DarkAttraktor Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 šta, ako pričate tako obučeni magijski povećavate stepen ovaploćenja nekakvog metanosioca tradicionalne kulture zavičaja? divna recenica !
Shan Jan Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Pa kad je već tako, obučeš li nekad srpske čakšire? Ako ne, razmisli o tome, za razliku od klasičnih pantalona, ovaj komad odeće je u principu napravljen tako da omogući slobodu pokreta, nema stezanja i sl. Možeš uz to neke kroksice umesto cipela, ko da će ti tvoji Afrikanci da znaju, a biće ti udobno garant. Realno nisam nikad oblacio narodsku nosnju vec govorim o principu. A npr. ovo bih nosio: Prica je pocela o tome kako je nekulturno, neprakticno itd itd nositi narodnu nosnju. Jos jedan nametnut standard koji veze sa vezom nema. Mogao je isto tako neko da nametne trenerke i patike, eno ovi latinoprecednici levicari ih svi nose, nikakva razlika ne bi bila. Odelo ne cini coveka.
Аврам Гојић Posted March 26, 2014 Author Posted March 26, 2014 Realno nisam nikad oblacio narodsku nosnju vec govorim o principu. A npr. ovo bih nosio: Prica je pocela o tome kako je nekulturno, neprakticno itd itd nositi narodnu nosnju. Jos jedan nametnut standard koji veze sa vezom nema. Mogao je isto tako neko da nametne trenerke i patike, eno ovi latinoprecednici levicari ih svi nose, nikakva razlika ne bi bila. Odelo ne cini coveka. ko bre reko da je neprakticno i nekulturno. neka nosi ko sta hoce i gde hoce! samo mi se ne dopada esenciijalizam tipa "nosim opanke - to je signal o mojoj kulturi" ali to je vec licna finesa
MancMellow Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Ljudi sa ovijeh područja su majstori da vide da im neko nešto "nameće". Skandal je što su tu ženu izbacili iz blagovaonice, i svako treba da ima mogućnost da se obuče kako god hoće, nek stavi nošu na glavu, nemam ništa protiv. Ali ideja da mu ova ili ona odeća daje neka specijalna svojstva mi je...ne znam. A drugo i ovo što sad nosimo je takođe "tradicionalna nošnja", samo iz perspektive 25. veka. I treće, to što neki predsednici nose patike, to je fundamentalno suprotno oblačenju u tzv tradicionalnu nošnju, ali ne očekujem od svih da to (tako) vide.
Turnbull Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Khm, ja bih ipak voleo da vidim te fotke Dagmar u narodnoj nošnji -_-
Dagmar Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Ljudi sa ovijeh područja su majstori da vide da im neko nešto "nameće". Skandal je što su tu ženu izbacili iz blagovaonice, i svako treba da ima mogućnost da se obuče kako god hoće, nek stavi nošu na glavu, nemam ništa protiv. Ali ideja da mu ova ili ona odeća daje neka specijalna svojstva mi je...ne znam. A drugo i ovo što sad nosimo je takođe "tradicionalna nošnja", samo iz perspektive 25. veka. I treće, to što neki predsednici nose patike, to je fundamentalno suprotno oblačenju u tzv tradicionalnu nošnju, ali ne očekujem od svih da to (tako) vide. Svako se i oblači kako hoće, bar ovde na zapadu, vidim u Severnoj Koreji nije dozvoljeno. Ali još je daleko dan kad ljudi neće tuđe malo nesvakodnevnije oblačenje primećivati i komentarisati na neprijatan način.
Аврам Гојић Posted March 26, 2014 Author Posted March 26, 2014 Svako se i oblači kako hoće, bar ovde na zapadu, vidim u Severnoj Koreji nije dozvoljeno. Ali još je daleko dan kad ljudi neće tuđe malo nesvakodnevnije oblačenje primećivati i komentarisati na neprijatan način. ovo malo odudara od tvojih pocetnih tvrdnji
DarkAttraktor Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Pa meni nije jasno kako ti onda upoznaješ nečiju kulturu, ako ne kroz pokazivanje (pa i odeće), priču o običajima i sl. Mislim većina ljudi danas se oblače isto, pričaju o nekim opštim temama (ne da ja to ne radim, naravno), ali tako se ne upoznaje nečija narodna kultura. offtopik Dagmar, mislim da je ta etnografska vrsta razmene isuvise formalizovan i samim tim previse optimistican nacin da upoznas neciju narodnu kulturu. osim ako ti se ideja narodne kulture u potpunosti ne iscrpljuje u nekakvoj etnografskoj-identitetskoj paradi. narodna kultura je kako xyz narod actually zivi negde a ne prost skup nekakvih identitatrskih cinilaca koji kumulativno treba da proizvedu neki narativ o nekom narodu. takvo materijalisticko shvatanje narodnih kultura je najcesce potpuno van bilo kakvog duha tih kultura in the today i ponajvise sluzi za njihovu instant identifikaciju u naucno-popularnim emsijiama i turistickim organizacijama .
Shan Jan Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Ljudi sa ovijeh područja su majstori da vide da im neko nešto "nameće". Skandal je što su tu ženu izbacili iz blagovaonice, i svako treba da ima mogućnost da se obuče kako god hoće, nek stavi nošu na glavu, nemam ništa protiv. Ali ideja da mu ova ili ona odeća daje neka specijalna svojstva mi je...ne znam. A drugo i ovo što sad nosimo je takođe "tradicionalna nošnja", samo iz perspektive 25. veka. I treće, to što neki predsednici nose patike, to je fundamentalno suprotno oblačenju u tzv tradicionalnu nošnju, ali ne očekujem od svih da to (tako) vide. ko je rekao da su patike tradicionalna nosnja? Ja sam branio pravo da se ne robuje nametnutim standardima u oblacenju jerbo mi se ucinilo da je ovde pomalko provejavalo kao ispravno da ljudi idu samo u odelima na konferencije. A cipele i kravata sto se mene tice mogu u onaj odeljak tradicionalne nosnje u koji idu i zaboravljeni opanci.
Hella Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 (edited) divna recenica ! čim sam je pročito pomislio sam jaoj ala će darkattraktor da se uzjebe što on nije smislio ovo Edited March 26, 2014 by Hella
MancMellow Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 A cipele i kravata sto se mene tice mogu u onaj odeljak tradicionalne nosnje u koji idu i zaboravljeni opanci. to je potpuno druga stvar od onoga sto je pricala Dagmar
Dagmar Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 ovo malo odudara od tvojih pocetnih tvrdnji kako? ko je rekao da su patike tradicionalna nosnja? Ja sam branio pravo da se ne robuje nametnutim standardima u oblacenju jerbo mi se ucinilo da je ovde pomalko provejavalo kao ispravno da ljudi idu samo u odelima na konferencije. A cipele i kravata sto se mene tice mogu u onaj odeljak tradicionalne nosnje u koji idu i zaboravljeni opanci. Samo pomalko.
Töölönlahti Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Khm, ja bih ipak voleo da vidim te fotke Dagmar u narodnoj nošnji -_- Platio bih da gledam kako nešto izlažete kada biste obećali da ćete doći ovako, svega mi:
Turnbull Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 Pa ja se uglavnom svaki dan tako oblačim, samo od kad je otoplilo ne nosim šubaru.
Recommended Posts