Jump to content
IGNORED

Da li podržavate humano preseljenje Roma izvan gradskih sredina?

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted

mene cela ova prica s narodnom nosnjom na konferencijama skroz zbunjuje :lol:

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Аврам Гојић

129

• Hella

113

• Indy

71

• Turnbull

66

Posted

kažeš da niste svi asimilovani kao da se ti i van konferencija u svakodnevnom životu šetkaš u narodnoj nošnji, sa sve opankama

Pa ja u principu stalno nosim onu narodnu suknju, neke elemente sam doduše izbacila, maramu se ne sećam kad sam zadnji put stavila a mislim da bi sad bilo i nelagodno da je nosim, ali suknja i bela košulja, nekad malo etno fazon, nekad obična, su ono što u principu nosim skoro svaki dan.

@vasilije To što u mojoj zemlji slabo ko nosi starinske stvari ne znači da to nije upoznevanje sa kulturom. Mislim mogu ja nekoga da dočekujem i u džinsu i vodim u mek, nije problem, ali to nije predstavljanje srpske kulture nego američke, realno.

Posted

Što da ne, mene čudi da više ljudi to ne radi. To je ipak prilika ne samo da se ide na predavanja i networkinguje, nego i upozna sa kulturama jako puno drugih zemalja. A i nismo svi asimilovani.

ma ne, apsolutno mi nije jasno, kakve veze to ima sa asimilaciojom? i kako ćeš nečiju kuturu bolje da upoznaš ako ste oboje u tradicionalnim nošnjama? šta, ako pričate tako obučeni magijski povećavate stepen ovaploćenja nekakvog metanosioca tradicionalne kulture zavičaja? 

Posted

Pa meni nije jasno kako ti onda upoznaješ nečiju kulturu, ako ne kroz pokazivanje (pa i odeće), priču o običajima i sl. Mislim većina ljudi danas se oblače isto, pričaju o nekim opštim temama (ne da ja to ne radim, naravno), ali tako se ne upoznaje nečija narodna kultura.

Posted (edited)

Pa meni nije jasno kako ti onda upoznaješ nečiju kulturu, ako ne kroz pokazivanje (pa i odeće), priču o običajima i sl. Mislim većina ljudi danas se oblače isto, pričaju o nekim opštim temama (ne da ja to ne radim, naravno), ali tako se ne upoznaje nečija narodna kultura.

pa niko ne kaže da ne smeš da vidiš šta je tradicionalna kutura neke zemlje, ali ti na tim skupovima ne predstavljaš državu nego sebe (valjda, a i da predstavljaš državu, svejedno), tako da takvo oblačenje ima smisla samo ako se i inače u svakodnevnom životu tako oblačiš, u tom slučaju je ok donekle tj donekle mogu da razumem. Inače, samo ako je etnologija u pitanju nekako bi mi ušlo u glavu...mada, šta to znači da ja treba da obučem srpsku uniformu iz prvog svetskog rata ako je skup o tom periodu, malo mi šašavo...

Edited by MancMellow
Posted

Dakle, Dagmar, ja sam potpuno fasciniran. Paf. 

Posted (edited)

Jebali vas novi nickovi i avatari. 

Ovde je u pravilniku svih drzavnih institucija da moraju da prihvatjau tradicionalnu nosnju odakle si doso. Tako da ima svasta da se vidi. Meni je to super. Ne znam sta su odela nesto lepa i bitna. Nista ne govore o ljudima osim da robuju neudobnom standardu koji je garant izmislio opet neki englez. 

Edited by Shan Jan
Posted

Ne znam sta su odela nesto lepa i bitna. Nista ne govore o ljudima osim da robuju neudobnom standardu koji je garant izmislio opet neki englez. 

Misliš na muška odijela, sako i hlače? To je izuzetno udobna odjeća. 

Posted

Pa ja u principu stalno nosim onu narodnu suknju, neke elemente sam doduše izbacila, maramu se ne sećam kad sam zadnji put stavila a mislim da bi sad bilo i nelagodno da je nosim, ali suknja i bela košulja, nekad malo etno fazon, nekad obična, su ono što u principu nosim skoro svaki dan.

@vasilije To što u mojoj zemlji slabo ko nosi starinske stvari ne znači da to nije upoznevanje sa kulturom. Mislim mogu ja nekoga da dočekujem i u džinsu i vodim u mek, nije problem, ali to nije predstavljanje srpske kulture nego američke, realno.

Što bi rek'o pacejani - slike ili se nije desilo!

Posted

Misliš na muška odijela, sako i hlače? To je izuzetno udobna odjeća. 

i cipele i kravata...

Posted (edited)

i cipele i kravata...

pa to jeste, opanci su udobniji.

možeš da iskombinuješ malo...

Edited by MancMellow
Posted

Jebali vas novi nickovi i avatari. 

Ovde je u pravilniku svih drzavnih institucija da moraju da prihvatjau tradicionalnu nosnju odakle si doso. Tako da ima svasta da se vidi. Meni je to super. Ne znam sta su odela nesto lepa i bitna. Nista ne govore o ljudima osim da robuju neudobnom standardu koji je garant izmislio opet neki englez. 

Pa kad je već tako, obučeš li nekad srpske čakšire? Ako ne, razmisli o tome, za razliku od klasičnih pantalona, ovaj komad odeće je u principu napravljen tako da omogući slobodu pokreta, nema stezanja i sl. Možeš uz to neke kroksice umesto cipela, ko da će ti tvoji Afrikanci da znaju, a biće ti udobno garant.

Posted (edited)

realno. galabija je najudobnija muška odeća.

Edited by Грешни Василије
Posted

Pa kad je već tako, obučeš li nekad srpske čakšire? Ako ne, razmisli o tome, za razliku od klasičnih pantalona, ovaj komad odeće je u principu napravljen tako da omogući slobodu pokreta, nema stezanja i sl. Možeš uz to neke kroksice umesto cipela, ko da će ti tvoji Afrikanci da znaju, a biće ti udobno garant.

Ja bih platio da ga vidim. 

Posted

realno. galabija je najudobnija muška odeća.

Longyi? Mada sam video da je u Yangonu zabranjen u zapadnjačkim™ biznisima, ma koliko ostatak odeće bio formalan...