Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

Vasa bolje objasnio, a i otišli smo predaleko. Reagovao sam na tvrdnju da se Beograd uništava što jednostavno nije tačno.Uz sve arhitektonske propuste, očekuje se da BG bude Beč, a do juče smo se gurali sa sveprisutnim trafikama.

Posted
Historian, osim skandaloznog spomenika Azeru, stvarno misliš da je Taš uništen?
Stvarno mislim. Pored krajnje diskutabilne estetike, tu je i pitanje nepostojeće odnosno veoma smanjene funkcionalnosti.Da ne pominjem širenje parkinga kafane na račun zelenih površina...
...parking mesta...
1 PM po isprojektovanoj stambenoj jedinici...
mesto na parkingu napolju 6000 evra. u garaži ispod 12000.
Pored moje zgrade su ugurali dva solitera sa po 12 spratova i 6 stanova po spratu. To mu dođe makar 150 novih automobila.Izgradili su (naravno nauštrb bivših zelenih površina) dva dvospratna kockasta betonska čudovišta, donji nivo garaže, gornji nivo nešto za izdavanje. Garaže koštaju 11000 eur, i prodali su 6 (šest) komada. Ima 30 iscrtanih parking mesta, sa onim "ParkKing" đokama, koje su prodali po 5000 eur. Ostalih stotinu i više auta se parkira na ono malo preostale trave u široj okolini. Leti i po suvom vremenu kako-tako, ali sad kad krenu kiše i snegovi, ceo kraj se pretvori u oranicu...
Naravno, niko se ne javlja da gradi jerbo se nikome ne isplati da napravi objekat te kvadrature
Prvi komšija mi je investitor. On zida isključivo male zgrade, na malim placevima, sa max 6 stanova plus lokal ako ima mesta posle 6 garažnih mesta koja su uključena u cenu kvadrata. Kaže da ga komplet priča sa svim nametima gradu i državi, sa kvalitetnim stolarijama, pločicama i parketom (ne laminatom, nego parketom), majstorima i njihovim smeštajem, klopom i gorivom za sva vozila košta ispod 900eur/m2. U zavisnosti od lokacije, on kvadrat prodaje po 1300-1600 eur. Treba li da kažem da je pun kao brodić? On se našao na tržištu malih zgrada, ali isto tako kaže da nema mnogo takvih kao on, koji su spremni da zarade "samo" 30-50% od investicije. Da ih ima, tržište bi se prilagodilo i samoregulisalo, pošto ih nema - pohlepa caruje...
Posted
Pored moje zgrade su ugurali dva solitera sa po 12 spratova...
ako nije tajna, koji je ovo deo grada? u poslednjih 20 godina, jako malo zgrada je dobilo urbanističke uslove na ovu spratnost, belvil i tako neki specijalni slučajevi
Posted (edited)

Kumodraška, malo pre pošte i BTCa...Edit: izvinjavam se, sad sam prebrojao spratove kroz prozor - 9 i potkrovlje na dva nivoa, a sa strane ulice 7 i potkrovlje (donji deo solitera je sa ulične strane ukopan dva sprata)

