Frank Pembleton Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 Ali ona je toliko razvaljena, da taj "primer modernističke arhitekture" ne postoji.Naravno sve može da se obnovi , ali pitanje je cene.Koju nema ko da plati.
Kelt Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 šta ćemo posle da pokazujemo turistima ako je popravimo
Muwan Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 Smatram da društvo treba da čuva i obnavlja arhitektonske specifičnosti koje ima, i ponoviću još jednom, ne može se bezrezervno verovati u ekonomski trenutak i takvo-je-vreme-jebiga mantru i menjati sve što ti padne na pamet čim se pojavi dovoljno velika masa para.Naravno, verujem da je ovo što je buffalo billi izneo činjenično stanje te tu ni sam status zaštita nimalo ne pomaže zgradi ali bih voleo da u slučaju rušenja i gradnje nove zgrade ipak povedu računa o izgledu stare, te da nova zgrada proistekne iz stare. Ne vidim tu nameru čitajući Vučićeve i Ilićeve izjave.Možemo diskutovati o ekonomskom momentu i potrebi očuvanja određenih specifičnosti. Ali ovde je poenta u nečemu drugom tj. u činjenici da je zgrada uništena. I mi sad možemo da čekamo jedno 200 godina, hrabro braneći ruševinu od tehnomenadžera koji bi tu da dižu hotele i molove, čekajući da Serbija vostane i dovoljno ekonomski ojača kako bi mogla da finansira obnavljanje svog dragocenog spomenika kulture. Ili možemo da pokušamo da tu osmislimo neko drugo rešenje. Mene u Srbiji ništa ne užasava više od te neverovatne navike da se problemi i otvorena pitanja stavljaju u neki frižider iz kojeg se potom decenijama ne vade.
Töölönlahti Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 šta ćemo posle da pokazujemo turistima ako je popravimoTo je taj rimski šmek koji smo sticali godinama... I Rim i Beograd su lepi gradovi, but at the end of the day, svesni smo da turisti dolaze samo zbog tih ruševina u centru.
kapetanm Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 И Калемегдан тј зидине и тврђава је подигнут као војни објекат, сад је у рушевном стању, што не бисмо рашчистили за неки аутлет™ и скинули режим заштите?
Ryan Franco Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 Možemo diskutovati o ekonomskom momentu i potrebi očuvanja određenih specifičnosti. Ali ovde je poenta u nečemu drugom tj. u činjenici da je zgrada uništena. I mi sad možemo da čekamo jedno 200 godina, hrabro braneći ruševinu od tehnomenadžera koji bi tu da dižu hotele i molove, čekajući da Serbija vostane i dovoljno ekonomski ojača kako bi mogla da finansira obnavljanje svog dragocenog spomenika kulture. Ili možemo da pokušamo da tu osmislimo neko drugo rešenje. Mene u Srbiji ništa ne užasava više od te neverovatne navike da se problemi i otvorena pitanja stavljaju u neki frižider iz kojeg se potom decenijama ne vade.Ali ovo nije rešenje te navike. ovde zgrada čuči godinama, ispredaju se priče i tračevi i onda je dovoljno da dođe šeik i da zamaše kesom ispred nosa vlade i odma' "daj, menjaj, ukidaj". Opet kažem, nemam ništa protiv da lokacija evoluira, da se napravi slična zgrada od jeftinijeg materijala, po sličnim principima kojima se i Dobrović rukovodio. Okej mi je to. Vidim na osnovu vaših postova da je to možda veći problem nego što sam mislio i ako je zaista taj status zaštite toliko krut onda bi ga trebalo menjati u cilju pronalaženja kompromisa. I u cilju ukidanja te navika o kojoj pišeš i oko koje seslažemo.Nije mi okej da se stvari rešavaju tako što će neko da grune kesu, a onda vučić i velja da objašnjavaju kako bi da budu ktitori nečeg lepog. Kapetanm je naveo dobar primer kalemegdana. To je dobar primer i za ovo što ti pišeš. Sasvim je okej da se nešto gradi po Kalemegdanu i da on dobije novi sloj u vidu neke savremene gradnje koja bi koegzistirala sa starim zidovima i objektima. Koliko se sećam, kad je rađen projekat za luku Beograd, Daniel Libskind je implementirao industrijske objekte u nov kvart. Ali zamisli situaciju u kojoj rušimo zidove kalemegddana da bismo napravili lepu zgradu. To sad imamo ovde.
