casperbgd Posted March 10, 2012 Posted March 10, 2012 (edited) aha, ma da. hajde molim te daj makar 1 ideju kako resiti problem favela u gradu? samo 1 ideju makar bila utopisticka. ili je po tebi etalon multikulturalnosti i tolerancije i ljudskih prava ostaviti te ljude u tim favelama, bez sanitarnog cvora, u tonama djubreta, u ubogim potleusicama i to sve na nemilost romskih gangova koji terorisu sve te ljude putem organizovanog ropstva putem uzimanja dece za prosjacenje, kriminala kradje svog moguceg metala tipa sahtovi, kablovi, bakarni krovovi i to sve uz reketiranje putem naplate prava na boravak u favelama. mislim, ONO je tebi humano resenje za zivot? a bilo kakav pokusaj grada da tim ljudima obezbedi pristojnije uslove za zivot u vidu stanbenih kontejnera na placevima sa sanitarnim cvorovima, insistiranjem na slanju dece u skolu itd - to je tebi rasizam.dakle: hajde samo 1 alnertnativno resenje, kako bi ti resio problem romskih favela u gradu?+Pa ajde ovako, poprilicno sam siguran da mi bas nemamo tacne podatke o njihovom raseljavanju, odnosno eto nevladine organizacije spominju da nisu ispunjeni svi standardni uslovi prilikom raseljavanja(nisam dalje surfovao i trazio sve ostale primedbe, ali nije problem ako je potrebno, naci cemo i to sigurno). Problem je sto se raseljavanje radi iskljucivo po principu teraj ih sto dalje da to niko ne vidi. Eto Gazela je 'ociscena' i javno mnjenje je SAVRSENO ZADOVOLJNO, jer tu vise nema Cigana. A od toga mi se KENJA, jer je to upravo i razlog raseljavanja. Nikoga ne interesuje sta se dalje desava sa tim ljudima, jer ogroman broj nasih dragih sugradjana ih i ne posmatra kao ljude, vec kao stetocine, lopove i smrdljive nehigijenicare. Dakle, najvaznije je ukloniti ih i tako ih eliminisati kao vidljiv problem velikom broju ljudi, jer sto su dalje od ociju, to su dalje i od nekog pritiska da se taj problem resi kako treba.E sledeca stvar je sto imamo porast nacionalizma, pa tako i rasizma koji izgleda kod nas koherentno rastu, a narod je odusevljen ovih raseljavanjem, sto opet gledam i kao neki predizborni trik, jer ova vlast je toliko vremena na svojim mestima, a eto bas sad odlucuju da zapocnu raseljavanje, al' ajd nek ostavimo da to nije bitno jer se svodi na nagadjanje.Sto se tice resenja, resenje je prekidanje drustvene iskljucenosti. Dakle, socijalne pomoci, obrazovanje(ovo je potrebno poceti pre uzrasta kada oni 'moraju' da krenu u skolu), a onda tek postepeno 'raseljavanje', ali ne u jebene kontejnere. Ali problem Roma ne treba resavati samo edukacijom Roma, vec je jebeno kljucno poceti malo sire programe antirasisticke, ali vlast savrseno zabole da pokusava tako nesto, jer se ionako zalaze za rasizam, nacionalizam, homofobiju i tako dalje.Tako da, da definitivno resenje je govnjiva motka za burzoasku vladajucu elitu koja je dovoljno nesposobnosti i nespremnosti iskazala u ovih 10 godina, sve ostalo je ili kratkotrajno ili podmetanje problema pod tepih. Edited March 10, 2012 by casperbgd
Pontijak Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 (edited) po mom iskustvu, MUP i opstina imaju kljucnu ulogu u ovom lancu, jer da bi se bilo sta uradilo u romskoj porodici, da bi se deci obezbedila zdravstvena nega, da bi se upisali u skolu, potrebno je prijaviti dete i dodeliti mu prebivaliste i JMBG. ako toga nema, onda nema nicega.a da bi se to uradilo MUP treba permanentno da gazi i razbija romske gangove koji terorisu romske zajednice. nista ne znaci upisivanje u skole kada gangsteri prete roditeljima dece i maltene silom im uzimaju decu za lanac organizovanog ropstva tj prosnje. i nemoguce je prijaviti decu ako nemaju prebivaliste a izgleda da je sadasnje jedino resenje stvaranje kontejnerskih naselja i pravni akt o stvaranju tih naselja sto bi bio osnov za boravak. ponavljam, ma koliko stanbeni kontejneri izgledali kao lose resenje, u odnosu na onaj jad udzerica to je vec pomak. najgore resenje je ostaviti te ljude da zive u onom hororu od kartonskih udzerica, meni stvarno nije jasno kako sav taj svet uopste prezivi zimu a i kako prezivljava uopste bez sanitarnog cvora.a to da su favele dom... diskutabilno. ovo na nbg su relativno nove favele, postoje tek nekoliko godina, istina na nbg su ziveli romi nekoliko decenija ali poslednjih 5-6 godina se desio fenomen poprilicno naglog priliva stanovnistva u postojece favele i stvaranje novih. stoji to da se raseljava uskoro romvil i da je to stavljanje gradjevinske parcele u funkciju tj izgleda da ce neki investitori tu nesto graditi. zvali to asanacijom terena ili ne ali tu boba nema : ta parcela je decenijama u statusu gradskog gradjevinskog zemiljsta, ljudi su se tu naselili bez ikakvog pravnog osnova, pusteni su da zive tu dok ne pocnu neki gradjevinski radovi i to je to. pretpostavljam da favelu pored bloka 70a nece dirati jer nisam cuo da se tu u skorije vreme planira bilo kakva izgradnja. inace primetio sam jutros da je desetak udzerica jednostavno nestalo, razmontirano, znaci neka pomeranja se vec desavaju mada je romvil najgusce naseljen ispod nbg zeleznicke stanice i to se moze primetiti tek kada se prolazi ispod podvoznjaka kod holidej in-a. kako bilo, i kako sam cuo :insajderometrija: grad se bas ozbiljno priprema za raseljavanje romvila i to ce biti poprilicno obimna i munjevita operacija kada pocne a kada ce tacno poceti to samo bob i vrh gradske vlasti znaju Edited March 11, 2012 by Pontijak
prima Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 ^ona fotka ti je bila super, mogao bi vise da slikas sa balkona svoje vile, da se vidi stanje i razvoj situacije.
