Zmitjkoe Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 (edited) Ako sam dobro shvatio, tvoj problem sa tom ustanovom (minus batine) je sto je ona jedina tog tipa, pa recimo narkoman ateista mora da mu ga daje po jevandjelju, a to je nasilje svoje vrste? Mislim, sto su popovi krivi sto ateisti nisu napravili nesto slicno sa 200 polaznika?Moj problem je, da ponovim, sto se taj centar/logor lazno predstavlja u javnosti kao "efikasna institucija za lecenje narkomanije". Inace kada je u pitanju tretiranje narkomana, poslednja stvar koja im treba u trenucima apstinecijalne krize je pranje mozga citiatima iz Biblije i siguran sam da im se savrseno jebe za te stvari. Podela na ateiste i vernike je potpuno besmislena. Inace prisilna evangelizacija jeste nasilje. Edited May 28, 2009 by Zmitjkoe
Leia Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 (edited) Mislim, sto su popovi krivi sto ateisti nisu napravili nesto slicno sa 200 polaznika?doduse ne znam jesu li osnivaci ovog centra ateisti ili ne (mada slutim), ali u svakom slucaju drugaciji pristup - Drugačiji metodi lečenja narkomana28. maj 2009. | 16:11 | Izvor: B92Novi Sad -- U rehabilitacionom centru ?Raskršće?, nadomak Novog Sada, metoda i motiv za lečenje narkomana je saosećajnost i ljubav bez manipulacije.Nasuprot slikama iz centra u Crnoj Reci, gde se batinanje koristi kao metod lečenja narkomana, u ?Raskršću? svaki pojedinac koji ulazi u program i zajednicu radi to dobrovoljno i ima pravo da ga napusti kad god poželi. ?Raskršće? su osnovali bračni par Saša i Svetlana Ivanović koji su se 1987. godine i sami rehabilitovali od zavisnosti o heroinu.Počeli su tako što su zavisnike podsticali da idu u bolnicu, a potom im nudili utočište u svom domu.Svaki polaznik ovog centra ulazi dobrovoljno u program i upoznat je sa pravilima programa.Saša Ivanović kaže da se ništa ne radi pod prisilom ali disciplina postoji i zna se kućni red.Ako neko prekrši pravilo biva kažnjen tako što za njega nema kafe ili radi kada drugi odmaraju.?Jedna od tačaka našeg programa je da se nikako ne toleriše ni fizičko, ni verbalno zlostavljanje. Niko ne može da doživi fizičko ni verbalno zlostavljanje, kako osoblja prema štićenicima, tako ni štićenici međusobno ne mogu da se zlostavljaju. Naši štićenici su zaštićeni od bilo kakvog zlostavljanja?, kaže Ivanović.Aleksandar Vučićević je u programu ?Raskršća? tri meseca. On kaže da je pre ?Raskršća? boravio u Crnoj Reci i da je dobio batine tamo samo zato što je hteo da ide kući.?Ni sa kim nisam porazgovarao nijednu reč, niko me osam meseci nije pitao kako sam, samo maltretirao, psihofizički. Ovde mi je super, odnos sa osobljem, ljudima, živimo u ljubavi, jednostavno posle pet dana, čim sam izašao iz krize, uopšte ne razmišljam o drogi?, kaže on.Jovan Oluški je na kraju rehabilitacije i kako kaže kada se prijavio u program prvo što je osetio jeste bilo da ga niko nije ponižavao i odbacivao.?Prihvataju me svi. Dobijam ljubav, učim o sebi kroz knjige. U razgovoru sa osobljem nalazim rešenja za svoje probleme i menjam se?, priča Jovan.Saša Ivanović kaže da je najvažnije da osoba promeni životne standarde koje je imala za vreme narkomanije podsećajući da narkomanija nije koren problema već samo simptom nečeg dubljeg.Danas ?Raskršće? ima dva rehabilitaciona centra, muški na Čeneju i ženski u Sremskoj Kamenici. Edited May 28, 2009 by Leia
