Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
Devojce ti preporucuje da prosetas malo ulicama po Zvezdari, Kajmakcalanska npr. sve gradjeno u poslednjih 3-4 godine, Branka Krsmanovica gornji deo narocito, a bice ih uskoro i vise... dalje, ono cudo sto je niklo na uglu Kneza Milosa i Bulevara na mestu gde bese parking... o platanima i generalno Bulevaru necu ni da pocinjem ali tu ce tek biti svakakvih gradnji... Grade se zgrade neprimerene datim ulicama, bez dovoljno parking ili garaznih mesta, ne vodi se racuna o uklapanju sa okolnim objektima, bas naprotiv, kao da se trude da se sto manje uklapaju, i td. it td.
Oko onog rugla na uglu Miloša i Bulevara još i možemo da se složimo. Al zbog jedne loše stvari da toliko očajavaš i želiš da se odseliš mi stvarno ne ide u glavu.
Posted
... i svacega cemo se nagledati, narocito na Bulevaru gde se rusi ceo potez od Vuka ka Cvetku...
pa bulevar i treba da se sruši 90% od Vuka ka Cvetku i izgradi ponovo. gradska ulica, širokog profila ne treba da ima sklepane udžerice, ma kako te one emotivno vezivale za detinjstvo.meni smeta kada me pozove čovek i traži za projekat za kuću na parceli, nekada oranici, 10 min. od blokova, 2 min. od aerodroma sa pričom "nemam nikakva dokumenta, ali u poslednjih 9 meseci je ovde izgrađeno 30 kuća, i niko nikog nije dirao iz opštine, evo dobio sam i rešenje o brojilu, a i legalizovaću ja to....". što se mene tiče, uništena su potencijalna prelepa predgrađa, ako ćemo o uništavanju. istina, to nije specijalitet ove vlasti, ali su se nadovezali bez da su trepnuli.
Posted
Bulevar generalno, Branka Krsmanovica, Kajmakcalanska, Gajeva, i jos dosta okolnih da ih ne nabrajam sve, okolina Batutove, Dimitrija Tucovica dobar deo... mislim, ako bas hoces po brojevima zgrada naci cu
A da nije možda problem u razumevanju pojma "uništen"? To po meni znači da je nešto bilo dobro, pa došla neka sila i napravila ga na ništa.Koliko me sećanje služi, ulice koje si navela su bile pune poluraspalih udžerica. Šta je tu "uništeno"?Historian, osim skandaloznog spomenika Azeru, stvarno misliš da je Taš uništen?
Posted

Zato sto ne vidim opciju da ce to unistavanje prestati angry.gif Zato sto nije samo jedna stvar, to su citavi blokovi ulica koji su nepovratno unisteni... Da ponivim sto neko rece, nemam nista protiv novogradnje i razvoja grada, to je normalan proces, ALI ako se ne sprovede kako treba posle nema ispravki... mislim, nije da ce neko za 10 godina npr. srusiti sve neadekvatne stambene zgrade... znaci, kad regulises neki deo grada, regulises sve, tj. planiras sve, i sirinu ulice, i blizinu ostalih objekata, itd...... Setih se primera kafane ? i kako zamalo da je sruse pre neku godinu da se nije digla halabuka i tada je gradonacelnik svecano obecao da ce taj objekat biti izuzet iz privatizacije i kao svi srecni, uz jednu malu zackoljicu da to nije uradjeno do dan danas... oni jesu obustavili projekat rusenja i izgradnje poslovno-stambenog prostora, ali imam utisak da cemo jos cuti za to... a ima toga jos

Posted

Da. One klupice moze da osmisli masinski inzenjer. A stvarno ne znam u koju kategoriju da uvrstim cirkuska svetla po celom gradu. Kad smo vec kod Tasa, ona rugoba preko puta Poste je za zatvor.I da je Veliki Vodja jedini primer, to je makar taj jedan, tako da ne znam sta hoces. Verovatno jos jedan i jos jedan i jos jedan do beskonacnosti, gde ce se za svaki naci neki besmisleni argument, da nije sve tako strasno. wub. Npr. oglasilo se udruzenje slepih "Homer" da je Beograd svaki dan estetski sve privlacniji i privlacniji.

