May 13May 13 20 hours ago, makaronee said:Zabavno da je naziv gibanica pozajmljeno iz jednog dalekog a bliskog jezika..Egipat. ✓
May 13May 13 Drugo tumačenje se vezuje za hebrejsku reč givn, što znači sirna pa tako poreklo reči gibanica postaje jevrejsko.A ima i još jedno tumačenje...Tako je u velikom „Riječniku“ Jugoslovenske akademije ali i u „Etimološkom rečniku slovenskih jezika“ zabeleženo da imenica gibanica postaje od glagola gibati. Ovo je potvrđeno i narodnom poslovicom „Da ima sira i masla i moja bi mati znala gibati gibanicu“.
May 13May 13 Poslednje navedeno tumačenje bi moglo biti najbliže, najpre jer bi bliskoistočno poreklo moralo preskočiti turski arabizam, npr.Meni je bila zanimljiva neka druga izmaštana konstrukcija svojevremeno.
May 13May 13 1 hour ago, Boksi said:Podseti me, bila je u Hercegovini sorta kukuruza klek, beli klip, zrna nejednake veličine. Od brašna bi se pravila pura, recept kao za palentu, samo što se kuva barem sat vremena. Uz stalno mešanje. Ozbiljan posao.Jela se za doručak, prelivena istopljenom mašću i posuta torotanom.edit: @duda ima li toga kod vas?Velika sličnost sa Banijom - sorta bjelčići, jelo žganjci, način pripreme isti, bila dečija varijanta da se služi sa mlekom, sir nam je menjao skorup- obran kajmak sa nekuvanog mleka.
May 13May 13 5 minutes ago, Filozof manijak said:koja?Iz domena podjebavanja poklonika srbinini narod najstariji, ništa posebno elaborirano.
May 13May 13 Nano, nano Hamo copa pite.Malo sam cupnula parcence dok sam seckala. Tradicionalna gibanica
May 13May 13 na jugu (srbije, makedonija, bugarska) to se zove banica, sklon sam da poverujem da se ovo gi tu umetnulo sa neke treće strane
May 13May 13 Gibna (valjda se piše jibna, zaboravila sam) je sir na egipatskom, a etimologija reč "gibanica" povezuje i sa arapskim (- ica je mocioni sufiks).Kod nas se "gibanica" vezuje za glagol gibati, retko ko je poveže sa arapskim i egipatskim.Možda @makaronee ima uz sebe neku literaturu, ja pišem po sećanju. Edited May 13May 13 by Klara
May 13May 13 24 minutes ago, Eleniko said:na jugu (srbije, makedonija, bugarska) to se zove banica, sklon sam da poverujem da se ovo gi tu umetnulo sa neke treće straneDe gi banica?