ObiW Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 (edited) Moj problem je, da ponovim, sto se taj centar/logor lazno predstavlja u javnosti kao "efikasna institucija za lecenje narkomanije". Inace kada je u pitanju tretiranje narkomana, poslednja stvar koja im treba u trenucima apstinecijalne krize je pranje mozga citiatima iz Biblije i siguran sam da im se savrseno jebe za te stvari. Podela na ateiste i vernike je potpuno besmislena. Inace prisilna evangelizacija jeste nasilje.Preprave reklamu u "efikasna institucija za tretman i oporavak narkomana", olade sa jevandjeljem dok narkomani kriziraju (ali ne i posle) i ti u principu neces imati primedbi?Aj' se ne lazemo, tebi religija a SPC poglavito ide na onu stvar i zato ti se koncept "tretmana pod nadzorom popova" ne svidja. jel' tako?@Lejla: "sa 200 polaznika" je bitan deo recenice koji si citirala. Masovnost je bitna. Koliko ih imaju ovi civili sa dva centra koje si navela? Edited May 28, 2009 by ObiW
steppingrazor Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 Nove ispovesti štićenika - Vreme. Mlaćenje"Onaj video-klip je ništa. To je kazna za neki manji prekršaj. Batine traju minimum 15 minuta, ali najgore su one koje traju satima.""Za mesec dana u Crnoj Reci, video sam preko 20 batina. U drugim odeljenjima batina je manje. Za nekoliko meseci u odeljenju Dvorska kod Loznice video sam batine samo dva puta. Kad iz Crne Reke pređeš u Dvorsku, to ti je kao kad iz pakla pređeš u čistilište.""Sve što napraviš, moraš da platiš. Kada neko prekrši neko od pravila, oglašava se zvono. Sledi okupljanje u letnjikovcu, u trpezariji ili u tzv. krugu pored letnjikovca. Onda obično bude objašnjenje koga će da biju i zašto. Glavni za batinanje su upravnik Keba, koji je na snimku, i još dvojica-trojica s njim. Kada kreneš da se sklanjaš, da izmičeš, udari te drugi sa strane, pa te u principu bije više njih istovremeno.""U krug se dolazi kada neko treba da dobije batine, ali i kada nas obaveštavaju o nečemu. Tako da, kada nas pozovu u krug, ti ne znaš šta će se desiti: da li će neko uopšte dobiti batine, da li ćeš ih dobiti ti. A to ti ubija živce.""Već su me mlatili 10 minuta, a onda su me pitali da li sam tukao roditelje. Rekao sam da nisam, pa su me ubijali još 25 minuta zato što lažem. Da sam rekao da jesam, opet bi me tukli zato što jesam.""Ti koji te biju, posle se prema tebi ponašaju najnormalnije. On te je danas prebio, a sutra će s tobom da priča kao da ništa nije bilo. Jer te batine su deo terapije.""Kako reaguju ljudi u krugu? Nikako. Ćute i to je to. Mada, mislim da ljudi vole da gledaju kada nekoga biju.""Zašto koriste ašov? Pa, ako nekoga udariš u glavu, to se vidi, a oni neće da se vidi. A i u glavu ne možeš da biješ koliko hoćeš. Sa ašovom je drugačije.""Nisu samo batine. Ljude su vezivali na ?20 stepeni za drvo i ostavljali ih tako satima.""Ja sam zbog pisma koje sam pokušao da doturim svojima dobio 25 ašova.""Branislav najbolje bije, ali nije loš ni njegov sin Pera. On je martinkama lomio ljudima rebra.""Meni su izbili umnjak i slomili prst. Ipak, prestao sam da se drogiram.""Jednog dečka doveli su majka i komšija, kao da se odluči hoće li ili neće da ostaje. On je posle razgovora rekao da neće, ali su ga onda odveli da vidi jednog koji je prethodnog dana dobio strašne batine i bio skroz plav. Dok je šokiran gledao, ovaj novi dobio je šamarčinu i rečeno mu je: ?Ostaješ ovde.? I on je potpisao ugovor.""Najgore batine dobijaš ako pokušaš da pobegneš. Ali, dobijaš ih i za razne druge gluposti: ako se pred pogrešnom osobom požališ na nešto u Centru, ako nekome opsuješ majku, ako zapališ cigaretu tamo gde ne treba, ako dežurnima odgovoriš na neko pitanje, a oni procene da si bio drzak."Bivši štićenici Duhovno-rehabilitacionog centra u Crnoj Reci U spojleru je jedan deo, ostatak na postavljenom linku.Rekao je danas novi upravnik logora jeres Jakovljević da je znao za batine ali da nije hteo da prijavi jer su štićenici to zaslužili. Jakovljević nema harlija. Njegov motor je bmw, dobio ga je na poklon.Bolest.
