Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
Mup vec radi na formiranju tako necega...nazalost oni su poslednji u lancu koji treba da reaguju...i to samo kao podrska
po mom iskustvu, MUP i opstina imaju kljucnu ulogu u ovom lancu, jer da bi se bilo sta uradilo u romskoj porodici, da bi se deci obezbedila zdravstvena nega, da bi se upisali u skolu, potrebno je prijaviti dete i dodeliti mu prebivaliste i JMBG. ako toga nema, onda nema nicega.
Posted (edited)

prijavljivanje je cisto administrativna mera...mislim da mup treba da uzme ulogu mnogo ozbiljnije u kontroli takvih naselja, a sve zaista radi uspesne socijalizacije i kao prateca sluzba institucijama koje socijalizaciju treba da sprovedu...a to su sve ove koje si nabrojao...u principu, mislim da se slazemo, samo nam se forma razlikuje...takodje kapiram point of view na prostu razliku u gradivnom materijalu koji ucestvuje u zidovima...

Edited by Pera Zeka
Posted
prijavljivanje je cisto administrativna mera...mislim da mup treba da uzme ulogu mnogo ozbiljnije u kontroli takvih naselja, a sve zaista radi uspesne socijalizacije i kao prateca sluzba institucijama koje socijalizaciju treba da sprovedu...a to su sve ove koje si nabrojao...u principu, mislim da se slazemo, samo nam se forma razlikuje...takodje kapiram point of view na prostu razliku u gradivnom materijalu koji ucestvuje u zidovima...
naravno, slazem se
Posted
ne razumem zasto se polazi od toga da moraju da budu kontejneri. grad ima para da sagradi celo malo naselje, kao ono u Kamendinu. no, svejedno je da li su kontejneri ili luksuzne zgrade sa mermerom, ako se pre toga ne aktiviraju socijalne sluzbe, skole, opstine i MUP kroz nekakav task force koji bi imao sopstvenu budzetsku liniju i jedinstvenu komandu. ono sto kvari pricu o kontejnerima je cinjenica da grad te ljude jednostavno tretira kao gamad, tj. skloni ih kada neko resi da gradi na predmetnom placu. prljava i nehigijenska kakva jesu, ta naselja su im dom, imaju svoju socijalnu strukturu i ne mogu se ljudi iz toga iscupati preko noci i na silu i da to ima pozitivne posledice. vec sam pisao ovde da je problem slamova moguce resiti visegodisnjom neprestanom akcijom na liniji opismenjavanje - prijavljivanje dece (ovo je apsolutno najvaznije) - skolovanje - inkluzija i, da, pozitivna diskriminacija, sto ce sve zajedno dovesti do postepenog smanjivanja broja stanovnika u slamovima. ovo sto se sada radi je jednostavno asanacija terena radi pocetka izgradnje, a kontejneri su tu pro forma. kontejnerska naselja su isto tako slamovi kao i ova na Novom Beogradu, samo su zidovi od pleha a ne od kartona.edit: ovo sto pisem je pusti sanak, zato sto je Djilas postavio institucionalnu osnovu za sistem u kome ce bilo kakav organizovani napor na resavanju problema romske nezaposlenosti i niskog obrazovanja biti docekivan na noz recima "a zasto oni imaju vise prava nego mi". problem ce jednostavno biti sve gori i gori, a ocekujem da ce se u ovoj ili najkasnije narednoj deceniji formirati i etnicki mesani slamovi.inace, Pontijak dobro pise na ovoj temi.
pa znas ima isto i cigana koji kao i svi drugi rade i zarade za krov nad glavom. zasto je ciganin iz marinkove bare ili orlovog naselja duzan da sebi sagradi kupi kucu, a bilo koji drugi koji je upao u grad iz babusnice da mu grad bilo sta zida. http://www.dailymail.co.uk/debate/article-1197219/As-costs-3-5m-evict-just-ONE-caravan-camp-campaigner-Robin-Page-voices-anger.html
Posted

ok stvarno mi se ne polemise sa saljivim onelinerima. vracam se na pohvale receptima, pomislih na trenutak da je forum mesto za diskusiju a ne za glupiranje. samo jedna stvar, travelleri nisu isto sto i Romi a Daily Mail je smece od lista.

