Jump to content
IGNORED

Da li podržavate humano preseljenje Roma izvan gradskih sredina?

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted (edited)

jesu li zapadnjaci bolji od nas? ne shvati ovo kao provokaciju. pokusavam da odem korak dalje od ovih tvojih linkova koji u principu ne brane tezu.

Edited by bergasa19
  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Аврам Гојић

129

• Hella

113

• Indy

71

• Turnbull

66

Posted (edited)

@RadoyePa, to je nesto sasvim drugo u odnosu na ovu temu. Niko nas ili Ukrajince npr ne "preseljuje humano" (da referiram na naslov teme) po Kanadama i Australijama (a ni zapadnoj Evropi). Ni blizu toga nije.

Edited by Indy
Posted

@Bergasa:Znas kako, ljudi se generalno bolje ponasaju kad su siti nego kad su gladni. Ne bih dublje elaborirao.@Indy:Mog brata '99 kad je pocelo bombardovanje "humano preselilo" iz USA - bio tamo legalno, zelena karta, radio na brodu sa bazom u Majamiju, pozvali ga u kancelariju i reki ti vise ne radis ovde, vec su tu bili panduri i iz imigracionog, dali mu dva sata da spakuje stvari i iskrcali ga. Sproveli do motela gde su pod strazom vec bili nekoliko drugih "nepozeljnih" i nakon dva dana strpali na avion za Frankfurt, pa se ti dalje snalazi.Mada da, i see your point, u pravu si. Sve je to na daleko nizem nivou nego ovo sta se radi sa Romima u Srbiji - rasturanje Karton Sitija, ili ovo sada u Francuskoj.

Posted

To je cudno sto pises (ne sumnjam da je tacno, samo kazem da je cudno).

Posted (edited)

Ma vratio se on posle kad je prosla bukalesija, ozenio Amerikanku pa dobio papire ponovo. Ne moz' Srbina bas tako lako "humano preseliti" ;)No nebitno, odosmo daleko od teme...

Edited by Radoye
Posted (edited)
To je cudno sto pises (ne sumnjam da je tacno, samo kazem da je cudno).
jeste cudno, ali nagledao sam se slicnih stvari i ovde u nemackoj. za radoyevog brata ne znam, ali za slicne slucajeve ovde znam - radi se samo i iskljucivo o tome kakav sluzbenik u odeljenju za strance ti zapadne. imam dvojicu kolega ovde koji imaju potpuno istu situaciju: dosli na isti fakultet, jos kao studenti poceli da rade u istoj firmi (koja je jos i drzavna i jedna od najvecih na svetu), ma apsolutno sve im isto islo. jedan je za sest godina dobio drzavljanstvo, a drugi je od starta imao konstantne probleme i vecito bio na ivici da ga izbace iz zemlje. jos uvek ima umesto regularne dozvole boravka nesto sto se zove duldung (imenica izvedena od glagola trpeti, oni njega trpe ovde...) Edited by aram
Posted

viseslojna situacijaa tek cu se upoznati detaljnije s njomobezbedio sam bolje uslove za zivot za mozda 16 romskih porodica (jedna ima 11 dece)nisu mi prvi ali ovo je najveca grupanisam to svojim sredstvima uradio, nego zahvaljujuci firmi gde sam to uspeo da probijemtroskovi su bili do 10k eura sto i nije mnogo, ali odgovornost ostaje samo na meni sa visecom sekirom za do 30g zatvora otprilike sa time sto oni znaju da cu da ih ganjam kad kradu, ili kad prodaju decuucestvovao sam u oduzimanju jednog deteta romskoj porodici i to smatram kao dobar potezuglavnom to je generacijski posao, kao i u mojoj struci, pa zato mi je valjda bliskospojilo mi se dobar magnet, usreceno oko 70 ljudi, i zavrsih valjda neki posao u par dana