Zmitjkoe Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 Preprave reklamu u "efikasna institucija za tretman i oporavak narkomana", olade sa jevandjeljem dok narkomani kriziraju (ali ne i posle) i ti u principu neces imati primedbi?Zaista ne bih vise o tome.Aj' se ne lazemo, tebi religija a SPC poglavito ide na onu stvar...Ide.... i zato ti se koncept "tretmana pod nadzorom popova" ne svidja. jel' tako?Sve sto je pod nadzorom popova, a nije popadija, je besmisleno.
Leia Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 @Lejla: "sa 200 polaznika" je bitan deo recenice koji si citirala. Masovnost je bitna. Koliko ih imaju ovi civili sa dva centra koje si navela?pa zar ObiW da se frlja s nick-om mi :o :D ha ok, mislila sam da je bitniji deo o odbojnosti prema crkvi i njenom konceptu pomoci narkomanima (iskusenje da tu i tamo zakacim navodnike je pregolemo, ali odolevam ).naravno bitna je masovnost, i sigurno treba raditi na popularizaciji i tih malo drugacijih pristupa.
ObiW Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 Zaista ne bih vise o tome.Ide.Sve sto je pod nadzorom popova, a nije popadija, je besmisleno.Citam sta pises i pade mi na pamet plakat onog brke Bulatovica pred neke savezene izbore preko koga su mangupi u CG nalepili "utjece". Tako i ti "utjece" u zajebanciju na ozbiljnoj temi.
ObiW Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 pa zar ObiW da se frlja s nick-om mi :o :D ha ok, mislila sam da je bitniji deo o odbojnosti prema crkvi i njenom konceptu pomoci narkomanima (iskusenje da tu i tamo zakacim navodnike je pregolemo, ali odolevam ).naravno bitna je masovnost, i sigurno treba raditi na popularizaciji i tih malo drugacijih pristupa.To sto su lemali je velika greska za koju treba da budu krivicno gonjeni, a nadlezni popovi pored zatvora moraju da popiju i iskljucenje iz crkve. Na tome vlast mora da insistira.To sto su im naturali jevandjelje pod nos... pa zaista, otkud u prihvatnom centru za oporavak i lecenje narkomanije pod okriljem crkve jevandjelje? Jel se mi to cudimo sto je pao sneg u decembru? I ja nemam nista protiv sto im popovi pune mozak jevandjeljem: znas da je pop sef, saljes dete kod popa, sta ocekujes? I ne smatram da to sto ce jedno veliko nista u mozgu da zamene religijom lose.
Leia Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 To sto su lemali je velika greska za koju treba da budu krivicno gonjeni, a nadlezni popovi pored zatvora moraju da popiju i iskljucenje iz crkve. Na tome vlast mora da insistira.To sto su im naturali jevandjelje pod nos... pa zaista, otkud u prihvatnom centru za oporavak i lecenje narkomanije pod okriljem crkve jevandjelje? Jel se mi to cudimo sto je pao sneg u decembru? I ja nemam nista protiv sto im popovi pune mozak jevandjeljem: znas da je pop sef, saljes dete kod popa, sta ocekujes? I ne smatram da to sto ce jedno veliko nista u mozgu da zamene religijom lose. ok, tu se ne slazemo. prava pomoc bi bila da taj neko postane samostalan, da mu se pomogne da osmisli svoj zivot, sto ne iskljucuje i daode u crkvu nedeljom, ako sam to zeli. kao sto rekoh - problem nedostatka alternative, i sto crkva u srbiji uziva toliki autoritet da tek ovakav skandal mozeda pokrene neku kritiku.
