Jump to content
IGNORED

Da li podržavate humano preseljenje Roma izvan gradskih sredina?

Аврам Гојић

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Аврам Гојић

129

• Hella

113

• Indy

71

• Turnbull

66

Posted
možda je nasilje prejaka reč?inače sam za institucionalizovanu društvenu solidarnost umesto milosrđa. ali na ličnoj ravni, u odnosu prema onome koji pruži dlan, tu sam za milosrđe all the way, u najširem smislu, bez mnogo analize. sam taj čin, taj pruženi dlan znači da postoji potreba. koja je tehnologija, to mene u tom trenutku ne zanima. uopšte mi ne pada na pamet da po žbunju lovim one koji su tog jednog bez noge iskrcali na ćošak. treba mu da jede ili da izbegne lapot. dođe na isto.
pa sklon sam ja prjekim recima no mislim da je to sa filantropijom milijunasa nesto nalik onome da je najgori robovlasnik onaj koji je milosrdan i dobar zato sto prikriva svu okrutnost same institucuije. svaka filantropija te vrste, poput one sa akcijom za pomoc tijani ognjenovic, je zapravo ne samo priznanje poraza vec i jedna akcija koja prikriva sav pravi uzas situacije. ljudi su prema toj akciji bili sumnjicavi ne zato sto su cinicni vec zato sto jos uvek nisu dovoljno cinicni. tu akciju su vodili kraljevski paraziti, tabloidi koji ne uplacuju doprinose i ganjaju coveka koji je probao da skrene paznju na to kakvo mleko piju nasa deca & drugi cirkuzanti. pravo resenje je da se patroni tog cirkusa nateraju da svoje privatno blago, steceno izmedju ostalog i na radu roditelja poput tijaninih, pretvore u javno dobro. svi mi znamo da je to jedini nacin i da to jedino moze da pomogne deci u buducnosti.zato i koristim rec nasilje posto mislim da je odredjen oblik nasilja, odbijanja poslusnosti, ono sto nam treba danas. i takodje mislim da je dati novac prosjaku znak odbijanja te poslusnosti i odbijanja posrednicke uloge koje odredjene institucije korumpirane filantropije zele za sebe.sori ako zvucim sumanuto.
Posted (edited)

ne zvučiš mi sumanuto. ovako sam te nekako i razumela. samo mislim da previđaš nekoliko stvari. prvo, sistem je zadat (u smislu zatečen, unapred dat i individualnom akcijom nepromenjiv) za ljude na oba kraja spektra - a gde si na skali prilično je random deljeno. dakle, i za one koji imaju više nego što im je potrebno (u najširem smislu). zato mi se čini da pojedinačni akti filantropije nisu ili nisu nužno vrhunski cinizam, nego naprotiv, način da se individualnom akcijom modifikuje mikrookruženje. kao što si ranije kazao - akt lične samilosti je znak da kapiraš i makar na trenutak deliš human condition, isto tako i "filantropija robovlasnika" može da bude način da se izađe na kraj sa sopstvenom i tuđom pozicijom. ono što joj ti zameraš je izgleda to što nije suicidalna :) ali i taj robovlasnik ima slojeve odgovornosti prema drugima (njegov socijalni suicid je ujedno homicid bližnjih, etc.), obruče oko sebe i zna da ako se sam socijalno samoubije opet ništa ne menja jer je to daleko od kritične mase. kao što patrijarhat kosi i mlado i staro, i žensko i muško, mislim. jedino je možda izuzet mean alfa mužjak - ako želi, taj alfa mužjak može da bude izuzet, pod uslovom da je nekakav sociopata. inače je i on sjeban. (priča mi pre neki dan jedan stariji čovek u CG kako je srećan što sada ima unuče a ne u vreme kad je on sam bio beba, jer je sad OK da to unuče nosa podgoricom i da ga mazi i pokazuje afekciju.)odohna drugu stranu. dakle prvo to mi se čini, da u tvojoj konstrukciji ja dam dinar bil gejts sto, ja sam empatična, a on je najgori među robovlasnicima. za puki kvantum vezuješ moralnu osudu. čak ni princip proporcionalnosti ne uzimaš u obzir?drugo, ja sam probala da nabacim institucije društvene solidarnosti umesto filantropije robovlasnika - sistem koji redistribuira po dogovorenom pravičnom principu. a to onda nije stvar volje i milosti pojedinca ili grupe pojedinaca i ne dovodi u pitanje ljudsko dostojanstvo onoga koji prima.eto :)

Edited by gagorder
Posted (edited)

Meni kim zvuci tacno kao Badju neki dan u Guardianu :D Necu da kazem da je to sumanuto, cak ni pogresno. Sta ja znam, mozda treba da postoji i takav pogled na stvari.

