James Marshall Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 (edited) Gledam sad RTS2, pa imam pitanje - zašto se 70. godišnjica Bitke na Kozari održava u Narodnom pozorištu u Beogradu i zašto počinje sa "Bože pravde" (i onim kršem od kompozicije zvanim "Himna Republike Srpske")? Pa četnici nisu učestvovali (bar ne u nekom bitnom broju).Ako ne bude "Po šumama i gorama" i "Uz maršala Tita" treba poslati paket dinamita.edit: ovo je blamaža nad blamažama - na ovakvom događaju se izvodi "Bože čuvaj Srbiju" Edited July 1, 2012 by NekoIzMase
Filipenko Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Gledam sad RTS2, pa imam pitanje - zašto se 70. godišnjica Bitke na Kozari održava u Narodnom pozorištu u Beogradu i zašto počinje sa "Bože pravde" (i onim kršem od kompozicije zvanim "Himna Republike Srpske")? Pa četnici nisu učestvovali (bar ne u nekom bitnom broju).Ako ne bude "Po šumama i gorama" i "Uz maršala Tita" treba poslati paket dinamita.edit: ovo je blamaža nad blamažama - na ovakvom događaju se izvodi "Bože čuvaj Srbiju" Naravno da su učestvovali. Bili su vodiči ustašama i Nemcima, bilo ih je oko 2000, pod komandom Radeta Radića, lokalnog vojvode. To ti je ovaj dole uz Fridriha Štala, krvnika Kozare. Nemci su probijali partizansku odbranu, ustaše istrebljivale civile, a četnici bili vodiči i vodili ih po lokalitetima gde su mogli biti zbegovi, jer su poznavali teren. Što je od braće i sestara mog dede preživelo pokolj ustaša na kućnom pragu, završilo je u kamionu za Jasenovac koji je došao po njih kada su im četnici pronašli skrovište.
James Marshall Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 (edited) Naravno da su učestvovali. Bili su vodiči ustašama i Nemcima, bilo ih je oko 2000, pod komandom Radeta Radića, lokalnog vojvode. To ti je ovaj dole uz Fridriha Štala, krvnika Kozare. Nemci su probijali partizansku odbranu, ustaše istrebljivale civile, a četnici bili vodiči i vodili ih po lokalitetima gde su mogli biti zbegovi, jer su poznavali teren. Što je od braće i sestara mog dede preživelo pokolj ustaša na kućnom pragu, završilo je u kamionu za Jasenovac koji je došao po njih kada su im četnici pronašli skrovište.Nisi me shvatio. Četnici niti su bili vodeća snaga kontra partizana i naroda (Švaba i kvislinga je bilo 31000) niti su četnici pobijedili, niti ih se ima veličati, a ako da si gledao događaj, shvatio se da se na kvarno pokušava implicirati da su samo ustaše učestovale, od četnika ni traga. Ako je ovo bio pokušaj da se Srbija pozove na svoju antifašističku prošlost, ovo je bio jedan težak promašaj, krajnje neukusan, sve se svodilo na pljuvanje ustaštva, Švaba, neke molitve, pozivanje na pravoslavlje, a niko da pomene četnike kao napadače. Sve je kulminiralo Oliverom Njegom koji pjeva pjesmu "ovo je Srbija", prepravljenu na "Kozarom cveće procvalo" i završetkom "Tamo je Srbija".Uglavnom, najogavnijih 2 sata TV programa u posljednjih nekoliko decenija. Sa sve Miloradom Dodikom. Edited July 1, 2012 by NekoIzMase
Filipenko Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Apsolutno. Ne mogu da se ne prisetim dede, koji bi sigurno bio tamo kao politkomesar jedne kozaračke brigade, ali znam vrlo dobro da bi i on više voleo da ne dočeka ovakve scene užasa.Inače, možda će ovdašnjem građanstvu biti zanimljivo kako su ih podjarmljivali podli komunisti: Oni će položiti cveće i na humke dvoje najmlađih boraca Pete kozarske brigade, brata i sestre Dragoljuba i Đurđine Aleksić koji su imali zajedno samo 33 godine kad su pali za slobodu Beograda, najavilo je Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.Sad vidim da je bio i Ljubivoje Ršumović.Ovo je samo predstava, tužna stavka koju su hajdžekovali novopečeni srpski nacionalisti kako bi nas još jednom podsetili da nas svi mrze, a da je u srpstvu spas...Žali bože tog naroda jadnog. Za ovu sadašnju elitu, to je samo još jedna statistika koju valja upotrebiti za njihove bolesne ciljeve.
James Marshall Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Jadni li smo i mi i naša budućnost ako se na ovaj način odnosimo prema najsvjetlijoj tački sopstvene istorije.
