Agni Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 (edited) neko ide na konferencije obučen u tradicionalnu nošnju? Ne da samo da ide, vec vidis da joj se desilo da je ne puste da udje, i tako vise puta, dok nije ukopcala korelaciju (da cesce ostaje pred vratima konferencije kad je u nosnji nego bez). Nezgodne su to stvari. Edited March 27, 2014 by Agni
Dr Arslanagić Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 ko bre reko da je neprakticno i nekulturno. neka nosi ko sta hoce i gde hoce! samo mi se ne dopada esenciijalizam tipa "nosim opanke - to je signal o mojoj kulturi" ali to je vec licna finesa Kakvi bre opanci, kada je još u Kraljevini izgrađena fabrika "Bata" propadoše svi opančari jer su seljaci konačno mogli da si pribave jeftinu, kvalitetnu i praktičnu obuću. Isto važi i za trikotažu i šešire. Najvolije seljak da znoji jaja u vunenim čakširama, kako da ne.
Aineko Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 (edited) Pa ja u principu stalno nosim onu narodnu suknju, neke elemente sam doduše izbacila, maramu se ne sećam kad sam zadnji put stavila a mislim da bi sad bilo i nelagodno da je nosim, ali suknja i bela košulja, nekad malo etno fazon, nekad obična, su ono što u principu nosim skoro svaki dan. cekaj, ti nas lozis (meni ne radi detektor za sarkazam) ili stvarno nosis ono neudobno cudo? da se razumemo, mislim na ono sto se zove valjda sumadijska nosnja, ona uzasno teska suknja sa sitnim faltama. za slucaj da nas ne lozis, sta nosis ispod, zivotati? ja kad god sam to morala da obucem samo sto mi koprivnjaca nije izlazila po nogama. kosulje su druga prica, one bele, vezene, bih i ja ponekad nosila (one duze i k'o haljine. na plazi, npr.). s druge strane, uvek mi je super simpa kad studentkinje iz pojedinih zemalja dodju na svoja izlaganja u prelepim sarijima, ali mnoge devojke se tako oblace i inace na faksu, pa i nije neka novina. edit: setila me prica na ovo: Edited March 27, 2014 by Aineko
MancMellow Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 (edited) Kakvi bre opanci, kada je još u Kraljevini izgrađena fabrika "Bata" propadoše svi opančari jer su seljaci konačno mogli da si pribave jeftinu, kvalitetnu i praktičnu obuću. Isto važi i za trikotažu i šešire. Najvolije seljak da znoji jaja u vunenim čakširama, kako da ne. Pa to je to. Jos od pre skoro 200 godina nasi stari se ubise da nekako izadju iz tih haljina, ali ne, sad smo mi tu da "cuvamo" ono za sta oni sami nisu davali pet para samo kad su se stekli uslovi. Ali da ne gresim dusu, nisu slicni pokreti i razmisljanja samo nasa specijalnost, nekakav folk revival je vec jedno vreme uzeo maha skoro bukvalno svuda. Meni to tolalno bez veze i anahrono, ali kao sto rekoh nek radi ko sta hoce, samo uvek dobro naostrim culo politickog mirisa da mi ne promakne kada je to u stvari surogat za neki ideoloski stav koji nije bas zgodno da se naglas propagira. Edited March 27, 2014 by MancMellow
betty Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 ove narodne nosnje su najbizarniji twist u ovoj temi do sada.
Indy Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 Ne odgovoriše mi da li se i seljankama znoje jaja. Ništa rodna ravnopravnost, itd. Eeeee
Dagmar Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 Pa to je to. Jos od pre skoro 200 godina nasi stari se ubise da nekako izadju iz tih haljina, ali ne, sad smo mi tu da "cuvamo" ono za sta oni sami nisu davali pet para samo kad su se stekli uslovi. Ali da ne gresim dusu, nisu slicni pokreti i razmisljanja samo nasa specijalnost, nekakav folk revival je vec jedno vreme uzeo maha skoro bukvalno svuda. Meni to tolalno bez veze i anahrono, ali kao sto rekoh nek radi ko sta hoce, samo uvek dobro naostrim culo politickog mirisa da mi ne promakne kada je to u stvari surogat za neki ideoloski stav koji nije bas zgodno da se naglas propagira. Da, srećom sad ima znatno više ljudi po BGu nego pre nekoliko godina, a i na zapadu se pomalo vraća, koji nose etno odeću.
MancMellow Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 jeste, znam, nije moja šolja čaja al šta to ima veze, sve je to ok dok se završava na modnim trendovima.
Indy Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 Nepoznata Osobo, evo ti jedan etno smajli na tvoj sarkazam (?)
yabadaba Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 Ne odgovoriše mi da li se i seljankama znoje jaja. Ništa rodna ravnopravnost, itd. EeeeeOne se znoje ispod sisa
Dagmar Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 Nepoznata Osobo, evo ti jedan etno smajli na tvoj sarkazam (?) Pa umesto što se krstiš levom, bolje bi ti bilo da i ti ponekad staviš šajkaču. Uostalom ne vidim čemu tolika pometnja zbog obične suknje.
Recommended Posts