Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
:) naravno da nije. najveći problem beograda je saobraćaj a moje pominjanje HSS je na ovom topiku vezano i za sastanak BBKT sa patrijarhom gde se pominje završetak HSS. u momentu kada se nema para za popravak gazele, obilaznicu, završetak prokopa, bode mi oči nagoveštaj davanja para za nešto nebitno. tome dodaj ovo o čemu penimo ovde, smeštaj roma, dodaj sve ostale potrebe najugroženijeg puka i kaži mi da li je prioritet završetak još jedne crkve u beogradu makoliko ona bila velelepna, prestižna, da strani turist zinu.........
Istini za volju, citava ova rasprava oko Hrama se ticala zavrsenosti i nezavrsenosti velikih objekata u Beogradu, to jest, tako je pocela. Ista logika koja nije zavrsavala Hram i Arenu ne zavrsava ni obilaznicu i Prokop. Lose planiranje, megalomanija u pocetnim fazama projekta, nedostatak kontinuiteta, neresena pitanja vlasnistva i pripadajuce odgovornosti, volontarizam, korupcija, palanacko mrsomudjenje u fazonu "grade onakav luksuzni most a deset barzi se mogu postaviti preko Save i Dunava za te pare", you name it. Nije uopste problem u estetici ovog ili onog objekta, o tome ce se raspravljati dok je ukusa u coveku. Problem je sto planiramo kao svaki kafanski veseljak koji celu noc kiti muziku parama a na kraju stavi racun na recku, da ga plati kad mu Bog da. Iz tog razloga nam je i saobracaj u gradu takav kakav jeste.
Posted
uf, tek sad vidim da je popio ban. nisam znao, dobro, moj odnos prema banovanju generalno je poznat, ali ovaj decko je bio u opasnom denialu realnosti, svoje i tudje, i nije delovao kao neko ko zeli da diskutuje nego da brani svoju partijsku liniju. sta mu ja mogu, vrlo bih rado bio principijelan po pitanju banovanja ali me za one koji misle da je PPP vazan kao RTS da se cuje partijska istina iskreno zabole avatar bivsi.
samo da se zna da aparatcika nisam ja reportovao i bas mi je bilo zabavno da ga tovarim. ali eto, teacher se naljutio. necu prolivati suzu za likom, a ako je to zaista novi DS, ako to sada tako izgleda, onda kuku i lele. ono sto je pisao je najcistiji rasizam i mrznja prema sirotinji. prica o tome da Romi kao nesto bespravno zauzimaju. znaci uslov da te ne osudjuju zbog bespravnog zauzimanja zemljista je da nisi Rom i da si clan DS-a? ne vidim kakav se tu dijalog dalje mogao voditi.
Posted (edited)
Dakle, ovo je stvarno dno dna i treba ga rusiti smesta.
nismo toliko bogata drzava da bismo rusili nove zgrade. a sto lepo crkva ne pokaze svoje hriscansko milosrdje i lepo ne useli rome u taj parohijski dom? i onda se krene sa realizacijom euro kredita za rekonstrukciju gazele jer je ispunjen uslov da romske porodice budu raseljene u objekte od cvrstog materijala. tako bi crkva pokazala hriscansko milosrdje i prema svim gradjanima koji koriste taj most. neka resenja su jako jednostavna.a za ovog banovanog lika, nije ga trebalo banovati, retka je prilika da ppp bude pocastvovan zanimanjem gradske vlasti koja je poslala ovde svog sluzbenika. ovo je ipak mala interent zajednica, mnogo manje poznata javnosti od one tamo ™ u okviru 1 ugledne medijske kuce, i prosto je neverovatno da gradske vlasti obracaju paznju na ovaj mali kolektiv laugh.gif @Vasudevada, to je nova DS, sto pre to shvatimo lakse ce nam biti da protumacimo sve njihove poteze Edited by Pontijak
Posted (edited)
samo da se zna da aparatcika nisam ja reportovao i bas mi je bilo zabavno da ga tovarim. ali eto, teacher se naljutio. necu prolivati suzu za likom, a ako je to zaista novi DS, ako to sada tako izgleda, onda kuku i lele. ono sto je pisao je najcistiji rasizam i mrznja prema sirotinji. prica o tome da Romi kao nesto bespravno zauzimaju. znaci uslov da te ne osudjuju zbog bespravnog zauzimanja zemljista je da nisi Rom i da si clan DS-a? ne vidim kakav se tu dijalog dalje mogao voditi.
Hajde da ne ispadne da branim coveka posto je i mene posteno iznervirao njegov oportunizam i siljenje patke na najslabijima (omiljeni light motiv ovih vlasti) ali ja se ne bih zaletao sa tim slamovima bez neke preke potrebe. Ti znas kao i ja da se radi o ljudima (uglavnom sa juga i istoka Srbije, malo je tu izbeglica) koji su dovedeni u Beograd, organizovano i sistematski u okviru tipicnog human trafikinga koji sluzi za obezbedjivanje jeftine radne snage za neke nezakonite i poluzakonite poslove kao sto su prosnja, prikupljanje sekundarnih sirovina, prodaja robe nepoznatog porekla po raznim podzemnim prolazima i coskovima i slicno. Te naseobine uglavnom nisu napravili beskucnici koji nisu imali gde vec su za njih napravljene i naplacuju im se. Ljudi koji vode ovaj "biznis", naravno, ne stanuju u tim slamovima vec u velelepnim kucama koje su izgradjene radom ovih nesrecnih ljudi. I odatle idu na posao u, recimo, zgradu SIV-a a sa posla se tamo vracaju. I tamo im stize na ruke kirija koju im placaju za one neljudske uslove u koje su ih nagurali.Sad, sta jebe ovu Djilasovu ivicabratic™ "principijelnu" pricu o tome kako ne moze neko u Beogradu da digne sator u centru i dobije stan? Pa to da Djilas odlicno zna isto ovo sto znamo i ti i ja i da je pitanje za njega, ako to vec sve zna, zasto se ne radi na tome da se citav taj proces raskine a autori ovog "humanog" trafikinga zaista smeste u objekat od cvrstog materijala na racun drzave, na jedno 15-20 godina. Dobro, mozda on kao gradonacelnik ne moze da hapsi ali moze da prijavljuje policiji. Sta je sa onim likom o kojem je pricao sa dva mobilna koji upravlja slemom kod one Miskoviceve skalamerije? Zasto on odmah nije uhapsen? Zar nije krivicno delo iznudjivati novac za izdavanje nezakonito podignutih objekata na gradskom zemljistu? Zasto on nije pritisnut da prizna za koga radi i u cije ime upravlja tim slemom? Jebi ga, Djilas hoce da silji patku na tim nesrecnim ljudima preko cijih ledja se neki majmuni po Beogradu igraju robovlasnistva, a te majmune niko ziv uopste i ne pominje. Cenim da bi bilo opakih iznenadjenja da se sazna cija se roba prodaje u podzemnom prolazu na Zelenjaku i ko ubira glavnu lovu od kirija i sirovina koje ti Romi prikupe. E, zato je Djilas licemer i pizda, zato sto "pokusava da resi problem" preko ledja najjebenije stavke u tom lancu koja se nekim slucajem dva puta za kratko vreme nasla u poziciji da ometa neke druge interese Grada. Inace je niko ne bi uopste ni pominjao a mi bismo i dalje prolazili pored tih slemova kao da ih i nema. Edited by harper lee
Posted

