Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

strašno!A ako koristim klupu ili zid kao stativ?Tražiće da platim pola takse?

Posted

ne, nego iznajmljivanje stativa pride.

Posted

to se prevashodno odnosi na filmske i TV ekipe, znatno je skuplje da zaustaviš saobraćaj u nekoj uličici npr. na Zvezdari tu se plaća gradu ili opštini i saobraćajnoj policiji da obezbedi saobraćaj. Kao što rekoh ista stvar se radi u Njujorku ili Londonu čim spustiš tripod u strogom centru prićiće ti policajac i tražiti dozvolu za snimanje, ako tripod ne postaviš niko ti neće prići

Posted (edited)
war_worlds_spielberg_43_x.jpgI svi prilaze Edited by CTale
Posted
to se prevashodno odnosi na filmske i TV ekipe, znatno je skuplje da zaustaviš saobraćaj u nekoj uličici npr. na Zvezdari tu se plaća gradu ili opštini i saobraćajnoj policiji da obezbedi saobraćaj. Kao što rekoh ista stvar se radi u Njujorku ili Londonu čim spustiš tripod™ u strogom centru prićiće ti policajac i tražiti dozvolu za snimanje, ako tripod™ ne postaviš niko ti neće prići
Nema sta tako je "svugde u svetu"...E sad mene su cimali na ulici u njujorku a u bgd-u me niko ne pita nista recimo na trgu kod konja...
Posted

Ni mene niko ništa nije pitao kad sam na sred raskrsnice (Kneza Miloša i Kralja Milana) slikao .... doduše to je bilo pre 4-5 godina.

Posted (edited)

Mogu da vam garantujem da se u Beogradu ili tacnije u Novom Beogradu, snimalo sto filmova sto reklamnih spotova, i da nikad niko nije platio dinar komunalne takse ili kakve gradske nadoknade, tako da je to pravilo koje vazi na Kalemegdanu stvarno nesto posebno. I kome kao placaju JKP Kalemegdan ili cuvarskoj sluzbi?A ako si tatin baja ili marketinska agencija nema frke. Snimaj gde hoces i kosta te 0 dinara.

Edited by dobar1
Posted

zahtev se šalje mislim zavodu za zaštitu spomenika negde u Kralja Petra, oni šalju fakturu koju kad platiš odnosiš u onu zgradu uprave Kališa i oni ti onda izdaju dozvolu da možeš da snimašniko nije pominjao taksu za snimanje na NBGDu, ali ako je neophodno da se zaustavi saobraćaj to se već plaća i to debelo u zavisnosti od lolacije naravno. Poslednje čega se sećam je da su za BGD fantoma iskeširali masnu lovu za zatvaranje Slavije na jednu noć

Posted (edited)

To je ok da platiš ako tvoje snimanje podrazumeva da remetiš dnevne rutine Beograđana (Njujorčana, Najrobćana, sve jedno), i ako tvoje snimanje uzrokuje neke dodatne troškove za policiju ili koju drugu javnu službu. Ali besmisleno je da moraš da platiš za fotografisanje. Kako je snimanje kroz vazduh postalo ograničen resurs?

Edited by pacey defender
Posted

Pretpostavljam da ta lova ide zavodu za zastitu spomenika. Meni ima logike da ko hoce iz komercijalnih razloga da koristi jedan takva spomenik, ucestvuje u odrzavanju istog delom svog profita. Tako se smanjuju izdaci iz budzeta za odrzavanje kalemegdana. Opet ja sam socijaldemokrata, neko bi verovatno rekao i komunista :)

Posted

mislim da je Dabović uneo zabunu, za fotografisanje na Kališu te niko neće cimati, ali ako spustiš prof. TV ili filmsku kameru na tripod ili se samo šunjaš, prićiće ti 101% sekjuriti i početi sa smaračkim pitanjima ko si, šta snimaš i uputićete u upravu Kališa. Mene je smarao lik iako sam se nalazio na ulazu u Zoo faktički se nisam nalazio na teritoriji parka brzo sam snimo ono što sam trebao par kadrova, nisam želeo da se smaram sa njim i otišao sam, bili smo mu svo vreme u videokrugu dok nismo ušli u kola. Fotografisanje i snimanje je uredjeno zakonom. Ukoliko je na javnoj površini zabranjeno, mora postojati znak. Ako ga nema mogu da te povuku za ..... Obično su problem raznorazna obezbedjenja, ako krenu da smaraju krenem da zovem muriju tada obično odustanu.

