Idioteque Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Pa niko nikada neće dobiti stopostotnu saglasnost u Srbiji, sve da ima ukupno dva stana koja treba da je daju!
Tihajeza Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 bila juče u mesnoj zajednici na tribini o uvođenju parking zona u mom kraju. opština organizovala, i dovela direktora "parking servisa" i jednog lika iz sekretarijata za saobraćaj da "čuju mišljenja stanara" pre nego što donesu konačnu odluku. pošto je preovlađivalo mišljenje da je odluka već odavno donesena, a da se sada samo pokrivaju za budućnost da je "javne rasprave bilo, pa što niste došli", atmosfera je bila od početka naoštrena. ipak, bilo je i razumnih i elokventnih komšija, koji su znali razložno da iznesu zašto neće/hoće zone. joj, ali glavni utisak - odbornik koji je organizovao skup, mladi "š'a je bilo? ša?" tip, koji je uspeo da se u prvih 5 minuta izdere na prve redove, a malo kasnije je otišao sa tribine i više se nije vraćao. i to je upravo ovaj: http://www.youtube.com/watch?v=JvmevzZl9zE
Venom Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Znas mozda kako se zove taj direktor Parking Servisa?
hazard Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Pa niko nikada neće dobiti stopostotnu saglasnost u Srbiji, sve da ima ukupno dva stana koja treba da je daju!Realno, i to je bolje nego da se rade kojekakve nakaradne nadgradnje.
Idioteque Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Ovo me donekle i lično svrbi pa nisam baš objektivan.Komšije sa dva sprata ispod nas mole da se proširimo ne bi li zaustavili prokišnjavanje i raspadanje zgrade.(ravan krov)Komšije sa prva dva neće da čuju - krov je zajednička svojina i ako ne mogu oni ne možemo ni mi. Bez obzira što samo naš stan ima dodirnih tačaka sa krovom.Ma luda kuća.
Idioteque Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Minimum deset puta su dolazili iz gradsko/stambenog ili šta li je to već, skidali sve slojeve, čistili, krpili, ponovo lepili i zalivali, smrdeli do neba... Sa prvom kišom bi sav njihov trud padao u vodu, bukvalno. Nema tu leba dok se ne digne kosi krov.
harper lee Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 (edited) Koliko je meni poznato (tako sam cuo) izgleda da je ovih 51% koji se primenjuje poslednjih desetak godina oborio Ustavni sud i vratio na staro. Otuda ta retroaktivnost. Bilo je i nekih dilema oko poslednjeg saveznog i republickog zakona (jedan je trazio tih 51% a drugi stotku) ali taj deo vise nisam slusao jer me ne zanima preterano.Puno srece onima koji krenu u potragu za tih 100% stanara. Jos nisam video zgradu da u njoj ne zivi makar jedna zadrta budala koja se ponasa po sistemu "da komsiji crkne krava". Edited April 8, 2011 by harper lee
Hamlet Strašni Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Tako je. Ustavni sud je na sednici u martu proglasio za neustavbe sve odredbe Zakona o odrzavanju stambenih zgrada koje su trazile 51% kvadrature za nadzidjivanje na ravnom krovu i prervaranje zajednickih prostorija u stanove pod firmom da je u pitanju tekuce odrzavanje. Te odredbe su iz 93 a do tada su odluku o pretvaranju donoslie skupstine opstina.Sent from my X10i using Tapatalk
luba Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 a kako ce to da funkcionise retroaktivno ako postoje sve dozvole, stanovi uknjizeni, placa se porez na njih itd?a pritom je u nekim slucajevima onim valjda detaljnim urbanistickim planom predvidjena nadgradnja ravnih krovova.
Frank Pembleton Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Ovo me donekle i lično svrbi pa nisam baš objektivan.Komšije sa dva sprata ispod nas mole da se proširimo ne bi li zaustavili prokišnjavanje i raspadanje zgrade.(ravan krov)Komšije sa prva dva neće da čuju - krov je zajednička svojina i ako ne mogu oni ne možemo ni mi. Bez obzira što samo naš stan ima dodirnih tačaka sa krovom.Ma luda kuća.Uhhh ne pitaj Kod moje žene u zgradi su bili blizu, a onda je neki mudrac rekao da su kao šipovi slabi i da će zgrada da potone i sve ode u PM!!!Kad su ga pitali a ova zgrada prekoputa ista je a već tri godine ne mrda iako je nadzidana odgovor je bio:E to su vojne zgrade!Ko da si tamo šipovi bili od titanijuma!Ona je na poslednjem spratu i imali su jednu popravku i to je bio kurac onda su odradili onu Gradsku kombinacu grad 70% stanari 30% i to su odbili tako da su to dali samo ljudi koji su ispod ploče...
Idioteque Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Objektivni gledano, ti krovovi i jesu vlasništvo ili svih stanara ili grada.Onda u tom slučaju treba odrediti neku visinu obavezne naknade koju zainteresovani za gradnju mora da plati vlasnicima.Naravno, uz sve dozvole.Ovo sa 100% pristalih je budalaština i taj koji je to predložio nema grama mozga. Jedini koji treba da se pitaju da li može da se gradi jesu sve moguće stručne komisije, šta ima od jedne budale da zavisi da li će se nešto dograditi.
Hamlet Strašni Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Ti krovovi su vlasnistvo svih stanara po zakonu. Nikako grada. Poenta odluke je da ne mozes da izgubis vlasnistvo nad necim ako se ne slozis. Da bi se dobila dozvola svakako treba i glavni projekat sa tehnickom kontrolom i statikom.Sent from my X10i using Tapatalk
Idioteque Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Ti krovovi su vlasnistvo svih stanara po zakonu. Nikako grada. Poenta odluke je da ne mozes da izgubis vlasnistvo nad necim ako se ne slozis. Da bi se dobila dozvola svakako treba i glavni projekat sa tehnickom kontrolom i statikom.Sent from my X10i using TapatalkProjekat i statika svakako. Ovo što kažeš za sve stanare i vlasničko pravo mi je u teoriji skroz na mestu, ali nas u praksi dovodi do pat pozicije u kojoj 99,9% nadgradnji nikada neće biti izvedeno. Opet, kad prave put niko ne pita za pristanak, radi se eksproprijacija zemljišta i vlasnik se isplaćuje po nekoj tarifi koju odredi država. Zašto ne bi mogao i ovde da se primeni sličan princip? Barem u slučajevima kada se proceni da bi dogradnja sa postavljanjem kosog krova zaustavila urušavanje objekta.(ovo je vać sebično)
Hamlet Strašni Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Netacno. Eksproprijacija se radi po trzisnoj ceni koju odredi sud ako se strane ne sloze. Prokisnjavanje moze da se sredi i sanacijom krova ne mofa nadzidjivanje a za sanaciju je dovoljno i 51%.
Recommended Posts