Pa da je poceo da prica o genezi slamova, da je rekao barem nesto tipa "Pa Cigani su oni koji deru te Cigane i naplacuju im kirije za kartonske kutije", bio bih prvi da to potvrdim i priupitam "OK i kako se taj kriminalni lanac tacno prekida izmestanjem slamova na druge lokacije, s tim sto kartone zamenjuju kontejneri"? Naprosto nije covek imao volje da prica o tome, najdalje do cega je dobacio je "imovina" i "otimanje", zato sto su to dva pojma koja do poslednje jote definisu umne procese gradskih funkcionera i njihovih cankoliza i dupeuvlaka, i nisu u stanju da misle izvan tog jednostavnog okvira  

Posted

Mene na hramu Sv.Save ubedljivo najvise iritira onaj krst na vrhu... ruzan, sterilan, kic, sa neprirodno ubacena cetiri slova "C", katastrofa. A mermer na zgradi pored je posebna prica, deluje kao dzinovska verzija jedne od onih kucica na groblju koje za pokojnika prave u pojedinim delovima Srbije.[on] Ako vec Djilas misli da je preteran zahtev da zidaju naselje za raseljene Rome, neke predlozi EBRD izmenu ugovora, i da novac namenjen za tu svrhu ulozi u raseljavanje drugih kartonskih naselja. Kao da su ovi pored Gazele bili jedini problem. A tek kolektivni centri, gde izbeglice zive u barakama i kontejnerima vec 15-ak godina...

Posted
 Kao da su ovi pored Gazele bili jedini problem. 
Jesu. Djilas je doslovce rekao da Romi "koce razvoj grada". Slamovi treba da budu tamo gde nikome ne smetaju, tipa u mocvarama.
Posted
Pa da je poceo da prica o genezi slamova, da je rekao barem nesto tipa "Pa Cigani su oni koji deru te Cigane i naplacuju im kirije za kartonske kutije", bio bih prvi da to potvrdim i priupitam "OK i kako se taj kriminalni lanac tacno prekida izmestanjem slamova na druge lokacije, s tim sto kartone zamenjuju kontejneri"? Naprosto nije covek imao volje da prica o tome, najdalje do cega je dobacio je "imovina" i "otimanje", zato sto su to dva pojma koja do poslednje jote definisu umne procese gradskih funkcionera i njihovih cankoliza i dupeuvlaka, i nisu u stanju da misle izvan tog jednostavnog okvira  
Da, boli ga kurac. Kao sto rekoh, da nije bilo Univerzijade i rekonstrukcije Gazele te slamove ne bi niko ni pominjao. Zato su oni gazzini kontejneri skupljali rdju u luci Beograd godinama.
Posted

pa čuli ste skota na KZM neki dan: "molimo da od nas ne tražite više nego što je kod vas. eto u rimu....." i "ako tako hoće, moraće da smeni gradonačelnika" itede

Posted

Jos jedan detalj sa te KZS koji je skandalozan.

