Jump to content
IGNORED

rts

Gonzo

Recommended Posts

Posted

@banene tvrdim da je informativni program loš, ok je, ali akcenat u prajm tajmu (sa izuzetkom dnevnika), je na slagalici, boljem životu, "gledanom šou programu" ja imam talenat, i inim somnabulijama, koje ne trebaju/smeju biti fokus.da li, sa rts-om, često uspoređivani (sic!), bbc, ima komercijalni program? svakako, ali srbistan nije britanija, te mi se čini da je neprekidno dotiranje televizije (eej, 1.8 miliona evra za zarade uposlenih!!) koja je bezidejna, hermetična spram upliva svežih ideja, u finansiskoj dubiozi, te prostičućeg, produkcionog mrtvila, luksuz par excellence.

Posted

boshoku, moze to i drugacije - zabraniti reklame na rts-u potpuno i onda full na budzet. cenim da bi se tek onda kukalo.cesto uporedjivani bbc? aj da uporedimo sa programom rai?

Posted
a tebi, vidim, pussy bas kul lik u poslednje vreme, a?
kolbas-.jpg
Ne ulazeći u kvalitet programa, dovoljno je pogledati sadržaj koji je gro ispunjen dokumentarnim, naučnim i kulturnim emisijama. Ono što zasigurno mogu da tvrdim je da imaju najbolji filmski program u regionu, i da na televiziji ne postoji kič ni u jednom obliku.
ispravno, ali ce svako takvo razmisljanje naici na bananu sa vise strana. politicari traze cirkus i gledanu televiziju zato sto im treba za spinovanje servisiranje javnog mnjenja. marketing industrija treba komercijalno jak medij da bi imali sekunde koje neko hoce da kupi. narodu treba igara. konsultanti i razni drugi pametnjakovici koji za lepe pare prodaju maglu, ne dobacuju dalje od modela BBC-ja (ne zelite da znate koliko ih je iz te skole prodefilovalo kroz RTS od 2000.). itd itd.ideju o radikalnom smanjivanju ne samo ljudstva nego i ciljeva, misije i ostalog bullshita koji sluzi tome da se lazno naduje nekakav znacaj "nacionalne" televizije opstruiraju svi koji to mogu. nacina za spasavanje RTS nema, kao ni nacina za njegovu reformu, sem ako to ne podrazumeva barem sestomesecni prekid emitovanja programa, otkaz svim zaposlenim i odresene ruke coveku koji ce pristati da to podigne ispocetka na drugacijim nogama. iskustva privatnih televizija u smislu redukcije troskova, operativnosti i uopste cost/efficiency benefita treba da budu polazna tacka za tako nesto.tijaniceve kuknjave treba odjebati u sirokom luku, za pocetak udariti salary cap na plate u RTS na 2x prosecne plate u srbiji, pa neka svi moguci prebeze sa svih drugih medija kojima je dupe zinulo za 100e vise razmisljaju o tome.
Posted (edited)

@boshoku,aman, ne ide svih 1,8 miliona za zaposlene na televiziji, a narocito ne samo za one na prvom programu.zaboravite na tu jednacinu.mozda je sama postavka prvog programa hermeticna, ali ona je u odnosu na funkciju rts-a sasvim zadovoljavajuca.posto para nema, sve se svodi na inerciju u produkciji i onda takva postavka izgleda bledo.nova resenja, nove ideje i produkcionu zivost nema ko da ponudi. da li si bar neke naznake toga pronasao na srpskim komercijalnim televizijama? i one imaju odredjene zakonske obaveze kao i rts. da li nude drugacija i svezija resenja?naravno, deo problema je u novcu, nove ideje i novi ljudi kostaju, ali kao sto sam napisao u prethodnom postu shvatanje medija, skolovanje kadrova i stanje u profesijama onih koji su nuzni za dobar tv program je takav da ne nudi mnogo toga boljeg (postoje pojedinci koji nisu dovoljni da menjaju sisteme).promene nema na vidiku, ali propasti nece.

Edited by Bane5
Posted

nije poenta u reklamama, već u škartu koji emituju, a koji taj propagandni program i dovlači.rts je u rakursu države u limbo stanju - skoro ga je nemoguće ugasiti, dok je sa druge strane, neodrživ (u trenutačnom stanju) balast.

Posted

cini ti se da je neodrziv. odrziv je. ovakav RTS moze da pliva zauvek.

Posted (edited)

Ne mislim da BHT1 ikome treba da služi kao uzor, pa ni RTS-u.HRT je svakako najbolji uzor za sve nacionalne televizije u regionu, a naročito od pred kraj prošle godine kada su uvedeni treći (kultura) i četvrti (informativa) program.Kao solidan uzor RTS-u može da posluži čak i njegov ''mlađi brat'' - RTV.No, da se vratim kratkoj analizi BHT1. To je kanal kojeg u BiH niko ne gleda (ni u jednom entitetu). Po gledanosti se kreće negdje između 6-tog i 10-mjesta, a u BiH ima ukupno 10-ak televizija koje imaju ambicuju da budu više od lokalnih stanica.Od ukupno naplaćene tv pretplate 50% ide na finansiranje BHT1, a po 25% za FTV i RTRS. Treba napomenuti da je procenat naplate u RS 4 puta veći nego u FBiH (ide preko telefonskog računa, a sad imaju i inkasante da pokriju ostale koje imaju u evidenciji).Informativni program je preovladavajući, ali nemam utisak da je nešto gledan, još manje uticajan. Ne mogu da se sjetim ni jednog zvučnijeg novinarskog imena sa ove televizije. Informativa je znatno gledanija na entitetskim televizijama, pa i na komercijalnim (BN i ATV u RS, a Hayat, OBN i odnedavno Face TV u FBiH).Filmovi su gotovo isključivo umjetnički, nekomercijalni, a ja bih rekao i neatraktivni, uprkos sklonosti ka takvoj vrsti filmova. Dominiraju naslovi za koje nije čuo ni natprosječni poznavalac filma, relativno novije produkcije. Pretpostavljam da su u pitanju manje atraktivni filmovi prikazivani na SFF-u poslednjih godina. Zastupljene su kinematografije iz raznih zemalja, nema holivudskih blokbastera, a vrlo malo je i filmova iz regiona (koji su uvijek zanimljivi tv publici). Bez obzira na sve, za mene je dobar filmski urednik onaj ko zna da napravi dobru kombinaciju umjetničkih i komercijalnih filmova. Kad smo kod umjetničkih filmova, i tu mnogo bolju koncepciju ima famozni HRT3 - otprilike 2 filma naveče, prvi neki stari, klasika, a drugi neki noviji iz raznih kinematografija i obično sa festivala.Među serijama koje se emituju nema baš nijednog zvučnog naslova. Istina je da uglavnom nema kiča, ali mislim da bude latino sapunica. Vidim da se trenutno emituje Robinja Isaura, samo ne znam je li to ona serija emitovana na Programu plus 1988. godine (prva latino telenovela ikad prikazana kod nas) ili njen remake za koji sam čuo da postoji.Dokumentarnih emisija ima u solidnoj količini, ali sam ih slabo gledao (takođe mi nisu atraktivne), a i emisije o kulturi imaju solidnu minutažu (što je svakako za pohvalu).Od sportskih prenosa najatraktivniji je Premiership subotom popodne. Imaju pravo na jednu utakmicu, obično ne onu najatraktivniju, jer to je uzeo Sport Klub, ali mislim da se i ovo gleda u RS budući da je Sport Klub u decembru prekinuo saradnju sa svim bitnijim kablovskim emiterima u RS koji su u ponudi imali njegov paket. Subotom uveče ide jedna utakmica NLB košarkaške lige (prenose utakmice timova iz BiH). Nemaju prava na prenose fudbalske reprezentacije BiH, koji od jesenas idu isključivo na Face TV (a komentariše ih Marjan Mijailović). Do ove sezone LŠ je jedno veče išla na BHT1, a druge istovremeno na FTV i RTRS. Ove sezone BHT1 je ispala iz igre, pa LŠ utorkom ide samo na Arenama, a srijedom ide i na FTV i RTRS (doduše, od ove godine slična situacija je i u Srbiji i Hrvatskoj).I na kraju da dodam da mi se ne sviđa ni kvalitet slike, niti kako filmovi izgledaju kada se prikazuju na ovoj televiziji.FTV ima dosta atraktivniji program, a program na BHT1 je manje atraktivan čak i od RTRS (što je naročito teško postići).