Prospero Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 Idealno bi bilo da se to srusi a da nova zgrada ima prakticno isti spoljni izgled kao omaz dobrovicu i 7 ofanziva, s tim da ima unutrasnji raspored koji odgovara nekoj novoj nameni.Takodje, potrebno je razgraniciti dvoriste u kome se nalazi zgrada 3, potrebno je resiti pitanje veze izmedju zgrada 3 i 4 koje idu ispod nemanjine i videti sta raditi sa kulom koja se redovno koristi kao zgrada MO i za koju mislim da je fizicki spojena sa zgradom 4 (koja takodje mora ici pod noz). Opcije su razne ali se mora izaci iz blokade koju namece pravni status. Roll the dice, jbg. Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2
pere urban x Posted February 17, 2013 Posted February 17, 2013 Meni se cini da je stvar u tome sto "zasticenu" zgradu ne smes da izmenis uopste. Pouzdano znam da na zgradama sa istim statuson nije dozvoljeno staviti ni pisljiva pregradna vrata u hodnik a kamoli izmestati zidove, stavljati nove nosece stubove i grede i sl.Laicki*, cini mi se da tu nema popravke bez odredjenih izmena a za to je verovatno potrebna promena statusa.Prvi deo je tacan, drugi pogresan.Dakle, ne postoji objekat koji ne moze da se vrati u prvobitno stanje, kako u konstruktivnom, tako i u oblikovnom smislu.Da je srusen do temelja, uz odgovarajucu tehnicku dokumentaciju, moguce ga je izgraditi identicno.Recimo, da bi vam bilo blize - klon.Zato su cenjene rekonstrukcije, revitalizacije i restauracije u kojima se zadrzava sto vise originalnih elemenata.Recimo, da bi vam bilo blize - restauracija oldtajmera.U ovom slucaju se postavlja pitanje isplativosti jednog takvog zahvata i sto je bitnije, kasnijeg koriscenja i odrzavanja.Izgradjena kao generalstab JNA, vojske zajednicke drzave, velike Jugoslavije, cetvrte armije u svetu (lol), ovaj mastodont vise ne moze da sluzi istoj svrsi zbog redukcija u svim segmentima.I da nije ostecen projektilima, generalstab bi zadavao glavobolju vojsci i drzavi.Ostaje da se proda.Postavivsi potencijalnim investitorima uslov da kupovinom ovog skupog parceta zemljista, moraju da izvrse rekonstrukciju postojeceg objekta jer je pod zastitom drzave, dobili smo situaciju u kojoj rusevina godinama sluzi za slikanje.Dakle, to pada u vodu jer niko nece da pristane na te uslove (nadam se da ne treba posebno obrazlagati zasto je to tako)Ostaje medjuresenje u kome se investitor uslovljava da zadrzi volumene kao "omaz" Dobrovicevom delu i bici na Neretvi.To ce ici takodje tesko ali su sanse nesto vece.Praksa pokazuje da lanci hotela uzimaju znamenite zgrade po istocnoevropskim gradovima i zadrzavaju njihov prvobitni izgled ali to su objekti koji pripadaju nekim drugim stilovima.Ovde bi upalilo da dodje neka kompanija sa prilicno ekscentricnim menadzmentom a verovatnoca za to je zaista mala.Ova poredjenja sa manastirima i beogradskom tvrdjavom cu zanemariti jer su blago receno neukusna ali cu vam reci nesto drugo.Ovo Dobrovicevo delo nema bas toliku arhitektonsku vrednost da biste vi ovoliko penusili vodeci antifasisticku borbu i na ovakvim primerima.Ne bih sada da ulazim u detalje obrazlazuci njegov doprinos u obnovi zemlje ali moram vam reci da ovaj covek moderne ima kudikamo zanimljivije izvedene i neizvedene (za neke se moze reci - na srecu) projekte iz vremena pre ideoloske obojenosti, pa koga zanima neka istrazuje.