Posted

administrativna ili više od tog, mora da se sprovodi. zato sam i napisao da cigančići (nemojte da mi spočitavate političku nekorektnost, molim) moraju da budu tretirani kao i "bela deca". šta bi uradio bilo ko od nas, policajac, prodavac...... da vidi "belo dete" od 4-5 godina kako spava na kartonu na ulici? malo starije kako šeta između kola i prosi/pere šoferšajbne? luta ulicom oko ponoći? reagovao bi, nekako. kada su cigančići u pitanju svi kojima je briga o deci posao ili su puki prolaznici iskuliraju. pusti, ciganska posla. nađi makroa,hapsi ga, nađi roditelje, nateraj ih da se brinu o toj deci. čini nešto.malo komplikovanije i na duže staze je da ih naučiš da ne mora svaka reakcija na dizanje kite da se završi porođajem.ono što uopšte nije komplikovano je da se nađu i pohapse krimosi koji dovode nesrećnike u beograd, naplaćuju im komfor romvila i stavljaju ih u sopstvenu službu. ili jeste?država prepušta vaćarošima da se kao NGO aktivisti nafatiraju na romskom pitanju umesto da se pozabavi time. težina ackovića?na kraju, najmanje je bitan materijal od koga se pravi nešto za te ljude. geto im ne gine zbog "belih ljudi". sećate se frke u blokovima od pre neku godinu?

Posted
težina ackovića?
mnogo zajeban igrac i mnogo velik lopov. izgradi medijsku mini-imperiju od komercijalnog programa (imao je citav sistem, emitovao je muzicke spotove koje su njegovi sinovi montirali) i potom glumi ludilo nazivajuci to angazovanim medijem, odlicno je prolazio za vreme Kostunice i pocetka implementacije dekade Roma, ali je posle vise-manje pusten niz vodu.
Posted
šta bi uradio bilo ko od nas, policajac, prodavac...... da vidi "belo dete" od 4-5 godina kako spava na kartonu na ulici? malo starije kako šeta između kola i prosi/pere šoferšajbne? luta ulicom oko ponoći? reagovao bi, nekako.
npr. poslao muriju da ispita odakle čerzi belo dete.
Posted
ok stvarno mi se ne polemise sa saljivim onelinerima. vracam se na pohvale receptima, pomislih na trenutak da je forum mesto za diskusiju a ne za glupiranje. samo jedna stvar, travelleri nisu isto sto i Romi a Daily Mail je smece od lista.
smesno pa potvrdjujes samo da ljudi koji se tako ponasaju nezavisno od boje koze dobijaju isti tretman. gradjani prosto ne moraju da placaju socijalne programe za ljude koji nisu clanovi njihove zajednice. cak su ih u jednom engleskom gradu proterali iako su kupili plac za svoj kamp.
Posted

