Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
zavisi šta je njima beograd. knez mihajlova?pošalji ih gradskim autobusom trocifrenog broja u neko naselje, m.m.lug, ledine, kaluđerica (slažemo se da je to beograd?), po mogućstvu po kiši, i uveče. ovaj, da ne počinjem: gde je kišna kanalizacija, gde je ulično osvetljenje, gde je park, sve šorovi bez trotoara. u predgrađima živi pola beograđana.
naravno da im nije BG = knez Mihajlova, videli su njih gro veći deo BG (sa prirubnim opštinama) i siguran sam više Srbije nego 85% ovog foruma. uh, de nađe Kaluđericu : Sagradiš kuću gde ti padne na pamet, bez ikakve dozvole i onda dižeš buku - de mi je kanalizacija, de li je osvetljenje, de mi je park...
Posted
bingoTo sto je negde udzerica (ili jednostavno starija kuca koja je u losem stanju) ne znaci da je dobro nju zameniti petospratnicom sa 10 stanova. Mislim, moguce je sagraditi nesto sto nije udzerica i mnogo je bolje od udzerice ali sto ne znaci pretvaranje jedne ulice u kosnicu.Takodje sto se tice sredjivanja fasada po centru, mnoge se nazalost sredjuju tako da ce za 10 godina izgledati gore nego pre nego sto su sredjivane. Mnoge stare zgrade radjene su 'puc' fasadom (to je onaj hrapavi malter na fasadi, koji moze biti razlicitih boja). U mnogim restauracijama se taj 'puc' skida, zid se izmalterise obicnim malterom i onda okreci. Zgrada 'bljesne', izgleda vedrije i novije nego pre 'restauracije' ali i 'jeftinije' nekako - ali ta nova fasada propada mnogo brze nego prethodna 'puc' fasada. I to sve radi gradski zavod za zastitu spomenika.Sad stvarno moram da palim, a kasnije cu iskopati primere ako te bas zanima
Ne verujem da u svetu postoji grad preko 2M stanovnika u kome se svakodnevno ne diže frka zbog neke gradnje. Ti načelno pričaš o zgradama koje su veće od prethodnih udžerica, koje imaju pet spratova bez garaže... Možda si u pravu, mada ne vidim da invetitori imaju problem da prodaju stanove u tim zgradama. Opet vizuelno, meni su one uličice oko Golsfortijeve npr. neuporedivo lepše nego pre par godina kad su u njima bile udžerice. Nisam prolazio ovim ulicama koje pominje nera, al na Dorćolu na primer sve ulice u kojima su udžerice zamenjene zgradama izgledaju jako lepo.Na stranu sve to, reagovao sam na nerino očajavanje i želju za odseljavanjem zbog uništavanja grada. Tvrdim da je to pogrešna slika, da nikakvog uništavanja grada ni njegovih delova u poslednjih deset godina nema i da gledajući širu sliku Beograd svakodnevno biva sve lepši.
Posted
naravno da im nije BG = knez Mihajlova, videli su njih gro veći deo BG (sa prirubnim opštinama) i siguran sam više Srbije nego 85% ovog foruma. uh, de nađe Kaluđericu : Sagradiš kuću gde ti padne na pamet, bez ikakve dozvole i onda dižeš buku - de mi je kanalizacija, de li je osvetljenje, de mi je park...
Te iz divljih naselja ne racunam jer su uglavnom sami krivi, gradili su kako im je palo na pamet i gde im je palo na pamet, i mislim da njima pomoci nema, nazalost naravno jer da, oni cine dobar deo Beograda... Tu se ubraja i sve preko Pancevca tj. ca-ca-ca ... Trenutno zivim u Kotezu i tek tamo je potpuno rasulo bez ikakvih izgleda za poboljsanje...Dakle, da se ne ponavljam, nekoliko poslednjih postova od mene i Hazarda objasnjavaju ono sto meni smeta i ne mislim da sam zbog toga srpski depresivna i da u svemu vidim lose jer ovo JESTE LOSE. A zaista bih volela da me demantuju maestralnim gradjevinskim izvedbama i resenjima jer Beograd to i zasluzuje.
Posted
uh, de nađe Kaluđericu : Sagradiš kuću gde ti padne na pamet, bez ikakve dozvole i onda dižeš buku - de mi je kanalizacija, de li je osvetljenje, de mi je park...