Ryan Franco Posted February 17, 2013 Posted February 17, 2013 Prvo: Dakle, ne postoji objekat koji ne moze da se vrati u prvobitno stanje, kako u konstruktivnom, tako i u oblikovnom smislu.A onda:uz odgovarajucu tehnicku dokumentacijuNakon ove logičke nedoslednosti u slavu birokratije dalje nisam čitao. :DŠalim se, dobar je post kad se izbaci kurčenje iz njega.
Prospero Posted February 17, 2013 Posted February 17, 2013 Prvi deo je tacan, drugi pogresan.Dakle, ne postoji objekat koji ne moze da se vrati u prvobitno stanje, kako u konstruktivnom, tako i u oblikovnom smislu.Da je srusen do temelja, uz odgovarajucu tehnicku dokumentaciju, moguce ga je izgraditi identicno.Recimo, da bi vam bilo blize - klon.Zato su cenjene rekonstrukcije, revitalizacije i restauracije u kojima se zadrzava sto vise originalnih elemenata.Recimo, da bi vam bilo blize - restauracija oldtajmera.U ovom slucaju se postavlja pitanje isplativosti jednog takvog zahvata i sto je bitnije, kasnijeg koriscenja i odrzavanja.Izgradjena kao generalstab JNA, vojske zajednicke drzave, velike Jugoslavije, cetvrte armije u svetu (lol), ovaj mastodont vise ne moze da sluzi istoj svrsi zbog redukcija u svim segmentima.I da nije ostecen projektilima, generalstab bi zadavao glavobolju vojsci i drzavi.Ostaje da se proda.Postavivsi potencijalnim investitorima uslov da kupovinom ovog skupog parceta zemljista, moraju da izvrse rekonstrukciju postojeceg objekta jer je pod zastitom drzave, dobili smo situaciju u kojoj rusevina godinama sluzi za slikanje.Dakle, to pada u vodu jer niko nece da pristane na te uslove (nadam se da ne treba posebno obrazlagati zasto je to tako)Ostaje medjuresenje u kome se investitor uslovljava da zadrzi volumene kao "omaz" Dobrovicevom delu i bici na Neretvi.To ce ici takodje tesko ali su sanse nesto vece.Praksa pokazuje da lanci hotela uzimaju znamenite zgrade po istocnoevropskim gradovima i zadrzavaju njihov prvobitni izgled ali to su objekti koji pripadaju nekim drugim stilovima.Ovde bi upalilo da dodje neka kompanija sa prilicno ekscentricnim menadzmentom a verovatnoca za to je zaista mala.Ova poredjenja sa manastirima i beogradskom tvrdjavom cu zanemariti jer su blago receno neukusna ali cu vam reci nesto drugo.Ovo Dobrovicevo delo nema bas toliku arhitektonsku vrednost da biste vi ovoliko penusili vodeci antifasisticku borbu i na ovakvim primerima.Ne bih sada da ulazim u detalje obrazlazuci njegov doprinos u obnovi zemlje ali moram vam reci da ovaj covek moderne ima kudikamo zanimljivije izvedene i neizvedene (za neke se moze reci - na srecu) projekte iz vremena pre ideoloske obojenosti, pa koga zanima neka istrazuje.Kad sam rekao da tu nema popravke ukalkulisao sam i to da li bi i zasto neko potrosio pare na to.Ne vidim zasto se ne moze obezbediti da nikne potpuno nova zgrada sa istim/slicnim spoljnim izgledom - kaskade, narandzasta fasada i sl. To bi bilo idealno resenje. Na kraju, kolika je to ideoloska obojenost kod zgrade GS? Sem spratova koji reprezentuju ofanzive, sta tu jos ima? Uostalom, unutrasnjost je preradjena negde pred bombardovanje simbolima VJ. Nije da na vrhu zgrade pise TITO ko tamo kod VMA kad se gleda iz pticje perspektive.Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2
