kapetanm Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 Konj na KonjarnikuZnao je koje naselje da odabere, neće valjda Petlovo Brdo.
đorđe geprat Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 mislim da je ovo najzgodnije mesto.rešio sam nedavno da prestanem da budem predsednik skupštine zgrade. skupilo se jedva pola vlasnika stanova ili njihovih cimera, nekako se javio jedan mlad stanar, kaže da hoće. odnesem ja zapisnik u opštinu, kažu da nije dobro, daju mi ogledni primerak iz koga vidim da je neophodno da budu prisutni i to potpisom potvrde 50% + 1 vlasnik stana a da saglasnost na izbor bude na isti način potvrđena sa sve JMBG. dalje, da predsednik skupštine zgrade može da bude samo vlasnik stana ili supružnik uz saglasnost vlasnika. ja se otvorenih usta počešem po glavi i vratim nazad.sazovem novi skup, pristane žena vlasnika jednog stana, ode kroz zgradu prikupi potpise sa sve JMBG plus i saglasnost svog muža (ja XY saglasan sam da moja supruga bude predsednik skupštine zgrade u ulici AG xx) i zaputi se u opštinu i preda.sada, saznajem da su je zvali da joj saopšte da 5 potpisa (stvar se svodi na manje od pola) nisu vlasnici stana što je provereno u katastru. obišla je stanare i pokupila od njih kopije kupoprodajnih ugovora. videću šta će da bude dalje.elem, ova tortura je prošla ovde kod mene, zainteresovani smo da zgrada liči na nešto. da li ovo sitničarenje može da odbije stanare od bilo kakvog organizovanja i da baci sve pozive na formiranje skupština stanara u vodu?da dodam, čovek koji je prihvatio da vodi zgradu je zet vlasnika stana i živi u zgradi sa ženom i sinom.
Hamlet Strašni Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Proci ce naravno. Nadam se da shvatate da je bitno da se bude siguran da su predsednika izabrali zaista vlasnici stanova a ne bilo ko.by tapatalk
Hamlet Strašni Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Inace, do nedavno se trazilo od stanara da idu u katastar po izvosls, sada to radi opstina. Da su vlasnici staniva koji su potpisali odmah dostavili i ugobore o otkupu posto znaju da se nisu uknjizili, potvrda bi bila izdata odmah. by tapatalk
rajka Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 e, kad smo se vec dotakli teme menadzmenta zgrade mene zanima sta ce se desiti sa ovim zgradama gradjenim 60-ih i 70-ih kada skroz propadnu (a vec su blizu). ko to treba da popravi? nekako ne vidim da ce vlasnici stanova hteti da plate, a jos manje vidim koja je logika da recimo grad popravlja privatne zgrade i povecava vrednost privatnih stanova. po drugoj strani, izgleda grozno, a za par godina ce te zgrade postati i opasnost za ljude...
Hamlet Strašni Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Osim sitnijih programa koje imaju opstine - sredjivanje ulaza i tako to, vlasnici stanova su duzni da odrzavaju zgradu.by tapatalk
rajka Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 ali je jasno da se to nece desiti, kada treba generalka, da se skroz renovira fasada, nema sanse da ce stanari platiti. kada fasada pocne da otpada, pocnu da traze od grada da im popravi.u drugim drzavama gde sam zivela, moras da placas menadzment fee, koji je znatan, ili mogu da te lise stana koji si kupio. koja sredstva ima recimo skupstina stanara na raspolaganju da natera ljude da plate znatniju cifru za remont zgrade koja nije odrzavana 40 godina? da li ljudi kada kupuju stanove uopste razmisljaju o tome...
Hamlet Strašni Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Mozda hoce, a mozda neće. Zavisi od zgrade do zgrade. Teorijski, skupština zgrade donese odluku koju su svi vlasnici dužni da poštuju. Teorijski, skupština bi mogpa i ea tuzi stanare.Prakticno, nista.Ovi propisi su zreli za generalnu revizijuby tapatalk
ToniAdams Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 e, kad smo se vec dotakli teme menadzmenta zgrade mene zanima sta ce se desiti sa ovim zgradama gradjenim 60-ih i 70-ih kada skroz propadnu (a vec su blizu). ko to treba da popravi? nekako ne vidim da ce vlasnici stanova hteti da plate, a jos manje vidim koja je logika da recimo grad popravlja privatne zgrade i povecava vrednost privatnih stanova. po drugoj strani, izgleda grozno, a za par godina ce te zgrade postati i opasnost za ljude...samo da istaknem da je moja baba precednik KS u svojoj zgradi <_<
rajka Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 samo da istaknem da je moja baba precednik KS u svojoj zgradi <_<jel terorise komsije, sad kad se docepala malo vlasti?
