Tihajeza Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 Zar nemate one kao oglasne table, ima ih kod mene na selu i smanjio se broj oglasa na drveću (mi nemamo bandere, imamo drveće), uglavnom su parte ostale na njemu.da, eto, to je primer edukacije: "vidite, dragi sugrađani, ovaj predmet ovde je oglasna tabla (postaviš prethodno table od 2 noge i parčeta lima). služi za oglase na papirićima". tako su svojevremeno nastali i javni wc-i. pre toga su ljudi išli u žbunje kad ih pritera.
pacey defender Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 Pa kul, nega grad napravi takav oglasni prostor i sve će biti u redu.
Аврам Гојић Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 da, eto, to je primer edukacije: "vidite, dragi sugrađani, ovaj predmet ovde je oglasna tabla (postaviš prethodno table od 2 noge i parčeta lima). služi za oglase na papirićima". tako su svojevremeno nastali i javni wc-i. pre toga su ljudi išli u žbunje kad ih pritera.pa gde su te table u Beogradu? kod mene ih nema, ali bandera ima koliko hoces. u svakom slucaju izgleda da smo nasli zajednicko tle: ljudi imaju potrebu za lokalnim oglasavanjem i ta potreba nije adekvatno zadovoljena.
Tihajeza Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 naravno, u prvom postu svojem sam ih pomenula. da ih je trebalo postaviti prilikom rekonstrukcije bulevara.stubovi za plakate postoji u knez mihajlovoj i još negde u centru, tamo lepe velike plakate za koncerte. može se sigurno nešto pristupačno izdizajnirati i za ove mikro preduzimače i postaviti na prometnim trotoarima, autobuskim stanicama i sl.
casperbgd Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 Opet edukacija sirotinje, da ne ruzi grad, da ga ne prlja, itd.Kako edukovati nekoga da ne bude siromasan? Posto je najbolji lek za nelepljenje oglasa prosperitet. Doduse, lako je kritikovati iz fotelje, kao sto rece Dabovic, treba malo ukljuciti empatiju i sagledati stvari iz perspektive naroda, a ne nekog srednjeklasnog gradjanskog sloja koji nema problema egzistencije, vec ga muci poskupljenje aviokarata pred letovanja.
Tihajeza Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 ko je pominjao sirotinju? lepljenje po banderama je postao opšti manir sitnih preduzetnika (nisu baš svi sirotinja), kao i onih koji izdaju stan (sirotinja?) npr.
casperbgd Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 ko je pominjao sirotinju? lepljenje po banderama je postao opšti manir sitnih preduzetnika (nisu baš svi sirotinja), kao i onih koji izdaju stan (sirotinja?) npr.Vecinom sirotinja. I preduzetnici i izdavaci stanova. No, nemam nesto vremena sada za dalje razmatranje, videcu sutra ako se nastavi prica da sazmem celu ovu dosadasnju diskusiju ako bude bilo potrebe.
morgana Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 izdavaoci stanova sirotinja?mislim, sindrom ruske aristokratije
Utvara Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 izdavaoci stanova sirotinja?mislim, sindrom ruske aristokratijezašto bi to bilo paradoks? tih 100-150 evra za izdavanje neke uboge garsonjere čini ih aristokratijom?
hazard Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 (edited) grad je tu da bi u njemu ziveli ljudi i njegov izgled odgovara stanju stanovnistva. sve drugo je glumatanje. zato: plakate na bandere!Ova teza mi je bezvezna na toliko nivoa da ne znam gde da pocnem. Naravno govorimo o onome o cemu je ovde rec a to je cistoca i uredjenost grada. To su jeftine stvari. Ne govorimo o obnovi svake fasade i zakrpi svake rupe u asfaltu ili gradnji metroa ili tako nesto.Sledeci tvoju naopaku logiku za ovaj slucaj, dolazimo do zakljucka da svi siromasi zive u svinjcu, a da su samo bogate kuce ciste i uredne. Sto je naravno besmisleno. Znam dosta siromasnih ljudi ciji su stanovi, kuce, i dvorista cista i uredna. I ja kada sam par meseci bio bez posla i sveo trosenje na minimum, nisam zaboravio kako se koristi metla, usisivac, ili kontejner.E da. Kada se vec igramo sa ovom tvojom tvrdnjom. Ti se nonstop zalis na GSP, zar ne? Nervira te to sto kasne, i tako dalje? Sto preskacu polaske?Vidis, to je logicna zalba, jer to sto nema para da se kupi 1000 novih autobusa i 100 novih tramvaja ne znaci da postojeci ne mogu da budu cisti, i da krecu bar na vreme.Medjutim, hajde sada da primenimo tvoju logiku iz citata gore: stanje prevoza odgovara stanju stanovnistva. Kada bude veci standard i vece plate u GSPu, onda ce prevoz kretati na vreme i vozila ce biti cista. Do tada, ne moze. Jer bi to bilo samo glumatanje. Zasto prati vozila na liniji 50 kada pola putnika na toj liniji izgleda nema para da se redovno pere samponom i sapunom (sudeci po mirisu saputnika svaki put kada udjem u taj autobus). Kada standard bude takav da svaki putnik mirise, onda cemo da trazimo da se i autobus pere redovno. To tada jok, jer bi to bilo glumatanje - bolje da autobus odgovara stanju putnika.E, da. Ne postoji nikakva korelacija izmedju standarda stanovnistva i zelje za plakatiranjem bandera. I u Torontu, koji je 5x (ako ne i vise) bogatiji od Beograda, imas tonu oglasa nalepljenih po banderama. Samo se tamo te bandere cesce odrzavaju i ciste, pa se plakati ne akumuliraju kao u Beogradu. Edited March 14, 2012 by hazard
hazard Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Posto je najbolji lek za nelepljenje oglasa prosperitet. Nidje veze.Hoces reci da su plate 3x vece, da ne bi postojala potreba da se oglasavaju izdavaci stanova? Ako sam ja kupio stan da bi ga izdavao (cest slucaj - kupio, nasledio, stagod), odustacu od toga ako prosecna plata bude 3x veca? Naravno da necu, samo cu mozda da utrostrucim kiriju.Hoces reci da su plate 3x vece, da lokalni vodoinstalater ne bi imao potrebe da se reklamira?Kazem opet, ovaj fenomen postoji i u bogatijim gradovima. Ljudi ce se reklamirati za dzabe ako mogu i ako misle da im to donosi korist. Zaradjivali 100, 500, 1000 ili 3000 evra mesecno.
