Pontijak Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 otprilike. sad samo da se shiroke narodne mase obaveste o tome pa sta ce im taj sport da upadaju u radnje i samoposluge, trude se da protivpravno prisvoje predmete za nosnju i potosnju (ovo se rimuje a nosnja su recimo dzemperi a potrosnja tegle sa ajvarom, salame i slicno mada se i dzemperi trose nosenjem pa ne znam da li spadaj u potrosnju) a da bi im to obezbedjenje oduzelo i pritom ih samo na kratko zadrzalo radi uzimanja podataka u cilju podnosenja privatne krivicne prijave. a ako su nasa obezbedjenja tako protivpravnoraspolozena i vole da protivzakonito lisavaju lice slobode u objektima koje cuvaju, u slucaju obavestenih sirokih narodnih masa ce situacija biti interesantna: dugacka i siroka kolona sirokih narodnih masa nagrne u delta city ali ne povodom kosova vec povodom prizivanja mogucnosti da tuzi sve i svakoga zbog protivzakonitog lisavanja slobode, svaki clan siroke narodne mase uzme prezicno predmeta do 15000 dinara i priziva protivzakonito lisavanje slobode. delikatna situacija u svakom slucaju na korist siroke narodne mase. udje recimo siroka narodna masa od jedno 5000 pripadnika, obezbedjenje nece znati da l da otima robu koju je siroka narodna masa protivpravno prisvojila, da zadrzava siroku narodnu masu pa to je previse mase na tako malo obezbedjenja. znaci akcija je u svakom slucaju korisna po siroku narodnu masu iako protivzakonita. moze li drzava da pokrene neki privatni postupak protiv 5000 pripadnika siroke narodne mase koja je uzela bez placanja predmete do 15000 dinara po clanu siroke narodne mase? mrve iz tastature su fermentisale, pisem cudne recenice a nije ni podne i frtalj vec samo podne, sutra jedem nesto svezije a ne mrve iz tastature
pacey defender Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 Za sitno delo krađe prevare i utaje (gde vrednost stvari ne prelazi 15.000 dinara) se goni po privatnoj krivičnoj tužbi, pa nema uslova za primenu instituta iz čl.230. ZKP.U ovim slučajevima (do 15.000 dinara), po ZKP- u obezbeđenje ima pravo samo da oduzme stvar koju je učinilac prisvojio. U protivnom, postoji krivično delo protivpravno lišenje slobode (čl.132. KZ) za koje se goni po službenoj dužnosti.Mogućnost primene čl.230. ZKP bih ograničila samo na ono što je Zakonikom definisano i ne bih dozvoljavala širenje ograničenja slobode kretanja u odnosu na pravo na imovinu. Da uprostim- jača je sloboda kretanja od prava na imovinu (bar do granice od 15.000 dinara).Hvala! S tim u vezi čitam predlog Zakona o privatnom obezbeđenju. U članu 46. se navodi: Za vreme vršenja poslova fizičke zaštite, službenik obezbeđenja je ovlašćen da: .......6) Privremeno zadrži lice koje je zatekao u objektu ili prostoru u vršenju krivičnog dela i težih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, do dolaska policije.--------Obezbeđenje proveri šta je ukradeno. A ak roba nije dovoljno vredna, obezbeđenje mora da pusti lopova. Javite Živani!!!
gospa buba Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 ... mrve iz tastature su fermentisale, pisem cudne recenice a nije ni podne i frtalj vec samo podne, sutra jedem nesto svezije a ne mrve iz tastatureuchinilo mi se na trenutak da je tako ^_^
belch Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 u pančevačkom novom tržnom centru masovna je pojava da neko ukrade nešto, par pantalona, džemper i slično, pa ako ga ne uhvate, nikom ništa, a ako ga uhvate, opet nikom ništa.sve po zakonu.
Pontijak Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 eto povoda beogradskim sirokim narodnim masama da posete prijateljski grad pancevo
Аврам Гојић Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 Kako Kelt, iako nije pravnik, iskopa neke zanimljive teme.To tzv. građansko hapšenje postoji i u Srbiji i regulisano je čl.230. Zakonika o krivičnom postupku:Znači,potrebno je da budu kumulativno ispunjena dva uslova:- Da se za delo goni po službenoj dužnosti (teška telesna povreda, ubistvo, pokušaj ubistva, razbojništvo, razbojnička krađa, teška krađa i sl.)- Da je učinilac zatečen pri izvršenju krivičnog delaSloboda kretanja je jedna od osnovnih ljudskih sloboda i ovaj institut koji je ograničava ima opravdanja jedino prilikom izvršenja teških krivičnih dela (za koja se i goni po službenoj dužnosti, a ne po privatnoj tužbi)au ovo nisam pojma imao, bio sam ubedjen da to nije kodifikovano (dosta sam citao o agencijama za obezbedjenje i kako operisu u sivoj zoni)
ToniAdams Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 u pančevačkom novom tržnom centru masovna je pojava da neko ukrade nešto, par pantalona, džemper i slično, pa ako ga ne uhvate, nikom ništa, a ako ga uhvate, opet nikom ništa.sve po zakonu.bulja vam je taj tc
Kelt Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 Bilo bi zanimljivo istražiti mogućnosti života na pravnoj margini, kako živeti na granici između nužde i kazne, tipa pomenute krađe u supermarketu i onoga šta se dešava posle. Ako neko uzme veknu hleba, ne može se goniti po službenoj dužnosti, ako se goni po privatnoj više bi koštao proces, a ako osoba reši da opet uđe i uradi isto, vlasnik nema prava da mu zabrani ulaz...Ili, primera radi, šta ako neko u đubretu nađe zlatnu polugu i prođe policajac i uhvati ga pod sumnjom da je ukrao. Da li je đubre svojina grada ili je kao da je našao na javnom mestu i ima pravo na 10%...I tako... meni malo dosadno.