Аврам Гојић Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 (edited) potpuni horor. ideologija Srebrenice na skupu posvecenom Kozari. podsmevanje nesprskim zrtvama Kozare, jednacenje NOB-a sa Mladicevim koljackim legijama. nepominjanje cetnika je samo po sebi ogroman problem, ali je u ovom slucaju najmanji.e moj Tadicev prijatelju, iz zemlje koja nije nastala na genocidu...predlozio bih civilizacijski iskorak, ali mi zao lepe zgrade, treba to posle gletovati, tapacirati...i sta se toliko smejete na slici, olosu odvratni? Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 70. godišnjice od bitke na Kozari, Dodik je rekao da je na prostoru Bosne i Hercegovine ustanak protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu podignut isključivo u krajevima u kojima su živeli Srbi, a ne, kako je naveo, u Sarajevu."Srbi su u ogromnoj većini bili pripadnici narodnooslobodilačkih jedinica i najviše je srpski narod nastradao u Drugom svetskom ratu", rekao je Dodik i ukazao da je činjenica da su, s druge strane, drugi narodi bivše Jugoslavije većinom stali na stranu okupatora.Govoreći o žrtvama koje je podneo srpski narod tokom bitke na Kozari, predsednik Republike Srpske je podsetio da mnoga mesta na Kozari, Potkozarju i Grmeču nikada nisu uspela da dostignu broj stanovnika koji su imala pre Drugog svetskog rata.On je upozorio da je potrebno "sprečiti pokušaje revizije istorije Drugog svetskog rata u kojima se nastoji minimizirati uloga srpskog naroda", a, kako je naveo, povećati uloga drugih u borbi protiv fašizma."Jasenovac i Kozara su najznačajniji simboli stradanja srpskog naroda fašizmu i okupatoru. Na spomeniku na Kozari ispisana su imena žrtava, a u najvećem broju slučajeva to su srpska imena", rekao je Dodik i dodao se stoga Jasenovac i Kozara ne smeju zaboraviti.Pm je podsetio i da su se brojčano slabe partizanske snage na Kozari suprostavile nemačkim nacistima i hrvatskim ustašama koji su želeli da istrebe narod tog kraja.Osvrnuvši se na raspad SFRJ, Dodik je rekao da je za Srbe Jugoslavija značila kraj borbe za svoju državu, a da je za mnoge druge narode bivše Jugoslavije ona značila samo "prolaznu stanicu za stvaranje nacionalnih država"."Naša zabluda sa jugoslovenstvom trajala je nepotrebno dugo", ocenio je Dodik i podsetio da je srpski narod u Bosni i Hercegovini želeo da ostane u Jugoslaviji za koju je tokom Drugog svetskog rata podneo velike žrtve, a ne da se nađe u poziciji manjine u drugoj državi.Dodik je istakao da je Republika Srpska "garant opstanka našeg naroda zapadno od Drine". Edited July 1, 2012 by Marko M. Dabovic
Dr Arslanagić Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Osećajući obavezu kao potomak,u ime svih Zečeva, Palija i Žestića, kojih ne osta puno na Kozari, državnom vrhu Republike Srbije i Republike Srpske i Njegovoj Ekselenciji gospodinu Konuzinu, želeo bih da jebem mater.
Turnbull Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 (edited) potpuni horor. ideologija Srebrenice na skupu posvecenom Kozari. podsmevanje nesprskim zrtvama Kozare, jednacenje NOB-a sa Mladicevim koljackim legijama. nepominjanje cetnika je samo po sebi ogroman problem, ali je u ovom slucaju najmanji.e moj Tadicev prijatelju, iz zemlje koja nije nastala na genocidu...Sve im *ebem đubretarsko. Ovo je još o mnogo gore nego kad petljaju sa četnicima - to je to što je, zna se šta je. Ama bi oni sad i partizanske žrtve posthumno da regrutuju za svoje nacionalističke ciljeve, stoke besramne.Niste političari, još manje državnici, da biste mogli da korisno i sa poštovanjem upotrebljavate prošlost ili da negujete kulturu sećanja. Vi ste vucibatine u odelima: idite u svoje partijske odbore, u upravne odbore, traćite vreme sa svojim sinekurama, pljačkajte ostatke nacionalnog bogatstva, kontrolišite medije, povodite se, teturajte, bauljajte u našem naherenom „javnom prostoru“. Ostavite pokojnike na miru, vi lešinari, nastavite da pričate koješta na svoj budalast i nikad doučen način, ali zakatančite svoja usta kada se radi o pobijenim ljudima. O politici znate malo, o politikantstvu poprilično, o životu, ljudima i njihovom dostojanstvu – baš ništa. Ništa. predlozio bih civilizacijski iskorak, ali mi zao lepe zgrade, treba to posle gletovati, tapacirati...+1http://www.youtube.com/watch?v=DYYYAeSWOlI Edited July 1, 2012 by Syme
Turnbull Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Osećajući obavezu kao potomak,u ime svih Zečeva, Palija i Žestića, kojih ne osta puno na Kozari, državnom vrhu Republike Srbije i Republike Srpske i Njegovoj Ekselenciji gospodinu Konuzinu, želeo bih da jebem mater.Važno da si ispoštovao Konuzina :)
Аврам Гојић Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 ovo me je jako pogodilo. osecam se kao da su mi iskopali dedu iz masovne grobnice u Jajincima i ponovo ga ubili.
Turnbull Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Syme, zaboravio si da stavis link. K'o velim, toliko sam ga već puta citirao, da svi znaju odakle je :)
Frank Pembleton Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 ovo me je jako pogodilo. osecam se kao da su mi iskopali dedu iz masovne grobnice u Jajincima i ponovo ga ubili.Ja sam odlepio kad sam video da su ono obelezje streljanih na Banjici, medju kojima je i moj stric kao organizator demonstracija 27 marta, sabijeno sklonjeno da bi se napravilo mesto za aleju zasluznih ili vec kojih gradjana...
kud u maglu Simoviću Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 izgleda se Glavonji sprema svilen gajtan
Аврам Гојић Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 izgleda se Glavonji sprema svilen gajtanoklen sad to?
Recommended Posts