Sestre Bronte Posted October 19, 2013 Posted October 19, 2013 leta gospodnjeg 2002 su tekli med i mleko, a najezda skakavaca nije još bila ni u najavi
Radoye Posted October 19, 2013 Posted October 19, 2013 Slucajno sam bas i ja radio sa azilantima madjarskim Romima ovde u Kanadi. I prema njima se recimo drzava dzukacki ponela na kraju, vecina ce najverovatnije biti tiho deportovana nazad, iako su dobrim delom pokazali volju da se integrisu. Argument je to da je Madjarska civilizovana drzava clanica EU gde kao takav rasizam ne moze da postoji, a pride je jos i Orban licno dao garancije Berdu (ministar spoljnih) da u Madjarskoj nema diskriminacije medju Romima. Pri cemu je vecina Roma naletala na tumace pedesetsestase kojima na zidu kancelarije vise slike Hortija i Salasija koji su "kreativno" prevodili prilikom njihovih susreta sa imigracionim vlastima, sto dabome takodje nije puno pomoglo.Naslusao sam se svacega, ne treba mi se crtati kako se u istocnoj Evropi odnose prema Romima.No to je irelevantno za ovu pricu. Kao i tabela od pre 10 godina, pre prosirenja EU koje je rezultiralo povecanim protokom ljudi sa istoka na zapad, i pre aktuelnog ekonomskog kolapsa.Opet, ja nigde nisam tvrdio da je nivo netrpeljivosti prema Romima veci na severozapadu nego na istoku i (narocito) centru Evrope. Naprotiv. Kao sto sam pomenuo postoje lokalne autohtone zajednice nomadskih Cigana cergara (ne mogu ih drugacije nazvati jer Romi nisu niti govore istim jezikom, iako su im srodni - Sinto, Romanical i drugi, a u lokalu ih kolokvijalno nazivaju Ciganima tj. Gypsies, Gitanos, Zigeuner kako vec gde), i koje uopste nisu predmet ovih skorasnjih akcija proterivanja, doduse onomad jesu bili predmet interesovanja onog propalog austrijskog molera sa brcicima, niti se ko danas buni da ovi autohtoni cergari "nisu kompatibilni sa evropskim vrednostima" poput njihovih istocnoevropskih rodjaka.Nekako ispada da su problem samo Romi sa istoka i jugoistoka Evrope, uz naravno, koji su dosli da postenim i inima uzimaju poslove u njihovoj rodjenoj zemlji. A takodje su problem i lenji Portugalci, Italijani, Grci i Spanci (PIGS, jel'te) koji uzivaju na grbaci postenih Nemaca, Francuza i Britanaca. Da ne spominjem Bugare i Rumune, to su sve poznati kriminalci, "zna se ko ovde voli da krade".Rasizam severozapadnjaka prema stanovnicima juga i istoka Evrope postoji i ne moze se poricati.
Agni Posted October 19, 2013 Posted October 19, 2013 Mesas dve potpuno razlicite stvari - drzavnu politiku (proterivanje Roma) i rasizam stanovnika (kacio sam na ovom topiku podatke iz skorijih anketa o stavovima Evropljama bas prema Romima), navodis primere zastranelih drzava (Francuska) kako bi izvlacio nekakve budalaste generalizacije ("sto vise ides na severozapad Evrope sve vise netrpeljivosti postoji prema stanovnicima evropskog juga i istoka" - znaci u Irskoj jedu Poljake cim ih vide na ulici?), pa se na kraju povlacis na rezervni polozaj ("rasizam severozapadnjaka prema stanovnicima juga i istoka Evrope postoji i ne moze se poricati" - a ko ga je poricao?). Ne vidim cemu vodi takav nacin diskutovanja.