gospa buba Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 ...I tako... meni malo dosadno.nije nije, samo si malo na... prekretnici :Dpa ti se vishe zeleni u tudjem dvorishtu :P
Frank Pembleton Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 Kad smo već kod regulisanja rada "privatnih obezbeđenja". Zanimljiva je bila situacija gde su u jednoj firmi radnici strajkovali, gazda doveo privatno obezbeđenje ,U jednom delu firme vitalnom za funkcionisanje zaključao obezbeđenje i zabranio ulaz.Kada je štrajkački odbor nazvao miliciju sa prijavom "da su u prostorijama firme nepoznati ljudi i da dođe patrola i utvrdi ko su oni" došla je patrola milicije i rekla da oni veruju na reč jednom od njih, da su unutra radnici obezbeđenja i da oni nemaju pravo da ih legitimišu.Meni to malo čudno....Naravno da bi se utvrdilo da su i ovi koji su zaključani neki radnici obezbeđenja, ali da patrola nema pravo da legitimiše nekoga, to mi čudno u odnosu na to kako ti za manje stvari traže legitimaciju...
pacey defender Posted March 2, 2012 Posted March 2, 2012 http://www.njuz.net/dilas-beogradani-ugledajte-se-na-filipa-vuksu-popravite-sami-rupe-na-ulicama/
Hella Posted March 2, 2012 Posted March 2, 2012 u glavnom gradu se već primećuju efekti kandidature. Mirna noć u BeograduBeta | 02. 03. 2012. - 09:19h | Komentara: 0Protekla noć u Beogradu bila je mirna i bez saobraćajnih nesreća, izjavila je jutros portparol Hitne pomoći Nada Macura.- Među hroničnim bolesnicima na zdravstvene tegobe najčešće su se žalili srčani bolesnici - kazala je Macura.Lekari Hitne pomoći intervenisali su 101 put, a bilo je 14 intervencija na javnom mestu. http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/310020/Mirna-noc-u-Beogradu
Аврам Гојић Posted March 2, 2012 Posted March 2, 2012 Kad smo već kod regulisanja rada "privatnih obezbeđenja". Zanimljiva je bila situacija gde su u jednoj firmi radnici strajkovali, gazda doveo privatno obezbeđenje ,U jednom delu firme vitalnom za funkcionisanje zaključao obezbeđenje i zabranio ulaz.Kada je štrajkački odbor nazvao miliciju sa prijavom "da su u prostorijama firme nepoznati ljudi i da dođe patrola i utvrdi ko su oni" došla je patrola milicije i rekla da oni veruju na reč jednom od njih, da su unutra radnici obezbeđenja i da oni nemaju pravo da ih legitimišu.Meni to malo čudno....Naravno da bi se utvrdilo da su i ovi koji su zaključani neki radnici obezbeđenja, ali da patrola nema pravo da legitimiše nekoga, to mi čudno u odnosu na to kako ti za manje stvari traže legitimaciju...glupost, imaju pravo da legitimisu bilo kog gradjanina. izuzetak je jedino vojnik (za njega je zaduzena vojna policija), ali pod uslovom da nije zatecen u izvrsenju krivicnog dela.
Frank Pembleton Posted March 2, 2012 Posted March 2, 2012 glupost, imaju pravo da legitimisu bilo kog gradjanina. izuzetak je jedino vojnik (za njega je zaduzena vojna policija), ali pod uslovom da nije zatecen u izvrsenju krivicnog dela.Odgovor je bio:Pozovite inspekciju rada pa ako oni neće njima da se legitimišu onda oni nas zovu na "asistenciju".Zamisli...
fonTelefon Posted March 2, 2012 Posted March 2, 2012 Kad smo već kod regulisanja rada "privatnih obezbeđenja". Zanimljiva je bila situacija gde su u jednoj firmi radnici strajkovali, gazda doveo privatno obezbeđenje ,U jednom delu firme vitalnom za funkcionisanje zaključao obezbeđenje i zabranio ulaz.Kada je štrajkački odbor nazvao miliciju sa prijavom "da su u prostorijama firme nepoznati ljudi i da dođe patrola i utvrdi ko su oni" došla je patrola milicije i rekla da oni veruju na reč jednom od njih, da su unutra radnici obezbeđenja i da oni nemaju pravo da ih legitimišu.Meni to malo čudno....Naravno da bi se utvrdilo da su i ovi koji su zaključani neki radnici obezbeđenja, ali da patrola nema pravo da legitimiše nekoga, to mi čudno u odnosu na to kako ti za manje stvari traže legitimaciju...Hint. Pogledaj ko su sve vlasnici firmi za obezbedjenje.
Recommended Posts