aram Posted February 7, 2013 Posted February 7, 2013 (edited) pa jebes ga, zato ce bez sminkera novinar i njegov sagovornik da ti se sijaju ko reflektori, ton ce da bude kanta, a ekipa ce da ide peske dok im momci iz kraja ne nalupaju samare i ne otmu kameru da je uvaljaju za dop. a da ne pricam o tome da tu trazis od ljudi da rade dva ili tri posla, zbog cega se vrlo cesto desava da prosto za par godina pregore. Edited February 7, 2013 by aram
kud u maglu Simoviću Posted February 7, 2013 Posted February 7, 2013 sve je stvar procene tj. ocene producenta (onoga kod koga je kasica) šta mu se isplati.suludo je da za prilog od 1-2-3 minuta šalješ bulumentu koja će samo praviti gužvu, niti će se oni sijati ukoliko se on(ona) sete da imaju snimanje u kome se vide, našminkaće se na tv-u i imaće puder za svaki slučaj eventualno za gosta. ton ne može biti ništa bolje snimljen ukoliko ide tonac nikakva nije mudrost uključiti jedan prekidač i podesiti nivo(sve to ukoliko nema više od dva mikrofona). a valjda jedan od njih je osposobljen za b kategoriju, a ako nije to je signal da u budućnosti isključivo tražiš ljude koji su osposobljeni za to. niti u jednoj produkciji na svetu šminker ne ide na eng(electronic news gathering) a sve je češća praksa da na takva snimanja idu isključivo novinar i snimatelj. i elektronika je uznapredovala pa je sve to mnogo lakše. naravno oni će u nekom globalnom računu "podeliti" plate ljudi koji su išli na snimanja, a bez kojih se realno može obaviti sasvim korektno posao.nešto je drugačije ukoliko se radi EFP(eletronic field production) snimanje, to već zahteva nešto brojniju ekipu za rasvetljivača i eventualno tonca ukoliko se ton peca ili ima više od dva sagovornika.
aram Posted February 7, 2013 Posted February 7, 2013 prvo, ne moras mi objasnjavati sta je eng a sta je efp. ja rekoh da ne mislim na snimanja za informativni program, mada i kad se radi prilog iz kulture za dnevnik, on je ipak produkcijski zahtevniji od izvestaja sa press konferencije neke stranke.onda dalje - kad trazis novinara ili snimatelja, trazis dobrog novinara i dobrog snimatelja, ne vozaca. i ti si bese snimatelj, jel tebi ok da provedes 5 sati od osam za volanom a ostala tri da radis svoj posao? i koliko si sposoban za taj posao onda? bice da nam se pojam korektno obavljenog posla ne poklapa :)znam da je praksa drugacija, ali je to uglavnom zbog nedostatka para, a delom i zato sto mnogi koji su juce poceli da nesto gazduju na nekakvoj televizijici misle da su posisali svu pamet sveta cim stignu do 15 strane bbc-jevog manuala. i pri tom se apsolutno sve podredjuje info programu i po njemu meri, sto je jako pogresno.
kud u maglu Simoviću Posted February 7, 2013 Posted February 7, 2013 (edited) bitno je samo da se čuje i da se vidiedit:onda dolazimo do 3.5 k zaposlenih kojima seva paja da rade jel im je plata duplo manja nego bi trebalo da bude i uz to još i kasni, dolazili su ovde stranci i radili, pa i taj bbc i niko se nije bahatio sa ljudstvom, svi su radili više poslova nego što bi trebalo. i šljakli su kao sat. da ne navodim primere.bbc ima preko 1500 menadžera i uopšte ne treba ih uzimati u usta kao bilo kakav reper u ovom biznisu. niko i nigde. oni su svet za sebe.glavonja traži 100 mil$ godišnje za funkiconisanje ptc-a. pa toliko u zlatno vreme pre krize 2006/7 nije vredelo celo reklamno tržište el. medija u srbijici. ja bi bio najsrećniji kada bi ptc bio stabilna tv postaja koja diktira standarde u poslu, a i primanja, zato što su oni (nac. tv) najveći producent u zemlji, i svima iz tv biznisa bi bilo bolje. ovako tamo je ostalo jako malo kvalitetnog sveta, svako ko je mogao je zapalio glavom bez obzira, pa tržištem dominiraju peconiji i ostali polusvet Edited February 7, 2013 by kud u maglu Simovicu
yolo Posted February 7, 2013 Posted February 7, 2013 (edited) pa naravno da dolazi minimum njih 7, neophodni su snimatelj, tonac, rasvetljivac, novinar, organizator, sminker i naravno vozac. ukoliko se radi o ozbiljnijoj stvari, potreban je tu i reditelj, asistent snimatelja, tehnicka kontrola, ...i to se prosto tako radi. ne moze drugacije. tj. moze, ali se onda dobije ono sto pruzaju televizije u srbiji.pa to ni nemacke televizije vise ne rade tako. ne ni pro 7 nego arte. ne radi se o snimanju dokumentarnog filma nego uzimanju izjave za jebenu nedeljnu emisiju, gde pristojno obucen (profesionalno edukovan) stuff i prisustvo odgovarajucih standarda moze da uradi korektan posao, postprodukcija na stranuapsolutno saglasna. ja istina pratim samo 2 i 3 program jer sam navikla tako, i to redovno, i zbilja sam zadivljena profesionalizmom, entuzijazmom, informativnoscu emisija, pre svega onih koje rade snezana ristic i radonja leposavic, sanja milic, ivana komadina a i sve sto rade muzicke urednice na tom radiju drugi program radio beograda je nekakav tezak fenomen u sistemu RTS. i prvi program radija je doziveo znatan napredak ovih deset godina, ali je drugi program ostao poslednje uporiste dostojanstva radijske profesije pred talasom primitivizma koji je unistio srpski radio, neke promenio a neke koji su odbili da mu se povinuju, bacio na marginu. apsolutno poslednje mesto u etru koje ima neku tezinu i smisao. Edited February 7, 2013 by gazza1
Zaz_pi Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Samo da se slozim da su RB 2/3 uglavnom usamljeni primer kvaliteta medju medijima u Srbiji.
boshoku Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 apostrof ipak na rb3: malo je reci, brilijantan program, nepokondiren 90ih/90ima;paradigma onoga sto bi televizija beograd, trebala da akcentuje na svom drugom programu.
zema Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 ne bi bilo lose da zaposle nekog novog, cisto da ne slusamo vise zagrobne glasove milice milcanovic i one druge
boshoku Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 nacelno, da.kvaka je u tome da je po sredi nejneprofitabilnija stanici u zemlji, sto povlaci sa sobom minimum starateljstva od hranioca, dakle rts-a, te sledstvenu nemogucnost uposljavanja novih kadrova, dok pre toga neko ne ode u mirovinu ili rikne.
zema Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 (edited) obe su davno umirovljene, pre 2006. Edited February 8, 2013 by zema
boshoku Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 (edited) nismo se razumeli.appendix: a da stvari budu i jasnije, recikliranje sadrzaja snimanog i pre vise decenija, upucuje na potpuno odsustvo motiva za skromnim finansiranjem, uloga u danasnji rb3., motiva koji, znacajnije, na nivou i televizijskog programa, obesmisljavaju koncept javnog servisa.ed. app.: da li imaju pregrst arhi-materijala da jos izvesno vreme potraju, da, imaju. da li je upliv novca spram nov(ij)e produkcije, koja pritom zahteva minimum, de fakto ne postojec, jeste. Edited February 8, 2013 by boshoku
yolo Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 nacelno, da.kvaka je u tome da je po sredi nejneprofitabilnija stanici u zemlji, sto povlaci sa sobom minimum starateljstva od hranioca, dakle rts-a, te sledstvenu nemogucnost uposljavanja novih kadrova, dok pre toga neko ne ode u mirovinu ili rikne. sta pricas, kakva najneprofitabilnija stanica? jel ti znas sta je javni servis?
Frank Pembleton Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 prvo, ne moras mi objasnjavati sta je eng a sta je efp. ja rekoh da ne mislim na snimanja za informativni program, mada i kad se radi prilog iz kulture za dnevnik, on je ipak produkcijski zahtevniji od izvestaja sa press konferencije neke stranke.onda dalje - kad trazis novinara ili snimatelja, trazis dobrog novinara i dobrog snimatelja, ne vozaca. i ti si bese snimatelj, jel tebi ok da provedes 5 sati od osam za volanom a ostala tri da radis svoj posao? i koliko si sposoban za taj posao onda? bice da nam se pojam korektno obavljenog posla ne poklapa :)znam da je praksa drugacija, ali je to uglavnom zbog nedostatka para, a delom i zato sto mnogi koji su juce poceli da nesto gazduju na nekakvoj televizijici misle da su posisali svu pamet sveta cim stignu do 15 strane bbc-jevog manuala. i pri tom se apsolutno sve podredjuje info programu i po njemu meri, sto je jako pogresno.Nije on mislio da snimatelj razvozi goste za emisije itd. nego da vozi sebe i novinara na radni zadataktm mada i tu moze biti skuplja dara nego mera.Problem RTS-a je mnogo manje u tom "iskrcavanju " na jednu običnu izložbu slika.Problem je što recimo imaju brdo novinara , ovih-onih koji dođu zapljunu se bleje i ne rade ništa, snimatelji, montažeri, tonci, rasvetljivači koji recimo rade 2-3 dana nedeljno i još se hvale time.E onda se ulazi u spiralu gde šefovi kažu:Ne dam vam veće plate jer znam da radite dva dana nedeljno, a ovi kao:Neću da radim više za ovolicnu platu.Ovi iz news-a još i giljaju pune smene, dnevnik i beogradski je neumoljiv.Takođe činjenica je da niko ama baš niko ko je u bilo kojoj varijanti imao dodira sa RTS ne može učestvovati u reformisanju te kuće to je sad jasno.Svi su u nekom periodu imali slučajeve zloupotrebe tamo koje bi im ovi kojih bi trebalo da se reše odma izvadili iz fioke!Na žalost većine tih ljudi tamo , ne vidim način da se nešto poboljša, već da se ide do finansijskog dna...A možda se varam ipak sam ja ekipa iz kafića i dupli vinjak i kisela..
čekmeže Posted February 10, 2013 Posted February 10, 2013 RTS uzme finale Kupa i na tajmautu rekalmiraju svoj program a ovamo kukaju za pare.
Cane Vukic Prebranac Posted February 12, 2013 Posted February 12, 2013 Извињавам се ако је било. Али какав је ово јадан покушај копирања Первановог "Сервус Загреб"?
Recommended Posts