Idioteque Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 ne može se regulisati uopšte, nema zakonskog osnova za zabranu. i ajmo opet, ne mogu se zbog nekoliko ncidenata ograničiti prava stotinama hiljada ljudi. sad će još ispasti da onaj ko je protiv zabrane plivanja iza bova - želi da se deca dave.Ne znam kakav je zakon, ali sam bio na puno plaža na kojima je zabranjeno plivanje iza bove i gde spasioci momentalno intervenišu da te vrate. Nekada samo kada su talasi, nekada svo vreme.Sa druge strane imamo činjenicu da se davljenja na Adi dešavaju uglavnom na centralnom, dubljem delu jezera. Ili tu postoje neke struje, ili podvodna trava, ili neka ledena voda izaziva grčeve.... neki kurac ima. Ja bi zabranio. Ne smatram osnovnim ljudkim pravom da se kupaš baš na određenom delu jezera, ako se baš na tom delu dešavaju nesreće.
Idioteque Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 inače jesi li ti uopšte svestan šta braniš? kada bi se ova mera primenila na bilo koju morsku plažu, to letovalište bi prestalo sa radom, nema nikoga ko bi dolazio na plažu na kojoj je trajno ograničeno plivanje.Dude, na Kritu samo promene boju zastavice na osmatračnicama i svi moraju iz vode. Svi. Moraju.
Аврам Гојић Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 (edited) Dude, na Kritu samo promene boju zastavice na osmatračnicama i svi moraju iz vode. Svi. Moraju.Dude, rekoh trajno. Da ne govorim o tome da su dosta male šanse da te u zatvorenom slatkovodnom jezeru pokupi undertow. No, ko što rekoh, nema zakonskog osnova za zabranu plivanja iza bovi, hvala kurcu pa naši zakoni nisu došli dotle da odrasle ljude stavljaju u dubak i daju im cucu. Mislim argument ti je do jaja, ne mogu da razluče ko je punoletan a ko ne, pa daj zabrani onda svima i naredi svima da se brčkaju u plićaku ko da su mentoli. Zašto onda ne odemo korak dalje, pa ne zabranimo svima da upravljaju motornim vozilima ili tako nešto, dešava se da ljudi poginu u nesrećama? Edited June 26, 2012 by Marko M. Dabovic
Idioteque Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 Dude, rekoh trajno.No, ko što rekoh, nema zakonskog osnova za zabranu plivanja iza bovi, hvala kurcu pa naši zakoni nisu došli dotle da odrasle ljude stavljaju u dubak i daju im cucu. Mislim argument ti je do jaja, ne mogu da razluče ko je punoletan a ko ne, pa daj zabrani onda svima i naredi svima da se brčkaju u plićaku ko da su mentoli.Pa nije to bio argument nego pitanje. Kako bi ti ograničio samo maloletnike? U praksi, kako bi to sproveo?Ili ne bi ograničavao uopšte, iako se i trezuni klinci utopljavaju u dubljem delu jezera?
Аврам Гојић Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 (edited) Pa nije to bio argument nego pitanje. Kako bi ti ograničio samo maloletnike? U praksi, kako bi to sproveo?Ili ne bi ograničavao uopšte, iako se i trezuni klinci utopljavaju u dubljem delu jezera?Znači došli smo dotle. Ok. Ne, ne bih ograničio iako se i trezni klinci dave u dubljem delu jezera, eto monstrum sam koji ne misli deci dobro. Pentranje po zidinama Kalemegdana, klizanje po zaledeđenim rukavcima, plivanje posred Savskog jezera, preplivavanje, opasne su stvari ali su dobre za dušu i razvijaju samopouzdanje. A protivnik sam zabranjivanja sasvim normalnih i gotovo bezopasnih stvari odraslim ljudima (kupovina kabernea u 22:01 u samoposluzi, ulazak u duboku vodu u mirnom jezeru sa spasiocima). I ne zameri, to je moja finalna reč, ako misliš da ću u internet diskusiji od pola sata prihvatiti neko potpuno novo i ograničavajuće pravilo koje smatram potpuno izlišnim, nema ništa od toga, ovo je moja konačna pozicija. Edited June 26, 2012 by Marko M. Dabovic
Frile Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 Ne znam kakav je zakon, ali sam bio na puno plaža na kojima je zabranjeno plivanje iza bove i gde spasioci momentalno intervenišu da te vrate. Nekada samo kada su talasi, nekada svo vreme.Sa druge strane imamo činjenicu da se davljenja na Adi dešavaju uglavnom na centralnom, dubljem delu jezera. Ili tu postoje neke struje, ili podvodna trava, ili neka ledena voda izaziva grčeve.... neki kurac ima. Ja bi zabranio. Ne smatram osnovnim ljudkim pravom da se kupaš baš na određenom delu jezera, ako se baš na tom delu dešavaju nesreće.Nema apsolutno nikakav kurac. Nisu ni travuljine ni struje niti zombi Draža koji Teslinom purpurnom pločom priziva čudovište iz Loh Nesa. Kombinacija nepažnje, udahnute vode, panike, alkohola i slabe kondicije je sasvim dovoljna.Inače, bojim se da si u pravu, deluje mi logično da Uprava Ade može da propiše gde sme da se pliva, kao što propisuje gde smeju da se voze roleri, pali roštilj, peca, šetaju kučići. Jednostavno, Ada je njihova (t.j. Đilasova), oni diktiraju pravila.
