August 28, 2024Aug 28 Nisam istoričar, al mogu da pogledam barutna carstva, barutne imperije jbg, zvuči rogobatno, ali tako sam viđao u literaturi. Quote Lapidus, A.M. (2002) Sultanati i barutna carstva. Srednji istok. u: Espozito Dž.L. [ur.] Oksfordska istorija islama, Beograd: Clio, 363-416
October 12, 2024Oct 12 Nije pitanje u vezi sa prevodom, ali mi treba pomoć. Da li neko ima materijal za pripremu STANAG testa? Osim onog jednog testa na sajtu Ministarstva. Hvala!
February 28Feb 28 Ne nadjoh bolji topik - mozda moze neko da pomogne... Mucim muku da prepoznam neki rukopis od pre 100 godina, cirilica je u pitanju: Ovo je u pitanju zvanje (nekakav cinovnik?): Ima i ovo dodatno kasnije u napomeni: Sa istog formulara, ovo je neko prezime (-ović):
March 1Mar 1 Privremeni. Prezime je verovatno Janković. Prvo slovo visi doduše. Edited March 1Mar 1 by kralj
March 1Mar 1 20 minutes ago, kralj said: Privremeni. Prezime je verovatno Janković. Prvo slovo visi doduše. A da nije Tanković? Prvi put čujem, ali ga ima u Cro i BiH.
March 1Mar 1 Ima Tankovića da. Ja bih rekao i da je ovo "i", ali ne znam ništa što se završava sa "aiković" Priv. činov je sigurno privremeni činovnik. Dokumenta iz tog perioda su redovno koristila skraćenice, čak i ne tako dosledno. Negde skrate, negde ne.
March 1Mar 1 1 hour ago, kralj said: Privremeni. Prezime je verovatno Janković. Prvo slovo visi doduše. Hvala! Sta bi mogla biti ova treca rec? Privremeni cinovnik - ....ikar. cinovnik (deluje kao da rec pocinje sa sv.... ali mi nema logike sa ovim prethodnim zavrsetkom) 1 hour ago, Boksi said: A da nije Tanković? Prvi put čujem, ali ga ima u Cro i BiH. Hvala! Prvo ime je Persida, i mislim da je iz Sumadije. 1 hour ago, kralj said: Dokumenta iz tog perioda su redovno koristila skraćenice, čak i ne tako dosledno. Negde skrate, negde ne. Toliko da su ih koristili i za imena Na nekom drugom papiru sto imam stoji: Major Svet. Savić (Svetozar, Svetislav?)
March 1Mar 1 1 hour ago, kralj said: Ima Tankovića da. Ja bih rekao i da je ovo "i", ali ne znam ništa što se završava sa "aiković" Gledajuci u drugim recima, izgleda da jeste n (kao ispod u "iz Vinče") A prvo slovo je definitivno blize T nego P, jer evo kako pise Persida
March 1Mar 1 Sad videh da su u BG ziveli izmedju rata razni Tankovići, nekoliko njih poreklom iz Orašca - tako da je najverovatnije to.
March 1Mar 1 Da, ako je ovo dole iz Vinče, a jeste deluje da su N i I jedno te isto. Persida je ime sigurno. Meni je deda imao najlepši rukopis koji sam ikada video, totalno uniforman, koncentracije mastila uvek identičnim kapljicama, ali ne previše nakinđuren. Bio je usput i strašno pedantan, prošao sam što kroz njegova pisma, što kroz projekte, nikad nisam naleteo na ispravljen detalj, sve je pisao ponovo kad pogreši. Pa i kod njega u projektnoj dokumentaciji potpuno bizarne skraćenice. Čak je i svoje ime Jovan umeo da napiše kao Jov sa tačkom.
March 1Mar 1 Da nije zvanje bankarski cinovnik? Nigde inace ne vidim slovo b u drugim recima, pa da pretpostavim da li ga tako pise ovaj autor...
March 1Mar 1 16 minutes ago, Stela said: Da nije zvanje bankarski cinovnik? Nigde inace ne vidim slovo b u drugim recima, pa da pretpostavim da li ga tako pise ovaj autor... Hvala! Vrlo je moguce, pogotovo ako je to malo 'n' napisano isto kao i 'i'. Nema malog slova b nigde drugde na papiru da uporedim. Sjajan primer kako 8 ociju vidi bolje od 2
March 1Mar 1 14 minutes ago, jms_uk said: Sjajan primer kako 8 ociju vidi bolje od 2 Pa Pomoć prijatelja
March 1Mar 1 4 hours ago, jms_uk said: Hvala! Vrlo je moguce, pogotovo ako je to malo 'n' napisano isto kao i 'i'. Nema malog slova b nigde drugde na papiru da uporedim. Sjajan primer kako 8 ociju vidi bolje od 2 U prezimenu je treće slovo sigurno "n", ako je ono ispod "Vinča", piše ga kao "i" ćirilicom.
March 5Mar 5 6 minutes ago, MeanM@ said: Ovo desavanje u skupstini je po ideji jedan prirodan (-ni?) deo procesa funkcionisanja demokratskih institucija i politickog sistema. Prosto mora tako. Ako naučiš, objasni i meni. Određeni i neodređeni vid prideva mi je najteži deo gramatike srpskog jeizka, i nikada neću biti sigurna da li pravilno upotrebljavam, tj. govorim ili pišem te oblike...