Ryan Franco Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 http://www.beobuild.rs/read.php/588.htmlhttp://www.vreme.com/cms/view.php?id=513463&fb_action_ids=10151471118779721&fb_action_types=og.likes&fb_source=timeline_og&action_object_map=%7B%2210151471118779721%22%3A10150646882640544%7D&action_type_map=%7B%2210151471118779721%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D
pere urban x Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 dobrovicev predlog resenja tzv savske terase
Ryan Franco Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 nije mi jasno zašto ne bi bilo moguće da se, recimo, podigne nova zgrada od jeftinijeg materijala (staklo uz akcentovanje preostalim mermerom) koja bi imala identičan oblik ali tako da se "povuče" bliže ulici kneza miloša."šupljina" pozadi bi mogla da se reši sličnom geometrijskom logikom.
pere urban x Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 zato sto to onda vise nije autorsko delo a ako nije, tesko da ce investitoru neki mekejb da servira ovakvo resenje a on da ga prihvati jer je drustveno odgovoran, spreman na kompromis i sl.
Ryan Franco Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 ne znam kako to ide ali zar ne mora da bude spreman na kompromis kao što je spreman i da gradi sa ograničenjem spratnosti, obaveznim brojem parking mesta, procentom zelene površine itd. uostalom, ako je već nemoguće obnoviti zgradu neka grad ili ova famozna republička instanca raspišu konkurs za remiks dobrovićevog dela čime bi nastala nova zgrada po principima stare, pa nek onda to nude potencijalnim investitorima. time bi dobrovićeva zgrada bila "obnovljenija" nego što je sada ovako "netaknuta". mada, nemoguće je da je zgradu tako teško obnoviti.
Ryan Franco Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 da trebalo je i da pretpostavim: Quote Ministarstvo gradevinarstva i urbanizma pokrenulo je pre nekoliko dana inicijativu da se zgrade Generalštaba brišu iz registra kulturnih dobara, kako bi se mogla obaviti neophodna sanacija.
Ryan Franco Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 On 16. 2. 2013. at 0:41, bergasa19 said: A koga je to u vlasti briga za Sutjesku?verovatno nikog. ovog primera ćemo se setiti kad neko bude potegao srpske manastire na kosovu.
pere urban x Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 pa za to si se upravo zalozio post ranije, nece se pridrzavati originalnog projekta da ne bi ostala ovako "netaknuta". rekonstrukcija bi kostala mnogo a takav objekat sada nece vise ni vojska jer je vreme megalomanije proslo a para za odrzavanje nema.nemojte samo da zapocinjete sa idejama o komercijalnim sadrzajima u takvom objektu.
pere urban x Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 (edited) On 16. 2. 2013. at 0:45, McCabe said: verovatno nikog. ovog primera ćemo se setiti kad neko bude potegao srpske manastire na kosovu.taman pomislih da sa tobom moze da se razgovara ali nista.ovo poredjenje je bizarno.kao da slusam prosecnog anketiranog podanika srbije koji na pomen manastira dize tri prsta iako je tek nesto nacuo o tome, samo sto si ti iz inverznog univerzuma.u oba slucaja imamo bujicu neznanja. Edited February 16, 2013 by pere urban x
Ryan Franco Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 (edited) šta je sad problem?velimiru iliću nije jasno zašto je bitno sačuvati ovu zgradu. ja mu odgovaram, iz istog razloga iz kog i dečane, jer je deo istorijskog i ahitektonskog bogatstva. šta nije jasno u mojim rečima?pogrešno si me razumeo. ja samo nemam dvosturke aršine kao resorni ministar.a manastire sam pomenuo samo zato jer će ih ilić prvi pomenuti u sledećoj prilici. ne u nekom političkom kontekstu.*zapravo, čitajući komentare po 92ci na ove vesti ja vidim da smo ovde u problemu ne sa konzervativcima, prvosrbijancima već sa drugom stranom koja urla "raščišćavaj aco zorane, da imamo lepu zgradu, a ne ruševine koje je koštunica zaštitio".*mada je odnos prema generalštabu na drugu loptu i političko pitanje, kao i kurtonske terazije Edited February 16, 2013 by McCabe
Prospero Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 Meni se cini da je stvar u tome sto "zasticenu" zgradu ne smes da izmenis uopste. Pouzdano znam da na zgradama sa istim statuson nije dozvoljeno staviti ni pisljiva pregradna vrata u hodnik a kamoli izmestati zidove, stavljati nove nosece stubove i grede i sl.Posto sam sluzio deo vojnog roka u generalstabu ulazio sam u "trojku", to je ova do starog generalstaba, iznutra je stvarno razvaljena i iskrivljena. Laicki*, cini mi se da tu nema popravke bez odredjenih izmena a za to je verovatno potrebna promena statusa.*otac mi je bio gradjevinac, prakticno sam odrastao na gradilistima i bio vidjen za "nastavljaca" ali zivot ode u drugom pravcu...Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2
Muwan Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 On 16. 2. 2013. at 0:59, McCabe said: velimiru iliću nije jasno zašto je bitno sačuvati ovu zgradu. ja mu odgovaram, iz istog razloga iz kog i dečane, jer je deo istorijskog i ahitektonskog bogatstva. šta nije jasno u mojim rečima?Meni nije jasno zbog čega i po kom osnovu izjednačavaš žive i zdrave Dečane sa uništenom zgradom generalštaba JNA. Manastir u dečanima je verski i kulturni objekat, podignut je u neke duhovne svrhe. Generalštab JNA je vojni objekat, bio je podignut u vojne svrhe i uništen je u vojnom sukobu. Idiotizam je bio već i to što je (uništenom!) vojnom objektu dat status spomenika kulture sa nekakvom arhitektonoskom vrednošću, a insistirati na takvom statusu nakon bezmalo 15 godina gajenja ogromne ratne ruševine u najstrožem centru grada, to je vrhunski idiotizam.Čak i u slučaju da to nije bio vojni objekat, da je npr. bila vladina zgrada ili tako nešto, vraćanje u prvobitno stanje bi mogla da priušti samo izuzetno bogata zemlja koja stvara povelike viškove pa nešto od njih može da preusmeri na raspisivanje projekta od par milijardi dolara, koji bi imao za cilj da uništenih 50 hiljada kvadrata vrati u originalno stanje i onda pride smisli šta će u budućnosti da smesti unutar obnovljenih 50 hiljada kvadrata, a da ga to svake godine ne košta kao Svetog Petra kajgana. Pošto Srbija ne spada u zemlje koje mogu toliko da ulažu u arhitektonska rešenja, ostaje joj da lepo prihvati činjenicu da se vremena menjaju, da se okolnosti menjaju i da su ponekad potrebna izvodljiva rešenja umesto romantičnih vizija o vraćanju starog sjaja objektima koji su fizički uništeni u ratu. I sve to, ponavljam, nakon što eventualno shvati da je ordinarna glupost davati istorijski i arhitektonski značaj vojnim objektima.
ToniAdams Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 ja bi srusio sve vojne zgrade i svu vojsku pobio. jebeni sam pacifista.
Ryan Franco Posted February 16, 2013 Posted February 16, 2013 On 16. 2. 2013. at 8:36, beowl said: Meni nije jasno zbog čega i po kom osnovu izjednačavaš žive i zdrave Dečane sa uništenom zgradom generalštaba JNA. Manastir u dečanima je verski i kulturni objekat, podignut je u neke duhovne svrhe. Generalštab JNA je vojni objekat, bio je podignut u vojne svrhe i uništen je u vojnom sukobu. Idiotizam je bio već i to što je (uništenom!) vojnom objektu dat status spomenika kulture sa nekakvom arhitektonoskom vrednošću, a insistirati na takvom statusu nakon bezmalo 15 godina gajenja ogromne ratne ruševine u najstrožem centru grada, to je vrhunski idiotizam.Čak i u slučaju da to nije bio vojni objekat, da je npr. bila vladina zgrada ili tako nešto, vraćanje u prvobitno stanje bi mogla da priušti samo izuzetno bogata zemlja koja stvara povelike viškove pa nešto od njih može da preusmeri na raspisivanje projekta od par milijardi dolara, koji bi imao za cilj da uništenih 50 hiljada kvadrata vrati u originalno stanje i onda pride smisli šta će u budućnosti da smesti unutar obnovljenih 50 hiljada kvadrata, a da ga to svake godine ne košta kao Svetog Petra kajgana. Pošto Srbija ne spada u zemlje koje mogu toliko da ulažu u arhitektonska rešenja, ostaje joj da lepo prihvati činjenicu da se vremena menjaju, da se okolnosti menjaju i da su ponekad potrebna izvodljiva rešenja umesto romantičnih vizija o vraćanju starog sjaja objektima koji su fizički uništeni u ratu. I sve to, ponavljam, nakon što eventualno shvati da je ordinarna glupost davati istorijski i arhitektonski značaj vojnim objektima.Zaista ne vidim kako zgrada GŠ ne bi mogla da postoji mimo svog vojnog prefiksa. U pitanju je jedan od boljih primera modernističke arhitekture u Beeogradu i to je to. To je arhitektonski izraz jednog vremena koje je deo naše istorije i biće takav bez obzira je li unutra vojska, vlada, poreska uprava, hotel ili čak biblioteka. Da, Dobrović je radio za vojsku ali nije radio bunker nego zgradu u centru grada otvorenu i za civile.Smatram da društvo treba da čuva i obnavlja arhitektonske specifičnosti koje ima, i ponoviću još jednom, ne može se bezrezervno verovati u ekonomski trenutak i takvo-je-vreme-jebiga mantru i menjati sve što ti padne na pamet čim se pojavi dovoljno velika masa para.Naravno, verujem da je ovo što je buffalo billi izneo činjenično stanje te tu ni sam status zaštita nimalo ne pomaže zgradi ali bih voleo da u slučaju rušenja i gradnje nove zgrade ipak povedu računa o izgledu stare, te da nova zgrada proistekne iz stare. Ne vidim tu nameru čitajući Vučićeve i Ilićeve izjave.
Recommended Posts