ok matori you have the floor, pobedio si

Posted
smesno pa potvrdjujes samo da ljudi koji se tako ponasaju nezavisno od boje koze dobijaju isti tretman. gradjani prosto ne moraju da placaju socijalne programe za ljude koji nisu clanovi njihove zajednice. cak su ih u jednom engleskom gradu proterali iako su kupili plac za svoj kamp.
moraju ako zive u gradu koji je regionalni centar, koji privlaci sve slojeve stanovnistva. tj. ne moraju, ali smisleno je traziti tako nesto i tako organizovati sistem. tri posta ispod pricacemo o danskim socijalnim programima i dancima parazitima
Posted
ne razumem zasto se polazi od toga da moraju da budu kontejneri. grad ima para da sagradi celo malo naselje, kao ono u Kamendinu. no, svejedno je da li su kontejneri ili luksuzne zgrade sa mermerom, ako se pre toga ne aktiviraju socijalne sluzbe, skole, opstine i MUP kroz nekakav task force koji bi imao sopstvenu budzetsku liniju i jedinstvenu komandu. ono sto kvari pricu o kontejnerima je cinjenica da grad te ljude jednostavno tretira kao gamad, tj. skloni ih kada neko resi da gradi na predmetnom placu. prljava i nehigijenska kakva jesu, ta naselja su im dom, imaju svoju socijalnu strukturu i ne mogu se ljudi iz toga iscupati preko noci i na silu i da to ima pozitivne posledice. vec sam pisao ovde da je problem slamova moguce resiti visegodisnjom neprestanom akcijom na liniji opismenjavanje - prijavljivanje dece (ovo je apsolutno najvaznije) - skolovanje - inkluzija i, da, pozitivna diskriminacija, sto ce sve zajedno dovesti do postepenog smanjivanja broja stanovnika u slamovima. ovo sto se sada radi je jednostavno asanacija terena radi pocetka izgradnje, a kontejneri su tu pro forma. kontejnerska naselja su isto tako slamovi kao i ova na Novom Beogradu, samo su zidovi od pleha a ne od kartona.edit: ovo sto pisem je pusti sanak, zato sto je Djilas postavio institucionalnu osnovu za sistem u kome ce bilo kakav organizovani napor na resavanju problema romske nezaposlenosti i niskog obrazovanja biti docekivan na noz recima "a zasto oni imaju vise prava nego mi". problem ce jednostavno biti sve gori i gori, a ocekujem da ce se u ovoj ili najkasnije narednoj deceniji formirati i etnicki mesani slamovi.inace, Pontijak dobro pise na ovoj temi.
Pare. U mom home gradiću bio je ekonomski bum 70-ih i 80-ih, zaposlenost potpuna. Tako da su i Romi podobijali poslove u fabrikama, sagradili prave kuće u jednoj od boljih lokacija u samom gradu, a decu su slali u škole, bilo je i sa mnom malih Roma u odeljenju (nikakve specijalne škole nismo imali, a mislim da ih ni sad nema).Posle su došli novi Romi izbeglice sa Kosova. I to je potpuno druga priča, deca koja upadaju u frizerski salon dok sam bila na šišanju da prose... to se nikad pre nije dešavalo. U celom gradu prosila su ranije samo deca iz dve neke užasne porodice koje btw nisu romske... E sad šta se dešava sa starim Romima, koji svi imaju decu sa osnovnom i najčešće srednjom školom? Dešava se povratak u bedu. Gubili su radna mesta kao i ostali, a njihova deca sad ne mogu da nađu posao. Ta škola im ništa ne znači, jer je grad bedan. Pričamo o gradu gde je plata mlade fakultetski obrazovane osobe 10 000 dinara, bila, i to na vezu. Da Romi nemaju svoje kuće, i poneku penziju od deda koji su radili po fabrikama, ne bi imali ništa. Da se razumemo, ja smatram da apsolutno treba da šalju decu u školu koliko god mogu, samo nema to nikakve veze sa zaposlenjem kasnije, te dve stvari su potpuno dekuplovane.I generalno, neće im biti bolje dok mi koji nismo Romi, ne nađemo način da zemlju ekonomski postavimo na noge, a to se ne dešava. To prijavljivanje i školovanje beogradskih Roma i da se dese, pa da za 25 godina nadčovečanskih napora nekako stignu na nivo gde su moji Romi sad, oni i dalje neće biti nigde, jer nemaju kuće i penzije svojih predaka. Ono za šta bi prijavljivanje i školovanje bilo dobro je da mogu lakše da pristupe socijalnom, zdravstvenom, i da se prosto razviju kao ličnosti, ali to neće dovesti do nestanka beogradskih slamova. Jedino ako bi dekretom svaki Rom dobio posao po završetku srednje škole, to bi moglo da ih izvuče.
Posted
4166_2.jpg
Funny...not.Ako mogu da dodam - as usual.
Posted
Ako mogu da dodam - as usual.
+1stvarno ne kapiram somborčevu veličinu. uvek mi bude neprijatno kada društvo prepričava neke njegove benigno-budalaste radove i valja se po patosu od smija.