- Ovo je dobro iskustvo za one koji govore o tim kreditima kao jeftinim, sa navodno sitnim kamatama. Ali kredit za Gazelu će koštati mnogo više, jer samo 2,5 miliona evra košta raseljavanje nehigijenskog naselja, a kredit je na 33 miliona. Na to ide osnovna kamata, plus euribor, pa tih 2,5 miliona evra, i to onda nije četiri ili pet odsto kamate, što je ispod komercijalnih kamata, nego je to kamata veća od 10 odsto. I onda to nije tako povoljno kao što je izgledalo na početku. Ipak, mislim da je najbolje da se sada uzme taj kredit, jer je obnova Gazele vezana za obilaznicu oko Beograda kako bismo izmestili kamionski saobraćaj iz centra - rekao je Đilas.
Govedo je 2.5 miliona evra koje je namenjeno raseljavanju nehigijenskog naselja uracunalo kao trosak ukupnog kredita, i tako zakljucio da kredit nije bio bas povoljan kako se govorilo. Za njega je, dakle, resenje problema Roma ispod gazele samo trosak u okviru sireg i znacajnijeg projekta rekonstrukcije mosta.
Posted
Jos jedan detalj sa te KZS koji je skandalozan. Govedo je 2.5 miliona evra koje je namenjeno raseljavanju nehigijenskog naselja uracunalo kao trosak ukupnog kredita, i tako zakljucio da kredit nije bio bas povoljan kako se govorilo. Za njega je, dakle, resenje problema Roma ispod gazele samo trosak u okviru sireg i znacajnijeg projekta rekonstrukcije mosta.
upravo. neka druga banka bi uzela milion i po više za kamatu, ne bi postavljala pitanje roma, kredit bi bio milionče jeftiniji (taman za ugradnju), romi bi bili izgurani koliko treba da ne smetaju, preduzimač-gradonačelnik ne bi imao muku sa romomrzcima. ovako, nije mu lako.pitanje: nisam bio duže u gradu. šta je bilo sa onim ubistvom momka roma kod vera?
Posted

Onaj Bruno Sulak mi u PM-u tvrdi da je banovani aparatcik zapravo jos jedan od njegovih klonova...svasta od foruma.

Posted

ne bi me cudilo da je ta IP adresa ustvari u skupstini grada, da ne kazem u starom dvoru laugh.gif

Posted

Da ne ispadne da branim Đilasa, al neke stvari me zaista zanimaju.Šta mislite da bi se desilo u Srbiji da su ti nesrećni Romi dobili stanove? Da li mislite da se ne bi digla kuka i motika socijalno ugroženih sa povikom "A mi?!"Naravno da kontejneri nisu nikakvo rešenje, ali fakat nema para da se reši stambeno pitanje silnih kolektivnih centara, slamova... Gde je tu razumna granica?

Posted
Da ne ispadne da branim Đilasa, al neke stvari me zaista zanimaju.Šta mislite da bi se desilo u Srbiji da su ti nesrećni Romi dobili stanove? Da li mislite da se ne bi digla kuka i motika socijalno ugroženih sa povikom "A mi?!"Naravno da kontejneri nisu nikakvo rešenje, ali fakat nema para da se reši stambeno pitanje silnih kolektivnih centara, slamova... Gde je tu razumna granica?
Ne verujem da bi se iko razuman bunio protiv smeštaja u te kontejnere, kada to ne bi bio jedini potez gradskih vlasti u celoj ovoj priči. Ali, da govorim u svoje ime, ja bih bio razoružan argumentom "A mi?!" kada bi pomenuti Romi imali sva prava koje "A mi?!" uživaju a da na to ni ne obraćaju pažnju.Dalje, Đilas je klasičan primer one "od nečega se mora početi" retorike koja se nekako uvek pojavljuje kada se pojave prigovori o selektivnoj primeni zakona. Najčešće se ta "od nečega se mora početi" logika završi na tome da se zakon sprovede na štetu onih najnemoćnijih, dok se oni moćni i najmoćniji nekako izvuku. Hoću reći - da je u celoj priči oko Roma ispod gazele obavljeno sve što se moralo obaviti, a to je pitanje za socijalne radnike, policiju, sudove, tužilaštvo, "A mi?!" bi bio validan argument.Najgore je što zapravo ti Romi ni te stanove nisu dobili a stvara se slika kao da ih jesu dobili. Odnosno, dobri gradonačelnik nas je spasao te nepravde koja bi bila učinjena davanjem stanova Romima. A sve vreme se prećutkuje i zanemaruje da se ništa ne radi po pitanju trgovine decom, prisilnog prosjačenja, loše regulative koja se odnosi na nadležnosti socijalnih radnika u takvim situacijama, pa sve do šire priče o odnosu društva i države prema Romskoj populaciji.