Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

mislim da je u pitanju početak radova na 1. liniji metroa.

Posted

Uf Rodžere, ne staj na muku. Još se pokojni Duško Radović zezao da su mnogi Beograđani već pod zemljom i čekaju metro. Problem je što na sve načine pokušavaju da nam uvale laki metro. Kada se jednom zezneš oko širine prečnika tunela, posle više nema kajanja. Zato mi je drago što smo otkačili austrijance i što će izgleda Alstom dobiti posao (bar se nadam da hoće, meni su citadisi, tgv i agv pojam za šinska vozila). Ima i pacijenata koji bi hteli da taj metro ide iznad zemlje bilo u ravni sa postojećim ulicama :isuse: ili kao monorail iz Simpsona. :isuse::isuse::isuse: Najverovatnija varijanta je da će u starom delu ići ispod zemlje a na Novom Beogradu će biti na stubovima zbog močvarnog zemljišta.

Posted

odakle te informacije da ce alstom da radi metro?

Posted

Francuzi navodno daju kredit. Egis bi trebao da radi projekat (na njihovom sajtu stoji da vec rade na tom projektu), onda bi se raspisao medjunarodni tender na kojem bi naravno dobio Alstom zajedno sa Thalesom :).

Posted
Francuzi navodno daju kredit. Egis bi trebao da radi projekat (na njihovom sajtu stoji da vec rade na tom projektu), onda bi se raspisao medjunarodni tender na kojem bi naravno dobio Alstom zajedno sa Thalesom :).
Izgleda da je varijanta da francuzi "za dz" urade projekat ali onda mora njihova firma da gradi...Nego jel ima negde info o trasi na nbg, ja gledao neki prilog na RTS pre par meseci i ispada da ce trasa ici sredinom bul. M.Pupina i da ce stanica biti tamo gde je fabrika Obuca Beograd tj. peconijeva firma...
Posted

Na svim planovima koje sam ja do sad video trasa kroz Novi Beograd je isla preko Bul. Zorana Djindjica. Onda negde skrene ka opstini i dalje nastavlja prema Zemunu.

Posted

Gde može da se pronađe zaključak Ustavnog suda u vezi sa parkingom?

