x500 Posted February 17, 2023 Share Posted February 17, 2023 On 15. 2. 2023. at 9:34, I*m with the pilots said: Vidim da neki po forumu pisu Ukraina a ne Ukrajina. Sta propustam, u cemu je fora? Bez "j" zvuci blize originalu kako zemlju nazivaju sami Ukrajinci. Takodje je blize engleskom izgovoru. Link to comment
mlatko Posted February 17, 2023 Share Posted February 17, 2023 Bez "j" zvuci blize originalu kako zemlju nazivaju sami Ukrajinci. Takodje je blize engleskom izgovoru.Україна zapravo zvuči kao Ukrajina, možda ne kao u Krajina jer je naglasak na "i".Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk 1 Link to comment
jms_uk Posted February 17, 2023 Share Posted February 17, 2023 3 hours ago, x500 said: Bez "j" zvuci blize originalu kako zemlju nazivaju sami Ukrajinci. Takodje je blize engleskom izgovoru. U engleskom ima "j", samo na pocetku. :I'llseemyselfout: 1 1 Link to comment
I*m with the pilots Posted February 17, 2023 Share Posted February 17, 2023 3 hours ago, x500 said: Bez "j" zvuci blize originalu kako zemlju nazivaju sami Ukrajinci. Takodje je blize engleskom izgovoru. Hm. Kako sad bez J zvuci bliže originalu, kad se valjda to slovo čita kao JI? + Čuh Ukrajinku (imamo dete u vrtiću koje je izbeglo sa mamom) kako (za mene) jasno kaže to J samo naglasi I, Ukraj_i_na. Dodatno - mi valjda kažemo Ukrajina? Mislim, nismo sad Španiju preimenovali da zvuči bliže originalu, niti Nemačku itd. Jedino mi pada na pamet da Portugaliju mnogi danas zovu Portugal iz meni nepoznatog razloga (osim da je bliže originalu) I zašto bismo pisali onako kako je blize engleskom izgovoru, otkud sad to? Link to comment
vememah Posted February 17, 2023 Share Posted February 17, 2023 (edited) Na ruskom se čita bez j, na ukrajinskom bogami sa, ali je sve to vrlo nebitno kad je o pisanju u srpskom reč. https://forvo.com/word/україна/ https://forvo.com/search/Украина/ru/ Edited February 17, 2023 by vememah Link to comment
x500 Posted February 17, 2023 Share Posted February 17, 2023 Moje iskustvo kako Ukrajinci izgovaraju ime svoje zemlje je - Ukraiina. Nesto kao duplo "i" ili dugo "i". To je moja percepcija i moze biti da gresim 1 Link to comment
Sludge Factory Posted May 9, 2023 Share Posted May 9, 2023 Kako se kod nas prevodi ili zove leaker, onaj koji dakle pusta u javnost skrivene informacije od javnog znacaja? Jel se i za to koristi rec uzbunjivac? Link to comment
slepa živana Posted May 11, 2023 Share Posted May 11, 2023 On 9.5.2023. at 20:15, Sludge Factory said: Kako se kod nas prevodi ili zove leaker, onaj koji dakle pusta u javnost skrivene informacije od javnog znacaja? Jel se i za to koristi rec uzbunjivac? nisam čula za taj izraz leaker na engleskom, ali sad gledam značenje... deluje mi da leaker pušta informacije ali ne nužno zbog javnog značaja. whistleblower je taj koga si opisao i kod nas je prevedeno kao uzbunjivač. 2 Link to comment
Sludge Factory Posted May 11, 2023 Share Posted May 11, 2023 23 minutes ago, slepa živana said: nisam čula za taj izraz leaker na engleskom, ali sad gledam značenje... deluje mi da leaker pušta informacije ali ne nužno zbog javnog značaja. whistleblower je taj koga si opisao i kod nas je prevedeno kao uzbunjivač. Da, ovo je bas kolokvijalno, leaker u smislu, je li, someone who leaked information, a u konkretnom kontekstu odnosi se na info od javnog znacaja (znaci ono Snouden, Mening, itd.). Valjda je uzbunjivac ok. 1 Link to comment
Svemir Zeka Posted June 14, 2023 Share Posted June 14, 2023 (edited) Kako vi koji pišete kod na srpskom nazivate "complete code" Ima li neka fraza? Edited June 14, 2023 by Svemir Zeka Link to comment
djeneralche Posted June 14, 2023 Share Posted June 14, 2023 Zavrsen/kompletiran kod. Mislim da nisam video neku drugu frazu. 1 Link to comment
Svemir Zeka Posted June 15, 2023 Share Posted June 15, 2023 Dobro, da...ovde ima metaforičku upotrebu, tema nije zaista kod...pa rekoh da možda postoji i nešto što nije bukvalan prevod. Tnx! Link to comment
x500 Posted June 15, 2023 Share Posted June 15, 2023 @Svemir Zeka u kojoj oblasti, programiranje? "Code complete" - zavrseno programiranje, zavrsen code Imas i afirmativnu verziju - spremno za testiranje Link to comment
Recommended Posts