Pontijak Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 (edited) Sto se tice resenja, resenje je prekidanje drustvene iskljucenosti. Dakle, socijalne pomoci, obrazovanje(ovo je potrebno poceti pre uzrasta kada oni 'moraju' da krenu u skolu), a onda tek postepeno 'raseljavanje', ali ne u jebene kontejnere. Ali problem Roma ne treba resavati samo edukacijom Roma, vec je jebeno kljucno poceti malo sire programe antirasisticke, ali vlast savrseno zabole da pokusava tako nesto, jer se ionako zalaze za rasizam, nacionalizam, homofobiju i tako dalje.Tako da, da definitivno resenje je govnjiva motka za burzoasku vladajucu elitu koja je dovoljno nesposobnosti i nespremnosti iskazala u ovih 10 godina, sve ostalo je ili kratkotrajno ili podmetanje problema pod tepih.ok. kazes socijanla pomoc, obrazovanje i to pre skolskog uzrasta. kako mislis da se to uradi u favelama koja funkcionise po svojim etnosocioloskim zakonitostima u kojima je dominantan uticaj, da ne kazem moc, lokalnih romskih gangova? kako mislis da se deca salju u skolu a zive u faveli i pritom su roditelji te dece na direktnom udaru gangova i milom ili silom moraju da daju decu u prakticno ropstvo za prosjacenje? lepo zvuci ta ideja o antirasistickoj edukaciji stanovnistva ali ta prica nista ne znaci - da u romvilu zive srbi zvao bi se srbvil i nbg vecinsko stanovnistvo bi imalo isti odnos prema srbima u srbvilu kao sto ima odnos prema romima u romvilu. od tih kritika vlasti (ja opet ne mislim da se vlast zalaze za rasizam, homofobiju itd. - to lepo zvuci kao clanak u e-novinama ali ne odgovara stvarnosti) romske zajednice (insistiram na ovo zajednice jer u bg ne postoji jedinstvena romska zajednica kao neki monolitni "romski etnicki blok") nemaju koristi. ponavljam: za pocetak treba svim tim ljudima obezbedini minimum uslova zivota dostojan coveka a favela to sasvim sigurno nije. sigurno si video romvil spolja tj iz pozicije voznje autom ili tramvajem. probaj da prosetas unutar romvila, tada se najbolje vidi koliki je to horor nehumanih uslova stanovanja i zivota. sta hocu da kazem? od kritika te, kako kazes burzoaske vladajuce elite, nemaju romi nikakve koristi. ne postoji neko univerzalno opste resenje koje bi ukinulo probleme romske zajednice u srbiji. opako je veliki to problem i realno zivimo u divljem kapitalizmu koji je organizovan iako je u divljoj fazi. u gradu se raseljavaju favele samo kada neko gradjevinsko zemljiste stupa u funkciju. favela kod gazele je raseljena pred pocetak radova na rekonstrukciji mosta. mislili mi sta hocemo ali nemoguce je bilo rekonstruisati gazelu sa favelom ispod mosta i sa obe nbg strane mosta. a gazela je ipak saobracajnica koja ima svoje vrlo precizno izmerljive kapitalisticke koristi. transport stanovnistva s jedne na drugu stranu reke u cilju odlaska/povratka na poslove. a poslovi su u funkciji obrtanja novca. hocu da kazem, ideoloski posmatrano tvoj stav je sasvim korektan. samo, na prakticnom planu ne vidim kako taj stav resava problem roma na nbg kod nbg zeleznicke stanice. Edited March 11, 2012 by Pontijak
Pontijak Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 (edited) ^ona fotka ti je bila super, mogao bi vise da slikas sa balkona svoje vile, da se vidi stanje i razvoj situacije.cool je ovo "vila" :) e sad, da li je podjebavanje na moj racun ili je ne, meni nebitno, zivim gde sam odabrao da zivim i svojim novcem sam realizovao taj svoj izbor. realno, to je bakingemska palata u odnosu na tuzne udzerice u kojima se zivi u romvilu i iskreno, svaki dan pomislim da nijedan bgd malogradjanin (znaci jedno milion i po ljudi) nema moralno pravo da se zali da mu je zivot los jer u odnosu kako ljudi zive u getima, svaka egzistencija tzv. "bele vecine" je bajka u odnosu na zivot u faveli. btw. slikano sa prozora, koriscen 3X opticki zum vrlo solidnog kompakta sa leica optikom. na fotografiji se ne vidi nikakva situacija a ni razvoj situacije zbog same daljine vec je dat likovni kontrast staklene palate i geta u pozadini a zbog perspektive uslovljene zakonima optike fotografija sama "slepljenost" te dve celine u jedan kadar meni izgleda morbidno nadrealna. Edited March 11, 2012 by Pontijak