pa upravo se to dešava, malopre pričam o tome.i 2011. se to DOZVOLJAVA ljudima. pomenula sam primer dela ledina. ono što je moglo da bude lepo prigradsko naselje (doduše, diskutabilno jer je pored aerodroma i planovima zoniranja zabranjeno za stambenu funkciju), sa uličicom, sa trotoarom, parkićem za decu, klupom za stare, stanicom za gradski prevoz, školom ... izraste za 10 meseci SA znanjem vlasti. mali čovek koji hoće da reši stambeno pitanje za čopor dece, koji proda garsonjeru u centru da bi izgradio dodatnih 100kvm koje nema NIJE urbanista, on i ne zna šta je kišna kanalizacija dok ne ljuljne neka kišurina, i on i NE TREBA to da zna. zato se pravi plan pre dozvoljavanja bilo kakve gradnje.zato mislim da je uređenje centra lepo, ali je mazanje očiju. ilustracija: prigradsko naselje, koje niče dok pričamo. obratiti pažnju na 1)širinu ulice2)trotoar, nema ga?3)blizinu kuća - svako je kupio parče njive, dovoljan da se smesti kuća i po metar-dva sa svake strane4)elektro-mrežu, stari dobri kablovi koji se razvlače od kuće do bandere.a tu su i stvari koje ne vidite, a tiču se grejanja na drva (daljinsko grejanje je ovde otpisano), najbliže škole od jedno 5km, odlaganje i iznošenje smeća iz ovakvih ulica i sl.ulicay.jpgi naravno da ću da dignem buku. nije gradska vlast jadna ovčica koja ovo ne zna, "jao, gle, podigoše bespravno naselje, gle, molim te". itekako su upoznati sa njim, pogotovo kada uzmu taksu za dodelu kućnog broja i kasnije legalizaciju.
Posted (edited)
A zaista bih volela da me demantuju maestralnim gradjevinskim izvedbama i resenjima jer Beograd to i zasluzuje.
I ja bih voleo, al to bi svakako podiglo cene do neba pa bi onda kukali što su stanovi preskupi. Građevinski investitori su svugde na planeti stoka gladna profita, te verujem da bi oni uložili u zgrade sa ludački dobrim izgledom i infrastrukturom - ako bi mogli kvadrat da tapnu za 10k evra. Koliko misliš da bi se takvih zgrada isplatilo izgraditi u Beogradu?edit: Dodatno mi je nejasno kako očekivati prostor i komoditet u gradu u kome su uske ulice ostale iz vremena kad se taljigalo kroz blato turske kasabe. Edited by dig_chohano
Posted
Hajde ovako, meni licno je dobar deo novih zgrada jednostavno ruzan (da, ima i jako lepih ali su u manjini), ruzne su im fasade, ruzni su stanovi (u onima koje sam imala prilike da vidim), nemaju dovoljno parking i garaznih mesta pa jutrom uzivas u trubljenju, psovanju i sl. jer neko nema gde da parkira, ne moze da izadje, i zasto izlazi bas sad... vec spomenuh blizinu prozora, a i meni je nelogicno da kuca bude opkoljena zgradama narocito ako je u pitanju kuca koja se nece rusiti sigurno... I da, naravno da se stanovi prodaju jer masa ljudi ne razmislja o tim tricarijama kad kupuje stan, to im tek posle postane jasno (kao i oni koji se loze na stanove oko Arene a tek kasnije shvate sve radosti zivota pored auto-puta)... Eto, ako hoces, shvati moje ocajanje kao posledicu drugacijeg osecaja za estetiku i upotrebu prostora... Neka nicu nove zgrade, bulevari i sve sto treba ali ne mora da lici na cirkus.
Posted
edit: Dodatno mi je nejasno kako očekivati prostor i komoditet u gradu u kome su uske ulice ostale iz vremena kad se taljigalo kroz blato turske kasabe.
Koliko sam ja razumeo oni i ne očekuju neki novi komoditet, širenje ulica i sl, nego da neko ko sruši raspalu udžericu na tom mestu sagradi samo istu toliku kućicu, al sa garažom.To bi zaista bilo jako lepo, al prokleta ekonomija veli da je nemoguće. Ili će ostati raspala udžerica ili će na njeno mesto doći petospratnica.
Posted
Dodatno mi je nejasno kako očekivati prostor i komoditet u gradu u kome su uske ulice ostale iz vremena kad se taljigalo kroz blato turske kasabe.
pa realno, ne očekivati previše, ali mnoge ulice su promenile profil novom izgradnjom. jednotavno - jedna strana ulice ima regulacionu liniju tamo gde je i ranije bila, a na drugoj strani, u uslovima za gradnju, je pomerena za nekih 10 metara. primer: gajeva ul., dravska na krstu, baba višnjina, koče kapetana, ulcinjska na zvezdari... efekat će biti vidljiv kada cela ta druga strana dobije niz novih zgrada umesto starog, negde je proces već završen (recimo deo koče kapetana).
Posted
Hajde ovako, meni licno je dobar deo novih zgrada jednostavno ruzan (da, ima i jako lepih ali su u manjini), ruzne su im fasade, ruzni su stanovi (u onima koje sam imala prilike da vidim), nemaju dovoljno parking i garaznih mesta pa jutrom uzivas u trubljenju, psovanju i sl. jer neko nema gde da parkira, ne moze da izadje, i zasto izlazi bas sad... vec spomenuh blizinu prozora, a i meni je nelogicno da kuca bude opkoljena zgradama narocito ako je u pitanju kuca koja se nece rusiti sigurno... I da, naravno da se stanovi prodaju jer masa ljudi ne razmislja o tim tricarijama kad kupuje stan, to im tek posle postane jasno (kao i oni koji se loze na stanove oko Arene a tek kasnije shvate sve radosti zivota pored auto-puta)... Eto, ako hoces, shvati moje ocajanje kao posledicu drugacijeg osecaja za estetiku i upotrebu prostora... Neka nicu nove zgrade, bulevari i sve sto treba ali ne mora da lici na cirkus.
pixar-up-frame1.jpg ;)
Posted

@ Dig Pa investitori su to sto jesu, ali zato valjda postoji gradska vlast da nadje resenje. Isto tako i sva divlja naselja, koliko su krivi ljudi koji su gradili i grade kuce divlje i bez plana, jos je krivlji grad koji je to dozvolio... Tihajeza je lepo objasnila... A cena kvadrata je vec previsoka u odnosu na ono sto se nudi za te pare, primer zgrada koju sam gledala i spolja i iznutra kako raste od najnekvalitetnijih i najjeftinijih materijala, sa neadekvatnim instalacijama (po principu izdrzace to, sto bismo stavljali zice po PS-u), sa katastrofalnim rasporedom prostorija, situacijom da se pola vrata i prozora pokvarilo ubrzo po postavljanju, da se ulazna vrata jedva zatvaraju jer su kriva, da je postavljeno osvetljenje fasade koje posle prvog paljenja vise nikad nije upaljeno jer se pod njim vidi koliko je fasada lose odradjena, i sve to po fantasticnoj ceni...

Posted
edit: Dodatno mi je nejasno kako očekivati prostor i komoditet u gradu u kome su uske ulice ostale iz vremena kad se taljigalo kroz blato turske kasabe.
ranije nije bilo moguće izgraditi(ni započeti) stambenu zgradu bez infrastrukture i parkinga. sada investitor može na mestu kuće u kojoj je živela porodica sa jednim autom, da napravi zgradu za 40 porodica i isto toliko automobila, a da po skrnavim novim propisima mora da obezbedi svega 5-6 ili 10 parking mesta. baška što ta neka parking mesta po dvorištima zgrada, ili ispred na ulici, koja su inače dužni da obezbede, oni još i prodaju, negde po ceni ravnoj ceni garaže, ili stana. više od pola investitora ne obezbedi ni kontejner, što su dužni da urade, pa stanari sami kupuju. takođe, ranije nije bilo šanse da ustaneš iz kreveta, dođeš do prozora, a ispred sebe na metar i po vidiš komšiju kako češe jaja u svojoj kuhinji. mislim da o tome između ostalog nera govori.
Posted
Koliko sam ja razumeo oni i ne očekuju neki novi komoditet, širenje ulica i sl, nego da neko ko sruši raspalu udžericu na tom mestu sagradi samo istu toliku kućicu, al sa garažom.To bi zaista bilo jako lepo, al prokleta ekonomija veli da je nemoguće. Ili će ostati raspala udžerica ili će na njeno mesto doći petospratnica.
Al mogla bi ta petospratnica da ima garaze (kao sto je, cini mi se, i propisano), a ne da se redovno dozvoljava prenamena prostora kako bi ubogi investitori uvaljali i podrumske (garazne) prostorije kao stanove, dok se stanari svakodnevno zabavljaju trazeci prihvatljivo mesto za parking u blizoj i daljoj okolini.
Posted
Hvala za slicicu :) Naravno da ocekujem da razmisljaju o sirenju ulica ili vec odgovarajucem resavanju infrastrukture. Nemam nista protiv tih petospratnica ali da li je moguce da je ekonomija toliko zla da izmedju npr. dve zgrade ne moze da se napravi parking umesto trece zgrade?
Posted
@ Dig Pa investitori su to sto jesu, ali zato valjda postoji gradska vlast da nadje resenje.
Slažem se. Samo onda treba računati da će lepa i u ambijentalnu sredinu uklopljena, energy efficient zgrada od najmodernijih materijala sa podzemnim parking mestima za vozila stanara (makar jedno po stambenoj jedinici) koštati značajno više.
Posted
Al mogla bi ta petospratnica da ima garaze (kao sto je, cini mi se, i propisano), a ne da se redovno dozvoljava prenamena prostora kako bi ubogi investitori uvaljali i podrumske (garazne) prostorije kao stanove, dok se stanari svakodnevno zabavljaju trazeci prihvatljivo mesto za parking u blizoj i daljoj okolini.
propis koji postoji u beogradu glasi: svaka nova građevina mora da obezbedi u okviru svoje parcele (bilo podzemno, bilo nadzemno) 1 PM po isprojektovanoj stambenoj jedinici, odnosno 1PM na svakih 80m2 poslovnog prostora.e sad, ne postoji obaveza da se to isto parking (garažno) mesto dodeli stambenoj jedinici kao njen neodvojivi deo, već se oni knjiže kao posebna nekretnina, i prodaju se posebno. onaj mučenik koji je jedva napabirčio za stan, nee kupuje to mesto. investitor ga izdaje teretanici, kao skladište, kako se već snađe. a stanari parkiraju na ulici.kada bi parking mesto bilo u obavezi kao sastavni deo stambene jedinice (iako se nalazi u podrumu zgrade, ili u njenom zadnjem dvorištu) to bi diglo cene stanova, a građevinski lobi bi nekom polomio rebra.