Jump to content
IGNORED

Da li podržavate humano preseljenje Roma izvan gradskih sredina?

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted (edited)
Na pitanje ti je odgovoreno definicijom UN po kojoj se svaka netrpeljivost po etnickoj i kulturnoj osnovi izjednacuje sa rasizmom.
Vi stvarno imate utisak da razgovarate sa nekim mentolom, jelda? Edited by Indy
  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Аврам Гојић

129

• Hella

113

• Indy

71

• Turnbull

66

Posted

Uvek je problem kad neko diskutuje diskusije radi, a neko drugi je ovde sa agendom.Ako je nekome agenda da se potencira da na zapadu postoji nekakav "rasizam" prema istocnim Evropljanima, koji je uporedljiv sa rasizmom koji trpe Romi, onda tu nema diskusije, samo propagande.

Posted (edited)
:pera:
Bilo je uzivanje "diskutovati" sa tobom... NOT.Vi cete meni, koji zivim 2 decenije medju Angloima, pricati o tome sta je "rasizam"... Mrsh bre tamo Edited by Indy
Posted (edited)
'Ajde udahni duboko i izbroj do 10.
Jel i to nesto sa sajta Ujedinjenih Nacija?EDIT. Da rezimiram.... ovaj napise PIGS, ja ukucam u google "PIGS eurozone" (da mi ne bi izlazile prave svinje). Prvo sto mi izadje je BBC, rekao bih relativno verodostojan izvor, gde lepo pise da je I - Irska. Radoje taj link ne "vidi", vec kaci neke prasice (karikaturu, kao da je to nekakav validni ekonomski komentar). Elem, pod uticajem linka sa BBC sajta, bez da zagledam karikaturu, ispaljujem da je je desno prase "Irska" i 20 sek. iza toga se ispravljam, posto vidim da je treca boja crvena. OK, to je Italija. Postavljam sustinsko pitanje, kako se moze biti rasista prema istoj rasi, odgovara mi se ilustracijom iz verovatno XVIII veka, kao i citatom dokumenta UN-a, koji je pravio komitet od 150 zemalja medju kojima su i one gde se jos jedu ljudi. Mislim, ne dobijam actually odgovor na pitanje, nego nesto legalisticki i potpuno beskorisno po svim osnovama. I tako dalje, nastavlja "diskusija".Mislim da meni nema potrebe objasnjavati da zapadnoevropljani imaju potcenjivacki stav prema jugoistoku Evrope, ali poenta je da to nikakve veze nema sa grubim (cesto i fizicki nasilnim) rasizmom koji trpe Romi svukuda, pa i u prosvecenoj Evropi. Ali, dzaba, kad je nekome bolno stalo da to sve izjednaci... Edited by Indy
Posted

Stvarno, koji ti je kurac majke ti? Smiri se, jednom recju te nisam vredjao. Nisam video link, evo sad sam ga pronasao (linkovan je na rec "Irska", ne znam da li je do mene ili je svima boja linka skoro identicna boji redovnog teksta?) i jeste, po BBC-u I znaci Irska. Novost za mene, ja sam do sada nailazio na I za Italiju i Irsku kao drugo I u PIIGS.

Posted

sa koje ideoloske pozicije gledas na ovu problematiku?

Posted
Mislim da meni nema potrebe objasnjavati da zapadnoevropljani imaju potcenjivacki stav prema jugoistoku Evrope, ali poenta je da to nikakve veze nema sa grubim (cesto i fizicki nasilnim) rasizmom koji trpe Romi svukuda, pa i u prosvecenoj Evropi. Ali, dzaba, kad je nekome bolno stalo da to sve izjednaci...
I will second this. Imao sam priliku da se neko vreme bavim pitanjem travellersa u Irskoj i Severnoj Irskoj i stvari tu stoje jako lose po pitanju rasizma. Obicno obrazlozenja zasto travellersi treba da putuju u svoja cetiri zida budu neka opsta mesta, pa cak ponekad i bezobrazluci o njihovim interesima koje nisu u stanju da prepoznaju (pa je jel'te drzava tu da prepozna za njih) ali rasizam it is.
Posted (edited)

@RadoyeU redu, izvinjavam se zbog ostrog nastupa. Kapisla je bio Utvara sa "crtanjem zastava" (pobogu, posle ovolikih forumskih decenija, valjda ne misli da sam bas toliko neuk, pa cak ni daltonista?)Ali razmisli malo... zar nije onu karikaturu koji si kacio moguce shvatiti i kao cisto ekonomski kriticizam prezaduzivanja, a ne nuzno kao bilo sta rasisticko (cak i po - za mene - problematicnim definicijama UN-a)?Onima koji misle ekonomski (u koje btw ja ne spadam, glup sam za to) sklonost prezaduzivanju jeste "svinjska" karakteristika i to ce bez problema reci bilo kome, koje god da je rase i etniciteta (primera radi, Republikanci to vole da kazu Demokratama, a ipak su u osnovi jedna rasa i nacija, mislim da cete se sloziti).

Edited by Indy
Posted (edited)

.

Edited by Radoye
Posted
sa koje ideoloske pozicije gledas na ovu problematiku?
Jel' mene pitas?
Posted

Jebemliga, glasam za neku levi centar socijaldemokratsku opciju, na onom Political Compass (koliko god da je irelevantan) sam lociran negde izmedju Nelsona Mandele i Dalaj Lame. Politicki se nisam angazovao jos antimilosevicevskih demonstracija u kojima sam aktivno ucestvovao, a nedugo nakon sto je doticni skinut s vlasti sam emigrirao medj Anglosaksonce. I sam sam imao prilike da na svojoj kozi osetim sta znaci biti "dodjos", slali su me "nazad u Rusiju" (u kojoj nikad u zivotu bio nisam) i slicno, i supruga je imala problema sa idiotima. Prisustvovao sam i izdrkavanjima nad Italijanima, Ukrajincima, i raznim drugima sa akcentima i "cudnim" imenima a koji su bele puti, da ni ne pricam o onima koji to nisu. Strasno puno rasizma postoji, ne onog ogoljenog vulgarnog KKK "hajde malo da lincujemo" no ipak rasizma. Upoznao sam takodje i gomilu divnih ljudi i stekao sjajne prijatelje. Uopste ne tvrdim da su zapadnjaci svi do jednog rasisti, ali netrpeljivost prema drugome i drugacijem itekako postoji.