Hella Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 (edited) kako bih voleo da nekim cudom sutra u BG dodje taj gradonacelnik iz Belgije i odvali od batina Djilasa uz: govno rasisticko, napusi se kurca i da to neko snimi a puno ljudi bude prisutno i uzivo.mislim da ni ignacij nije baš rad da gleda cigoše u komšiluku, pošto na drugarsku ponudu šuti kano sinji soko. Edited March 7, 2012 by Hella
Pontijak Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 manje-vise komentari ispod vesti u onlajn novinama. dovoljno je samo videti romske favele pa da coveku pripadne muka od tih neljudskih uslova u kojima ljudi zive. nema nikakvog sanitarnog cvora, tone i tone djubreta, one sklepane kucice su tuga ziva i meni nije jasno kako su ti ljudi preziveli ovu zimu, sve u svemu horor. ne obraca se paznja na cinjenicu da favelama vladaju krimosi koji terorisu te ljude, naplacuju im pravo boravka u faveli, pravo ilegalnog prikljucivanja na struju (da, da, samo nemojte sa tim da "kradu struju", ok, kradu je ali zar ih je trebalo pustiti da pocrkaju od hladnoce na minus 15 a i silna struja, za poneku sijalicu, eventualno radio ili neku grejalicu?), pa kriminal organizovanja decje prosnje sto je vec neka vrsta ropstva. najlakse je optuziti sve stanovnike favela da svi kradu sahtove, bakarne vodove za telefoniju, bakarne krovove itd, jasno je da to rade organizovani gangovi koje cine (pa sta!) romi ali zar zbog toga treba optuziti celu njihovu zajednicu + sto se previdja da ukradeni metal kupuju vlasnici otpada za sekundarne sirovine i nesto ne pamtim da je ikada policija upadala u ta skladista sekundarnih sirovina. meni je apsurd i zlo bilo kakav rasizam prema tim ljudima (a da rasizam prema romima postoji u nasem drustvu ma koliko se mnogi trudili da negiraju to) kao sto mi je apsurd proglasavati za rasizam i nacizam svaki napor gradskih vlasti da se problem favela resi nekako. istina, nikada nisam ziveo u faveli ali razum mi sugerise da je sigurnije i komfornije ziveti u kontejnerima za stanovanje na placu gde postoji sanitarni cvor, dakle vodovod i kanalizacija. sto se tice raseljavanja, pa placevi na kojima su favele su gradsko gradjevinsko zemljiste i kada neki investitor odluci da gradi nesto onda grad raseljava stanovnike favela metodom preseljavanja u naselja sastavljena od kontejnera za stanovanje. zar je to toliko strasno resenje? sto se mene tice, nbg favele bi komotno mogle i da se srede metodom odnosenja silne tonaze djubreta i postavljanjem kontejnerskog naselja na istim tim placevima i uvodjenjem sanitarnog cvora + zestoka policijska akcija na eliminisanju krimosa koji brutalno eksploatisu te ljude + socijalne akcije da se tim ljudima omoguci da rade bilo sta i zaradjuju bilo kakav novac ali znam da je ovo zadnje utopija u zemlji endemske nezaposlenosti. pa kada neki investitor odluci da gradi nesto na tim placevima lepo se preseli celo kontejnersko naselje na drugi plac. nema drugog resenja jer jednostavno vlada zakon kapitala i vlasnistva i tu i nema nekog izbora nego uciniti sve sto je moguce da se olaksa zivot tim ljudima u favelama. zivim pored jedne vec pola godine i nisam primetio da ti ljudi ugrozavaju bilo koga, da nanose bilo kakvu "stetu" naselju u kojem zivim, deca se igraju ponekad na igralistima za decu, kupuju u onih par mini marketa kao i svi ostali gradjani, dakle, cela ta prica o "ugrozavanju" stanovnika nbg mi nekako ne stoji jer ja to ne primecujem a bukvalno su mi prve komsije, vidim celo njihovo naselje sa prozora. i uvek osetim neku mucninu kada vidim te neljudske uslove za zivot. tuga.