prima Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 nije podjebavanje no igra recima. inace bas mnogo pises pa ne mogu sve da citam, hocu slike.ali ovo: realno, to je bakingemska palata u odnosu na tuzne udzerice u kojima se zivi u romvilu nije lepo od tebe. u odnosu na stracaru do palate se vrlo brzo stize i sta sad to znaci? nista.i iskreno, svaki dan pomislim da nijedan bgd malogradjanin (znaci jedno milion i po ljudi) nema moralno pravo da se zali da mu je zivot los jer u odnosu kako ljudi zive u getima, svaka egzistencija tzv. "bele vecine" je bajka u odnosu na zivot u faveli. a sa ovim se ne slazem. uvek moze gore i to sto ih ima 'ispod' tebe nije nikakva uteha.
Pontijak Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 (edited) nije podjebavanje no igra recima. inace bas mnogo pises pa ne mogu sve da citam, hocu slike.ali ovo:nije lepo od tebe. u odnosu na stracaru do palate se vrlo brzo stize i sta sad to znaci? nista.a sa ovim se ne slazem. uvek moze gore i to sto ih ima 'ispod' tebe nije nikakva uteha.pa kada budem proglasen za forumskog fotoreportera bice i slika . nego mrdni guzicu pa do romvila i to sa fotoaparatom pa ti pravi slike. Edited March 11, 2012 by Pontijak
Frank Pembleton Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 Sinoć bio u gostima kod prijatelja koji radi u "trkom" inspekciji.Juče je štancovao rešenja samo tako.Kaže da većinom kad uručuje onim nesrećnicima oni misle da je to nešto do jaja, a ono su rešenja o iseljenju Kaže da je situacija prilično zajebana, pre njih su bili ovi iz socijalnih službi da nešto urade, popišu, kazali mu da je bilo i napetih situacija, dranja, teranja gađanja ciglama itd...On ceni da će se to završiti pre 16-og koji je u medijima postavljen kao rok.E da kaže da je sad u toku opsedanje deponija gde se nosi taj šut sa livade od strane konkurencije E i ukazao mi je na zanimljiv mogući "problem":U toku je projekat zamene ovih pokretnih kontejnera sa ovim podzemnim, brojka je negde oko 1200 komada.Zanimljivo kako će to uticati na život ovih ljudi
Lezilebovich Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 (edited) E i ukazao mi je na zanimljiv mogući "problem":U toku je projekat zamene ovih pokretnih kontejnera sa ovim podzemnim, brojka je negde oko 1200 komada.Zanimljivo kako će to uticati na život ovih ljudi Neverovatna stvar sa tim kontejnerima. Nemaju nikakvu funkciju + gomilju ljudi ostavljaju bez prihoda + smeće se gomila oko njih ... Da mi je znati koja ih firma uvozi/montira. Edited March 11, 2012 by Lezilebovich
casperbgd Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 Neverovatna stvar sa tim kontejnerima. Nemaju nikakvu funkciju + gomilju ljudi ostavljaju bez prihoda + smeće se gomila oko njih ... Da mi je znati koja ih firma uvozi/montira.Ako se dobro secam, prvi kontejneri su dobijeni besplatno iz Nemacke, a onda su verovatno kasnije poceli da ih kupuju od Nemaca, ali nisam siguran.
Tihajeza Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 ubili je ko zeca.jednom bilo na "beogradskoj hronici" (emisiji koju najčešće gledam na tv-u :D ) da će tu da prave rekreativnu zonu nalik na adu ciganliju. dakle, neće.
pacey defender Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 ubili je ko zeca.jednom bilo na "beogradskoj hronici" (emisiji koju najčešće gledam na tv-u :D ) da će tu da prave rekreativnu zonu nalik na adu ciganliju. dakle, neće.Cini mi se da sam negde procitao da je u medjuvremenu formirano javno preduzece koje to treba da napravi.
Tihajeza Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 Cini mi se da sam negde procitao da je u medjuvremenu formirano javno preduzece koje to treba da napravi.čudan način da počneš da sređuješ rekreativnu zonu tako što posečeš svako drvo u njoj.
Recommended Posts