Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
A ni to mi nije jasno :blink:. Oni su kaznili Grand što je dao drugačiji rabat Idei od drugih firmi. Zar to nije najnormalnija stvar u poslovanju (osim u maloprodaji, gde to ne sme da se radi) ?
Ne sme nigde da se radi. po Zakonu o zastiti konkurencije ne smeju se primenjivati nejednaki uslovi poslovanja na iste poslove, a razlicite ucesnike na trzistu. Ovo je tipican primer. Na srecu, srpski proizvodjaci i trgovinski lanci nikada ne krse ovaj zakon, tome su skloni samo Hrvati.A ovo za cenu taksi voznje je apsolutno neustavno, drzava naredjuje ucesnicima na trzistu da oforme kartel. Tako nesto jos nisam cuo.
Posted

Hvala. Ako ja imam firmu, X kupuje 10 komada godišnje, a Y kupuje 2900 kom. godišnje, zar nije logično da mu odobrim dodatni popust ? Ubedjen sam da sve firme ovako rade, tj. da različitim kupcima prodaju sa različitim cenama/popustima.

Posted
Hvala. Ako ja imam firmu, X kupuje 10 komada godišnje, a Y kupuje 2900 kom. godišnje, zar nije logično da mu odobrim dodatni popust ? Ubedjen sam da sve firme ovako rade, tj. da različitim kupcima prodaju sa različitim cenama/popustima.
i meni se čini da sve ovo nema baš mnogo smisla. bolje da su zakon nazvali "zakon o zaštiti OD konkurencije", jer ne vidim koju korist ja kao kupac imam od toga što su grandu i idei zabranili da mi proizvod ponude po jeftinijoj ceni. a što se tiče taksista, pisalo se već o tome, citirao sam odredbe zakona koje se tiču na formiranje kartela. naravno da je neustavno.
Posted
A ovo za cenu taksi voznje je apsolutno neustavno, drzava naredjuje ucesnicima na trzistu da oforme kartel. Tako nesto jos nisam cuo.
tj. drzava je popustila zahtevu kartela najuticajnijih taksi udruzenja. stoka.
Posted (edited)
to je popust na kolicinu a ne na firmu. ako X kupi 2900 kom, moras i njemu da odobris jednak popust kao Y. zakon podrazumeva da je svaciji novac jednako dobar. da nije tako, bilo bi zakonski moguce praviti tajne sporazume sa ciljem da se unisti neki ucesnik na trzistu. ravnopravni uslovi trgovanja su osnova kapitalizma, sto se kod nas slabo razume posto smo izasli iz fejk socijalizma i usli u XIX-vekovni "kapitalizam". evo ni Pejsi to ne razume. dacu primer: otvoris maloprodajnu radnju. zelis da kupujes od dobavljaca, nazvacemo ga "Angrokoop". u tvojoj ulici postoji jos jedna maloprodajna radnja. vlasnik te radnje dogovori se sa vlasnikom "Angrokoop"-a da tebi naplacuje vise nego njemu, tj. da cenu formira tako da njemu odobrava popust od 30%, a tebi ne. imas izbor ili da zatvoris radnju ili da saljes kombi po robu 30km dalje, gubeci vreme i novac. to ne sme da se radi. cena robe i usluge mora da bude jednaka za sve (normalno, uz popuste itd), kako bi svi na trzistu imali jednake pocetne sanse i kako bi se izborili za polozaj na trzistu kvalitetom usluge, a ne tajnim dilovima. Edited by Marko M. Dabovic