Posted (edited)
Pretpostavljam da ta lova ide zavodu za zastitu spomenika. Meni ima logike da ko hoce iz komercijalnih razloga da koristi jedan takva spomenik, ucestvuje u odrzavanju istog delom svog profita. Tako se smanjuju izdaci iz budzeta za odrzavanje kalemegdana. Opet ja sam socijaldemokrata, neko bi verovatno rekao i komunista :)
Ali ti ne možeš unapred podrazumevati da korišćenje stativa služi ostvarivanju profita. Zar ne? Stativ sada košta... koliko? Verujem da se rashodovan može naći na Limundu za neki dvocifreni broj evara. Ima zaludnih turista koji vole da kače svoje uratke po FB ili po svojim Flickr galerijama bez namere za ostvarivanjem profita.Mnogim ljudima je fotografija hobi i ništa više od toga.
Fotografisanje i snimanje je uredjeno zakonom.
Simoviću, kojim zakonom? Pitam?Btw, tebe nikada ne znam kako da oslovim? Maglo? Simoviću? Kude? Edited by pacey defender
Posted (edited)

pre nekoooliko godina su u časopisu ReFoto obradjivali tu temu i pominjali su neki član zakona SRJ (nešto mi je u glavi 135.)ja kad me cimaju se pozovem na član 135. doduše to se desilo samo jednom i murija je ekspresno sklonila pijanog gradjana koji se bunio što smo mu snimali ispred kućeedit:raspitaću se kod nadležnog organa

Edited by kud u maglu Simovicu
Posted (edited)

Ove na primer 2010. u Beogradu niko nije cimao tri meseca ni na zemlji ni u vazduhu!!! Ralf Fajns snima na 36 lokacija - snimanje filma "Koriolan" počinje 15. marta u BeograduSnimanje filma "Koriolan" koji će režirati Ralf Fajns počinje 15. marta u Beogradu i trajaće tri meseca, a najvažnije scene će biti snimljene u Skupštini Srbije, na Mostarskoj petlji, u železničkom depou u Rakovici, pijaci Kalenić... Osim Ralfa Fajnsa, u filmu igraju i Vanesa Redgrejv koja će prve scene u Beogradu snimiti oko 25. marta, dok Džerald Batler stiže početkom aprila. U "Koriolanu" glume i Dragan Mićanović, Marko Živić, Slavko Štimac, Danijela Vranješ i Slobodan Ninković.Film "Koriolan" koji predstavlja modernu verziju istoimenog Šekspirovog dela biće sniman na 36 lokacija, uglavnom u Beogradu. Predviđeno je da ključne scene budu snimljene u Skupštini Srbije, na Dorćolu, Mostarskoj petlji, železničkom depou u Rakovici, na obali Tamiša u Pančevu, a jedna od scena će biti snimljena u Crnoj Gori. Takođe, kao idealne lokacije za pojedine scene odabrani su hotel "Jugoslavija", Beli dvor i jedna vila na Dedinju.U ovom velikom projektu koji će koštati 20 mil USD, za snimanje u Srbiji će biti izdvojeno 4 mil USD, a tokom tri meseca snimanja biće angažovano i nekoliko stotina statista. Osim što je režiser i glavni glumac, Ralf Fajns je i jedan od producenata filma, a osim njega u producentskom timu se nalaze i Gabrijela Tana, kćerka poznatog biznismena Dan Tane, dok je izvršni producent Marko Mišković, sin Miroslava Miškovića, vlasnika "Delte".Kako saznaje "Blic", Marko Mišković i Gabrijela Tana imali su najviše uticaja na Fajnsovu odluku da "Koriolana" snima baš u Beogradu. Naime, Mišković je preko svog prijatelja Dan Tane, upoznao njegovu kćerku Gabrijelu, a zahvaljujući njenim filmskim vezama njih dvoje su se pre nekoliko godina u Americi upoznali sa Fajnsom i kada je on pomenuo da planira snimanje "Koriolana", Marko i Gabrijela su Fajnsa ubedili da je Beograd idealna lokacija za snimanje, kao i da će uložiti novac u film. Nešto kasnije Ralf Fajns je prvi put došao u Srbiju i, kako je sam izjavio, bio je oduševljen uslovima za snimanje i profesionalizmom srpskih filmskih radnika.

Edited by dobar1