Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
Slažem se. Samo onda treba računati da će lepa i u ambijentalnu sredinu uklopljena, energy efficient zgrada od najmodernijih materijala sa podzemnim parking mestima za vozila stanara (makar jedno po stambenoj jedinici) koštati značajno više.
Pa sta sad, to je tricavih 8-9000 ojra po kvadratu ili koliko vec bese kvadrat u onoj prvoj pametnoj zgradi ;)
Posted (edited)

ja mislim da po nekim propisima, investitori i nemaju pravo da prodaju obavezna parking mesta, pa ima neka muljačina kako ipak uspevaju da ih prodaju stanarima.

Edited by garoviks
Posted
ja mislim da po nekim propisima, investitori i nemaju pravo da prodaju obavezna parking mesta, pa ima neka muljačina kako ipak uspevaju da prodaju stanarima.
parking mesto je nekretnina kao svaka druga, kao stan, ili lokal. na nju se plaća poseban infostan i slično. možeš da ih imaš 3, 5, 100 komada i ne moraju biti u zgradi u kojoj živiš.
Posted
Pa sta sad, to je tricavih 8-9000 ojra po kvadratu ili koliko vec bese kvadrat u onoj prvoj pametnoj zgradi ;)
Tačno, al onda se nema suza ni zbog nicanja favela oko grada za ljude koji to ne mogu da plate.
Posted
parking mesto je nekretnina kao svaka druga, kao stan, ili lokal. na nju se plaća poseban infostan i slično. možeš da ih imaš 3, 5, 100 komada i ne moraju biti u zgradi u kojoj živiš.
proveriću to, nisam siguran. pitaću drugara kojem su nudili neko mesto skoro. doduše možda su tu kod vas drugačiji propisi.
Posted
propis koji postoji u beogradu glasi: svaka nova građevina mora da obezbedi u okviru svoje parcele (bilo podzemno, bilo nadzemno) 1 PM po isprojektovanoj stambenoj jedinici, odnosno 1PM na svakih 80m2 poslovnog prostora.e sad, ne postoji obaveza da se to isto parking (garažno) mesto dodeli stambenoj jedinici kao njen neodvojivi deo, već se oni knjiže kao posebna nekretnina, i prodaju se posebno. onaj mučenik koji je jedva napabirčio za stan, nee kupuje to mesto. investitor ga izdaje teretanici, kao skladište, kako se već snađe. a stanari parkiraju na ulici.kada bi parking mesto bilo u obavezi kao sastavni deo stambene jedinice (iako se nalazi u podrumu zgrade, ili u njenom zadnjem dvorištu) to bi diglo cene stanova, a građevinski lobi bi nekom polomio rebra.
Boldovano je kljucno u celoj prici. Dzaba mi sad razglabamo kako bi trebalo da bude, kad donosenje propisa i izdavanje dozvola u ovoj zemlji ima malo veze sa zdravim razumom.
Posted

evo, u belvilu mesto na parkingu napolju 6000 evra. u garaži ispod 12000. oni to ugrade u cenu stana. beton između dve bele linije. nije mi jasno samo kako to neko može da uknjiži kada je gradsko građ. zemljište. btw sad kao nude besplatno parking mesto uz stan, akcijaaaa :lol:

Posted (edited)
A da nije možda problem u razumevanju pojma "uništen"? To po meni znači da je nešto bilo dobro, pa došla neka sila i napravila ga na ništa.Koliko me sećanje služi, ulice koje si navela su bile pune poluraspalih udžerica. Šta je tu "uništeno"?
unisteno znaci i ako je neka lokacija koja je imala potencijal da se uredi bolje preuredjena osrednje / jadno tako da mozes da je otpises. takve su: terazijski plato, pc usce, pijaca na zelenom vencu, blokovi na nbg tj novonastali objekti unutar njih, degradirajuci objekti na znacajnim pozicijama kao npr. 2 zgrade kod poste: na uglu kosovske i k. milosa, bulevara i k. milosa, i jos jedna nize u takovskoj blizu ugla sa svetogorskom, sramotno preuredjenje tasmajdanskog parka, generalna prenamena prostora kako kome padne na pamet i odsustvo bilo kakve regulacije tako da nema trotoara ili neba (svetla unutar izgradjenih prostora) all over.
Historian, osim skandaloznog spomenika Azeru, stvarno misliš da je Taš uništen?
unisten = uradjen po politickoj liniji bez konkursa a u pitanju je javna povrsina od velikog znacaja, zasticena i od strane zavoda bez ikakvog ucesca javnosti osim kvazi javne rasprave i kvazi otvaranja kome nisi mogao ni da pridjes.ps. osim spomenika tu je i info pult, koncept je porazavajuci. Edited by prima
Posted
Koliko sam ja razumeo oni i ne očekuju neki novi komoditet, širenje ulica i sl, nego da neko ko sruši raspalu udžericu na tom mestu sagradi samo istu toliku kućicu, al sa garažom.To bi zaista bilo jako lepo, al prokleta ekonomija veli da je nemoguće. Ili će ostati raspala udžerica ili će na njeno mesto doći petospratnica.
To nema veze sa ekonomijom, nego sa urbanistickim planom. Propises maks. kvadraturu u tolika ona bude. Ako gradjevinska inspekcija radi svoj posao naravno. Ako bi gledali 'ekonomiju' dosla bi i sedmospratnica, tj. maksimalna spratnost koju zemljiste moze da izdrzi.I da, ja ocekujem da ako se povecava naseljenost odredjenog kraja, da to prati odredjena infrastruktura. Dakle ili ce svi da prave novogradnju koju ta ulica mora da izdrzi (ne mora da bude "ista tolika kucica", moze da bude i dvaput veca pa opet nije petospratnica) ili mora upravo to sto kazes - sirenje ulice i tako dalje. To sto dig kaze "kako ocekivati komoditet ako su ulice ostale od turske kasabe" - pa ovako - ili pravis zgrade prikladne za ulice ostale od vremena turske kasabe ili pravis nove ulice. A Beograd btw nije na ostrvu okruzen okeanom pa da nema gde da se siri, slobodnog mesta za novogradnju sa pravilno regulisanom infastrukturom i svime sto s time ide ima na pretek.A to sto prodaja tih stanova ide brzo (mada daleko od nekadasnje brzine), to je sto bi rekli the tragedy of the commons.I nebitno je za ovo sto ja pricam da li su nove zgrade estetski lepse od udzerica. Ja upravo govorim o komoditetu. Ako u ulici koja nema trotoar i koja je jedva siroka da se 2 automobila srednje velicine mimoidju (slucaj ulica paralelna sa mojom) 5 udzerica zameni 5 petospratnica, to je jednostavno lose, bez ozbira na to koliko udzerice bile ruzne a petospratnice lepe.
Posted
proveriću to, nisam siguran. pitaću drugara kojem su nudili neko mesto skoro. doduše možda su tu kod vas drugačiji propisi.
nama u ugovoru za stan stoji "i pripadajuce parking mesto", a sve je apsolutno legalno, inace NKOSK ne bi odobrila kredit, tako da racunam da to moze
Posted
To nema veze sa ekonomijom, nego sa urbanistickim planom. Propises maks. kvadraturu u tolika ona bude. Ako gradjevinska inspekcija radi svoj posao naravno. Ako bi gledali 'ekonomiju' dosla bi i sedmospratnica, tj. maksimalna spratnost koju zemljiste moze da izdrzi....
Dobro. Imaš sledeći slučaj - uđerica u Žarka Zrenjanina se urušila. Grad izdaje dozvolu za objekat iste kvadrature pošto je u Ž.Zrenjanina k'o u dupetu.Naravno, niko se ne javlja da gradi jerbo se nikome ne isplati da napravi objekat te kvadrature. Tek četvorospratnica bi bila isplativa po cenama kvadrata u tom delu grada.Šta ti kao gradska vlast radiš?
Posted

ovaj, normalno je da ce grad da ide u visinu, a nego gde ce. sigurno nece oko Cvetka sada da nicu porodicne kuce na mestu starih, to nema nikakve urbanisticke logike. sistemska greska ne lezi u samoj spratnosti nego u nedostatku normativa za stambenu izgradnju, tako da jedna do druge mogu da stoje petospratnica i trospratnica, jedna liht roze a druga siva, sa proceljima razlicite dubine, i sve to zidano pod cudnim, neeuklidijanskim uglovima koji su nastali tako sto se gradilo po principu umre baba-kupi plac-zidaj zgradu. to je jedna anomalija tranzicije, no, tako je kako je. valjda ce se srediti jednog dana. tj. sredice se ako u vreme zavrsetka zivotnog veka danasnjih novogradnji drustvena klima bude pogodovala planskoj gradnji. dakle, u svakom slucaju ne za naseg zivota.

