Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
Mene nije. :) Gde god sam bio po svetu video sam ljude kako šetaju i izležavaju se po parkovima bez zabrane.Doduše, za razliku od naših, obično bi iza sebe ostavljali čist park, al to nema veze sa dozvolom za gaženje trave nego sa time što nisu stoka.U vezi ovog rešenja za pristanište - baš mi se sviđa. Kao neki cvet u kosi staaaarog Beograda.
Zavisi gde. U njujorskom Cental parku moze da se sedi, svira, izlezava. I sve to deluje mnogo lepo.Opet, kad odes u madridski Retiro, sve je ustogljenije i na note. A opet super.Treba da to podesimo za nas ovakve kakve jesmo, uz malo vise discipline.
Posted

Sydney, Royal Botanical Garden...veliki park u centru grada, daje upozorenje:pppwalk.jpg

Posted

yoyo, kako to funkcioniše u japanu?

Posted
Zavisi gde. U njujorskom Cental parku moze da se sedi, svira, izlezava. I sve to deluje mnogo lepo.Opet, kad odes u madridski Retiro, sve je ustogljenije i na note. A opet super.Treba da to podesimo za nas ovakve kakve jesmo, uz malo vise discipline.
valjda ima veze i koja je sorta trave. ima ih žilavih, ima i kilavih. a ima veze i gustina ljudi koja hoda po travi. nije isto 1000 ljudi na jedan hektar ili na petnaest, taš kada je lepo vreme ima posetilaca ko gradski bus u špicu.
Posted

Meni je spirala super, ali kad vec spomenuste staze bez zastite, pitam se koliko je ovaj render realan... Btw, daleko od toga da sam prvi koji se ovo pita, dosta se pricalo o tome na SSC.

Posted

U parku kod Vuka nadležni iz Zelenila su godinama ignorisali stazu kojoj se ide od tramvajske stanice u Bulevaru do stanice ispod Vuka. Tu nikada nije porasla trava jer je to praktično bila nepopločana staza. Vidim da su je skoro konačno popoločali. Poenta je da se parkovi prave po meri ljudi, a ne ljudi po meri parkova. A u ostatku parka se stalno igraju deca i gaze po travi i trava raste bez problema.Mislim da je problem odsustva trave po BG parkovima često posledica većeg broja drveća koje zaklanja sunce i onda tu trava slabije raste. Tako je npr. u Pionirskom parku i parku pored skupštine.A za ovu spiralu ne znam šta bih rekao. Ne znam koliko će se uklopiti sa Kalemegdanom. Spoj modernog i rustičnog. To nam je na sve strane po gradu i ružno je. Jedna poznanica koja je skoro došla da poseti BG iz Rusije je prvo to primetila u arhitekturi.

Posted
Nije loša ova japančeva™ spirala. Dopada mi se što su zavoji bez zaštitinih ograda, da malo hodam preko njih i testiram svoj strah od visine.
pa tu su ograde vidis ovu malo tamnije sivu koja kao da ide u vertikalu i zaklanja skoro do pola visine ljudi :D vidis koliki su ljudi! pa ih pola kao nema. polutransparentna, al mora da postoji.@resenjedosao djilas na vecanje i izabrao japanca da kao i svi veliki vladari ostavi pecat.
Posted
BTW, živim za dan kada će se neko setiti da nekim lučnim mostićem za pešake (nalik onim mostićima u Zrenjaninu) poveže Kališ i Ušće. :wub:edit: Zapravo, ne Kališ, nego dorćolsko šetalište i Ušće.
ne moze to mosticem. drugo su begejske barustine
Posted
hazarde, bg parkovi jesu izuzetak, bas kao i lux. park pa si zato i zapamtio to iskustvo.pariz je sa liberalizacijom odnosa izmedju ljudi i zelenila poceo pre 15 godina kad je pola gradskih zelenih povrsina otvoreno za slobodno setanje ljudi. oponenti su mislili da ce se svet raspasti i pariski parkovi sa njim. pa nisu.taj odnos otudjenosti zelenila i coveka gde ono ima funkciju dekora i izloga u koji gledas i divis mu se, ali ga ne diras, je potpuno anahron. mozda je odgovarao uslovima zivota aristokratiji u 17. veku, odnosno vremenu iz kog poticu, ali danasnjem dobu ne.u beogradskom slucaju, cela stvar je jos bizarnija jer i pored takve zabrane, parkovi izgledaju katastrofalno. pa u istom momentu imas zapustenu travu punu izlomljenog stakla, plasticnih kesa, tetrapak ambalaze i ostalog djubreta i uredno zabodenu zutu tablu sa znakom zabranjeno hodanje po travi. em nakaradna pravila, em se i ona ne postuju.
O kom parku uopste pricas?
Posted

jel ovo stvarno bilo ili nepoznati tviteraš malo izmišljameni je ubedljiva pobeda kampanje Đilas kod Roma pa pita decu Ko je ovde najbolji đak i javi se jedan a Dragan ga pita Koliko ti imaš kečeva

Posted
pa tu su ograde vidis ovu malo tamnije sivu koja kao da ide u vertikalu i zaklanja skoro do pola visine ljudi :D vidis koliki su ljudi! pa ih pola kao nema. polutransparentna, al mora da postoji.@resenjedosao djilas na vecanje i izabrao japanca da kao i svi veliki vladari ostavi pecat.
i meni lici da se djilas rukovodio tom namerom, misim pecatiranje i to znamenje...ne svidja mi se resenje, ni urbanisticki, niti detalji. mislim da ce biti jezivo setati tim rampama kada upece zvezda, a to je u beogradu moguce najmanje 6 meseci godisnje. htedoh reci, bolje da je neki danac il' olandjanin radio pecat djilasu; em bi bilo hipsterskije resenje ;-) em bi ljudima bilo udobnija i prijatnija setnja... stos' mene tice, dosta mu je zirafa za zigosavanje, moglo je to malo "ekofrendlije" i covekomernije resenje da bude...
Posted
O kom parku uopste pricas?
koji deo o beogradskim parkovima tacno ne prepoznajes? izlomljeno staklo? razno djubre?
Posted
Ša je ovo, jbt?
U pocetku sam pomislio da je neko zesce pranje love, ali Avalon nije nepoznat u ovom poslu pa ostaje da se vidi na sta to moze da lici.