Posted
Primer 1 drkoshkog forumasenja. Pise u EDITu koga i sam citira ono sto mi on crta kao kakvom neukom mentolu. More, mrsh.drkosh.jpg
Jbg, to mi je zapalo za oko, zastave su mi fetiš... što tako planu?Ali stojim iza toga da apsolutno postoji rasizam i prema "belcima" druge kulture i socijalnog statusa, naravno da Balkanci ne ulaze u "rasizam" ali ulaze u netoleranciju, predrasude i šikaniranje.Romi su siroti u svojoj kategoriji, njima sledi rasizam, deportacija i fizičko nasilje gde god ih zateknu, a onda na red dolaze muslimanski imigranti, kojima sledi generalizacija i etiketiranje. Najgore što se nekom Balkancu na zapadu može dogoditi je neki animozitet, državno i pravno drndanje, i ponekad, retko, uvrede na ulici.Slažem se da taj animozitet nije neki državni rasistički projekat kao u slučaju Roma, nego pitanje obrazovanja i stavova individua i njihovih predubeđenja (na sreću) ali jeste izuzetno neprijatan. Zbog nekog službenika koji ima pik na Slavoslava Slavovich-a možeš da prođeš Kalvariju kao narečeni u postovima arama i Radoye-a.
Posted
Ma vratio se on posle kad je prosla bukalesija
Pa zar u tako rasističku sredinu :( Mislim, od toga nema dalje na severozapad...
Posted (edited)
EDIT. Da rezimiram.... ovaj napise PIGS, ja ukucam u google "PIGS eurozone" (da mi ne bi izlazile prave svinje). Prvo sto mi izadje je BBC, rekao bih relativno verodostojan izvor, gde lepo pise da je I - Irska.
Jeste Irska. Kovanica je nastala na početku dužničke krize Evrozone i tada je Irska bila aktuelna. Kasnije je dodata Italija a kovanica se nešto redje koristi otkako se priključio i Kipar sa još nekoliko zemalja u najavi (valjda bi PICIGS uništilo svinjski prizvuk, šta li).Nevezano za temu, ona karikatura je u najmanju ruku licemerna jer se zlatnici proždiru globalno a ne samo u četiri zemlje dok ostatak sveta nemoćno i prepašćeno gleda. A u najveću ruku direktno poredi čitave narode sa svinjama što je realno za zatvor ili makar neku masnu odštetu/DKR. Edited by beowl
Posted

Pa dobro, Englezi su Irce tretirali otprilike ko mi Albance, ništa čudno da toga ima još.A nije mi baš jasno oko čega raspravljate kad se govori o rasizmu prema Romima i prema npr istočnoevropljanima, u osnovi je ista stvar, ali pošto su Romi u proseku sa znatno lošijom ekonomskom situacijom usled čega onako masivno ostaju siromašni i često potpuno neobrazovani, iživljavanje i rasizam prema njima su kvantitativno jači. Drugo, često se doživljavaju kao neka grupa (npr žive u istoj - siromašnoj četvrti itd) pa to povećava njihovu vidljivost za progon, dok istočnoevropljani budući da često imaju poslove, žive već u skladu sa tim koliko su plaćeni među lokalnim stanovništvom. I onda ih zajednica češće doživljava u smislu e znam jednu devojku iz Srbije i baš je ok. Naravno ima i tu ugrupnjavanja poljskih vodoinstalatera i istočnoevropljana, ali drugačije je ipak kad većina lokalaca zna po jednog-dva stranca iz te grupe, pa još u proseku boljeg materijalnog stanja a samim tim slučnijem njima, a drugo kad samo prolaziš pored solitera u lošem stanju u kom žive Zigojneri. Drugačije u smislu kvantiteta rasizma, a donekle i kvaliteta (mislim da se istočnoevropljani češće doživljavaju loše u smislu da im kradu poslove i nje im mesto na zapadu, ali ne toliko da su i npr glupi jer se npr zna da su Rusi carevi za tehničke nauke, dok uz Rome ide sve to).Što naravno ne znači da nećemo biti efektivno u istoj situaciji (mi i Romi) krene li neki novi svetski rat.

Posted

Uopste nije ista stvar. Ostavite se praznog filozofiranja.

Posted (edited)
Procitaj ponovo sve sto sam napisao od mog prvog javljanja na temi pa razmisli. Nikakvog povlacenja na rezervne polozaje tu nema. Poenta je da se proteruju Romi iz istocne Evrope (slucajno drzavljani EU) koji "nisu kompatibilni sa evropskom kulturom i vrednostima", dok cak ni u zastraneloj Francuskoj nikome ne smeta autohtona populacija Sinto i Romanical cergara. Znaci nije problem to sto su istocnoevropski Romi tamnije puti, a ni njihov nomadski nacin zivota nije problem (posto vec to isto nije problem za lokalne Sinte), vec je nesto drugo u pitanju.Sta bi to moglo da bude, hmmm? Koga tu jos ima da smeta i kvari idilu?Poljskih vodoinstalatera koji otimaju poslove postenim starosedeocima, Bugara i Rumuna koji su svi kriminalci i "svinja" sa juga Evrope.
Boldovana recenica je primer logicke greske na koju sam ti ukazao: iz cinjenice da se domaci Sinti (koji, ako su domaci, imaju drzavljanstvo zemlje u kojoj zive) ne proteruju ne sledi da "nikome ne smetaju". Rasizam prema Romima je na severu i zapadu Evrope najjaca i najrasprostranjenija vrsta rasizma. Prema Istocnoevropljanima stavovi variraju, ali obicno su predrasude prema njima blaze i manje rasprostranjene nego naprimer one prema domacim Arapima, a kod starijih Evropljana (pogotovo iz zemalja koje su imale kolonije) i manje nego prema crnim Afrikancima. Evi je objasnila zasto, a dodao bih da se racuna i to sto Istocnoevropljani nisu "vidljiva" manjina (dok im ne saznas ime, ne mozes da zakljucih odakle su, osim ako nemaju neki bas komicno tipican naglasak) i to sto ih cak i rasisti ipak smatraju autohtonim Evropljanima. Edited by Radagast