Jump to content

Dorucak

Featured Replies

D`izvines - nesto ti se nije diglo. s_d

Super izgleda. A u receptu i nema kvasac nego prašak za pecivo, možda je poenta da bude tanja.

1 hour ago, kronostime72 said:

D`izvines - nesto ti se nije diglo. s_d

Pa kad sam stavila pola kora, na ostatak kao u originalnom receptu, reko, da ne bude suvo 🙂 a i da se pojede, da ne ostaje pa da bacam. Taman sutra ostatak.

Just now, Svemir Zeka said:

Pa kad sam stavila pola kora, na ostatak kao u originalnom receptu, reko, da ne bude suvo 🙂 a i da se pojede, da ne ostaje pa da bacam. Taman sutra ostatak.

Dobro, bre, snajka sta se gicas - ima nas koji volimo to malo izdasnije pa kad krene mast da curi niz bradu.... s_d

Kakvo bacanje. Ovako nešto se pojede za tri minuta, ako domaćinstvo broji više od dva člana. Kaže statistika 😁

Cuj bacanje? Ovim mojima kuci moram pleh da izmaknem da ne bi i njega pojeli.

Dečurlija koja su jezivo probirljiva

Ovaj mali jutros joooooj šta je ovo

A da, ima ta faza probirljivosti, ali to se odnosi na bukvalno svako jelo dok traje čudna faza. Kako se izboriš sa tim? Imam rođake koji ne znaju šta će da rade, deca im uzrasta od 3 do 5 godina jedu samo mrvice, a ceo dan skaču, ne znaju iz čega dobijaju energiju za skakanje kad uzmu par zalogaja ceo dan.

Znaš lako, starija (15) je isto to radila do neke 8-9.godine. Sad jede duplo više od mene.

Klinac ima sad 10 i on još ume da mrljavi, ali kapiram proći će kao i kod nje.

I ja sam nekad tako mrljavila, sad....ne smem da spomenem

Ima knjižica, parafraziraću naslov - francuska deca jedu sve*.. ukratko, kad se uvede čvrsta hrana - nema međuobroka, brze hrane i slatkiša umesto obroka, kao što nema deljenja na dečiji/odrasli meni.. dalje, nikakvi izdvojeni mini stolići, hrana u oblicima dinosaurusa, tableti, telefoni i sokoćala. Sve mora da se proba i ne ustaje se od stola posle 5 minuta, gastronautici se prepušta bez žurbe..

Sve ovo zahteva određeni dodatni angažman, najpre odraslih - ali se višestruko isplati.

_______

*P. Druckerman / Bringing Up Bébé: One American Mother Discovers the Wisdom of French Parenting, 2012.

U vrtićima imaju režim zajedničkih obroka i opet kući isto, ali kad dete zatraži tokom trčkaranja kroz park da pojede jogurt , ne mogu da mu ne daju, jer znaju od vaspitačica da ništa nije jelo i računaju bolje jedan jogurt nego ništa, obraduju se što uopšte nešto hoće jer slušaju kako mu krče creva ceo dan, a odbija sve.

Naravno, teško je isključiti uticaj sredine; jogurt je najmanji problem - zato se sve preslatke besmislice i nepotrebnosti masivno bacaju u dečije oči i ruke pored kasa u samouslugama, recimo. Treba biti veoma odlučan i uporan pa ne podleći sablaznu i uceni - dedababatetkaujak mi kupi, a ti nećeš..

OT

Uglavnom ne doručkujem. U salaškom detinjstvu to nije bio zajednički obrok, kao ni u školskom - roditelji su radili od 06:00. Posle cigaretine i kafe. Sad samo kafe.

Doduše, u poslednje vreme su popularne one besposlice u obliku intervalnog gladovanja - eto da se nekad udenem i u tajnekizdravživot.

Edited by makaronee
OnT

Sve i da treniraš decu da jedu kao francuska, protiv THE faze se ništa ne može. Jednostavno, stisneš zube, naučiš da brojiš do 10 da ne odlepiš što se od celog ručka pojede cca 30g i čekaš da ludilo prođe.

Posle počnu da jedu, ali ide sledeća faza. Tipa ne volim grašak (laž), ne sviđa mi se belo meso (laž), ne jedem trešnje (laž)...Svaki otpor je uzaludan, radikalno prihvatanje je jedini lek. Ne pitajte kako znam.

ima veze i sa brojem/gustinom gustativnih kvržica na jeziku.

deca ih po prirodi stvari imaju više od većine odraslih - odatle snažnije senzacije.

45 minutes ago, Pixisis said:

Sve i da treniraš decu da jedu kao francuska, protiv THE faze se ništa ne može. Jednostavno, stisneš zube, naučiš da brojiš do 10 da ne odlepiš što se od celog ručka pojede cca 30g i čekaš da ludilo prođe.

Posle počnu da jedu, ali ide sledeća faza. Tipa ne volim grašak (laž), ne sviđa mi se belo meso (laž), ne jedem trešnje (laž)...Svaki otpor je uzaludan, radikalno prihvatanje je jedini lek. Ne pitajte kako znam.

Istina. Ta druga faza će doći nadam se, jer ova prva baš pravi sekiraciju. Bukvalno, to je nemoć.