Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted (edited)

Ako ograde placeve, ti ljudi ce praviti naselja na drugim placevima ili u gradskim sumama. Ako i to propadne, iznajmljivace im, za neku sitninu, nedovrsene zgrade kakvih ima na hiljade u Beogradu. Migratorni pritisak na jedino mesto u Srbiji u kome ima posla i zivog novca ne resava se boljim odrzavanjem placeva, to je mnogo siri i dublji problem. Ne dolaze ljud u Beograd jer im je zinulo dupe da vide prestonicu vec da zarade, a ta prica o deljenju napustenih kuca u Sumadiji je suplja skroz. Zasto bi neko zeleo da se naseli negde odakle i starosedeoci beze?

Edited by Marko M. Dabovic
Posted
Ako ograde placeve, ti ljudi ce praviti naselja na drugim placevima ili u gradskim sumama. Ako i to propadne, iznajmljivace im, za neku sitninu, nedovrsene zgrade kakvih ima na hiljade u Beogradu. Migratorni pritisak na jedino mesto u Srbiji u kome ima posla i zivog novca ne resava se boljim odrzavanjem placeva, to je mnogo siri i dublji problem. Ne dolaze ljud u Beograd jer im je zinulo dupe da vide prestonicu vec da zarade, a ta prica o deljenju napustenih kuca u Sumadiji je suplja skroz. Zasto bi neko zeleo da se naseli negde odakle i starosedeoci beze?
pun pogodak
Posted
pa to je hamlet vec rekao ali svakako hvala na tumacenju njegovih reci
Pitanje je samo sta bi izbeglice, ili bilo ko radili tamo.
Posted
pa to je hamlet vec rekao ali svakako hvala na tumacenju njegovih reci
molim i drugi put, hvala sto verujes da sam mogao ovu misao da srocim za manje od minut i po
Posted
jutros sam posredstvom javnog servisa saznao da u beogradu postoji više od sto nehigijenskih naselja sa najmanje 25000 stanovnika. i da su zemun, čukarica i palilula sa najviše takvih.gradski sekretar za socijalni rad je rekao da grad uspešno (doduše ne u potpunosti) rešava pitanje obrazovanja i zapošljavanja tih ljudi i da taj napor grada dovodi do novog priliva iz srbije a boga mi i iz inostranstva. da je u pitanju praktično neršiva misija. da sledi raseljavanje/zbrinjavanje onih koji žive duž trase pristupa adskom mostu.dolazeći "odande", konstatovao sam rast "naselja" uz OMV pumpu kod labuđeg brda i onog na trouglu veze ibarskog druma i vidikovca. ko je vlasnik tih terena? da li bi problem mogao da bude rešiv (bar delimično) kada bi vlasnik terna bio u obavezi da ga održava/ogradi/plati trošak raseljavanja/......?
Pa valjda nije problem u tome što neko ne privodi svoju njivu nameni, nego što ima toliko siromašnih ljudi. Oni gde god da odu biće takvo naselje. Ovo da hrle iz inostranstva jer su čuli da grad lepo zbrinjava te ljude meni zvuči prilično nonsense, verovatno je u pitanju kombinacija deportacija iz EU u kombinaciji sa migracijom ka Beogradu iz drgih delova države iz razloga koje je Dabović naveo.
Posted (edited)

OK. podeliću ovo o čemu sam pisao na dva posta.do pre neku godinu, teren ispod železničke stanice NBG bio je stecište prodavaca iz kontejnera. onda se vlasnik terena setio da đubrište očisti i teren ogradi. pre toga, kod gazele ze desilo isto. nedavno, preko puta holidej inna. moje pitanje se sastoji u neshvatanju zašto ti i razni drugi tereni nisu ograđeni pre nego je tu nastalo naselje. pre par meseci sam na topiku o novom beogradu pitao šta se dešava sa zapuštenim placem preko puta arene. i on sigurno ima vlasnika.valjda možemo da se saglasimo da treba da se onemogući stvaranje takvih naselja. dabina i evina konstatacija o opštem siromaštvu je otkrivanje tople vode ili rupe na saksiji. šta, država je rešila pitanje siromaštva, pre svega romske populacije, tako što im dozvoljava da žive blizu kontejnera, da kopaju po njima i taj zanat prenose s generacije na generaciju.dalje, čovek zadužen za socijalnu politiku u gradu je jutros rekao to što sam napisao. moguće je da je mislio na deportovane, moguće je da i kosovo tretira kao inostranstvo. rekao je da beograd postaje privlačno mesto za useljavanje u nehigijenska naselja.

