Аврам Гојић Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 ma imam neki bag u perifernom nervnom sistemu pa ih redovno razbivampa dobro, rokeri razbijaju cele hotelske sobe, a ti, eto, posudice za vodu. i to je neka pobuna, bem li ga
kapetanm Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Upravo sam popravljao moju TA peć, crko ventilator. Sreća te u podrumu imam delova pa sam zamenio. I ja koristim struju - nikad nisam hteo da uvedem etažno.
henrik larsson Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 ukusne keramicke posude za vodudroolKakve sve ukuse imaju? Kako ih spremaš? Poslao bih ti PM za recept, ali sam zaboravio da treba to da uradim.
Frank Pembleton Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 To ako ti tako zapadne, u ređim slučajevima. Tako je mojim matorcima, recimo. Kod mene se greje prosečno do ispodprosečno, a ima dosta krajeva gde je ispodprosečno do jadno.Isto tako, samo obrnuto...Ja u stanu kom sam sad iza starog merkatora izgorevam drzimo celu noc prozore minimum "na kip" a u kevinom stanu u bl 70 mlace i tamo ce jos malo da bude drama...
nenad Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 grejanje kombinacija drva + struja, stan od 90m2racuni za struju za tih 5 meseci su uvecani za 2.500-3.000 dinara (vrlo se pazi da se grejanje pali u ponoc i gasi u 8 - jedna mala TA pec u spavacoj sobi i jedna kaljeva sa grejacima u drugoj). to je 150e ukupno jedna fantaticna kaljeva pec koja zagreva centralne prostorije u stanu potrosi ne vise od 3, aj siroko kazemo 4 m2 drva - to je sa svim troskovima ukljucujuci i murata da ih lepo slozi u podrumu nekih 180e.briketi koji sluze za pomoc pri potpali, potrosi se jedno 300kg plafon, 10 dzakova, to je oko 60e390e ukupno, ili oko 40% koliko bih platio za racune za centralno za tu povrsinutu nije uracunat rad na nosenju drva iz podruma do 3 sprata, to moja zena voli da radi pa se uglavnom delimo - ne treba cesce od 2x nedeljno da se donese jedna veca korpa, ni moj kada treba da se nacepaju sitnije drva za potpalu. nije uracunata ni disciplina prilikom paljenja i gasenja peci da se ne ulazi u skupe tarife.stan je sve vreme normalno zagrejan, nikada nije hladno, nikada nije previse toplo, ja stalno sedim u majici sa kratkim rukavima. realno smo na 20-22C stalno. trecu kaljevu pec u zeninoj radnoj sobi podlozimo 1-2 preko zime, kad zagudi ispod -10C.cevi za centralno grejanje imam sprovedene do ulaznih vrata i ne pada mi napamet da ugradjujem radijatore, to cu da uradim kad budem resio da prodajem stan.to je to. ovo je i bila moja pretpostavka. centralno grejanje je daleko od najpovoljnijeg grejanja prostora u kojem se zivi.sto bi znacilo da oni ne subvencionisu gradjane koji imaju centralno grejanje, vec subvencionisu svoju neefikasnost. kod mojih u zemunu u naselju save kovacevic je toliko vruce da sam ja dok sam ziveo tamo morao i na -10 da spavam sa do pola otvorenim prozorom.
Kelt Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Ja se smrzavam i dogrevam TA peći i klimom, a godišnje ode prilično lepa cifra... dođe mi da tražim da otkače cevi i da ugradim etažno na čvrsto gorivo
*edited by mod Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 (edited) Kod mene je CG i prilicno je toplo pogotovu jer su ugradjeni novi(ji) prozori dok npr kod par komsija stoje jos stari koji ne dihtuju bas najbolje pa ume da se oseti kada produva kosava ili ode na neki ozbiljniji minus. Edited October 26, 2011 by pavllle
Valk Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 imam isti problem. na svu srecu, u prodavnicama sve za 100 200 400 800 prodaju ukusne keramicke posude za vodu koje zakacis za radijator i to lepo isparavadobro me podseti, nikako da ih kupim a gušim se od suvog vazduha.a da su ukusne.. niđe veze. male nakaze.kod nas je pakleno vruće, u gaćama provedemo zimu.
Isis Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 to je to. ovo je i bila moja pretpostavka. centralno grejanje je daleko od najpovoljnijeg grejanja prostora u kojem se zivi.sto bi znacilo da oni ne subvencionisu gradjane koji imaju centralno grejanje, vec subvencionisu svoju neefikasnost. kod mojih u zemunu u naselju save kovacevic je toliko vruce da sam ja dok sam ziveo tamo morao i na -10 da spavam sa do pola otvorenim prozorom.poredis neuporedivo. ovo sto je gazza naveo je racunica koja se odnosi samo na direktne troskove njegovog sistema grejanja. za smestaj ogreva prvo treba imati prostor sto opet podrazumeva dodatni uslov o kojem u slucaju centralnog grejanja ni iz bliza ne moras da razmisljas. zatim, treba da budes u poziciji da taj ogrev vuces od skladista do stana. za mlade mozemo da kazemo da je to samo smor, dok za starije ili fizicki nemocne to predstavlja nepremostivu prepreku koja u onoj gazzinoj racunici prakticno pumpa troskove na beskonacno. zatim, treba imati dodatni prostor za skladistenje ogreva u samom stanu. opet nesto o cemu ne moras da razmisljas u slucaju cg. onda, prostor za kaljevu pec. pa prostor za ta pec. ispadne na kraju da zivotni prostor delis vise sa svojim grejnim telima po kuci nego sa ukucanima. pa zatim cela strategija oko dnevne rutine u kojoj ne smes da zaboravis da ukljucis i iskljucis ta pec tacno tad i tad. kao da brines o maloj bebi. zaboravi to da uradis 2 puta i otidji na posao, dok se vratis cela racunica pada u vodu. kad imas cg, ne razmisljas o svemu tome, odes na posao iz toplog, vratis se u toplo. zatim, izbacivanje otpada, etc. to su sve okolnosti koje izazivaju troskove i koji moraju biti uzeti u obzir da bi poredjenje bilo fer. pogledaj oglase za stanove-cg se obavezno navodi kao bitna karakteristika i u slucaju da ga nema, stan manje vredi od onog uporedivog sa centralnim grejanjem. to nije nista drugo nego troskovi odrzavanja ukalkulisani u njegovu cenu. da je cg zaista u ukupnom troskovnom iznosu skuplja opcija od drugih, pa ti stanovi bi bili jeftiniji jer ti cg dodje kao teret-moras da ga placas iako bi radije koristio neki drugi vid grejanja.na kraju, poredila sam grejanje na gas i daljinski sistem grejanja koji se bazira na istom tom energentu, gde su disproporcije nenormalne i neodrzive i gde sistem naplate podrzava neracionalno ponasanje jednih (jos pride subvencionisanih) na racun drugih koji za proizvod manjeg kvaliteta placaju sve vecu i vecu cenu.
S.L. Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 ... jedna fantaticna kaljeva pec koja zagreva centralne prostorije u stanu potrosi ne vise od 3, aj siroko kazemo 4 m2 drva ...Jel to neka magična?Moji matorci imaju Alfa plam 70, šporet koji služi za centralno u njihovom stanu. Za grejanja tih 60kvm, pojede 6 kubika svake zime.
MayDay Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 ja vec drugu zimu kukala kako je kod mojih na banovom brdu nesnosni pakao sa centralnim grejanjem. strasno je vruce i onda se meni samo spava.non-stop spavam kad dodjem na zimski raspust.
Töölönlahti Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 ... ima dosta krajeva gde je ispodprosečno do jadno.Da, recimo pola Novog Beograda.... kod mene uglavnom mlako, iako vidim toplanu sa prozora.Mlohavi indeks sendvič.Interventna gospoda iz toplane dolaze po 2x godišnje da prodžaraju i podmažu neku pumpu u podrumu zgrade, iako je ista već godinama zrela za zamenu. Rezultat mlohavosti dotične pumpe je da donja polovina zgrade ima jako slabu cirkulaciju, te se po radijatorima nagomilava neki mulj, koji onda stan po stan ispumpavaju tipa jednom godišnje - što niži sprat, to veća količina mulja se skupi u radijatorima, pa slabije bude grejanje i duže traje, odnosno neefikasnije bude to ispumpavanje. Valjda čekaju da im predsednik kućnog saveta tutne poneku novčanicu da bi zamenili/konačno popravili pumpu, a njega čoveka zabole da se cima, praktično živi na selu.Plinske peći su keva, treba dan da se fino zagreje prostor, ali onda posle milina + vidiš plamen, što je psihološki win.
kud_genijalci Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 u vezi posuda za vodu koje se kače za radijatore - nije valjda više proizvode plastične?takve imam, okače se za kuku koja ide uz to
rajka Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 ma nije problem ni u ceni, problem je u tome sto ne postoji mehanizam da se placa onoliko koliko si potrosio.bilo je nedavno u vestima, da ce to uvoditi najranije od, cini mi se 2016. znaci neko barem razmislja o tome. CG jeste najkomforniji vid grejanja, ali zaista bi trebalo da ima svako mogucnost da upravlja svojim racunom, tj. stedi.
prima Posted October 27, 2011 Posted October 27, 2011 tamanhttp://www.youtube.com/watch?v=QCJ1PnVlzIE&feature=youtube_gdata_player
Recommended Posts