Аврам Гојић Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 (edited) Sto se tice formulacije, mogao bih da se slozim sa tobom da mi institucija doplatne karte nikada nije bila jasna - kaznjavam te zato sto nisi ispunio svoju duznost ali da se ne bi mnogo ljutio, taj dan za te pare mozes da koristis usluge koje u startu nisi hteo da platis. Sta je to, neka vaspitna mera? Ukor pred iskljucenje iz tramvaja? pa u pravu si, jeste totalna glupost. ne smeju da te kazne posto je to u nadleznosti drzavnih organa, ali ti na licu mesta podignu cenu karte 40 puta i kazu da eto sada mozes da se vozis do kraja linije.ono sto je resenje je: solidan GSP lisen elemenata korupcije i javasluka (sto podrazumeva izmenu celokupne poslovodne strukture), cist i reprezentativan (ili samo cist, to ne kosta nista), i da se neplacanje karte proglasi za komunalni prestup.ali, znam da ocekujem previse.pisacu ovom Todoricu da ga pitam da li je zainteresovan da uputi predstavku GSP-u u vezi sa doplatnim kartama edit:ne bih znao da li se menja ili ne. da se vodim svojim interesom (nisam vozac), navijao bih da doplata za parking mesto bude 5.000 evra i da se umesto pauka koriste minobacaci. medjutim, stalo mi je da zivim u uredjenom sistemu u kome se zna ko kakve nadleznosti ima, posto jedna nekaznjena zloupotreba moci vodi drugoj i to na kraju dodje i do tebe i do mene. Edited June 11, 2011 by Marko M. Dabovic
Gonzo Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 pisacu ovom Todoricu da ga pitam da li je zainteresovan da uputi predstavku GSP-u u vezi sa doplatnim kartama a mogli bi i da se izvine oni što su nas zvali lopovima zato što nećemo da plaćamo gsp harač.
Аврам Гојић Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 a mogli bi i da se izvine oni što su nas zvali lopovima zato što nećemo da plaćamo gsp harač.to posle presude, dabome.
gagorder Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 (edited) ja sam mrtav ozbiljan. poenta je u sledecem: ako je Ustavni sud zauzeo stav da se ono sto je de facto kazna tako ima i nazvati - dakle, formulacija "doplatna karta" potpuno gubi smisao i pravno dejstvo ako je odnos pocetne cene usluge i cene "doplatne karte" tipa 1 prema 40 puta - to znaci da se po analogiji taj stav moze primeniti i na GSP, jer su elementi slucaja isti. tako je. pritom, ne misli se na kaznu u kolokvijalnom smislu, nego na gradjanskopravni institut ugovorne kazne, a takva se po izricitoj zakonskoj normi moze ugovoriti jedino za neizvrsenje ili zadocnjenje sa izvrsenjem neke nenovcane obaveze.bilo je pokusaja da se "neodvozenje vozila sa parkinga nakon isteka vremena za koje je placena karta" prikaze kao nenovcana obaveza, ali je to naravno palo u vodu. tome bi bilo analogno neizlazenje iz autobusa za koji nemas kartu. ustalom, ta konstrukcija otvarala je pitanje svih onih koji ne plate ni prvi sat parkiranja.tzv. doplatna karta prinudno se naplacivala u parnicnom a ne u prekrsajnom postupku, pare su isle javnom preduzecu a ne u drzavni budzet. odluka kojom je uredjeno koriscenje parkiralista (ukljucujuci odredbu o doplatnoj karti) predstavlja opste uslove poslovanja jednog javnog preduzeca (dakle, predstavlja sastavni deo tvog ugovora sa njima) i na nju se u ovom segmentu primenjuju pravila gradjanskog prava, pre svega zakona o obligacionim odnosima. rec je o tzv. ugovoru po pristupu, dok je javno preduzece za sebe pokusalo da prigrabi vise javnopravnih ovlascenja nego sto mu ih je mogao preneti grad odnosno drzava. ne moze JP da propise prekrsaj, pa jos da tako skupljenu lovu prikupi za sebe, niti moze da ugovara kaznu za neispunjenje obaveze koja glasi na novac.svako je mogao ladno to da ne plati, osim onih koji su u lizngu, cak mislim da sam jednom to nekome ovde rekla pa nije uzeto za ozbiljno ;)jer, troskovi vodjenja postupka zbog 1.800 din kazne su bili preveliki i parking servis se obicno zaustavljao na opomeni pred tuzbu. ali mnogi gradjani su placali sami od sebe.licno, mislila sam da ustavni sud nece imati hrabrosti za ovakvu odluku, zbog svih implikacija koja ona sa sobom nosi. svaka im cast!sve kazne koje su do sada naplacene javno preduzece drzi bez pravnog osnova. rok zastarelosti u kojem se gubi zahtev iz pravno neosnovanog obogacenja je 10 godina. i voziiii .... Edited June 11, 2011 by gagorder