Edited by historian
Posted
Pored moje zgrade su ugurali dva solitera sa po 12 spratova i 6 stanova po spratu. To mu dođe makar 150 novih automobila.Izgradili su (naravno nauštrb bivših zelenih površina) dva dvospratna kockasta betonska čudovišta, donji nivo garaže, gornji nivo nešto za izdavanje
Tu su čak izgradili neki parking prostor.U ulici kraj moje, podignuto je 4 ulaza po 7 spratova, i 32 stana po ulazu, sa ukupno 0 (nula) parking mesta.Pritom su ostavili brisan prostor uz zgradu (gde su bile barake za alat). Čak nisu sklonili ni sve limene table što se postavljaju oko gradilišta.Prostora koliko ti volja, ali zabole njih. Već 5 godina kiša spira zemlju. Valjda su čekali dulića da im da dozvolu da budže još koji ulaz, ali im nije svidela ortopedova tarifa. Bem ga. :huh:
Posted
Juče poslao zahtev za dokumenta preko opštine Novi Beograd i dobio mail potvrde da su primili zahtev. Sve super. Danas, kao reply na taj mail od [email protected] dobijamu ostatku maila (tj. u delu na koji su lupili REPLY) su inače podaci o mom zahtevu (adresa, ime prezime, JMBG i sl.). jebo me pas kada sam poverovato da je dobra ideja da preko weba tražim dokumenta. :ph34r: :ph34r: :ph34r:
Hvala!
Posted (edited)
često odlazim u taj kraj.prve kuće, tačno ispod putanje spuštanja aviona su nikle na njivama pre 20 godina. rat, sankcije, beda >>> pusti ljude, sirotinja, izbeglice... tako je počelo. i, šta sad? moguće je jedino da se taj pičvajz legalizuje i infrastrukturno uredi. za to su potrebne pare. i, nemojte da sada preterano debatujemo o tome ko treba da plati. onaj čija je kuća, kome treba telefon, kanalizacija, obdanište........ može grad da participira delom kao kad je participirao kada su meni ovde obnovili krov i fasadu ali i oni koji su tu zidali treba da odreše kesu.
Da li neko zna šta je (ne)učinjeno povodom snadbevanja Ledina el. energijom? I prošle zime su ovi iz žutom oivičenih, planskih Ledina, na kratko blokirali vojvođansku zbog "iskakanja" trafo-stanice. Dve zime pre toga to je bila svakodnevna pojava - i nestanci struje i blokade.69bvlknzm8q.jpgPS: Inače prelep prizor - face stranaca (uglavnom onih mlađih) koji se odluče na 72-jku za prevoz od aerodroma do centra. Dok se voze kroz ovu divljinu, jel'te. Da su njive, manje bi bilo strašno i ružno. Edited by zorglub
Posted
ovaj, normalno je da ce grad da ide u visinu, a nego gde ce. sigurno nece oko Cvetka sada da nicu porodicne kuce na mestu starih, to nema nikakve urbanisticke logike. sistemska greska ne lezi u samoj spratnosti nego u nedostatku normativa za stambenu izgradnju, tako da jedna do druge mogu da stoje petospratnica i trospratnica, jedna liht roze a druga siva, sa proceljima razlicite dubine, i sve to zidano pod cudnim, neeuklidijanskim uglovima koji su nastali tako sto se gradilo po principu umre baba-kupi plac-zidaj zgradu. to je jedna anomalija tranzicije, no, tako je kako je. valjda ce se srediti jednog dana. tj. sredice se ako u vreme zavrsetka zivotnog veka danasnjih novogradnji drustvena klima bude pogodovala planskoj gradnji. dakle, u svakom slucaju ne za naseg zivota.
KAd to počne u mojoj ulici, odoh na Pešter.Jbg. ja sam upravo pre deset godina, na mesto stare kuće napravio malu novu, nisam prodao nikom za kockasti stan.
Posted

Najjača crtica sa Ušća - Ekološki centar 'Vratimo lepotu rekama':ekoloskicentar600.jpg

Posted

U ovom moru đubreta, ima mesta i za ljubav; red je da se zabeleži prvi gej grafit u Beogradu.'Živeti među hiljadama ljudi i misliti na jednog znači ljubav. Zauvek tvoj Miki' gejgrafit600.jpg

Posted

Ne podsecaj me na taj uzas. Ali ovo:Ekološki centar 'Vratimo lepotu rekama' je vrh vrhova.

Posted

apropo đubreta. ne znam jesu li ovde pominjani podzemni kontejneri. kod mene ima jedan. u gornjem delu ulice, kod crkve. obradovao sam se, uklonili su 5 kontejnera. no, tu je "monument", đubre se iznosi u velikim kesama, one ne mogu kroz rupu, sada je svako veče kamara koječega uz cev. video sam danas na zelenom vencu 2 od tri cevi zapušene kesama. i, šta sad? što bi rekla ona mala iz reklame za veniš.