đorđe geprat Posted March 8, 2012 Posted March 8, 2012 u vome tvome je sutina pontijače. u izrabljivanju nesrećnika i bogaćenju na njihovoj muci. ono što predstavlja problem je i stav iznet u ovom komentaru: Poslao: tttE, zbog ovoga ja OBOZAVAM ovog coveka, kakva god bila njegova stranka!!! Ajde, bre, svi hoce preko nase grbace da ispadnu covecni, humani i moderne demokrate. problem, jer je većinski u ovdašnjem pučanstvu.
Pontijak Posted March 8, 2012 Posted March 8, 2012 (edited) u ovome tvome je sustina pontijače. u izrabljivanju nesrećnika i bogaćenju na njihovoj muci. ono što predstavlja problem je i stav iznet u ovom komentaru: problem, jer je većinski u ovdašnjem pučanstvu.da, to je vecinski stav, sudeci po medijima. ja se naivno nadam da nije vecinski stav u stvarnosti ovo sto si kopirao jer verujem da se u medijima stvara iskrivljena slika jer su netolerantni bukaci i histerici mnogo vredniji u ostavljanju komentara od tzv. normalnog sveta. ponavljam, naivno se nadam. a opet, ima u drugacijih stavova medju komentarima na tu vest:Osnovni razlog teškog života Roma je činjenica da se ne prekida "začarani krug siromaštva", odnosno da se non stop "regrutuju" novi mali prosjaci, pozajmljivači struje, bakarnih kablova, oluka i sl. Tako se vremenom i uvrežio animozitet prema Romima kod ostalih građana. Deca koja su u getu i upijaju samo pogrešna znanja od roditelja i drugih sličnih uzora - ponoviće njihovu sudbinu i problemi će se samo uvećavati. Ključna stvar je da se prekine taj začarani krug i da se deci da obrazovanje i šansa da mogu da se zaposle kad porastu i da vode normalan život. Ako roditelji ili staratelji to ne mogu da obezbede ili ih čak usmeravaju na protivzakonite radnje, država ima puno pravo da te ljude pozove na odgovornost, oduzme im decu da bi sama brinula o njima. Što se tiče odraslih tu su šanse manje, naročito ako neko sam odbija pomoć - moramo shvatiti da je čovek koji je nepismen osuđen na siromaštvo u svakoj državi, pa i u srbiji. Posle bitke za bebe - mogla biti bitka za budućnost malih Roma.(Pravdoljub, 7. mart 2012 18:09) drzava ustvari nikada nije imala strategiju resavanja problema romske populacije. radilo se onako, od slucaja do slucaja. zadnje naucno istrazivanje i to etnolosko o romskoj zajednici i kulturi uradio je tihomir djordjevic koji je to radio drzeci se svoje nauke i uz podrsku tadasnje drzave. mi ustvari i ne znamo sta su romske zajednice u srbiji, realno ne znamo nista o tim ljudima. rad profesionalnih branitelja romskih prava je najcesce jeftina vulgarizacija i zloupotreba fondova koji su emitovali novac iz eu za vreme dekade roma. i dalje se podrzavaju rasni stereotipi i predrasude, kako pozitivne (one baljezgarije o ciganima sa dusom, muzicarima i nomadima i blabla u stilu kusturicinih filmova) i negativne (koje necu ni da pominjem jer su mi negativne predrasude koje o romima vladaju i ljudi koji ih potenciraju i svojom opskurnom propagandom sire - jednostavno odvratni)znaci drzava ne reaguje i nema strategiju o zastiti svojih gradjana (jer ipak je ogavan spin koji se provlaci u desnicarskoj javnosti da su svi romi dosli odnekud iz nekog inostranstva, ma da, kako da ne, prokopali tunel od indije do beograda i svakodnevno dolaze tim tunelom u grad ) i tu je koren problema Edited March 8, 2012 by Pontijak
casperbgd Posted March 8, 2012 Posted March 8, 2012 Ova drzava ocigledno svesno namerava rasisticki "da se resi" Roma i nije tu nikakav problem u narodu ili takozvanom normalnom svetu, stagod bio taj normalan svet.