Posted
Izgleda da je varijanta da francuzi "za dz" urade projekat ali onda mora njihova firma da gradi...Nego jel ima negde info o trasi na nbg, ja gledao neki prilog na RTS pre par meseci i ispada da ce trasa ici sredinom bul. M.Pupina i da ce stanica biti tamo gde je fabrika Obuca Beograd tj. peconijeva firma...
Francuzi nista ne rade "za dz" :D
Posted (edited)
probaj ovde
хвала. није још објаљено, али са претходних седница се ово може извући
II У предметима оцене уставности и законитости општих правних аката Уставни суд је:– закључио да, у смислу члана 55. Закона о Уставном суду, застане са поступком оцене уставности и законитости одредаба члана 11, члана 23. став 1, члана 24. алинеја прва и члана 24б. Одлуке о јавним просторима за паркирање („Службени лист општина Срема“, бр. 2/00, 18/03, 30/04, 27/05 и 8/07) и дао могућност Скупштини општине Инђија да, у року од 90 дана од дана пријема закључка, Одлуку усагласи са Уставом и законом. (предмет IУл - 161/2009) – закључио да, у смислу члана 55. Закона о Уставном суду, застане са поступком оцене уставности и законитости одредаба чл. 6, 20, 22, 25. и 26. Одлуке о јавним паркиралиштима („Службени лист општине Врњачка Бања“, бр. 2/07 и 1/08) и дао могућност Скупштини општине Врњачка Бања да, у року од 90 дана од дана пријема закључка, Одлуку усагласи са Уставом и законом. (предмет IУo - 1049/2010)
претпостављам да ће бити цопѕ-пасте ( :D ) и у случају Београда. Edited by pacey defender
Posted
Na svim planovima koje sam ja do sad video trasa kroz Novi Beograd je isla preko Bul. Zorana Djindjica. Onda negde skrene ka opstini i dalje nastavlja prema Zemunu.
E da i sad se ja prisecam, meni je upalo u oko ta varijanta da pored starog merkatora prolazi tim srednjim delom ...
Francuzi nista ne rade "za dz" :D
Naravni ni ja ne bih radio za dz...
Posted
izvini, ali ti sustinski ne razumes o cemu se radi. pa i ove "kazne" u krajnjem ishodu parking servis naplacivao je preko suda (tako kaze kapetanm, ja ne znam za uspesno okoncan izvrsni postupak - a i nije cudo sto ne znam kad se ne bavim praksom u tom smislu, ali je u svakom slucaju stvar dizajnirana tako da se naplacuje u parnicnom postupku). naravno, ako duznik nece sam od sebe da plati.ja sam ti gore lepo napisala - nema problema da kaznu propise drzava, da kada se ta kazna naplati ide u drzavni budzet (a ne u kasu nekog javnog preduzeca) i da ako neces da platis protiv tebe sprovede prekrsajni postupak. detaljno objasnjenje sa argumentacijom ZASTO je vazno da to bude tako a ne ovako (pravno-dogmatski, ekonomski, istorijski, uporedni etc. razlozi) - ovde nema prostora za to, nema ni interesovanja, a i te se stvari ne rade za dz.u svakom slucaju, ne radi se ovde o nekakvoj borbi za besplatnu voznju, nego o granicama javnopravnih ovlascenja preduzeca koje pruza uslugu od opsteg ekonomskog interesa, pa hoce kada mu to odgovara da uziva poziciju obicnog komercijalnog subjekta, a kada mu ni to ne odgovara onda bi htelo da malo bude paradrzavni organ.
Pa sad, kad već deliš lekcije o tome ko razume, a ko ne razume, ni tebi baš nije najjasnije o čemu se tu radi.Naime, država NE MOŽE da propiše kaznu za propisno parkiranje. Kad je neko parkiran na zato obeleženom mestu, ne čini nikakav prekršaj, pa samim time ne može biti za to kažnjen. Dakle, nikakva kazna ne dolazi u obzir. Niti dolazi u obzir da ti odnesu vozilo paukom, jer nisi u prekršaju niti ometaš saobraćaj.Što se tiče te famozne doplatne karte, greška Grada Beograda, čije je PS javno preduzeće je ta što ne donese Odluku o opštim uslovima usluge parkiranja gde će propisati tačne sankcije za slučaj da neko koristi usluge, a iste ne plati (kao što je slučaj sa doplatnom kartom u prevozu). U Evropi, je regulisanje te stvari prepušteno Gradskim vlastima, koje ubiru pare bilo preko svog preduzeća, ili preko datih koncesija za pružanje usluga parkiranja. I stvar je regulisana prilično logično. Date su dve opcije koncesionarima.Primer Italije: Jedan od koncesionara, kad kontrolor utvrdi da ti je istekla parking kartica, ostavlja opomenu na osnovu koje si dužan da platiš samo naknadu po tarifi, za vreme od ostavljene opomene do momenta kad se pojaviš na šalteru da platiš razliku u parkingu. Bez doplatnih