Radoye Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 Procitaj ponovo sve sto sam napisao od mog prvog javljanja na temi pa razmisli. Nikakvog povlacenja na rezervne polozaje tu nema. Poenta je da se proteruju Romi iz istocne Evrope (slucajno drzavljani EU) koji "nisu kompatibilni sa evropskom kulturom i vrednostima", dok cak ni u zastraneloj Francuskoj nikome ne smeta autohtona populacija Sinto i Romanical cergara. Znaci nije problem to sto su istocnoevropski Romi tamnije puti, a ni njihov nomadski nacin zivota nije problem (posto vec to isto nije problem za lokalne Sinte), vec je nesto drugo u pitanju.Sta bi to moglo da bude, hmmm? Koga tu jos ima da smeta i kvari idilu?Poljskih vodoinstalatera koji otimaju poslove postenim starosedeocima, Bugara i Rumuna koji su svi kriminalci i "svinja" sa juga Evrope.
Indy Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 Mozda si malo preozbiljno shvatio nesrecni akronim PIGS. Plus toga, "I" tu originalno stoji za Irsku, a ne Italiju.
Radoye Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 Mozda si malo preozbiljno shvatio nesrecni akronim PIGS. Plus toga, "I" tu originalno stoji za Irsku, a ne Italiju. Ne znam, meni ovo jako rasisticki izgleda:A imas mali milion primera ovakvog "humora", kao i o ostalim stereotipima koje sam gore citirao.
Indy Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 (edited) Kako moze biti "rasisticki" kad se radi o istoj rasi, a ovo svinjce desno predstavlja Irsku? EDIT. Pardon, jeste Italija ovde. Ali - jos jednom - originalno I u PIGS je Irska. EDIT2. Ovo u stvari zavisi od izvora informacija. Edited October 20, 2013 by Indy
Indy Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 (edited) Edit - ima i PIIGGS, koji ukljucuje i [Great] Britaniju.Jos jedan EDIT: A kaze i ovo "The term is widely considered derogatory and its use was curbed by the Financial Times and Barclays Capital in 2010". Edited October 20, 2013 by Indy
Utvara Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 Kako moze biti "rasisticki" kad se radi o istoj rasi, a ovo svinjce desno predstavlja Irsku? EDIT. Pardon, jeste Italija ovde. Ali - jos jednom - originalno I u PIGS je Irska.Italija.IrskaA što se tiče rasizma, sve se može kad se hoće, pa tako i rasizam prema pripadnicima iste rase.
Indy Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 Pa dobro, Utvaro, jel ti ne vidis da sam ispravio taj gornji komentar?Mislim, prepun je forum umisljenih znalaca koji bi da nekome "otvaraju oci".
Radoye Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 Kako moze biti "rasisticki" kad se radi o istoj rasi... Racism and racial discrimination are often used to describe discrimination on an ethnic or cultural basis, independent of whether these differences are described as racial. According to the United Nations convention, there is no distinction between the terms racial discrimination and ethnic discrimination...Sto se tice I za Irsku, koliko ja znam Irska je drugo I u PIIGS akronimu, koji su takodje pokusali da prodaju i kao GIPSI no nije se primilo.Uglavnom, nije bitno.
Indy Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 Sto se tice I za Irsku, koliko ja znam Irska je drugo I u PIIGS akronimuNa BBC linku (koji nisi komentarisao ni prvi put kad sam ga okacio, valjda zato sto ti ne ide u prilog) lepo kaze za I u PIGS da je Irska.A ovo za rasizam prema istoj rasi, pa mozes mi (kao i Utvara) citirati sta god zelis, pitanje i dalje ostaje.
Indy Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 Primer 1 drkoshkog forumasenja. Pise u EDITu koga i sam citira ono sto mi on crta kao kakvom neukom mentolu. More, mrsh.
Radoye Posted October 20, 2013 Posted October 20, 2013 Nisam ni primetio link?? Pogledacu.Na pitanje ti je odgovoreno definicijom UN po kojoj se svaka netrpeljivost po etnickoj i kulturnoj osnovi izjednacuje sa rasizmom.Uostalom i zrtve Nacista u Ausvicu su ogromnom vecinom bili svetle puti, pa im to nije puno pomoglo. 'Ajde da vidim ko ce biti prvi junak da ustvrdi da Holokasut nije bio motivisan rasizmom?
Recommended Posts