hazard Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 Pa nije to bio argument nego pitanje. Kako bi ti ograničio samo maloletnike? U praksi, kako bi to sproveo?Ili ne bi ograničavao uopšte, iako se i trezuni klinci utopljavaju u dubljem delu jezera?Dabovic je skroz u pravu...ovim tempom cemo uskoro zabranjivati klincima da voze bicikl, jer mogu da padnu i polome glavu, narocito ako su pijani.Stvari treba da se resavaju ovako:1) Postavis bove.2) Postavis znak: plivanje van zone ogranicene bovama je opasno i ne preporucuje se. Upozorovamo vas da je za vasu sigurnost najbolje da plivate unutar zone ogranicene bovama i da kada ste van te zone, spasioci mozda nece na vreme reagovati ako ste u opasnosti. Plivanje van obelezenih zona mozete ciniti samo na sopstvenu odgovornost i uprava i zaposleni u JKP Ada Ciganlija nisu odgovorni za bilo kakvu nesrecu koja vam se tom prilikom moze dogoditi.I kraj. To je to. Upozoren si, ako sam rizikujes, sam snosis posledice. Ne moze neko nonstop ljudima biti dadilja, i govoriti im smeju li levo ili desno. Naredjenje da nesto sme ili ne sme po pravilu mora da se sprovodi zbog sigurnosti drugih, a ne onoga koji to cini. Preplivavanje Ade ne steti potencijalno nikome osim toj osobi koja preplivava.
Аврам Гојић Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 (edited) Inače, bojim se da si u pravu, deluje mi logično da Uprava Ade može da propiše gde sme da se pliva, kao što propisuje gde smeju da se voze roleri, pali roštilj, peca, šetaju kučići. Jednostavno, Ada je njihova (t.j. Đilasova), oni diktiraju pravila.to je uprava Ade, a ne jezera. sto puta su istakli da mogu samo da opominju, a ne i da sprečavaju ljude da se kupaju na svoju odgovornost. Spacioci nemaju ovlašćenje da nasilno izvlače ljude iz vode, niti postoji zakon po kome se kupači mogu kazniti.hazard: upravo tako, to su već postojeća pravila, stavi ih do znanja ljudima i kraj priče. Edited June 26, 2012 by Marko M. Dabovic
Frile Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 to je uprava Ade, a ne jezera. sto puta su istakli da mogu samo da opominju, a ne i da sprečavaju ljude da se kupaju na svoju odgovornost. Spacioci nemaju ovlašćenje da nasilno izvlače ljude iz vode, niti postoji zakon po kome se kupači mogu kazniti.hazard: upravo tako, to su već postojeća pravila, stavi ih do znanja ljudima i kraj priče.Voleo bih da si u pravu, ali sumnjam...Zašto bi površina jezera bila izuzeta iz prostora kojim gazduje JP Ada Ciganlija?Čini mi se da po Zakonu, "staraoc nad prirodnim dobrom" ima prava da propisuje pravila ponašanja i ograničava kretanje na teritoriji kojom gazduje, u cilju očuvanja prirodnog dobra ili zarad bezbednosti posetilaca. Tako nekako otprilike.
Аврам Гојић Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 moze da propise pravila, ali ona u ovom slucaju nisu obavezujuca, posto ne postoji mera prinude niti je propisana kazna.
pacey defender Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 Btw, podsetite me kako se JP Ada i Grad ponašaju kada ljudi krenu zimi da pešače preko zaleđenih jezera. Da li zatvore pristupe jezeru, fizički udalje pešake sa leda, ili samo apeluju da se to ne radi?
Аврам Гојић Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 apeluju. jednostavno to je javna površina, dok ne narušavaju nijedan propis mogu da idu tuda koliko hoće.
Frile Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 moze da propise pravila, ali ona u ovom slucaju nisu obavezujuca, posto ne postoji mera prinude niti je propisana kazna.Za ono što sam napisao o "Staraocima nad prirodnim dobrima", postoje itekakve kazne, dok za mere prinude ne znam. (SrbijaŠume su na primer staraoci nad skoro svim šumama i planinama u Srbiji i itekako imaju ovlašćenja da ograniče kretanje po istim - na moj očaj)U svakom slučaju, bacih pogled na današnju Politiku, piše da spasioci nemaju ovlašćenja za bilo šta drugo sem upozorenja, ali će na Adi dežurati skuter rečne policije koji će - ne znam šta, valjda privoditi ili hapsiti one što preplivavaju?
Аврам Гојић Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 (edited) ali će na Adi dežurati skuter rečne policije koji će - ne znam šta, valjda privoditi ili hapsiti one što preplivavaju?ako vidi pijane da divljaju u vodi, moze da im radi sta `oce, i to je sasvim OK, to vec moze da se tumaci kao narusavanje javnog reda i mira. Edited June 26, 2012 by Marko M. Dabovic
Đipalo Junuz Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 Mogli su da preformulišu i da kažu ovako:'Spasioci su dobili naređenje da osmatraju isključivo vodenu površinu između plaže i bova koje se nalaze na udaljenosti od xx metara od plaže. Sve što se dešava izvan vodene površine koju spasioci posmatraju nije nadležnost spasilaca, i ne treba da im na bilo koji način odvlači pažnju sa dela vodene površine koji osmatraju.Ukoliko se neko utopi u zoni izmežu plaže i bova dok spasilac pomaže nekom ko je bio izvan zone ograničene bovama smatraće se da je spasilac odgovoran jer je nepotrebno napustio dužnost i prekršio pravila i direktno naređenje nadređenih lica. Zato ne očekujte da vam neko pomogne ako počnete da se davite na 20 metara od obale.'Pa ako hoćeš - izvoli.
Recommended Posts