Posted
pa upravo se to dešava, malopre pričam o tome.i 2011. se to DOZVOLJAVA ljudima. pomenula sam primer dela ledina. ono što je moglo da bude lepo prigradsko naselje (doduše, diskutabilno jer je pored aerodroma i planovima zoniranja zabranjeno za stambenu funkciju), sa uličicom, sa trotoarom, parkićem za decu, klupom za stare, stanicom za gradski prevoz, školom ... izraste za 10 meseci SA znanjem vlasti. mali čovek koji hoće da reši stambeno pitanje za čopor dece, koji proda garsonjeru u centru da bi izgradio dodatnih 100kvm koje nema NIJE urbanista, on i ne zna šta je kišna kanalizacija dok ne ljuljne neka kišurina, i on i NE TREBA to da zna. zato se pravi plan pre dozvoljavanja bilo kakve gradnje.zato mislim da je uređenje centra lepo, ali je mazanje očiju. ilustracija: prigradsko naselje, koje niče dok pričamo. obratiti pažnju na 1)širinu ulice2)trotoar, nema ga?3)blizinu kuća - svako je kupio parče njive, dovoljan da se smesti kuća i po metar-dva sa svake strane4)elektro-mrežu, stari dobri kablovi koji se razvlače od kuće do bandere.a tu su i stvari koje ne vidite, a tiču se grejanja na drva (daljinsko grejanje je ovde otpisano), najbliže škole od jedno 5km, odlaganje i iznošenje smeća iz ovakvih ulica i sl.ulicay.jpgi naravno da ću da dignem buku. nije gradska vlast jadna ovčica koja ovo ne zna, "jao, gle, podigoše bespravno naselje, gle, molim te". itekako su upoznati sa njim, pogotovo kada uzmu taksu za dodelu kućnog broja i kasnije legalizaciju.
često odlazim u taj kraj.prve kuće, tačno ispod putanje spuštanja aviona su nikle na njivama pre 20 godina. rat, sankcije, beda >>> pusti ljude, sirotinja, izbeglice... tako je počelo. i, šta sad? moguće je jedino da se taj pičvajz legalizuje i infrastrukturno uredi. za to su potrebne pare. i, nemojte da sada preterano debatujemo o tome ko treba da plati. onaj čija je kuća, kome treba telefon, kanalizacija, obdanište........ može grad da participira delom kao kad je participirao kada su meni ovde obnovili krov i fasadu ali i oni koji su tu zidali treba da odreše kesu.lutanjem po gradu ( u užem smislu reči)>>> čubura, lion, crveni krst, dorćol primetio sam dosta novogradnji na mestima prizemljuša koje su imale dvorišta po dubini. stoji fakat da je tu povećan broj stanovnika po m2 terena ali uklonjeno je nešto što je bilo nehigijensko, verujem da i ljudi koji su nekad tu živeli žive u boljem.šta se čeka sa rušenjem preostale udžerice ispod škole "sveti sava" u trolejbuskoj ulici (bem je kako se sada zove) od slavije uzbrdo? da pekar proda sav burek?
Posted (edited)
šta se čeka sa rušenjem preostale udžerice ispod škole "sveti sava" u trolejbuskoj ulici (bem je kako se sada zove) od slavije uzbrdo? da pekar proda sav burek?
Ne znam tacno, ali cim toliko stoji bice da je spor oko nasledstva, ima dvoriste u bivsoj Z. Zrenjanina aka Vojvode Supljikca dvoriste (br. 40 ili 41) koje stoji vec vise od 5 godina... Sto je najgore investitor je isplatio skoro sve stanare ili dao stanove, ali je jedna vlasnica umrla u medjuvremenu i sada se vec godinama njeni naslednici tuze oko tih para, tj. ko treba da dobije i koliko, i investitor ne moze da pocne sa radovima... U mom dvoristu je takodje problem oko neresenih imovinskih odnosa, dok se to ne resi mi se molimo da krov ne padne angry.gifedit> slova Edited by nera
Posted
Dobro. Imaš sledeći slučaj - uđerica u Žarka Zrenjanina se urušila. Grad izdaje dozvolu za objekat iste kvadrature pošto je u Ž.Zrenjanina k'o u dupetu.Naravno, niko se ne javlja da gradi jerbo se nikome ne isplati da napravi objekat te kvadrature. Tek četvorospratnica bi bila isplativa po cenama kvadrata u tom delu grada.Šta ti kao gradska vlast radiš?
Sta znaci "nikome se ne isplati"?Hoces reci da se nikome ne isplati da gradi bilo sta osim cetvorospratnica? Stvarno? Jer po tvojoj logici ispada tako.1. gradjevinski troskovi - svakako se isplati graditi skoro pa bilo sta (ako je zemljiste stabilno pa ne zahteva neke komplikovane zahteve). I tu ti se manje vise isplati da gradis bilo sta.2. cena zemljista - cena zemljista je odredjena ne dekretom, nego cifrom koji su ljudi spremni da plate. Naravno da se ne isplati da gradis dvospratnu kucu sa jednom stambenom jedinicom (ili 2) ako si platio zemljiste u nekom kraju gde je dozvoljena gradnja cetvorospratnica, jer moras da budes bolji od mnostva ponudjaca koji nude velike pare jer ocekuju da ce ih povratiti gradnjom 4-spratnice. S druge strane, ako je jasno da tu ne moze da se gradi nista osim dvospratne kuce, cena zemljista ce pasti na nivo isplativ za gradnju dvospratne kuce.Ako Pera prodaje plac u kraju gde je dozvoljena gradnja 4-spratnice, meni se ne isplati da kupim plac i pravim dvospratnicu jer Zika koji hoce da pravi 4-spratnicu nudi Peri mnogo para. Ali ako je dozvoljeno praviti samo dvospratnice, Zika nije zainteresovan. Ja onda jedini dajem ponudu Peri, koja moze biti 50% niza od hipoteticke Zikine.