Jump to content
IGNORED

Da li podržavate humano preseljenje Roma izvan gradskih sredina?


Аврам Гојић

Recommended Posts

  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Аврам Гојић

    129

  • Hella

    113

  • Indy

    71

  • Turnbull

    66

Ovaj, ja samo ceo post napisah u čemu je i zašto imo taj rasizam drugačiji ali što bi čitao.
Prestao sam da citam kod onoga da je to "ista stvar" posto, ovaj, nije.
Link to comment
Prestao sam da citam kod onoga da je to "ista stvar" posto, ovaj, nije.
Napisah "u osnovi ista stvar" (tj i jedno i drugo jeste rasizam), ali kvantitativno i kvalitativno vrlo drugačija, ko što su recimo plata od 30 000 dinara i 2 hiljade evra u osnovi ista stvar ( u smislu izvor prihoda je uloženi rad u nekoj firmi a ne npr kirija) ali tu prestaje svaka istost pomenutih plata. Edited by Evi_
Link to comment

Ako si pratila svadju raspravu s prethodnih strana, bice ti prilicno ocito da ja ne mislim da je to rasizam. Bez obzira na UN definiciju po kojoj je otprilike sve rasizam.

Link to comment

Pa ja iščitala ali mi i dalje nije jasno šta je to onda? Recimo u Srbiji deluje da je taj rasizam prema Romima nešto skroz specijalno, ali npr jedni moji rođaci Romi koji su nekim životnim obrtom imućni, školuju decu, imaju fin stan itd su odjednom skroz naši. Da je nešto skroz specijalno u pitanju, ne bi im ta kamuflaža tako lako prošla, zar ne (između ostalog i fizički se vidi da su Romi)? Mislim ne znam, nedorečen si, nije rasizam i to je nešto vanzemaljsko, ali šta je ne kažeš (ili sam makar taj deo propustila).

Link to comment

Pa, dobro, razumem ja sta ti kazes. Prosto, ovo je tema o onome sto pise u naslovu. Mislim da je bilo pogresno u pricu uopste uvoditi nekakve poljske vodoinstalatere i tome slicno. Ako treba o tome da se prica, moze posebna tema.

Link to comment

da rezimiramo ovu francusku "aferu Leonarda" : Socijalisti pucali sebi u nogu - više puta, Vals tu jedini izašao kao pobednik, klasična desnica srećna zbog suicida ovih na vlasti, FN verovatno dodatno raste (ovakve "afere" mogu samo da sanjaju i nadaju im se).u ciframa, to izgleda ovako: +85% francuza podržava Državu u nastojanju da ove Leonardine vrati na Kosovo.

Link to comment
Boldovana recenica je primer logicke greske na koju sam ti ukazao: iz cinjenice da se domaci Sinti (koji, ako su domaci, imaju drzavljanstvo zemlje u kojoj zive) ne proteruju ne sledi da "nikome ne smetaju". Rasizam prema Romima je na severu i zapadu Evrope najjaca i najrasprostranjenija vrsta rasizma. Prema Istocnoevropljanima stavovi variraju, ali obicno su predrasude prema njima blaze i manje rasprostranjene nego naprimer one prema domacim Arapima, a kod starijih Evropljana (pogotovo iz zemalja koje su imale kolonije) i manje nego prema crnim Afrikancima. Evi je objasnila zasto, a dodao bih da se racuna i to sto Istocnoevropljani nisu "vidljiva" manjina (dok im ne saznas ime, ne mozes da zakljucih odakle su, osim ako nemaju neki bas komicno tipican naglasak) i to sto ih cak i rasisti ipak smatraju autohtonim Evropljanima.
Pod rasizmom prema Romima se ocigledno mesa citava plejada elemenata koje treba rasdvojiti:- klasicni rasizam u smislu genetske supremacije autohtonih (zapadnih) Evropljana (ne tako rasprostranjeno)- sovinizam u odnosu na sve Rome ne toliko zbog boje koze ili porekla nego zbog odredjenih romskih sub-kultura koje se generalizuju (najcesci oblik) ili zbog siromastva koje se vidi iskljucivo kao posledica tzv. romske kulture- strah ili netolerancija prema odredjenim sub-kulturama u okviru romske populacije kao sto su organizovano prosenje i kriminal, trgovina i izrabljivanje dece i patrijarhalno-nasilni porodicni odnosi- na kraju postoji generalna viktimizacije Roma gde se navedene sub-kulture tolerisu a problemi ne resavaju decenijama usled obrnute generalizacije, duge evropske istorije sovinizma i straha od optuzbe rasizma- stvara se zacarani krug iz koga je jedini izlaz da se tzv. Romi konacno tretiraju kao pojedinci/gradjani i heterogena grupa sa svim pravima i obavezama a ne kao jedna grupa koju treba ili mrzeti ili viktimizovati
Link to comment
govna su jer su ovu familiju izbacili iz Francuske?
jok brate, govna su onako uopšte. kao i svi drugi, nikakva posebna govna. pučina je stoka jedna grdna svuda, pa i u francuskoj.
Link to comment

Postoji li način da se stopiraju ovakvi naslovi? http://www.kurir-info.rs/oteli-plavog-andela-ovo-je-par-koji-je-terao-devojcicu-da-prosi-clanak-1046741http://www.blic.rs/Vesti/Svet/414119/Pogledajte-Plavog-andjela-terali-da-prosi-i-plese-za-novacZašto je bitnije dete sa plavim uvojcima od isto tako preslatkog deteta sa crnim uvojcima?Da li je dete sa crnim uvojcima đavo ako je dete sa plavim anđeo?Da ne bude zabune ako je dete kidnapovano (mada mi se čini da nije) kidnaperi treba da budu kažnjeni!Inače, ja imam užasnu moralnu dilemu šta da učinim kad vidim dete da prosi, a viđam ih često,da li da pozovem socijalnu službu ili da dam novac.

Link to comment

Čini mi se na naši prednjače.Nemam snage ni da počnem čitati komentare.Položaj romske dece je katastrofalan, toga smo valjda svi svesni, ali jbt..od ovoga mi se baš povraća.U Beogradu na svakom ćošku, ispred svakog većeg marketa (u kom radnici još nisu dobili naređenje da ih oteraju)prosi neko dete. Tuga da te uhvati.Pokušavala sam da pričam sa tim klincima, gde žive, idu li u školu..da, samo sam pokušavala...do njih se ne možedopreti. Odgovaraju naučene odgovore. Gladni su, (niko nije odbio hranu, bilo kakvu), loše obučeni..I sve to mediji ne vide ali..''plavi anđeo''...koja zabrinutost, licemerje na kub.Bukvalno mi se povraća.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...