Razzmatazz Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 To sto su im naturali jevandjelje pod nos... pa zaista, otkud u prihvatnom centru za oporavak i lecenje narkomanije pod okriljem crkve jevandjelje? Jel se mi to cudimo sto je pao sneg u decembru? I ja nemam nista protiv sto im popovi pune mozak jevandjeljem: znas da je pop sef, saljes dete kod popa, sta ocekujes?Bejah više puta recimo u bolnicama koje su u okrilju odnosno vlasništvu crkve (ne SPC-a, naravno). Jedina stvar tamo vezana za crkvu je to što na zidu sobe visi krst. Niko ni ne pita da li si njihove vere, niko ti ne potura bibliju ili nešto slično, niko te ne poziva da praktikuješ neke religiozne rituale ili učenja, nema ni p od popa na vidiku. Tako da očigledno može i bez toga, a sad, zašto se u slučaju SPC podrazumeva da potomstvo treba da ti iz takvog "prihvatnog centra za oporavak i lečenje" izađe ili ovisnije nego ikad ili kao monah? Zato što si ga, zaboga, "slao kod popa"? Slao si ga na odvikavanje ili oporavak, a ne na promenu vere, zamonašenje ili nešto slično. Dakako, već smo apsolvirali ovde da bi mnogi videli radije svoje dete u mantijama, nego i dalje sa iglom; niko neće biti skot i reći obratno. Međutim, to govori volumene i o toj crkvi takođe i to ne najlepše bez obzira na taj neki prećutni stav "oni su takvi, tako nešto se od njih i očekuje".
ObiW Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 Bejah više puta recimo u bolnicama koje su u okrilju odnosno vlasništvu crkve (ne SPC-a, naravno). Jedina stvar tamo vezana za crkvu je to što na zidu sobe visi krst.Ono sto SPC ima nije bolnica. Ne kazem da ti ideja nije dobra, nego da ne mozes da poredis to sto SPC ima (kao ni ova dva civilna objekta o kojima je Leila pisala) sa bolnicom. Dakako, već smo apsolvirali ovde da bi mnogi videli radije svoje dete u mantijama, nego i dalje sa iglom; niko neće biti skot i reći obratno. Međutim, to govori volumene i o toj crkvi takođe i to ne najlepše bez obzira na taj neki prećutni stav "oni su takvi, tako nešto se od njih i očekuje".Ja polazim od toga da posle 20 godina skidanja komunizma u Srbiji svaki punoletni gradjanin, pa cak i sludjeni otac deteta-narkomana, dobro zna cemu sluze popovi i da stoga nema mesta iznenadjenju ako dete ode kao hevi metalac a vrati se kao mini verzija Amfilohija. "Pa nismo imali izbora, morali smo tamo" ne svedoci o pokvarenosti crkve koja omadjija jadnu decu koja nisu imala gde drugo da odu, jer SPC nema monopol.
henrik larsson Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 Pa sad, nisam baš siguran. Da postoji Krišna centar koji se bavi istom delatnošću (samo bez batina), verujem da ne bi bilo potrebno nekoliko godina da se digne frka oko toga što nekome decu heroinomane pretvaraju u sektaše.
Razzmatazz Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 Ja polazim od toga da posle 20 godina skidanja komunizma u Srbiji svaki punoletni gradjanin, pa cak i sludjeni otac deteta-narkomana, dobro zna cemu sluze popovi i da stoga nema mesta iznenadjenju ako dete ode kao hevi metalac a vrati se kao mini verzija Amfilohija. "Pa nismo imali izbora, morali smo tamo" ne svedoci o pokvarenosti crkve koja omadjija jadnu decu koja nisu imala gde drugo da odu, jer SPC nema monopol.Ma nije to uopšte diskutabilno, znamo svi kakava je SPC - već i ono "orthodox" ne dolazi od branja karanfila. Post sam napisao zbog onog tvojeg "a smeta ti što su oni takvi". Da, smeta, bez obzira što državne ili privatne organizacije sličnog tipa nisu efikasnije, mnogobrojnije ili bolje finansirane, te stvari SPC prosto ne peru u ovakvim slučajevima. A može drugačije i može bolje i ako je neka crkva vlasnik i organizator - to je bio point pominjanja onih bolnica, ne da li je formalno-pravno i ovaj centar zaveden u registru kao medicinska ustanova ili ne.
ObiW Posted May 29, 2009 Posted May 29, 2009 (edited) LEIA!Biljezim sa shtovanjem. Edited May 29, 2009 by ObiW
Recommended Posts