ovakav komentar na politikin tekst onda kapiram prvog gradskog preduzimača.

pera peric, 09/04/2009, 07:58Slažem se sa komentarom Amerikanca. Ako hoće da dele stanove, nek ih prvo daju Srbima, mladim naučnicima, inženjerima, stručnjacima, pa onda i ostalima. kakvi Cigani i bakrači! Grad i država imaju potpuno pravo da im sve poruše i da ih proteraju sa teritorije grada, jer niti su prijavljeni, niti imaju svoju zemlju . Srbijo, nemoj se brukati, da i Srbi počnu da te preziru zbog gluposti kojima si sklona!
pokušaću prvo s brojkama. đilas kaže da je na raseljavanje roma koji su živeli ispod gazele potrošeno 2,5 miliona evra. mislim da laže ali neka. 4 puta toliko je 10 miliona a to je suma kojom se vlasnici krševa (koji su bili u voznom stanju) subvencionišu da kupe jugo-punto. šta je preče? šta je korisnije? šta je humanije, poštenije? ovo je dekada roma, pomoć iz sveta ne bi izostala kada bi se ponudio projekat trajnog rešenja. bolje je da država ponudi takav projekat nego da pare dobijaju razni ackovići koji na rome potroše mrvicu dobijenog.predsednik gradske skupštine je čovek čiji je partijski šef ministar policije. jel' problem njihova koordinacija da se poput raznih drugih akcija razbije prosjako-izrabljivačka mafija? djilasov partijski kolega je premijer, partijski šef mu je naš veliki vođa BBKT. jel' problem da sarađuju na rešavanju pitanja zbrinjavanja ove sirotinje. u pitanju je, tvrdim, samo dobra volja koje nema jer je ograničena materijalnim interesima.još, pitanje je da li je tih hipotetičkih 100 hiljada sve beogradska romska populacija. možda pola. svi oni sa kosova nisu romi lutalice, čergari, već prognana, izbegla lica s kosova i posao njihovog zbrinjavanja je posao nekih drugih službi.