Аврам Гојић Posted February 17, 2013 Posted February 17, 2013 (edited) Pristajem na rusenje Generalstaba ako Pux pristane na rusenje Hrama svetog Save, ciji je ideoloski naboj mnogo veci od kanjona u Nemanjinoj.(posto ovaj klon koristi I ovu priliku da juri komunce po forumu, ne vidim zasto ne bi raspravu razjebali do kraja) Edited February 17, 2013 by Marko M. Dabovic
Frank Pembleton Posted February 17, 2013 Posted February 17, 2013 Sve je ovo lepo , ta briga za arhitektonsko nasleđe i tako to!Ali nema toga ko će to da plati!Svim onim dušebrižnicima bih dao da urade pro-bono neke projekte da se namaknu pare i vrati sve u prvobitno stanje! Baš me zanima reakcija? Nije ono zapušteno pa da onda postoji obaveza da se sredi. To je bre razvaljena zgradurina!Eno u zemunu su zakrpili onog ikara na vazduhoplovnom domu.Послато са U8815 користећи Тапаток 2
Аврам Гојић Posted February 17, 2013 Posted February 17, 2013 (edited) Nije stvar u tome nego u cinizmu cele price.Sto se mene tice, ne zanima me odakle pare. Moje je da kao gradjanin rasudjujem o sopstvenim potrebama I artikulisem ih, a ne da vodim drzavne budzetske brige. Ako drzava ne ume da uradi nesto tako elementarno kao sto je sanacija opasne rusevine u centru grada, ja joj sigurno necu biti saveznik u trazenju izgovora. Neka rode pare, ko ih jebe. Edited February 17, 2013 by Marko M. Dabovic
gospa buba Posted February 17, 2013 Posted February 17, 2013 (edited) Sve je ovo lepo , ta briga za arhitektonsko nasleđe i tako to!Ali nema toga ko će to da plati!Svim onim dušebrižnicima bih dao da urade pro-bono neke projekte da se namaknu pare i vrati sve u prvobitno stanje! Baš me zanima reakcija? Nije ono zapušteno pa da onda postoji obaveza da se sredi. To je bre razvaljena zgradurina!Eno u zemunu su zakrpili onog ikara na vazduhoplovnom domu.Послато са U8815 користећи Тапаток 2u zemunu su, koliko vidim, zakrpili samo ikara i onaj centralni deo zgrade koji su smatrali da im je bitan za funkcionisanje, ako tamo ishta funkcionishe. prochelje zgrade, ono prema parku u rupi je i dalje razvalina bez prozora. al vazno da su zakrpili ikara, ponos, dostojanstvo itakoto. mislim, sve je to kod nas poziranje, da su 2000 rekli da nema para, prodali lokaciju za hotel nekom pristojnom, do sad bismo vec zaboravili ovu teshku estetsku dilemu (da se razumemo, ja bih da se bash ta zgrada obnovi, ali to ni nema veze shta bismo mi). gradovi propadaju, gradovi se grade. savremenici se drze za srce, sledecoj generaciji uopshte nije vazno, takva je propadljiva priroda prirode i drushtva. ovako, kad isuchu bracu u aljinama, koji kupuju sve, igle, lokomotive, teritorije i jabuke, malo bude nelagodno. ali to je njihov trenutak da zgrabe i beze, i to je njihovo pravo, u sistemu koji smo tako postavili...uostalom, beograd svako malo jadikuje nad nekom ruinom od blata, prepunom djubreta i pacova, koja je navodno najstarija gradjevina u beogradu. chija obnova sigurno ne koshta koliko 1 generalshtab, pa se niko ne prihvata... Edited February 17, 2013 by thermal bug
kapetanm Posted February 17, 2013 Posted February 17, 2013 Имали смо ми у Београду примере успешности таквог приступа. У суштини не треба нама рат, да је било повољне понуде, већ негде 2002-2005 рушили би инвеститори зграду све у 16. Но бомбе су је мало осветлиле рефлекторима.(хинт: зграда Прецизне механике у Булевару)
Recommended Posts