đorđe geprat Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Mozda hoce, a mozda neće. Zavisi od zgrade do zgrade. Teorijski, skupština zgrade donese odluku koju su svi vlasnici dužni da poštuju. Teorijski, skupština bi mogpa i ea tuzi stanare.Prakticno, nista.Ovi propisi su zreli za generalnu revizijuby tapatalknaravno da ti propisi moraju da se menjaju. kada će, ko zna. bilo je izgleda bitnije uskladiti ovo što je dovelo do glupavih tablica sve pozivajući se na evropu. u mariboru, deželi, EU, stanari kroz uplatnice plaćaju tekuće i investiciono održavanje zgrade koje obavlja za to ovlašćena firma. koju oni biraju i moraju da izaberu. da se ugledamo na njih?palo mi je na pamet i nabacio sam ovde, da se kroz uplatnice infostana provuče stavka za čišćenje snega. po m2 ili osobi, svejedno. da se kom-policija ne zayebava s tim, da ne postoji obaveza stanara i da se kazna ne ispostavlja toj pomenutoj babi. jel' problem da opštine iniciraju tako nešto pa da grad donese odluku?pitao sam i jednom da li je moguće da se kroz uplatnice stana provuče i stavka za investicione radove za koje se odluči zgrada. to je moguće za one radove koje izvodi JP za održavanje zgrada. ne i za one koji se obavljaju uz sufinasiranje opštine i grada. lakonski odgovor je bio da nije predviđeno zakonom. može li zakon da se promeni? savet prisutnog u publici je bio da se suma podeli na one koji su voljni da plaćaju. budalaština ali, jedino moguće.na kraju, kakav je to propis da, recimo, moj sin ne može da bude predsednik skupštine zgrade iako i on i stanari to žele. i u toj zgradi živi, naravno. do bola je teško naći osobu koja je voljna da to obavlja. a ovakvim propisima se to otežava.
Hamlet Strašni Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 naravno da ti propisi moraju da se menjaju. kada će, ko zna. bilo je izgleda bitnije uskladiti ovo što je dovelo do glupavih tablica sve pozivajući se na evropu. u mariboru, deželi, EU, stanari kroz uplatnice plaćaju tekuće i investiciono održavanje zgrade koje obavlja za to ovlašćena firma. koju oni biraju i moraju da izaberu. da se ugledamo na njih?palo mi je na pamet i nabacio sam ovde, da se kroz uplatnice infostana provuče stavka za čišćenje snega. po m2 ili osobi, svejedno. da se kom-policija ne zayebava s tim, da ne postoji obaveza stanara i da se kazna ne ispostavlja toj pomenutoj babi. jel' problem da opštine iniciraju tako nešto pa da grad donese odluku?pitao sam i jednom da li je moguće da se kroz uplatnice stana provuče i stavka za investicione radove za koje se odluči zgrada. to je moguće za one radove koje izvodi JP za održavanje zgrada. ne i za one koji se obavljaju uz sufinasiranje opštine i grada. lakonski odgovor je bio da nije predviđeno zakonom. može li zakon da se promeni? savet prisutnog u publici je bio da se suma podeli na one koji su voljni da plaćaju. budalaština ali, jedino moguće.na kraju, kakav je to propis da, recimo, moj sin ne može da bude predsednik skupštine zgrade iako i on i stanari to žele. i u toj zgradi živi, naravno. do bola je teško naći osobu koja je voljna da to obavlja. a ovakvim propisima se to otežava.Nije problem da se stavi bilo sta na uplatnicu, sustinski problem je naterati ljude da to placaju, a to se tesko radi.Pitanje je ond zasto na izborima za predsednika srbije ne moze da se kandiduje nemac ili gradonacelnik nisa ne moze da bune neko iz subotice iako je veoma sposoban. Ako bas hocete, poklonite sinu 1% idealnog vlasnistva nad stanom, za to se ne placa porez na poklon, samo taksa za overu
Hella Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 gradonacelnik nisa ne moze da bune neko iz suboticegradonačelnik subotice je iz istoka, narodna republika kosmet.
Recommended Posts