Edited by colonelo
Posted
ispravno, ali ce svako takvo razmisljanje naici na bananu sa vise strana. politicari traze cirkus i gledanu televiziju zato sto im treba za spinovanje servisiranje javnog mnjenja. marketing industrija treba komercijalno jak medij da bi imali sekunde koje neko hoce da kupi. narodu treba igara. konsultanti i razni drugi pametnjakovici koji za lepe pare prodaju maglu, ne dobacuju dalje od modela BBC-ja (ne zelite da znate koliko ih je iz te skole prodefilovalo kroz RTS od 2000.). itd itd.ideju o radikalnom smanjivanju ne samo ljudstva nego i ciljeva, misije i ostalog bullshita koji sluzi tome da se lazno naduje nekakav znacaj "nacionalne" televizije opstruiraju svi koji to mogu. nacina za spasavanje RTS nema, kao ni nacina za njegovu reformu, sem ako to ne podrazumeva barem sestomesecni prekid emitovanja programa, otkaz svim zaposlenim i odresene ruke coveku koji ce pristati da to podigne ispocetka na drugacijim nogama. iskustva privatnih televizija u smislu redukcije troskova, operativnosti i uopste cost/efficiency benefita treba da budu polazna tacka za tako nesto.tijaniceve kuknjave treba odjebati u sirokom luku, za pocetak udariti salary cap na plate u RTS na 2x prosecne plate u srbiji, pa neka svi moguci prebeze sa svih drugih medija kojima je dupe zinulo za 100e vise razmisljaju o tome.
:Hail:gazzu za Porfirija
Posted
cini ti se da je neodrziv. odrziv je. ovakav RTS moze da pliva zauvek.
ok, slažem se, a i upućen(iji) si.ali brate, žvalavo mi je da smo svi koji radimo, poreze, davali/dali/davaćemo*, olindraloj grupi kreaturnih nabiguzica, koji bi, paz' sad, trebali biti emancipatori zaparlaženog, moralno posrnulog i neosveštenog stanovništva, a rade zilć ma tomene dramim, realno mi se jebe, ali je trulo.* naravno da rts, nije usamljen primer; mnogo je sličnih, od države (čitaj: mog dinara) zavisnih firmi, ali kao pretendenti za podijum "nacionalnih institucija", neupitni su dobitnici gran prija, "nesposobna slina".
Posted
HRT je svakako najbolji uzor za sve nacionalne televizije u regionu, a naročito od pred kraj prošle godine kada su uvedeni treći (kultura) i četvrti (informativa) program.
+ zilionPorediti HRT i RTS je isprazno teoretisanje. Nacionalna televizija treba samo da dohvati već postavljene standarde za slične kuće, i Hrvati ništa drugo i ne rade: imaju postavljen setup, poštuju zanat, a u nekim segmentima imaju i tradiciju(*videti pod Anton Marti). Dometi njihovih produkcija su drugo pitanje, koliko tu ima mozga, takođe, ali ispod standarda uglavnom ne idu, i za državnu televiziju to je već nekakvo dostignuće. Ako iko zamišlja nacionalni kanal kao 24 sata Kino oka, to slobodno zaboravite, toga nema više nigde. Kod nas je sve obrnuto. Od tradicija, poštuje se samo škola frfljanja i improvizacije Baneta Vukašinovića, nema više entuzijasta u Tehnici(što je stvarno tužno, jer ima gomila veštih i talentovanih klinaca koji se iscrpljuju po privatnim produkcijama, bez šanse da ozbiljno rade jer im mesta zauzimaju privilegovane nabiguzice), segmenti u kojim smo mi bili bolji, Dramski i Dečiji program ne doprinose rejtingu, pa se u njih i ne ulaže...a sve zajedno izgleda kao neprekidna Šarenica.Doduše, imamo i mi nešto što oni nemaju:lidija.jpg
Posted

ne znam da li ta slika stoji zbog te milferke ili kao skolski primer jezive kompozicije/dizajna/kolorita kadra jedne elementarne stvari kao sto je vremenski izvestaj, ako je ovo taj total dizajn za koji je angazovan boris miljkovic onda dokurca