đorđe geprat Posted March 8, 2012 Posted March 8, 2012 sinoć sam, posle dužeg vremena, prošetao bulevarom do đerma pa se vratio preko kalenić pijace. u golsvortijevoj, bliže kaleniću je srušena kuća sa dvorištem ispred nje. voleo sam da bacim pogled, ograda dvorišta je bila kao i kod mene dok '58 na mestu bašte nije sagrađena sedmospratnica. onako, dole cigle, stubovi isto tako, žičana mreža sa ramom od kovanog gvožđa kapija, ista takva. u dvorištu su bile oivičene staze, kružne žardinjere.na topiku o NBGD se provlačila debata o rušenjima starih kuća. meni je žao ove no, promena je neizbežna. građevinska regulaciona linija je pomerena, pitanje je dana kada će i susedne biti pretvorene u gomile cigle.ali, sa druge strane, u krunskoj je završeno čudovište na uglu sa ulicom koja vodi ka četrnaestoj. skoknite, bacite pogled na nešto što je ružnije od onog u najavi na panou ispred građevine. možda bi se lepo uklopila negde drugo, u pizdi materini, ali u krunskoj sa vilama u susedstvu je odvratno. jednom davno, pitao sam za istorijat vile koja je tu bila.sve najgore želim vlasniku tog užasa.vama, sve najbolje
Pontijak Posted March 9, 2012 Posted March 9, 2012 Ova drzava ocigledno svesno namerava rasisticki "da se resi" Roma i nije tu nikakav problem u narodu ili takozvanom normalnom svetu, stagod bio taj normalan svet.aha, ma da. hajde molim te daj makar 1 ideju kako resiti problem favela u gradu? samo 1 ideju makar bila utopisticka. ili je po tebi etalon multikulturalnosti i tolerancije i ljudskih prava ostaviti te ljude u tim favelama, bez sanitarnog cvora, u tonama djubreta, u ubogim potleusicama i to sve na nemilost romskih gangova koji terorisu sve te ljude putem organizovanog ropstva putem uzimanja dece za prosjacenje, kriminala kradje svog moguceg metala tipa sahtovi, kablovi, bakarni krovovi i to sve uz reketiranje putem naplate prava na boravak u favelama. mislim, ONO je tebi humano resenje za zivot? a bilo kakav pokusaj grada da tim ljudima obezbedi pristojnije uslove za zivot u vidu stanbenih kontejnera na placevima sa sanitarnim cvorovima, insistiranjem na slanju dece u skolu itd - to je tebi rasizam.dakle: hajde samo 1 alnertnativno resenje, kako bi ti resio problem romskih favela u gradu?+
đorđe geprat Posted March 9, 2012 Posted March 9, 2012 (edited) recimo, - tretiranje romske dece kao i "one bele". detalji, primeri mislim da su nepotrebni.- tretiranje roma kriminalaca kao i "onih belih", primeri mislim da su nepotrebni.- rigorozna provera porekla skupljenih sekundarnih sirovina na otpadima- rigorozno kažnjavanje vlasnika parcela koji ne vode brigu o njima. primer: prostor ispod šina kod holidej ina sigurno je vlasništvo železnice ili opštine novi beograd. da vode brigu o njemu, ne bi bilo favele.- ovo sa kontejnerskim naseljima je nešto OKEDIT: dodate crtice Edited March 9, 2012 by djordje geprat
salerokada Posted March 9, 2012 Posted March 9, 2012 То би било утопистичко решење.Ја се слажем са Понтијаком.Контејнерска насеља би требало да буду први корак. И да се не протерују из града "дошљаци" већ и да они могу да добију место у контејнерском насељу.