Posted
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je novinarima da su se Beograđani danas aktivno uključili u akciju i dodao da je najvažnije čišćenje dela oko nehigijenskog naselja pored Belvila.
:thumbsup: Pa da konačno krenu da se prodaju te gajbe, bože zdravlje.
Posted (edited)
to je popust na kolicinu a ne na firmu. ako X kupi 2900 kom, moras i njemu da odobris jednak popust kao Y. zakon podrazumeva da je svaciji novac jednako dobar. da nije tako, bilo bi zakonski moguce praviti tajne sporazume sa ciljem da se unisti neki ucesnik na trzistu. ravnopravni uslovi trgovanja su osnova kapitalizma, sto se kod nas slabo razume posto smo izasli iz fejk socijalizma i usli u XIX-vekovni "kapitalizam". evo ni Pejsi to ne razume. dacu primer: otvoris maloprodajnu radnju. zelis da kupujes od dobavljaca, nazvacemo ga "Angrokoop". u tvojoj ulici postoji jos jedna maloprodajna radnja. vlasnik te radnje dogovori se sa vlasnikom "Angrokoop"-a da tebi naplacuje vise nego njemu, tj. da cenu formira tako da njemu odobrava popust od 30%, a tebi ne. imas izbor ili da zatvoris radnju ili da saljes kombi po robu 30km dalje, gubeci vreme i novac. to ne sme da se radi. cena robe i usluge mora da bude jednaka za sve (normalno, uz popuste itd), kako bi svi na trzistu imali jednake pocetne sanse i kako bi se izborili za polozaj na trzistu kvalitetom usluge, a ne tajnim dilovima.
Vlasnik si radnje. Ti već 30 godina imaš razrađen posao i sve to vreme kupuješ majonez od Miralema. Pojavljujem se ja sa svojom radnjom - tadadadada, i očekujem da mi Miralem daje odmah iste uslove? Zašto bi miralem to radio, aman? Njegovo poverenje tek treba da zaradim, posao tek treba da se uhoda, on treba da ima pravo da sarađuje pod drugim uslovima sa onom firmom koju prepoznaje kao važniju ili pouzdaniju. Konačno, možda si ti jednostavno bolji pregovarač od mene. Možda veštije vodiš radnju od mene i uspevaš da dobiješ nižu nabavnu cenu. To ne treba sputavati i kažnjavati jer vodi jeftinijim proizvodima. Suština je sledeća - ako postoji razvijeno tržište majoneza, to jest ako ne postoji monopol majonezdžija, onda ja mogu da odem kod drugog proizvođača, recimo da se zove šimpr, i da kod njega pokušam da dobijem majonez pod povoljnijim uslovima. Antimonopolsko zakonodavstvo i prateća komisija treba da se fokusira na to da bude konkurencije među proizvođačima majoneza, to treba da bude njen posao. I naravno, da tržišni udeo nekog maloprodajnog lanca ne bude toliko velik da se može pričati o monopolu. Ako monopol ne postoji na tržištu proizvodnje, niti na tržištu prodaje, onda definitivno ne treba ograničavati sklapanje ovakvih ugovora. Edited by pacey defender
Posted

