Jump to content
IGNORED

Da li podržavate humano preseljenje Roma izvan gradskih sredina?

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted

Ako je tacno ono sto otac kaze da mu je ovaj nudio 100 evra za dete, meni prvo zazvucalo da je skins neki pedofil pa da je hteo da kidnapuje klinca. A skandal mi je da policija nije identifikovala napadace, sigurna sam da u tom kaficu svaki dan prodefiluju milioni skinsa pa ko ce to naci <_<

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Аврам Гојић

129

• Hella

113

• Indy

71

• Turnbull

66

Posted

lažno predstavljanje + pokušaj otmice. sve manje od toga je institucionalni rasizam.

Posted
dakle vracamo se na srednjovekovne predrasude o Romima. kradja dece je direktni ekvivalent "krvnoj kleveti" za Jevreje.ja mislim da polako prelazimo tacku bez povratka.
Tačno tako, ali do u reč. Nažalost, slučajevi krađe, prodaje, eksploatacije dece nisu retki, ni bele dece, a romsku da ne pominjemo. Jedini razlog zašto su se mediji zakačili za ovo i ne puštaju, jeste što predstavlja srednjovekovnu predrasudu come to life. Lepo smo ti rekli da će te ukrasti Cigani! I potpuno si u pravu, pandan ovome bi bilo da novine svakodnevno bruje o Jevrejinu koji pije dečiju krv.
Posted

Preterujete, rekao bih. Svi svetski mediji pisu o tome, mislim da se vest prenosi po automatizmu (kako to cesto biva u danasnje vreme).

Posted

Naravno da je po automatizmu, nema tu nikakve zavere. Medjutim ta histerija jeste duboko rasistička i u njenoj srži je mit da Romi kradu belu decu.

Posted

Indy, slažem se, ali ime tog automatizma je institucionalni rasizam. Ne mislim da tu bilo ko u lancu prenosilaca vesti zastane i pomisli, uh ti Romi! Mrzim ih! Nego je prosto vest pogodila duboku i raspotranjenu predrasudu i zato je tako jako i odjeknula.

Posted

Daj Bože da je Indy u pravu i da će se i ova vest zaboraviti kao i većina drugih.

Posted

+1Mislim, mejnstrim mediji naravno ne naglašavaju rasni aspekt priče, ali toliko je jasno da je to ono što ih uopšte privlači vesti, da to nije potrebno naglašavati. Čitaoci su naravno manje stidljivi.Sa b92:

Licemerje na delu, navodne zabrinutosti zbog tužne sudbine ove devojčice ne bi ni bilo da nije plavokosa.. Svakog dana gledamo decu na ulici i nikoga se to i ne tiče zato što su u pitanju romska deca kojoj valjda takav život i treba da bude!?(Dr.Haus, 21. oktobar 2013 20:10)Dr.Haus-u,svakako da ne treba takav zivot da im bude ali Romi ne cine nista da im ne bude tako kako im je. Radjaju mnogo dece bez kontrole (kao i Albanci), a pri tome nisu sposobni o toj deci da vode i racuna. Mentalitet i zivotne navike su im uzasne. Ne podnose rad, red, cistocu, disciplinu. Nemaju istrajnosti, nisu borci. Decu ne salju u skole sa cime im oduzimaju i najmanju sansu da od svoga zivota nesto urade. Nije cudno da ih takve kakvi su na Zapadu niko nece, jer Zapad upravo na redu, radu i disciplini funkcionise. Oni su finansijsko breme za svaku drzavu u kojoj zive u vecem broju , a da bi nesreca jos veca bila, vecina evropskih Roma zivi u drzavama (Srbija, Rumunija, Bugarska, Madjarska) koje se ionako hronicno nalaze u ekonomskom kolapsu i ne mogu ni sami sebi da pomognu a kamoli Romima.(Nikola: Nisam rasista nego kazem sto jeste, 22. oktobar 2013 05:08)
Posted