Pontijak Posted March 9, 2012 Posted March 9, 2012 (edited) slazem se ja djordje sa ovim sto si napisao po svim stavkama. ali bar za pocetak da se pocne od necega, sa formiranjem novih malih naselja sa montaznim kontejnerima, sanitarnim cvorom, strujom. pa onda po redu po ostalim stavkama koje si naveo. gradska uprava se eto sada odlucila da tu favelu raseli sto je i najavila zimus kada je odredila mart mesec za pocetak raseljavanja. i da. znaci otisla ona lepa kuca u golsvortijevoj sa onim velikim placem i stazama a o toj novoj zgradirini na cosku krunske i brace nedica, sve si napisao, odvratnost na kub(aturu) Edited March 9, 2012 by Pontijak
Pontijak Posted March 9, 2012 Posted March 9, 2012 Контејнерска насеља би требало да буду први корак. И да се не протерују из града "дошљаци" већ и да они могу да добију место у контејнерском насељу.e tu je stos. sjajno si to rekao, da se ne proteruju "dosljaci". jednostavno dosli su ovde kao i svi ostali koji su dosli ovde i nekako ih treba integrisati u drustveni sistem. stanbeni kontejneri. voda. kanalizacija. struja. to je neki osnovni pocetak. pa onda po redu akcije za skolovanje. suzbijanje nasilja romskih gangova koji vladaju njihovim zajednicama i koji realno terorisu te ljude. samo da se od necega krene. jalove su price o "fasizmu drzave" i "rasizmu gradske uprave" sa precutnim stavom da je ostvarenje demokratije i multikulturalnosti ostavljanje stanovnika favela na milost i nemilost horora egzistencije u tom mikroambijentalnom paklu.
đorđe geprat Posted March 9, 2012 Posted March 9, 2012 То би било утопистичко решење.šta je utopija u prva 4?Ја се слажем са Понтијаком.Контејнерска насеља би требало да буду први корак. И да се не протерују из града "дошљаци" већ и да они могу да добију место у контејнерском насељу.kontejneri i civilizacija u tim naseljima su i moj stav.
Аврам Гојић Posted March 9, 2012 Posted March 9, 2012 (edited) ne razumem zasto se polazi od toga da moraju da budu kontejneri. grad ima para da sagradi celo malo naselje, kao ono u Kamendinu. no, svejedno je da li su kontejneri ili luksuzne zgrade sa mermerom, ako se pre toga ne aktiviraju socijalne sluzbe, skole, opstine i MUP kroz nekakav task force koji bi imao sopstvenu budzetsku liniju i jedinstvenu komandu. ono sto kvari pricu o kontejnerima je cinjenica da grad te ljude jednostavno tretira kao gamad, tj. skloni ih kada neko resi da gradi na predmetnom placu. prljava i nehigijenska kakva jesu, ta naselja su im dom, imaju svoju socijalnu strukturu i ne mogu se ljudi iz toga iscupati preko noci i na silu i da to ima pozitivne posledice. vec sam pisao ovde da je problem slamova moguce resiti visegodisnjom neprestanom akcijom na liniji opismenjavanje - prijavljivanje dece (ovo je apsolutno najvaznije) - skolovanje - inkluzija i, da, pozitivna diskriminacija, sto ce sve zajedno dovesti do postepenog smanjivanja broja stanovnika u slamovima. ovo sto se sada radi je jednostavno asanacija terena radi pocetka izgradnje, a kontejneri su tu pro forma. kontejnerska naselja su isto tako slamovi kao i ova na Novom Beogradu, samo su zidovi od pleha a ne od kartona.edit: ovo sto pisem je pusti sanak, zato sto je Djilas postavio institucionalnu osnovu za sistem u kome ce bilo kakav organizovani napor na resavanju problema romske nezaposlenosti i niskog obrazovanja biti docekivan na noz recima "a zasto oni imaju vise prava nego mi". problem ce jednostavno biti sve gori i gori, a ocekujem da ce se u ovoj ili najkasnije narednoj deceniji formirati i etnicki mesani slamovi.inace, Pontijak dobro pise na ovoj temi. Edited March 9, 2012 by Marko M. Dabovic
Pera Zeka Posted March 9, 2012 Posted March 9, 2012 Mup vec radi na formiranju tako necega...nazalost oni su poslednji u lancu koji treba da reaguju...i to samo kao podrska
Recommended Posts