Posted

Ja nikad ne stignem do kompozicije/dizajna/koloritaNekako uvek ostanem na Lidiji

Posted

@coloneloVjerujem da imaš bolji uvid u kvalitet filmova koji se prikazuje na bht. Ja sam stekao drugačiji utisak, pogotovo što se tiče prikazivanja filmova iz regiona, ali moguće je da se u poslednje vrijeme nešto promjenilo.Elem, ovde imamo konceptualnu razliku u mišljenju. Počnimo od stava da nešto što se zove javni servis treba da se finansira putem pretplate koja je obavezna, a ne advertajzinga. Šta time dobijamo? Televiziju koja ne mora da juri rejting, ne mora da se nadmeće sa beenolikim pjevaljkama i pinkovim realitijima, ne mora svakih pet minuta da nas podsjeća kako je Radašin bolji od Sulejmana, ili obrnuto. Televizija dobija neki sopstveni izvor finansiranja iz koga može da napravi nekakvu sopstvenu produkciju.Dalje, jedna od prvih stvari kojih bi se odrekao na javnom servisu su komercijalni filmovi. Zašto bi neko plaćao ogromne sume novca debelim monopolistima, kada prosječan konzument danas skine najnoviji blokbaster za petnaest minuta, i to u takvoj tehnologiiji za čiju primjenu taj isti servis ulaže grdilo novca, i to predstavlja kao uspjeh. Opet, ne kažem da hd nije potreban, samo je pitanje prioriteta, sa sredstvima kojima se raspolaže. Isto važi i za sportske prenose, osim kada su u pitanju reprezentacija i domaća takmičenja.

Posted (edited)
@coloneloVjerujem da imaš bolji uvid u kvalitet filmova koji se prikazuje na bht. Ja sam stekao drugačiji utisak, pogotovo što se tiče prikazivanja filmova iz regiona, ali moguće je da se u poslednje vrijeme nešto promjenilo.Elem, ovde imamo konceptualnu razliku u mišljenju. Počnimo od stava da nešto što se zove javni servis treba da se finansira putem pretplate koja je obavezna, a ne advertajzinga. Šta time dobijamo? Televiziju koja ne mora da juri rejting, ne mora da se nadmeće sa beenolikim pjevaljkama i pinkovim realitijima, ne mora svakih pet minuta da nas podsjeća kako je Radašin bolji od Sulejmana, ili obrnuto. Televizija dobija neki sopstveni izvor finansiranja iz koga može da napravi nekakvu sopstvenu produkciju.Dalje, jedna od prvih stvari kojih bi se odrekao na javnom servisu su komercijalni filmovi. Zašto bi neko plaćao ogromne sume novca debelim monopolistima, kada prosječan konzument danas skine najnoviji blokbaster za petnaest minuta, i to u takvoj tehnologiiji za čiju primjenu taj isti servis ulaže grdilo novca, i to predstavlja kao uspjeh. Opet, ne kažem da hd nije potreban, samo je pitanje prioriteta, sa sredstvima kojima se raspolaže. Isto važi i za sportske prenose, osim kada su u pitanju reprezentacija i domaća takmičenja.
dosta bih se slozio s tobom osim ovoga - prosecan konzument televizije nije onaj koji za petnaest minuta skine najnoviji blokbaster, nego onaj koji najverovatnije i ne ume da ukljuci PC.tako da filmski program svakako treba da postoji, ali da ne emituje blokbastere, izbor i van toga je vrlo sirok i zadovoljavajuceg kvaliteta po pristupacnim cenama.pri tome se i dalje mora juriti rejting, prosto jer je gledanost = autoritet, a to je za javni servis (kakav odvratan izraz, btw) vrlo vazno.sa gazzom se vrlo ne slazem, ali nazalost nemam sad vremena da ulazim u ozbiljniju raspravu, a bas bih voleo da razmenimo pokoju :)edit:fakin nova strana Edited by aram
Posted

samo napred u neslaganju, i ja sam pisao levom rukom u prolazu. generalno, ne kupujem ove vazece teorije sa uglavnom svih strana koje se oglasavaju povodom RTS. nije tacno da se mora biti prekrcan stafom da bi se radilo produkcijski kvalitetno - 4000 je apsolutno preterana brojka za ovu produkciju o kojoj se radi. RTS je prosto imbecilno formatiran. pre par meseci sam prisustvovao uzimanju izjave za neki kulturni ili muzicki program, bem li ga. uglavnom pojavila se svita radnika, ne samo novinar i snimatelj, nego tonac, rasvetljivac, organizator i jos neki neidentifikovani. mislim, izjava od minut dva za neku emisiju koja se emituje iza ponoci na 2. programu. to se prosto vise ne radi tako. znam da ne rade tako sve redakcije i znam da ima ljudi koji rade i vise od svojih 8 sati dnevno ali svako normalan ko je promolio glavu u RTS zna o cemu pricam.