Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

Ma da, nego sam na telefonu otvorio fotku i prvo pomislio da su ovo dole levo terazije, pa video da nisu, a tek iz 3. puta sam registrovao nusicevu gore desno. Inace muzej vazduhoplovstva ima u arhivi gomilu tih aero snimaka od pre rata.

Posted (edited)

Cini mi se da je covek koji je postavio fotku pomenuo tridesetu. Dole levo u cosku je cosak Palmoticeva-Hilandarska-Dzordza Vasingtona.edit: dobro mi se cini

У међувремену, чекајући четврту хиљадарку, мало прелиставам старе архиве.Ова слика, из Вукомановог шпајза, ме је увек фасцинирала. Београд око 1930. године. Ту је скоро сазидано Министарство пошта и Гаража у Мајке Јевросиме. Скупштина, затим Панђелино имање са свим оним кућама, али још није почела изградња Привилеговане аграрне банке (око 1933 започета). Горе се назире Железничка станица. Хотел Москва, Нушићева, Македонска, Цетињска улица, са Трговачком академијом. Улица Деспота Стевана, затим Џорџа Вашингтона са Варошком болницом и кафаном Код седам Шваба, па онда Палмотићевом натраг ка Скупштини...
Edited by katamaran
Posted (edited)

Verovatno blize 1930

Godine 1911. Udruženje zanatlija osnovalo je Fond Zanatskog doma, a vec naredne godine kupljen je i plac za izgradnju doma. Cilj je bio da se podigne zgrada u kojoj bi se našle sve do tada stvorene zanatske ustanove. Medutim, realizaciju projekta onemogucio je pocetak Prvog svetskog rata. Prvobitno, usvojen je bio projekat arhitekte Danila Vladisavljevica. Ipak, Zanatski dom izgraden je po idejnom rešenju arhitekte Bogdana Nestorovica, koji je 1931. godine na konkursu osvojio prvu nagradu. Gradnja Zanatskog doma u stilu modernizma bila je završena vec1933. godine
Zanatski dom - zgrada Radio BeogradaKoliko vidim, na slici je prazan plac. Edited by katamaran
Posted

Ne kapiram sto ne iskopaju do kraja one rusevine u gornjem delu Kalemegdana. Vidi se da su zidovi skroz ocuvani dok samo fale krovovi. Sa tim bi taj deo delovao jos atraktivnije.

Posted

Kad bi srušili već dotrajalu tvrđavu, bilo bi mesta za minimum još jedan tržni centar od aluminijuma i stakla. :wub: (Varvarograđani su neopisiva govna ako ovo prođe bez otpora)

Posted (edited)

da, zbilja uzas, prvi legitimni kopneni arhitektonski pokusaj u Beogradu u vise decenija, koji se gradi na potpuno zapustenom prostoru. i ne kvari i ne nadvisuje vedutu Kalemegdana. naravno da ce se stari, pravi Beogradjani pobuniti, sto je siguran znak da je to dobar projekat.

Edited by Marko M. Dabovic
Posted

Ja ne mogu da se odredim. Koliko vidim listajući beobuild, dozvole su prikupljene, komisije rekle može, vizura kalemegdana zaštićena. Pojma nemam.Neki pak tvrde da nije i da je ovaj objekat viši nego dosadašnje hale. Iskreno, ja volim industrijsku arhitekturu koja je pretvorena u komercijalne i kulturne sadržaje pa sam malo razočaran što se ceo prostor oko Dunava ne posmatra tako.

Posted
da, zbilja uzas, prvi legitimni kopneni arhitektonski pokusaj u Beogradu u vise decenija, koji se gradi na potpuno zapustenom prostoru. i ne kvari i ne nadvisuje vedutu Kalemegdana. naravno da ce se stari, pravi Beogradjani pobuniti, sto je siguran znak da je to dobar projekat.
+1bunili se davno staaariii beogradjani i protiv ideje da se u kalemegdanskoj tvrdjavi umesto dotrajalih vojnih baraka napravi park zbog opasnosti od secikesa i hajduka koji bi se krili medju drvecem i odatle napadali mirne i postene staaareee beogradjane u varosi
Posted
Ja ne mogu da se odredim. Koliko vidim listajući beobuild, dozvole su prikupljene, komisije rekle može, vizura kalemegdana zaštićena. Pojma nemam.Neki pak tvrde da nije i da je ovaj objekat viši nego dosadašnje hale. Iskreno, ja volim industrijsku arhitekturu koja je pretvorena u komercijalne i kulturne sadržaje pa sam malo razočaran što se ceo prostor oko Dunava ne posmatra tako.
volim i ja ali volim i futuristicke projekte..i ja sam citao da je vizura zasticena, pojavice se valjda jos rendera posto ovaj ionako nije, koliko mi se cini, topografski ispravan.
Posted

Koliko sam ja cuo, nema sanse da dobiju saglasnost republickog zavoda za zastitu spomenika kulture.