Edited by djordje geprat
Posted
molim i drugi put, hvala sto verujes da sam mogao ovu misao da srocim za manje od minut i po
u to nikada nisam sumnjao, samo mi je bila cudna razrada ali mi nije smetala, cak naprotiv.
Posted
valjda možemo da se saglasimo da treba da se onemogući stvaranje takvih naselja.
to se podrazumeva. no, moje misljenje je da je socioekonomski pritisak koji te ljude navodi da prave slamova mnogo jaci od bilo kakve ograde i da ne postoji nijedan nacin da se zaustavi priliv siromasnih ljudi u Beograd osim popravljanja ekonomskih prilika u celoj zemlji. znam da je to topla voda ali polemisem sa stavom da postoji nacin da se spreci ova vrsta migracije. u ovom trenutku ne postoji.
Posted
Pitanje je samo sta bi izbeglice, ili bilo ko radili tamo.
ovo je drugi deo moje priče, nije vezan za beograd pa ako znaš gde bi mu bilo bolje, slobodno prebaci.imajući u vidu sve izveštaje o ratovima, spaljenim i napuštenim selima, kolonama izbeglica na traktorima, sa stokom zaključio sam da je među prognanim i interno raseljenim licima natpolovičan broj onih sa sela. oni koji su proterani sa sela na selu u srbiji nastavili bi sa poslom koji znaju da rade. bilo bi bolje i njima i nama da se to tako uradilo. to bi mogao da bude neki vid odgovora na tvoje pitanje. zašto nije, čini mi se da je odgovor prost. vlasti je bilo profitabilnije da vitla podatkom kako je srbija evropska zemlja sa najviše izbeglica. a i nešto ih je boleo plajvaz za njihovu muku.tamo gde odlazim, umro je starac, 80 ari placa sa dve strare seoske kuće i novijom za traktor i ostalo, sa štalom, ponuđena je za 5000€. pusi smouk za državu da zbrine porodicu s korduna. posle su naslednici kompletno imanje od 5 hektara sa objektima prodali za 13000€. tek to je pusi smoukić. tamo je trenutno na prodaji isto tako nasleđeno domaćinstvo sa 2 hektara zemlje. čuo sam za 5000€. da li je bolje uputiti porodicu sa sela na tako nešto ili držati je u nekakvom izbegličkom logoru svo ovo vreme?drugo je pitanje napuštenih vikendica. građenih sedamdesetih. i ja sam takvu kupio od naslednika za, zašto ne reći?, 3000€ sa 28 ari placa, strujom, bunarom, septičkom jamom i 50 stabala voća. takvih ima na sve strane po srbiji. komšija mi je, sada starac, sa korduna. uz pomoć familije kupio je kuću sa 20 ari, prima penziju iz hrvatske, ima bašticu i 10 voćki, kokoške trčkaraju, njemu fino. bolje nego da je na kordunu ili u pionirskom gradu. da neko od vas dođe tamo da ga provedem mešu napuštene vikendice. koje više i nisu za stanovanje (bez radova) ali su zgodne za skitnice, pijance, narkomane. to je pitanje opšte bezbednosti koje, po meni, prevazilazi po značaju pitanje vlasništva. paljenje vatrice u brvnari u šumi na 100 metara od moje kuće može da zapali pola sela.ja se izvinjavam što vam možda delujem kao džangrizavi starac ali, moj ugao gledanja je takav.sve najbolje
Posted
to se podrazumeva. no, moje misljenje je da je socioekonomski pritisak koji te ljude navodi da prave slamova mnogo jaci od bilo kakve ograde i da ne postoji nijedan nacin da se zaustavi priliv siromasnih ljudi u Beograd osim popravljanja ekonomskih prilika u celoj zemlji. znam da je to topla voda ali polemisem sa stavom da postoji nacin da se spreci ova vrsta migracije. u ovom trenutku ne postoji.
na taj način bi se samo sprečilo ili bar smanjila verovatnoća za scene koje smo imali kod raseljavanja podno gazele i prepisku gradonačelnika. samo na taj deo priče mislim. budi domaćin i brini o sopstvenoj imovini.
Posted (edited)

po mom iskustvu iz izbeglickih centara u Krnjaci i Smederevu, gro izbeglica koje je tamo zivelo dolazilo je iz malih gradova i iz drustvenog miljea srednje i nize klase, sa jako malo dodira sa poljoprivredom. ovo narocito vazi za Kninsku krajinu, u kojoj poljoprivreda sumadijskog tipa nije postojala ni u tragovima, usled specificnosti terena.sto se tice "scena", one su nasa drustvena realnost, ponovile bi se u nekom drugom, manje vidljivom obliku, kao sto je direktno teranje sa ledine na koju su zeleli da pobodu kucu od kartona. tim ljudima je isto, terao ih cuvar ili Djilas.ne dovodim u pitanje tvoj ugao gledanja, ali mi se cini da se bunis protiv simptoma. nece simptom da prodje dok se ne izleci bolest.

Edited by Marko M. Dabovic
Posted

Ne mogu ja ovde nista da prebacujem, nisam ovde nadlezan. Ko beogradski komunalni policijac u novom sadu. :)Ja nisam siguran koliko su ti ljudi koji zive u kolektivnim centrima poljoprivredno stanovnistvo i koliko su u stanju da rade zemlju. Da u okviru jedne zemlje postoje migracije ka onim opstinama koje daju bolje uslove za zivot (jeftinije stanove, bolje komunalne usluge, visi nivo socijalne zastite) je opste mesto i moglo bi se spreciti samo nekom krajnje autoritarnom merom - zbranom ili administrativnom kontrolom migracije

Posted
Da u okviru jedne zemlje postoje migracije ka onim opstinama koje daju bolje uslove za zivot (jeftinije stanove, bolje komunalne usluge, visi nivo socijalne zastite) je opste mesto i moglo bi se spreciti samo nekom krajnje autoritarnom merom - zbranom ili administrativnom kontrolom migracije
to je to. postoji presedan za to u Madjarskoj, gde je beskucnistvo proglaseno za krivicno delo. mozemo i to da radimo, ali to vise nije civilizovano uredjenje.
Posted

Ne mora to nužno da se odnosi na beskucnike, zabrani se promena prebivalista bez odobranja. Mislim da je u SFRJ jedno vreme bas za beograd to važilo