Posted
Zato sto ne vidim opciju da ce to unistavanje prestati angry.gif Zato sto nije samo jedna stvar, to su citavi blokovi ulica koji su nepovratno unisteni... Da ponivim sto neko rece, nemam nista protiv novogradnje i razvoja grada, to je normalan proces, ALI ako se ne sprovede kako treba posle nema ispravki... mislim, nije da ce neko za 10 godina npr. srusiti sve neadekvatne stambene zgrade... znaci, kad regulises neki deo grada, regulises sve, tj. planiras sve, i sirinu ulice, i blizinu ostalih objekata, itd...... Setih se primera kafane ? i kako zamalo da je sruse pre neku godinu da se nije digla halabuka i tada je gradonacelnik svecano obecao da ce taj objekat biti izuzet iz privatizacije i kao svi srecni, uz jednu malu zackoljicu da to nije uradjeno do dan danas... oni jesu obustavili projekat rusenja i izgradnje poslovno-stambenog prostora, ali imam utisak da cemo jos cuti za to... a ima toga jos
Ja ti tvrdim da ti samo sve posmatraš kroz tamne naočare. Sve te ulice su lepše nego što su bile, al tebi nešto žao staaarog Beograda.Pokušaj da razmišljaš pozitivno i videćeš da je Beograd iz dana u dan lepši grad, poslednjih desetak godina.
Posted
pa bulevar i treba da se sruši 90% od Vuka ka Cvetku i izgradi ponovo. gradska ulica, širokog profila ne treba da ima sklepane udžerice, ma kako te one emotivno vezivale za detinjstvo.
Plasim se da zbog ostrascenosti mojih komentara zvucim pogresno... naravno da treba da sruse sve udzerice i da naprave Bulevar vredan tog imena, ali ono sto sam do sad videla ne uliva poverenje kako ce to na kraju izgledati... i opet ponavljam, nije problem u zgradama, jer veicna tih dvorista je odavno za rusenje, uostalom ja zivim za dan kada ce kroz moje dvoriste proci bager, ALI nacin izvedbe je JAKO diskutabilan, redjaju se zgrade bez reda i poretka i bez odgovarajuce infrastrukture, odnosno prvo zgrada pa zatim infrastruktura... u mojoj ulici je do sada niklo 10-tak zgrada i svaki put je proces isti, prvo zgrada a onda busenje ulice zbog cevi, kablova i ostalog, i tako 10 puta, a ima jos dosta placeva pa mnozite... NIJEDNA nova zgrada nema dovoljno garaznih mesta, a o parkingu na ulici necu ni da pricam, jedna zgrada ima ruglo od rusevine na vrhu jer se investitor zaneo sa brojem spratova pa su mu taj poslednji srusili i tako je ostalo, nije to sredio i napravio krov, a zgrada je useljena... kuce oko crkve u Kajmakcalanskoj su kao pod zastitom ali su neke vec unistene neadekvatnim preradama koje po zakonu ne bi smele da se dese ali jesu, i tako u nedogled
Posted
Devojce ti preporucuje da prosetas malo ulicama po Zvezdari, Kajmakcalanska npr. sve gradjeno u poslednjih 3-4 godine, Branka Krsmanovica gornji deo narocito, a bice ih uskoro i vise... dalje, ono cudo sto je niklo na uglu Kneza Milosa i Bulevara na mestu gde bese parking... o platanima i generalno Bulevaru necu ni da pocinjem ali tu ce tek biti svakakvih gradnji...
To o čemu pričaš, taj deo Zvezdare i Krsta jeste papazjanija, gradilo se bez ikakvog smisla ili plana. Recimo umesto jednog parkinga koji je bio ispred zgrade na Krstu, izgrađena je druga zgrada, to je sada katastrofa za parkiranje, ne mogu da verujem da je to učinjeno. Takođe, odvratno izgleda kada pored nekog kućerka stoji nova zgrada. Slažem se, plana nema.Ali za Bulevar ne mogu da se složim, ovo sada je daleko bolje rešenje nego što je bilo ranije. Pitaj malo one koji su živeli u zgradama po Bulevaru, kako je bilo kada tramvaj prođe pa se sve zatrese.
Posted

ne znam, meni SVI stranci koje znam , a koji su na bilo koji način vezani za BG (poslovni partneri/prijatelji, dimplomate... a znam ih JAKO puno) tvrde da BG izgleda svake godine sve bolje - uređenije, modernije, čistije.stavovi dosta objektivnih ljudi koji su živeli po celom svetu, a lišeni ove lokalne serbske depresije kako je SVE užasno.