Evo jedva nadjoh 1 (jedan) clanak (od engleske sorte) koji je primetio to sto i Vasa/Syme pricaju.http://www.thedailybeast.com/articles/2013/10/22/rescued-by-racism-the-blonde-maria-and-the-dark-roma.html Rescued by Racism: The Blonde Maria and the Dark Roma

I am far from hysterical about matters of race, and I pray that this child is restored to her biological parents (assuming they are alive). It goes without saying that I feel for the child: I find her portrait disturbing. She looks fragile, scared, and unhealthy: It is easy to imagine trauma behind those blue eyes. But this story has made me very queasy. Without condoning the Roma couple at the center of this international genetic mystery (who seem, by most accounts, to be dodgy people, found to be in possession of weapons and balaclavas), I was struck by the alacrity with which the official mind raced from mere observation to damning conclusion, the alacrity with which an international incident flared up in the space of a few hours—all because a blonde child was found in the custody of dark, Roma parents. A very dark-skinned kid in the keep of blonde people is part of the natural order, proof, in fact, of benevolence, of the bigheartedness of the adoption process. But the converse—as is Maria’s case—is not merely fishy, it is almost inconceivable. What is wrong with this picture? Everything.
Ja sam se ovde valjda navikao na taj pozadinski sum rasizma, gde se npr o "ilegalnim imigrantima" uvek prica (oficijelno, podrzano od vecine stanovnistva) kao o nekakvim izgrednicima, kriminalcima, a mozda i teroristima - slucajno su pritom vecinom braon boje koze i dobrim delom muslimani (ali, to je samo slucajnost... khm).
Posted

ovo me je podsetilo na jednog klinca iz kraja. imao je mozda osam godina i povremeno se igrao s nama, a nekad je vukao i dvogodisnjeg brata sa sobom. zapustena deca, ziveli su u nekoj udzerici, otac je bio bokser a i odavao je utisak da je primio previse udaraca u glavu. mladjem bratu se nesto desilo, a prica koju su servirali starijem je da su ga ukrali cigani. pricao nam je, kao da je sam gledao, kako su dosli, kolona njih od bulevara revolucije do njegove kuce (tipa 100 metara), samo su usli u sred noci i trazili malog, otac nije mogao da ga odbrani od tolikog broja, i otisli su bez reci. sva su deca po kraju to posle prepricavala.

Posted

Moje komšije, inače fin svet, ona doktorka medicine u penziji, on pravnik, plaše svoje unuče Ciganima koji će da ga odnesu ako ne ručka.

Posted

A ostaje i ono pitanje sta sa ostalom decom? Posto je od sve te trafikovane dece samo Marija plava, ovi ostali se ni ne racunaju nesto.

Posted
Evo jedva nadjoh 1 (jedan) clanak (od engleske sorte) koji je primetio to sto i Vasa/Syme pricaju.http://www.thedailyb...-dark-roma.html Rescued by Racism: The Blonde Maria and the Dark RomaJa sam se ovde valjda navikao na taj pozadinski sum rasizma, gde se npr o "ilegalnim imigrantima" uvek prica (oficijelno, podrzano od vecine stanovnistva) kao o nekakvim izgrednicima, kriminalcima, a mozda i teroristima - slucajno su pritom vecinom braon boje koze i dobrim delom muslimani (ali, to je samo slucajnost... khm).
Dobar tekst. Mislim da je ovo ključno.
At play here is a swarm of feelings, prejudices, instincts, paranoia—many age-old and atavistic—that most civilized people in the West (and many civilized people in other parts of the world) have taught themselves to suppress. The leap to racial conclusions, when it occurs, is a disconcerting impulse, particularly so when (as in the case of blonde Maria and her Roma “parents”) the leap is so unabashed, so artless, so unreflecting.
Posted (edited)

ja sam odrastao na toj priči (ukrašće te Cigani ako...)

Edited by Marko M. Dabovic