rajka Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 to nije tacno. u toj drugoj polovini su oni koji se takodje greju na gas, samo sto za njih taj gas nije subvencionisan. plus, oni koji se greju na druga goriva-nafta, ugalj, drva.rekla sam uglavnom, as in vecina, mada zaista ne znam koliki je procenat domacinstava u bg, koji se greju na gas ili drva. u svakom slucaju, to je problem sa subvencijama, uvek neko ostane ostecen.
nenad Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 to nije tacno. u toj drugoj polovini su oni koji se takodje greju na gas, samo sto za njih taj gas nije subvencionisan. plus, oni koji se greju na druga goriva-nafta, ugalj, drva.ti jesi u pravu, ali ja za stan od 38 kvadrata placam centralno grejanje oko 400 evra godisnje. kontam da bilo koji drugi nacin grejanje ne bi bio puno skuplji. ili mozda gresim?
Isis Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 u beogradu imam priliku da poredim grejanje dva objekta slicnih dimenzija, gde se jedan greje na gas, a drugi ima centralno grejanje (koje takodje kao energent u izvorisnoj tacki koristi taj isti gas). disproporcije u ceni i kvalitetu grejanja su neverovatne. u slucaju centralnog grejanja, toplota je takva da bez problema usred zime otvaras prozor da unormalis temperaturu. nista se to ne reflektuje u ceni koju platis. ako je bas pritiso minus, puste grejanje tokom cele noci, opet na racun kuce. tamo gde je grejanje na gas, sta potrosis to i platis, plus jos malo vise. svake godine te doceka poskupljenje koje full platis sam, bez podmetanja gradskih ledja da i ona prime deo udara tog poskupljenja. pri tome, iz godine u godinu primecujes da ti je potrosnja gasa za istu kvadraturu sve veca i veca, uprkos uvodjenju mera za povecanje energetske efikasnosti. uzrok moze biti ili u tome sto se srbija iz zime u zimu pretvara u juzni pol ili sto neko ispostavlja kreativnu racunicu. za postizanje i odrzavanje iste temperature tokom istog perioda u oba objekta, razlika u ceni je po nekoliko puta, sa vrlo izvesnim ishodom da ce sledece godine biti jos gore.
nenad Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 u beogradu imam priliku da poredim grejanje dva objekta slicnih dimenzija, gde se jedan greje na gas, a drugi ima centralno grejanje (koje takodje kao energent u izvorisnoj tacki koristi taj isti gas). disproporcije u ceni i kvalitetu grejanja su neverovatne. u slucaju centralnog grejanja, toplota je takva da bez problema usred zime otvaras prozor da unormalis temperaturu. nista se to ne reflektuje u ceni koju platis. ako je bas pritiso minus, puste grejanje tokom cele noci, opet na racun kuce. tamo gde je grejanje na gas, sta potrosis to i platis, plus jos malo vise. svake godine te doceka poskupljenje koje full platis sam, bez podmetanja gradskih ledja da i ona prime deo udara tog poskupljenja. pri tome, iz godine u godinu primecujes da ti je potrosnja gasa za istu kvadraturu sve veca i veca, uprkos uvodjenju mera za povecanje energetske efikasnosti. uzrok moze biti ili u tome sto se srbija iz zime u zimu pretvara u juzni pol ili sto neko ispostavlja kreativnu racunicu. za postizanje i odrzavanje iste temperature tokom istog perioda u oba objekta, razlika u ceni je po nekoliko puta, sa vrlo izvesnim ishodom da ce sledece godine biti jos gore.koliko bi kostalo grejanje na gas za stan od 40ak kvadrata na godisnjem nivou? 500 evra? 1000 evra?
henrik larsson Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 u slucaju centralnog grejanja, toplota je takva da bez problema usred zime otvaras prozor da unormalis temperaturu.To ako ti tako zapadne, u ređim slučajevima. Tako je mojim matorcima, recimo. Kod mene se greje prosečno do ispodprosečno, a ima dosta krajeva gde je ispodprosečno do jadno.
nbg4ever Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Ziva istina. Kod sestre u Zemunu ne mogu da drzim ruku na radijatoru, a kod mene uglavnom mlako, iako vidim toplanu sa prozora.
gagilija Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 (edited) plus sto placamo centralno grejanje za celu godinu, a efektivno se ogrejemo 3-4 meseca....edit: dobro 'ajde 5 Edited October 26, 2011 by gagilija
pacey defender Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 (edited) plus sto placamo centralno grejanje za celu godinu, a efektivno se ogrejemo 3-4 meseca....edit: dobro 'ajde 5To je najmanji problem. Ceo koncept uravnotežavanja računa je skroz dobar pristup. Zamisli da zbirnu sumu moraš da platiš tokom tih pet meseci? Zapravo, nema šta da zamišljaš - pitaj onog što se greje na struju kakva je to pogodnost. Problem je u ceni. Edited October 26, 2011 by pacey defender
Đipalo Junuz Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 To je najmanji problem. Ceo koncept uravnotežavanja računa je skroz dobar pristup. Zamisli da zbirnu sumu moraš da platiš tokom tih pet meseci? Zapravo, nema šta da zamišljaš - pitaj onog što se greje na struju kakva je to pogodnost. +1Čvrsto gorivo (ugalj pre svega, pa i drva) možda izađu najjeftiniji način grejanja u konačnoj računici, kad se ukupna cena podeli sa 12 meseci, ali čvrsto gorivo se na plaća čak ni tokom 5 meseci, nego u cugu, imaš ili nemaš.
nenad Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 To je najmanji problem. Ceo koncept uravnotežavanja računa je skroz dobar pristup. Zamisli da zbirnu sumu moraš da platiš tokom tih pet meseci? Zapravo, nema šta da zamišljaš - pitaj onog što se greje na struju kakva je to pogodnost. Problem je u ceni.ma nije problem ni u ceni, problem je u tome sto ne postoji mehanizam da se placa onoliko koliko si potrosio.
Lezilebovich Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Danas oko 13č, na sred 29. novembra, malo pre uključenja na Pančevački most sedi čovek u raspaloj plastičnoj stolici i pije pivo. Sedeo je tačno na sredini ulice, stolica je opkoračila srednju belu liniju. Zagrlio čovek flašu i odmara. Ljudi su sve luđi i luđi...
Milogled Bluff Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Pa to je kad nisu zabranili prodaju alkohola posle podneva.
henrik larsson Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Kad Toma dođe na vlast, danas oko 13h će na sred 29. novembra sedeti dva lika sa pivom.
Kelt Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Danas oko 13č, na sred 29. novembra, malo pre uključenja na Pančevački most sedi čovek u raspaloj plastičnoj stolici i pije pivo. Sedeo je tačno na sredini ulice, stolica je opkoračila srednju belu liniju. Zagrlio čovek flašu i odmara. Ljudi su sve luđi i luđi...Laki... puste ga povremeno iz Laze pa sedi na raskrsnicama i cirka
nenad Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Laki... puste ga povremeno iz Laze pa sedi na raskrsnicama i cirkajel im to neka fora, cisto da ljudi vide da ima i ludjih od njih?
Recommended Posts