Jump to content
IGNORED

Arhitektura i Urbanizam kod vas

msmodesty

Recommended Posts

Posted

iz 50-te, umesto savskog jezera, dunavsko

slika10tm6.jpg

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Ivan

13

• msmodesty

7

• onamonamo

7

• Аврам Гојић

6

Posted
iz 50-te,
da li se to meni cini, ili u donjem levom cosku pise "beograd 1938 god"?
Posted

da, tako pise. nemam pojma, mozda je crtez iz 38, a plan usvojen 50te..

Posted

Blokovi na Novom Beogradu, koji se lepo mogu videti na planu pred vama, nisu bili ni u mašti 1938-me.Ovo može biti 1958-ma, što se podudara sa mojim saznanjima o jezeru kod Ratnog ostrva.Naime, postoje planovi hidroinžinjera Nikole Batinića, za oba jezera, negde u tom periodu (ako mogu, nabaviću ih). To je inače autor današnje Ade Ciganlije, kao i mnogih drugih hidroprojekata širom bivše YU. Drugo jezero je isto tako bilo u planu da se izvede po njegovom projektu (tako kakvog ga vidite na slici) i trebalo je da oba jezera budu povezana u aksijali, t.j. da ih spaja ogroman bulevar. Ali i tada je urbano-politička mafija pravila zvrčke. Te je ovaj autor zaglavio ćuzu usled partijske nameštajke. U danima zatvora projektovao je "Bajnu baštu". Nakon svih peripetija, kao freelenser otišao je za Libiju i napravio je najduži vodovod na svetu, od oko 6000 km, preko cele Libije, od oaza na jugu, do gradova na severnim obalama. Iako 1928-mo godište, ovaj stari čikica neumoljivo još radi. Još uvek projekte za Gadafija.

• 1 month later...
Posted

Ових дана сам прегледао неких 500 фотки што је ћерка снимила у Лас Вегасу. То је невероватна комбинација - једно од ретких места овде где архитектуре има на све стране, где се не жали лова да се направи нешто упечатљиво. Има чак и играња бојама, што је другде скоро незамисливо, не у тим размерама и тог засићења - овде је најшареније што може да се види кад се на равну фасаду накачи стакленац који одсијава плавкасто, цијан или тако нешто. У Вегасу има чак и зграда које одсијавају љубичасто, или неки прозори златнобронзано а неки плавкасто, па то онда има неку шару. Све у свему врло занимљиво, у поређењу са овим војнотуристичким местом овде, где чак ни хотели немају шмека, све саме коцке.С друге стране, Вегас је кич, саздан на кичу и у славу кича, при чему је став, изгледа, "знамо да је ово кич, па шта, ми хоћемо баш тако и то ћемо да урадимо на највишем нивоу". Све је овако или онако тематски урађено, римски део је урађен са истим оним словима каква у цртаћима стављају да означе грчко-римску антику, венецијански део има аутентичну реплику моста... изнад улице, канал је мало даље, златних лавова и разноразних склуптурарж небројено. Део архитектуре су, ваљда, и имитатори Елвиса, који су жанр за себе, и тешко да можете да не сретнете ниједног.

Posted

Nabaci makar 5 od tih 500 fotki, pa da i mi paramo malo oći.