nenad Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 poredis neuporedivo. ovo sto je gazza naveo je racunica koja se odnosi samo na direktne troskove njegovog sistema grejanja. za smestaj ogreva prvo treba imati prostor sto opet podrazumeva dodatni uslov o kojem u slucaju centralnog grejanja ni iz bliza ne moras da razmisljas. zatim, treba da budes u poziciji da taj ogrev vuces od skladista do stana. za mlade mozemo da kazemo da je to samo smor, dok za starije ili fizicki nemocne to predstavlja nepremostivu prepreku koja u onoj gazzinoj racunici prakticno pumpa troskove na beskonacno. zatim, treba imati dodatni prostor za skladistenje ogreva u samom stanu. opet nesto o cemu ne moras da razmisljas u slucaju cg. onda, prostor za kaljevu pec. pa prostor za ta pec. ispadne na kraju da zivotni prostor delis vise sa svojim grejnim telima po kuci nego sa ukucanima. pa zatim cela strategija oko dnevne rutine u kojoj ne smes da zaboravis da ukljucis i iskljucis ta pec tacno tad i tad. kao da brines o maloj bebi. zaboravi to da uradis 2 puta i otidji na posao, dok se vratis cela racunica pada u vodu. kad imas cg, ne razmisljas o svemu tome, odes na posao iz toplog, vratis se u toplo. zatim, izbacivanje otpada, etc. to su sve okolnosti koje izazivaju troskove i koji moraju biti uzeti u obzir da bi poredjenje bilo fer. pogledaj oglase za stanove-cg se obavezno navodi kao bitna karakteristika i u slucaju da ga nema, stan manje vredi od onog uporedivog sa centralnim grejanjem. to nije nista drugo nego troskovi odrzavanja ukalkulisani u njegovu cenu. da je cg zaista u ukupnom troskovnom iznosu skuplja opcija od drugih, pa ti stanovi bi bili jeftiniji jer ti cg dodje kao teret-moras da ga placas iako bi radije koristio neki drugi vid grejanja.na kraju, poredila sam grejanje na gas i daljinski sistem grejanja koji se bazira na istom tom energentu, gde su disproporcije nenormalne i neodrzive i gde sistem naplate podrzava neracionalno ponasanje jednih (jos pride subvencionisanih) na racun drugih koji za proizvod manjeg kvaliteta placaju sve vecu i vecu cenu.kada sam napisao najpovoljnije, mislio sam na ukupan trosak. sve ovo sto si napisala vezano za logistiku u slucaju grejanja na cvrsto gorivo stoji. centralno grejanje jeste, trenutno, najelegantniji nacin grejanja.sto se zagrevanja putem centralnog grejanja tice, postoje nenormalne razlike izmedju pojedinih delova grada. razlike su tolike da neki ljudi moraju da se dogrevaju, a neki ne smeju da nocu ostave zatvorene prozore jer bi se pogusili. ne mozemo govoriti o neracionalnom ponasanju ljudi koji se greju na centralno grejanje, kad ti ljudi nemaju nikakav motiv, a cesto ni opciju, da kontrolisu kolicinu potrosenog energenta. neracionalan je sistem, a za to nisu krivi potrosaci. kada se stanovi ne bi grejali tako da se mora jako dobro paziti da mala deca ne prilaze radijatorima da ne bi ostala bez koze da rukama, ja verujem da apsolutno ne bi bilo potrebe da grad subvencionise one koji se greju na centralno grejanje, ili barem ne bi za to bilo potrebe u tolikoj meri.i dok god je tako ne moze se govoriti o subvencionisanju korisnika centralnog grejanja. subvencionise se nakaradni sistem u kome se razbacuje nenormalna kolicina energije.
salerokada Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 kod mojih u zemunu u naselju save kovacevic je toliko vruce da sam ja dok sam ziveo tamo morao i na -10 da spavam sa do pola otvorenim prozorom. Ja u stanu kom sam sad iza starog merkatora izgorevam drzimo celu noc prozore minimum "na kip" a u kevinom stanu u bl 70 mlace i tamo ce jos malo da bude drama...Ovaj... a zašto vi kojima je prejako grejanje ne zavrnete malo radijatore umesto što grejete ceo BG?
Milogled Bluff Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Kod mene isto greju abnormalno, celu zimu sam u kratkim rukavima. Jedino kad me pohodi Toni obucem bade mantil.
henrik larsson Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Jedino kad me pohodi Toni skinem bade mantil.+1
ExicPL Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Ovaj... a zašto vi kojima je prejako grejanje ne zavrnete malo radijatore umesto što grejete ceo BG?Kod mene ne rade ventili. Ovih dana sam po kuci u sorcu i majci, zimi ponekad obucem donji deo trenerke.
yabadaba Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 bilo je nedavno u vestima, da ce to uvoditi najranije od, cini mi se 2016. znaci neko barem razmislja o tome. CG jeste najkomforniji vid grejanja, ali zaista bi trebalo da ima svako mogucnost da upravlja svojim racunom, tj. stedi.Za sve nove projekte daljinskog grejanja (koliko sam ja upoznat) razvod mora da se radi nezavisno za svaki stan i mora da se ostavi mesto (ugradi) kalorimetar koji će nekada obračunavati potrošnju. Nije obračun potrošene energije bitan samo zbog potrošnje nego i zbog efikasnosti, izolacije, samih zgrada. Mada i tu ima pomaka na bolje, trenutno se menjaju neki propisi vezani za građ fiziku pa će i oni biti znatno strožiji.
rajka Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Za sve nove projekte daljinskog grejanja (koliko sam ja upoznat) razvod mora da se radi nezavisno za svaki stan i mora da se ostavi mesto (ugradi) kalorimetar koji će nekada obračunavati potrošnju. Nije obračun potrošene energije bitan samo zbog potrošnje nego i zbog efikasnosti, izolacije, samih zgrada. Mada i tu ima pomaka na bolje, trenutno se menjaju neki propisi vezani za građ fiziku pa će i oni biti znatno strožiji.da, da, mi imamo daleko slabije propise sto se tice izolacije za novoizgradjene objekte, nego bilo gde u evropi. bas sam nedavno gledala komparativnu tabelu, kod nas je bas tanko.
Zverilla Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 videh malo pre ovo:http://www.youtube.com/watch?v=UUQXvfwrZig&feature=youtu.bei ne mogu da shvatim da neko moze da zabrani snimanje na javnoj povrsini. na osnovu cega se vrsi ta zabrana?izvinjavam se ako je vec bilo price o ovome a o babi i 'why you bomb us' ne zelim da govorim. zasad.umesto da se dere, lepo je trebala da ih gurne sa kalemegdana. djubrad NATOidna!
Аврам Гојић Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 (edited) i ne mogu da shvatim da neko moze da zabrani snimanje na javnoj povrsini. na osnovu cega se vrsi ta zabrana?na osnovu toga sto je ceo Kalemegdan spomenik kulture. ako hoces da snimas spomenik kulture profesionalnom opremom, treba ti dozvola od uprave tog spomenika. tako je to svuda u Evropi Edited October 27, 2011 by Marko M. Dabovic
beatakeshi Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 Da, u Pragu čim staviš kameru na stativ to se tretira kao profesionalno snimanje. Ništa neuobičajeno.
Аврам Гојић Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 (edited) Da, u Pragu čim staviš kameru na stativ to se tretira kao profesionalno snimanje. Ništa neuobičajeno.Isto tako je i u Parizu, Londonu, Celju i drugim evropskim metropolama. Ko hoce da zivi u gradu u kome nema nikakvih pravila, neka ide u Istanbul. Beograd je Evropa. Edited October 27, 2011 by Marko M. Dabovic
Zverilla Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 bem li gamislim da su me razmazili nemci koji svugde trckaraju sa stativima i nikad nisam video da je neko zbog toga bio uznemiravan(sve dok je ocigledno da nije u pitanju profi-ekipa)te da sam se zbog toga (nepotrebno) iznervirao
Аврам Гојић Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 (edited) bem li gamislim da su me razmazili nemci koji svugde trckaraju sa stativima i nikad nisam video da je neko zbog toga bio uznemiravan(sve dok je ocigledno da nije u pitanju profi-ekipa)pa coveku su jasno rekli: kad vidis nekoga sa stativom, ti mu reci da ne sme da slika. i on to radi. na sta bi to licilo, kada bi ko god pozeli, bez dozvole, pravio kvalitetne snimke beogradskih atrakcija i pokazivao ih prijateljima, sedeo u parku na travi umesto na klupama koje su za to predvidjene, kupovao pivo posle 22h i slicno tome. ako hocemo u Evropu, moramo se osloboditi nekih ruznih navika. Beograd je gostoprimljiv grad, ali i gostoprimstvo ima svoje granice. Edited October 27, 2011 by Marko M. Dabovic
Zverilla Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 pa coveku su jasno rekli: kad vidis nekoga sa stativom, ti mu reci da ne sme da slika. i on to radi. na sta bi to licilo, kada bi ko god pozeli, bez dozvole, pravio kvalitetne snimke beogradskih atrakcija i pokazivao ih prijateljima, sedeo u parku na travi umesto na klupama koje su za to predvidjene, kupovao pivo posle 22h i slicno tome. ako hocemo u Evropu, moramo se osloboditi nekih ruznih navika. Beograd je gostoprimljiv grad, ali i gostoprimstvo ima svoje granice.pa jasno je: imali bi previse turista (verovatno i onih od garave sorte :o ) koji bi nam uprljali zrak i lebensraum.
henrik larsson Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 na sta bi to licilo, kada bi ko god pozeli, bez dozvole, pravio kvalitetne snimke beogradskih atrakcija i pokazivao ih prijateljima, sedeo u parku na travi umesto na klupama koje su za to predvidjene, kupovao pivo posle 22h i slicno tome. ako hocemo u Evropu, moramo se osloboditi nekih ruznih navika. Beograd je gostoprimljiv grad, ali i gostoprimstvo ima svoje granice. daj stavljaj ovakve stvari u spoiler, loše mi je.Sreća pa Toma nije na vlasti, on bi garant sve to dopustio.
Recommended Posts