casperbgd Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 (edited) Nidje veze.Hoces reci da su plate 3x vece, da ne bi postojala potreba da se oglasavaju izdavaci stanova? Ako sam ja kupio stan da bi ga izdavao (cest slucaj - kupio, nasledio, stagod), odustacu od toga ako prosecna plata bude 3x veca? Naravno da necu, samo cu mozda da utrostrucim kiriju.Hoces reci da su plate 3x vece, da lokalni vodoinstalater ne bi imao potrebe da se reklamira?Kazem opet, ovaj fenomen postoji i u bogatijim gradovima. Ljudi ce se reklamirati za dzabe ako mogu i ako misle da im to donosi korist. Zaradjivali 100, 500, 1000 ili 3000 evra mesecno.Sigurno bi bilo daleko manje oglasa, pogotovo nekih gde se vidi da je bas neko ko jedva krpi kraj sa krajem zalepio. S druge strane, neke ljude je sramota da lepe, a nekima je to ruzno, rast standarda dovodi i do rasta ove dve kategorije ljudi, pa samim tim i smanjenje oglasa.Al' aj da stavimo sve to na stranu, idalje ne vidim problem reklamiranja u ovakvom sistemu, kad je reklama jedan od najboljih, ako ne i najbolji, nacin za privlacenje kupaca. Da li je bandera ruznija sa oglasom ili nije, ne interesuje me, funkcija joj ionako nije da bude lepa. Eto sa tim oglasima je i visefunkcionalna.edit: sto se tice izdavaca stanova, zasto se polazi od toga da nisu sirotinja? Prvo, ne izdaju svi stanove, neki izdaju sobe. Izdavanje stana za 100-250 evra bas i nije neka suma koja nas lisava epiteta sirotinje, to je idalje suma koja je niza od prosecne bedne srpske plate. Razmislite koliko ljudi poznajete koji izdaju stanove i da li su sirotinja. Mislim, implicitno se namece da neko ko lepi na banderu oglas bas i nije boljestojeci gradjanin. Edited March 14, 2012 by casperbgd
morgana Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 (edited) zašto bi to bilo paradoks? tih 100-150 evra za izdavanje neke uboge garsonjere čini ih aristokratijom?naravno da ih ne cini aristokratijom no je poenta da ce radije nemati leba da jedu a ne prodati nekretninu, kao ruska aristokratija kad je zaglavila prije kojih stotinjak godinagarsonjera moze da se prodaili uostalom i ako se izdaje pa se time mjesecno dopunjava prihod, to je za dobar procenat iznad prihoda koje ima vecina i ne reklamira se iskljucivo izdavanje ubogih garsonjera. ides u krajnost.meni je misterija sto ljudi pocesto nekretninu ne vide kao unovciv kapital. to je korak dalje od moje tetke kad sa ogorcenjem radnicke klase u glasu kaze: pa ja vise nemam ni dinara u kuci! moracu eure da mijenjam (objasnjenje: eura joj ne fali)edit, caspere, zasto bismo polazili od toga da samo izdavaoci soba lijepe oglase?jel znate vi ljudi sta znaci imati visak stambenog prostora? to vecina nema. Edited March 14, 2012 by morgana
Delija67 Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Ja ne znam nikog ko izdaje stan, a da je sirotinja. Ko izdaje stan ima cist prihod od najmanje pola, a cesto u nivou ili preko jedne prosecne neto plate, a samim tim ne moze biti sirotinja. Ne znam nikoga ko na te para placa bilo kakav porez nego uzima bruto sebi u dzep.
Utvara Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 naravno da ih ne cini aristokratijom no je poenta da ce radije nemati leba da jedu a ne prodati nekretninu, kao ruska aristokratija kad je zaglavila prije kojih stotinjak godinagarsonjera moze da se prodaili uostalom i ako se izdaje pa se time mjesecno dopunjava prihod, to je za dobar procenat iznad prihoda koje ima vecina i ne reklamira se iskljucivo izdavanje ubogih garsonjera. ides u krajnost.meni je misterija sto ljudi pocesto nekretninu ne vide kao unovciv kapital. to je korak dalje od moje tetke kad sa ogorcenjem radnicke klase u glasu kaze: pa ja vise nemam ni dinara u kuci! moracu eure da mijenjam (objasnjenje: eura joj ne fali)edit, caspere, zasto bismo polazili od toga da samo izdavaoci soba lijepe oglase?jel znate vi ljudi sta znaci imati visak stambenog prostora? to vecina nema.Mnogi žive na selu ili u nekoj periferiji, i jedini im je izvor prihoda izdavanje stanova. Kada bi prodali te stanove ostali bi bez stalnog izvora prihoda. Ima viška stambenog prostora ihahaj. Ljudi ne znaju šta će sa propalim vikendicama pa čak i seoskim kućama od 100-150 kvadrata koje daju u bescenje.
Recommended Posts