kapetanm Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 svako je mogao ladno to da ne plati, osim onih koji su u lizngu, cak mislim da sam jednom to nekome ovde rekla pa nije uzeto za ozbiljno ;)jer, troskovi vodjenja postupka zbog 1.800 din kazne su bili preveliki i parking servis se obicno zaustavljao na opomeni pred tuzbu. ali mnogi gradjani su placali sami od sebe.Pa nije baš, meni su dolazile stvari do rešenja o izvršenju pa sam tu prigovarao, i stvari su se umrtvile.Ima tu još nekoliko stvari koje ukazuju na bahtost PSa i orvelovski metod lapanja para.Pre par godina morao si da izmiriš kazne ako želiš da registruješ kola. Interesantno je da tog nije bilo u svim opštinama.Drugo i najnezakonitije zbog čega se čudim da se niko nije obratio Šabiću-ako je reč o građanskopravnom odnosu, otkud pravo da traže od MUPa adresu i podatke vlasnika određenog auta, i kako smeju ovi to da daju? Meni odbacuju tužbu ako ne navedem tačne podatke o tuženom u nekoj parnici, i pitam se ako hoću da uteram dug od nekog kome ne znam ime da li bi mi kao fizičkom licu MUP dao ime i adresu da imam samo broj auta u kome sam ga video?
gagorder Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Pa nije baš, meni su dolazile stvari do rešenja o izvršenju pa sam tu prigovarao, i stvari su se umrtvile.ok, sigurno si tu u pravu. nisam ni htela da kazem da su oni neke male mace. ipak, rekla bih da najveci broj ljudi ne prigovara, stavise, najcesce ne dodje do izvrsenja nego covek sam plati (ili te lizing kuca zove da te pita sto ne placas).a ovo za registraciju i podatke o licnosti - dno, nemam sta drugo da se kaze.ima tu jos dokaza njihove bahatosti. kad izgubis karticu za parking u javnoj garazi, oni "osnovano pretpostave" da si tu ceo dan i naplate ti dnevnu kartu ...
copkillah Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Nije još. Ali od 6.9. kad ovo stupi na snagu.Nije mi jasno, kako? Po kom osnovu?
matador Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 pa u pravu si, jeste totalna glupost. ne smeju da te kazne posto je to u nadleznosti drzavnih organa, ali ti na licu mesta podignu cenu karte 40 puta i kazu da eto sada mozes da se vozis do kraja linije.ono sto je resenje je: solidan GSP lisen elemenata korupcije i javasluka (sto podrazumeva izmenu celokupne poslovodne strukture), cist i reprezentativan (ili samo cist, to ne kosta nista), i da se neplacanje karte proglasi za komunalni prestup.ali, znam da ocekujem previse.pisacu ovom Todoricu da ga pitam da li je zainteresovan da uputi predstavku GSP-u u vezi sa doplatnim kartama edit:ne bih znao da li se menja ili ne. da se vodim svojim interesom (nisam vozac), navijao bih da doplata za parking mesto bude 5.000 evra i da se umesto pauka koriste minobacaci. medjutim, stalo mi je da zivim u uredjenom sistemu u kome se zna ko kakve nadleznosti ima, posto jedna nekaznjena zloupotreba moci vodi drugoj i to na kraju dodje i do tebe i do mene.Dobro, neplacanje karte se proglasi za komunalni prestup i?Udjem u trolejbus, nemam kartu, napravio sam komunalni prestup i odem kuci da me prozdere griza savest?Ili ce svako vozilo GSP-a imati svog komunalnog policajca kao sto svaka skola ima svog policajca?Ili ce to raditi kontrolor koji ce vam uzeti podatke koje vi niste duzni da mu date jer je to van njegovih nadleznosti, poslati vam prekrsajnu prijavu a vi cete tako dati zamajac reformisanom sudstvu?Unistenje korupcije i javasluka se podrazumeva (ne samo ovde), henriette larsson je briljirala primerom autobusa broj 33 jednostavnim zapazanjem, koje kao da je nastalo upravo na autobuskoj stanici tokom obracanja promrzlim korisnicima usluga GSP-a.Dobro, Dabovicu, rekao si da ne znas da li bi se ovim potezima na kojima insistiras, bilo sta promenilo iz perspektive obicnih korisnika, to sam trazio.Haraci ce se i dalje placati samo ce biti u skladu sa zakonom.
Аврам Гојић Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Dobro, neplacanje karte se proglasi za komunalni prestup i?Udjem u trolejbus, nemam kartu, napravio sam komunalni prestup i odem kuci da me prozdere griza savest?Ili ce svako vozilo GSP-a imati svog komunalnog policajca kao sto svaka skola ima svog policajca?Ili ce to raditi kontrolor koji ce vam uzeti podatke koje vi niste duzni da mu date jer je to van njegovih nadleznosti, poslati vam prekrsajnu prijavu a vi cete tako dati zamajac reformisanom sudstvu?erm, ne, nego dati ovlašćenja kontroloru da može da legitimiše i zadržava, kako ne bi bio svaki put u prekršaju kada radi ove stvari. a na drugoj strani kantara, oformiti GSP koji poštuje vozni red i elementarne higijenske standarde. i, dabome, izbaciti primitivne privatnike iz jedinstvenog tarifnog sistema, ovo poslednje je tlapnja, naravno, a sve pre toga je moguće
dekki Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=55va_-p4YU8&NR=1http://www.youtube.com/watch?v=w_2ci4pCJoU&feature=related
gagorder Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 (edited) Nije mi jasno, kako? Po kom osnovu?ne, ovo NE znaci da ce od sada da te nosi pauk ako nisi platio parking.za tako nesto moralo bi neplacanje karte da se propise kao prekrsaj, etc.a sto se tice znacaja za pojedinacnog korisnika:za sve koji su platili doplatnu kartu "u iznosu koji je nesrazmeran vrednosti i znacaju predmeta njihove obaveze" - sada oni imaju isti problem koji je do juce imalo javno preduzece, a to je nesrazmera troskova postupka u kojima bi ostvarili pravo na povracaj i komplikacija vezanih za taj postupak, s jedne strane, i iznosa koji sad oni potrazuju od PS. dakle, ko ce sad s parking servisom da se sudi za 1800 din ...e sad, mi imamo u zakonu o zastiti potrosaca tzv. skimming off proceduru, mogucnost da potrosacka organizacija u ime svih ostecenih, pokupi od trgovca (u ovom slucaju javnog preduzeca) hiljade malih iznosa oko kojih svaki pojedinacni korisnik usluga ne moze da se sudi. medjutim, zbog kasnjenja sa donosenjem podzakonskih akata vezinih za taj pa zakon, mrka kapa. nema ko da uzme parking servisu tzv. ill gained profits, odnosno protivpravno stecenu korist. Edited June 11, 2011 by gagorder
Đipalo Junuz Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Parking servis: Nije tačno da je doplatna karta neustavna Nije šija nego vrat...
Gonzo Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 (edited) gagoderka, sjajna objašnjenja kažeš da još nema podzakonskih akata, ali zar nisi rekla da ill gained profit prestup zastareva tek posle 10 godina? znači ima mogućnosti da se to pokrene kad budu donete te uredbe, ili sam nešto pogrešno skontao.. Edited June 11, 2011 by Gonzo
gagorder Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 zar nisi rekla da ill gained profit prestup zastareva tek posle 10 godina? znači ima mogućnosti da se to pokrene kad budu donete te uredbe, ili sam nešto pogrešno skontao..tacno, vazi opsti rok zastarelosti od 10g, nije nista posebno propisano u ZZP.
gagorder Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 (edited) u blicu onaj lazarevic kaze: Lazarević je dodao da se cena "doplatne karte" utvrđuje na isti način, kao i cena svake druge komunalne usluge, na osnovu odluke Upravnog odbora preduzeća i uz saglasnost nadležnog organa Skupštine grada. e pa nece biti. opsti uslovi poslovanja javnog preduzeca mogu da se nazovu i odlukom ali im se na taj nacin ne moze promeniti pravna priroda. to je inace sve vreme platforma sa koje oni nastupaju - mi smo doneli odluku koja se primenjuje kao opsta norma na sve gradjane.a nije tako. oni su ugovorna strana, sa kojom gradjanin ima ugovor po pristupu, a njihovi opsti uslovi (koje oni zovu odluka) deo su svakog pojedinacnog ugovora (pristajes na njih, kao sto pristajes na opste uslove poslovanja neke banke).ista ova stvar bila je pred ustavnim sudom hrvatske. koliko se ja secam, i tamo je proglasena nezakonitom - ali tu me nemojte drzati za rec. Edited June 11, 2011 by gagorder
Recommended Posts