Edited by Indy
Posted
Meni kim zvuci tacno kao Badju neki dan u Guardianu :D Necu da kazem da je to sumanuto, cak ni pogresno. Sta ja znam, mozda treba da postoji i takav pogled na stvari.
pa treba treba. ovo moje ništa neće da promeni. a šta ću jadna ...
Posted
Enivej, Pontijak, saglasan sam sa svime što pišeš, treba početi od sebe, najbanalnije onako, recimo, savladati se da se ne daju pare deci-prosjacima... Ali... Sve to bi imalo smisla tek ako pre svega i građani i policija i socijalne službe rade nešto aktivno a ne samo da se svede na suzdržavanje od akcije (nedavanje novca, u slučaju građana) nego a) čim se neko dete pojavi na ulici, ono bude prijavljeno (to je "posao" građana u ovom kontekstu) nadležnima, koji b) promptno reaguju i zbrinjavaju ga (privremena skloništa, hraniteljske porodice) i c) u saradnji s policijom hapse kapoe tj. one koji primoravaju decu na prošnju. I tako se sada, napisavši sve ovo, osećam kao da sam prišao jako blizu jednorozima koji prde duge...
upravo tako. na zalost gotovo nikada se ne desava ono pod tackom A, tacke B i C tek ne postoje kao praksa. ja sam samo hteo da na svoj nacin ukazem na situaciju da se ljudi uglavnom mire sa postojecim stanjem i da im je sasvim normalno da vide decu-robove na ulicama, neki su ravnodusni, neki daju neki dinar, masinerija prosnje funkcionise. tacka C je ustvari najzajebanija za ostvarenje jer bi se u medijima i medju finim gradjanstvom digla kuka i motika po medijima sa optuzivanjem za fasizam, rasizizam i sta vec ne jer bi hapsenje kapoa izgledalo kao u losem filmu, policijske racije po getima u gradu i slicno. vecina se ovde navikla na taj model aparthejda, romi su tu negde blizu nas ali njihov zivot je neka druga dimenzija i najlakse je pravdoljubivo se zgrazavati nad njihovom ugrozenoscu.i na kraju, s ozbirom da vidim da ima drugacijih vidjenja ovog jezivog problema dece-robova u masineriji prosnje: pa u tome i jeste vic kriminalnih udruga koji vode posao prosnje - to mora da izgleda autenticno, kao licna patnja malog prosjaka, tako se stimulisu ljudi da daju novac. to sto mnogima nije jasno da novac koji oni isprose ne ostaje njima i da su budno kontrolisani od strane kapoa da kojim slucajem ne zadrze za sebe nesto od isprosenog novca, sta da se radi. na zalost pojedini diskutanti ovde banalizuju temu jer im je bitnije da se nadgornjavaju sa pontijakom koji im naravno ide na zivce kao forumska pojava :P nego da ozbiljno razmotre taj fenomen decjeg ropstva u romskim zajednicama. i otkud nekima ovde ideja da sam protiv davanja hrane malim prosjacima putem kupovine u prvoj radnji? svasta od vas :)
Posted (edited)

ko ono piše o toj znalačkoj nezapanjenosti, koji beše izraz?

Edited by gagorder
Posted

ma dobro™ i ja blesav sto se raspravljam sa ljudima koji gledaju ko pise a ne stavove u postovima.

Posted
moze i ovako: solidarna klopica.
Jao, ovo mi sad iskače posvuda... I ne znam da li sam profesionalno ili mentalno deformisan, ali mi toliko para uši i mozak to ime akcije, ne znam da li još neko ima takav utisak. Milsim, "klopica". Mislim, jebote, "klopica". Pa nije baš da se dogovaramo da se nađemo u Iguani na branču, nekako mi to deminutivno-slatko baš brutalno neprikladno za ovakvu akciju.
Posted
Jao, ovo mi sad iskače posvuda... I ne znam da li sam profesionalno ili mentalno deformisan, ali mi toliko para uši i mozak to ime akcije, ne znam da li još neko ima takav utisak. Milsim, "klopica". Mislim, jebote, "klopica". Pa nije baš da se dogovaramo da se nađemo u Iguani na branču, nekako mi to deminutivno-slatko baš brutalno neprikladno za ovakvu akciju.
e sad i ti. baš čitam tu vrstu kritike pink traka koje se koriste kod humanitarnih akcija u vezi sa rakom dojke. kao, uvredljivo je to roze na sve strane i uvredljiv je no bra day ili kako se to već zove. meni je to cinculiranje. šta ima veze - klopica, klopa, hrana, obrok, jelo, iće.
Posted
ma dobro™ i ja blesav sto se raspravljam sa ljudima koji gledaju ko pise a ne stavove u postovima.
mora biti, mora biti. ko se ne slaže sa tvojim stavom, mora biti da ima nešto protiv tebe lično. nego kako.
Posted
+100000jep, nekad je bitna i forma.
Posted

cist berlin, umjetnici klosari koji klosare larpurlartistickitako ja vidim tu ekipicu koja koristi klopicu, sudeci po imenu

Posted

to je ta klasna i rasna razdvojenost - solidarna klopica za umjetnika klosara a neki dinar za malog roma prosjaka :cry:

Posted

nikome ne dajem ništa jer mi ayn rand rekla da budem sebičan. :fantom: