Turnbull Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 (edited) preispoljna je laž da deca prosjaci ne traže hranu. traže je uvek kada vide da je imam ili kada prose oko mesta u kojem se prodaje hrana. pored toga, ta deca nikada ne odbijaju hranu. i na kraju, ne znam kako bih drugačije razumela to pitanje imaš li malo para, gladan sam, osim kao - pa, jeo bih nešto?!+1Meni juče prilazi klinja, znam ga iz grada, a zna i on mene, celo leto me saletao za sitninu (ima neki kafić gde ja volim da sedim, a on se baš tu muva), sad mi se već obraća polu-drugarski - e, de si, imaš nešto sitno? Ja počeo da prevrćem džepove, a istovremeno idem ka ćevabdžinici da kupim pljesku. Kad je on provalio gde idem, momentalno je promenio zahtev - kupi mi pljeskavicu! Ja se mislim, super, još bolje, a on dovikuje - ali veliku! Istovremeno maše nekome da dođe, ja ne vidim ni kome, kad u nekom trenutku evo i njegove sestrice, duplo manje od njega, tetura se još onako bebeći, tako da je dobio svako po pljesku.Elem, sad će sigurno Pontijak da objasni kako oni uopšte ne jedu te pljeskavice nego ih nose svojim kapoima koji ih onda preprodaju na crnom tržištu.That's how they getcha!http://www.youtube.com/watch?v=zvRXp35rqjk Edited October 23, 2013 by Syme
belch Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 što im kupuješ to nezdravo đubre, bolje da si im uzeo vegetarijanski sendvič kod izraelaca.
Indy Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 (edited) @fssIzvini, ali Edited October 23, 2013 by Indy
Аврам Гојић Posted October 23, 2013 Author Posted October 23, 2013 (edited) neki Romi prose za Ahmeda Djidu iz Doma za vešanje, a nekima je to porodični zanat, nalik na sviranje po prevozu.moj rezident muzikant iz busa, Kristijan, pare daje majci, a ne gazdi. finansiram ga sa 1.000 dinara mesečno, taman ga vidim desetak puta i dam mu stotku. priče da svi ti prosjaci rade za romsku mafiju nikako ne stoje.edit: lična opaska, bez osude tudjih izbora: ne mogu ja to, ako mi traže pare, da im dam sendvič. nekako mi je neprilično da uzimam sebi slobodu da pretpostavim šta kome zaista treba. ili ću dati, ili neću. Edited October 23, 2013 by Marko M. Dabovic
kim_philby Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 individualno davanje prosjacima je stvar solidarnosti i mogucnosti empatije i razumevanja da se deli jedno zajednicko ljudsko stanje. s druge strane, organizovana filantropija bogatih je, po mom misljenju, cisto nasilje. kako kaze oskar vajld: bacaju mrvice sa stola onima koji su im ga postavili.Sent from Bender's iPad using Tapatalk
gagorder Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 (edited) edit: lična opaska, bez osude tudjih izbora: ne mogu ja to, ako mi traže pare, da im dam sendvič. nekako mi je neprilično da uzimam sebi slobodu da pretpostavim šta kome zaista treba. ili ću dati, ili neću.ako vide da imam hranu, deca traže hranu a ne pare. u meku kod fontane traže da jedu :(uopšte ne pričam o tome šta treba (mislim, ni ja ne pričam), samo kažem da nije tačno ono gore što je pontijak rekao.evo ovo:hajde, leba ti (prigodna uzrecica jer je o hrani za gladne male rome rec), kada si ti cuo da ti dete trazi hranu a ne novac? Edited October 23, 2013 by gagorder
Аврам Гојић Posted October 23, 2013 Author Posted October 23, 2013 znam, gagorder, samo sam imao potrebu da medju prijateljima (i ostalim) podelim svoje gledanje i stav.
gagorder Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 (edited) . Edited October 23, 2013 by gagorder
Indy Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 (edited) bacaju mrvice sa stola onima koji su im ga postavili.Bolje i to nego da bacaju kasetne bombe (sto takodje rade). EDIT. Naravno, kao i obicno, ja pricam o necemu sasvim drugom, a ne onom sto je tema (usko shvaceno). Edited October 23, 2013 by Indy
kim_philby Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 Bolje i to nego da bacaju kasetne bombe (sto takodje rade).i to sto kazes. samo cesto ide to u paketu. kako kaze badju: kao i sa svim starim stvarima sa kojima ne znamo sta cemo i koje su sada demode ali nam je zao da ih bacimo ljudska prava smo poslali onima koji nemaju nista.Sent from Bender's iPad using Tapatalk
gagorder Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 individualno davanje prosjacima je stvar solidarnosti i mogucnosti empatije i razumevanja da se deli jedno zajednicko ljudsko stanje. s druge strane, organizovana filantropija bogatih je, po mom misljenju, cisto nasilje. kako kaze oskar vajld: bacaju mrvice sa stola onima koji su im ga postavili.možda je nasilje prejaka reč?inače sam za institucionalizovanu društvenu solidarnost umesto milosrđa. ali na ličnoj ravni, u odnosu prema onome koji pruži dlan, tu sam za milosrđe all the way, u najširem smislu, bez mnogo analize. sam taj čin, taj pruženi dlan znači da postoji potreba. koja je tehnologija, to mene u tom trenutku ne zanima. uopšte mi ne pada na pamet da po žbunju lovim one koji su tog jednog bez noge iskrcali na ćošak. treba mu da jede ili da izbegne lapot. dođe na isto.
Muwan Posted October 23, 2013 Posted October 23, 2013 edit: lična opaska, bez osude tudjih izbora: ne mogu ja to, ako mi traže pare, da im dam sendvič. nekako mi je neprilično da uzimam sebi slobodu da pretpostavim šta kome zaista treba. ili ću dati, ili neću.Bitan je i kontekst. Naravno da muzikantu iz tramvaja nećeš ponuditi hranu kao kompenzaciju, ali kad vidiš bosonogo dete ispred pekare kako da mu ne kupiš kroasan sa čokoladom? Uvek se raspilavim kada vidim kako im se oči razrograče na prizor te slatke galanterije. To im je najveća stvar na svetu u tom trenutku, a inače se masovno baca u smeće posle svakog mrtvog poslovnog koktelu ili iventa na kojem se zadesim.
Recommended Posts