Posted
lišeni ove lokalne serbske depresije kako je SVE užasno.
Baš lepo rečeno. Njima(nama) je lepše. :)
Posted (edited)
Ti bi bio dobar portparol neke stranke, uvek imaš spreman odgovor iako ga u suštini nemaš. :D
Sve su stranke ispod mog nivoa ;)
Lepo sam pitao: 1. uništeno 2. poslednjih 10 godinaTako da ovo tvoje otpada, kakvi god pojedini krajevi grada bili, oni su ruinirani tokom devedesetih, sve što sam video da se radi od 2000. je kakvo takvo dovođenje u red.No devojče reče da ne može više da gleda ovo uništavanje, mislio sam da može onako iz glave da nabroji deset primera. Pomozi joj slobodno, al samo konkretno.
Pazi, uopste nije tacno da je sve ruinirano 90ih, a da je od tada samo zavodjenje reda. Jeste, sada se manje gradi na divlje i vise se postuju propisi, ali ja ne govorim o tome da nema urbanistickog plana nego da je urbanisticki plan cesto los.Novogradnja ne mora biti ruzna i nelegalna da bi se neki kraj istom upropastio.Nemam sad vremena (stvarno) da nabrajam raznorazne primere, ali sam ih dovoljno video u poslednjih 10 godina da znam da sam upravu - uostalom 2 takva primera gledao i i dalje gledam (gradnja jos traje) u sopstvenoj ulici, pored moje kuce i iza moje kuce. A daleko od toga da je moja ulica neki izuzetak.I ovo nije lamentiranje nad staaaarim Beogradom nego je pitanje infrastrukture. Ne mozes da u ulicu koja ima pola metra trotoara i jedva dve uske trake i odvojena je od sledece velike saobracajnice sa jos bar 2 takve ulice zamenis sve porodicne kuce sa dvoristem maksimalno velikim petospratnicama sa po 10ak stanova a da kvalitet zivota u toj ulici ne bude znatno snizen. Pravis kosnicu tamo gde je nekada bilo mesta za disanje i to jeste "upropascavanje", nema veze sto sve zgrade prate regulacionu liniju, postuju maksimalnu spratnost i kvadraturu propisanu za taj kraj i imaju sljastece nove fasade. Problem nije u njima nego u onom genijalcu koji za taj kraj uopste propisao (tj. znatno povecao) tu spratnost i tu kvadraturu. Edited by hazard
Posted

@ CopillahNe moram nikoga da pitam, posto smo se tresli i mi iznad Bulevara, doduse vise vibrirali ali znam taj osecaj...Da se razumemo, centar Beograda izgleda generalno bolje iz godine u godinu, ali koliko tih ljudi zalazi van centra? Da, Kalemegdan i tvrdjava izgledaju nikad bolje, vecina vaznih zgrada po centru takodje, ALI to nije ceo Beograd... I neka sam srpski depresivna ali zaista mi se ne mili da gledam komsiji u tanjir jer su zgrade preblizu, ili da razmisljam o tome da li me neko gleda iz zgrada koje okruzuju moju kucu, ili da idem kolovozom jer trotoara nema zbog parkiranih automobila... i zaista ne mislim da je normalno da se ruse zgrade od istorijskog i turistickog znacaja tipa "?", a ne zato sto patim za staaaarim Beogradom...

Posted
ne znam, meni SVI stranci koje znam , a koji su na bilo koji način vezani za BG (poslovni partneri/prijatelji, dimplomate... a znam ih JAKO puno) tvrde da BG izgleda svake godine sve bolje - uređenije, modernije, čistije.stavovi dosta objektivnih ljudi koji su živeli po celom svetu, a lišeni ove lokalne serbske depresije kako je SVE užasno.
zavisi šta je njima beograd. knez mihajlova?pošalji ih gradskim autobusom trocifrenog broja u neko naselje, m.m.lug, ledine, kaluđerica (slažemo se da je to beograd?), po mogućstvu po kiši, i uveče. ovaj, da ne počinjem: gde je kišna kanalizacija, gde je ulično osvetljenje, gde je park, sve šorovi bez trotoara. u predgrađima živi pola beograđana.
Posted (edited)
Grade se zgrade neprimerene datim ulicama, bez dovoljno parking ili garaznih mesta, ne vodi se racuna o uklapanju sa okolnim objektima, bas naprotiv, kao da se trude da se sto manje uklapaju, i td. it td.
bingo
A da nije možda problem u razumevanju pojma "uništen"? To po meni znači da je nešto bilo dobro, pa došla neka sila i napravila ga na ništa.Koliko me sećanje služi, ulice koje si navela su bile pune poluraspalih udžerica. Šta je tu "uništeno"?
To sto je negde udzerica (ili jednostavno starija kuca koja je u losem stanju) ne znaci da je dobro nju zameniti petospratnicom sa 10 stanova. Mislim, moguce je sagraditi nesto sto nije udzerica i mnogo je bolje od udzerice ali sto ne znaci pretvaranje jedne ulice u kosnicu.Takodje sto se tice sredjivanja fasada po centru, mnoge se nazalost sredjuju tako da ce za 10 godina izgledati gore nego pre nego sto su sredjivane. Mnoge stare zgrade radjene su 'puc' fasadom (to je onaj hrapavi malter na fasadi, koji moze biti razlicitih boja). U mnogim restauracijama se taj 'puc' skida, zid se izmalterise obicnim malterom i onda okreci. Zgrada 'bljesne', izgleda vedrije i novije nego pre 'restauracije' ali i 'jeftinije' nekako - ali ta nova fasada propada mnogo brze nego prethodna 'puc' fasada. I to sve radi gradski zavod za zastitu spomenika.Sad stvarno moram da palim, a kasnije cu iskopati primere ako te bas zanima Edited by hazard