karti, i bez ikakvih sankcija, dakle samo po tarifi. Sve to u roku od 10 dana. Ako se uopšte ne pojaviš, tuže te za iznos parkinga od momenta od kad ti je isteklo pa do završetka vremena naplate za taj dan (obično 20,00 h).Drugi koncesionar je iskoristio drugu opciju: Ostave ti opomenu, i imaš rok da se pojaviš u roku od deset dana i platiš doplatnu kartu od 15.00 Euro.Kako je uobičajena tarifa 1-1,50 Eura za sat znači doplatna karta je 10-15 puta veća od vrednosti parkiranja za 1 sat.Dakle, doplatne karte postoje, sasvim su legalne, i ne radi se o kazni za prekršaj ili ugovornoj kazni, već jednostavno o sankciji koju si prihvatio da snosiš, jer si prekršio Opšte uslove za korišćenje.Grad, kao davalac koncesije, može svojom odlukom da uvede gornji limit vrednosti doplatne karte, kako bi sprečio da iznos iste bude odredjen kao nesrazmeran od strane Parking Servisa.Tako da rasprava o tome da li je to zakonito ili neustavno ili ne, je potpuno bezveze, jer jeste zakonito i jeste ustavno, naravno ako je regulisano kako treba od strane onoga ko to treba da reguliše. A to nije ni Skupština Zakonom o obligacionim odnosima, niti Zakonom o prekršajima, već Grad svojim odlukama.Ono o čemu bi eventualno moglo da se raspravlja kao nezakonitom i neustavnom, je način zoniranja i generalno uvodjenja mesta za parking koja se plaćaju.Neustavno je, i nezakonito jer predstavlja ograničenje slobode kretanja i raspolaganja svojinom gradjana (upotreba automobila). I tu bi imalo o čemu da se raspravlja, jer ustavno i zakonito rešenje bi bilo da postoji obaveza onoga kome je povereno zoniranje i naplaćivanje parkinga da od predvidjenih parkirnih mesta obeleženih, 15-20% moraju da budu besplatna. Pa tako od 100 obeleženih parking mesta, 80 će biti obeležena plavim linijama (parking se naplaćuje), a 20 belim linijama (besplatan parking). I tako u svim zonama. Tako se sprečava i "prekomerno obogaćivanje" onoga koji daje usluge parkinga. Dakle, mora uvek biti obezbedjena i mogućnost besplatnog parkiranja.Debata o doplatnoj karti je potpuno pogrešna, treba eventualno diskutovati o sistemskim stvarima, bez uobičajenog zamlaćivanja samo onim što direktno (a u ovom slučaju i opravdano) udara po džepu.
Posted
Pa sad, kad već deliš lekcije o tome ko razume, a ko ne razume, ni tebi baš nije najjasnije o čemu se tu radi....i ne radi se o kazni za prekršaj ili ugovornoj kazni, već jednostavno o sankciji koju si prihvatio da snosiš, jer si prekršio Opšte uslove za korišćenje.
kaakva prepotencija u uvodnoj recenici, a ja slaba na drcne a pametne, klecnushe mi kolena, kad ono - bulja.pa "opsti uslovi za koriscenje" jesu propisani, citav problem je u njihovoj pravnoj kvalifikaciji. ja kazem da su to po svojoj pravnoj prirodi opsti uslovi poslovanja jednog javnog preduzeca (opstepoznati institut zoo, uz sve dalje implikacije te tvrdnje); ti kazes nesto drugo - sto, oprosti, nije tacno. mozda bih ti i rekla zasto da ti je ton drugaciji. nadam se da bolje prolazi u italijama ...
Posted
kaakva prepotencija u uvodnoj recenici, a ja slaba na drcne a pametne, klecnushe mi kolena, kad ono - bulja.pa "opsti uslovi za koriscenje" jesu propisani, citav problem je u njihovoj pravnoj kvalifikaciji. ja kazem da su to po svojoj pravnoj prirodi opsti uslovi poslovanja jednog javnog preduzeca (opstepoznati institut zoo, uz sve dalje implikacije te tvrdnje); ti kazes nesto drugo - sto, oprosti, nije tacno. mozda bih ti i rekla zasto da ti je ton drugaciji. nadam se da bolje prolazi u italijama ...
Pa ne moraš ništa da kažeš, meni je jasno da si duplo golo, ili da se izrazim tvojim rečnikom BULJA. Nego, soliš pamet i deliš drugima lekcije ko šta razume a ko ne, pa to nije u redu, kad ti već nemaš pojma.Rekla bi ti verovatno nešto kad bi znala šta. Ovako............."opšte poznati insitut". :lol: Ne bih te dalje zadržavao.
Posted
Pa ne moraš ništa da kažeš, meni je jasno da si duplo golo, ili da se izrazim tvojim rečnikom BULJA. Nego, soliš pamet i deliš drugima lekcije ko šta razume a ko ne, pa to nije u redu, kad ti već nemaš pojma.Rekla bi ti verovatno nešto kad bi znala šta. Ovako............."opšte poznati insitut". :lol: Ne bih te dalje zadržavao.
neznanje, sujetica i lol smajlic, najgora kombinacija