To sto si opisao vodi skupljim proizvodima zato sto veliki igraci ubijaju male nelojalnom konkurencijom i ostaju sami na trzistu.A da kupujem majonez od Miralema...nalazim tu ideju jako problematicnom

Posted
Vlasnik si radnje. Ti već 30 godina imaš razrađen posao i sve to vreme kupuješ majonez od Miralema. Pojavljujem se ja sa svojom radnjom - tadadadada, i očekujem da mi Miralem daje odmah iste uslove? Zašto bi miralem to radio, aman? Njegovo poverenje tek treba da zaradim, posao tek treba da se uhoda, on treba da ima pravo da sarađuje pod drugim uslovima sa onom firmom koju prepoznaje kao važniju ili pouzdaniju. Konačno, možda si ti jednostavno bolji pregovarač od mene. Možda veštije vodiš radnju od mene i uspevaš da dobiješ nižu nabavnu cenu. To ne treba sputavati i kažnjavati jer vodi jeftinijim proizvodima. Suština je sledeća - ako postoji razvijeno tržište majoneza, to jest ako ne postoji monopol majonezdžija, onda ja mogu da odem kod drugog proizvođača, recimo da se zove šimpr, i da kod njega pokušam da dobijem majonez pod povoljnijim uslovima. Antimonopolsko zakonodavstvo i prateća komisija treba da se fokusira na to da bude konkurencije među proizvođačima majoneza, to treba da bude njen posao. I naravno, da tržišni udeo nekog maloprodajnog lanca ne bude toliko velik da se može pričati o monopolu. Ako monopol ne postoji na tržištu proizvodnje, niti na tržištu prodaje, onda definitivno ne treba ograničavati sklapanje ovakvih ugovora.
Kola se sklapaju...Nabavna cena je ista za sve. Ono po čemu se kupci razlikuju je rabat.Nije mi najjasniji ovaj pojam tajnog rabata i njegove kažnjivosti.
Posted
To sto si opisao vodi skupljim proizvodima zato sto veliki igraci ubijaju male nelojalnom konkurencijom i ostaju sami na trzistu.
da, baš kao što kapitalizam završava u monopolu.
Posted

U mikroekonomiji to zovu cenovna diskriminacija i njen efekat na social welfare u principu je takav da se smanjuje potrosacki visak u korist ostvarivanja veceg profita, mada konkretan efekat moze biti razlicit gledano po razlicitim segmentima potrosaca (recimo, po segmentima diferenciranih po tome kolika je cenovna elasticnost traznje, odnosno koliko je njihova traznja osetljiva na promenu cene). Takodje moze biti deo predatorne cenovne taktike gde nekog pokusavas da izbacis iz igre. To je tako u ekonomiji, a propise pisu pravnici pa ne znam da li im je to bio rezon ili nesto drugo.

Posted
A ni to mi nije jasno :blink:. Oni su kaznili Grand što je dao drugačiji rabat Idei od drugih firmi. Zar to nije najnormalnija stvar u poslovanju (osim u maloprodaji, gde to ne sme da se radi) ?
Ovde se potpuno slažem: totalno je nejasno na šta se konkretno odnosi izrečena kazna.
Ne sme nigde da se radi. po Zakonu o zastiti konkurencije ne smeju se primenjivati nejednaki uslovi poslovanja na iste poslove, a razlicite ucesnike na trzistu. Ovo je tipican primer. Na srecu, srpski proizvodjaci i trgovinski lanci nikada ne krse ovaj zakon, tome su skloni samo Hrvati.A ovo za cenu taksi voznje je apsolutno neustavno, drzava naredjuje ucesnicima na trzistu da oforme kartel. Tako nesto jos nisam cuo.
Apsolutno je "normalno" primenjivati različite uslove poslovanja sa različitim firmama, definisati različite uslove plaćanja (rabat, cassa sconto i rok plaćanja).Ono što je apsolutno nedozvoljeno je primenjivati različite cenovnike prema različitim kupcima."Normalno" je pod navodnicima zato što si, kao dobavljač, vrlo često ucenjen određenim rabatima po raznim osnovama (osnovni, dodatni, kvartalni, godišnji, za lager, za marketing, za izveštavanje...).Tržišna "utakmica" se tako lomi na dobavljačima i potrošačima jer oni zapravo podnose najveći teret cene proizvoda.I još jedna stvar: za isti proizvod neke maloprodaje (mislim na velike igrače) imaju sopstvenu maržu od 8% a neke fantastičnih 45%.
Posted
Predsednik Srbije Boris Tadić ugostiće u sredu, 8. juna, u Beogradu predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i zajedno sa njim u parku Tašmajdan otkriti spomenik prvom azerbejdžanskom predsedniku Hejdaru Alijevu i srpskom piscu Miloradu Paviću.Kako je najavljeno iz Predsedništva, svečanoj ceremoniji u centralnom beogradskom parku, prisustvovaće i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.
Posted

Onaj Shimprov multipraktik se pretvorio u neki fancy bilbord koji izgledao kao televizor. Nadam se da se vozači neće zagledavati u te pokretne slike.