Jump to content

Fauna zajedno sa florom

Featured Replies

Posted

Konkretno mislim na otrovne biljke i kako ih/da li ih drzati u kuci ili dvoristu ako imate ljubimce.Znamo za brsljan i ostale otrovne biljke (a nece da steti da ih se podsetimo), ali me sad zanimaju lukovice (posto ih obozavam).Da li su bas toliko otrovne (posebno ljiljani) i da li moze nesto da fali ljubimcima ako ne grizu lisce, cvece i ne kopaju (i ne jedu) lukovice (kao npr. psi)?? Navodno treba prati ruke cak i kada se samo dodirnu ovi delovi djurdjevka!Rec je o ljubimcima koji bi mozda samo u igri dodirnuli (eventualno polomili) narcis, safran ili lalu...:unsure:

Edited by FranziskaKafka

Uginuo mi adam pa sam pomislio da dam malo hrčkovima da jedu. Kao svaki brižan vlasnik gricnuo sam malo stabljike da vidim kakvo je...takav bol i pečenje u životu nisam osetio. Pola sata sam ispirao usta vodom, malo je falilo da odem u hitnu.

Konkretno mislim na otrovne biljke i kako ih/da li ih drzati u kuci ili dvoristu ako imate ljubimce.Znamo za brsljan i ostale otrovne biljke (a nece da steti da ih se podsetimo), ali me sad zanimaju lukovice (posto ih obozavam).Da li su bas toliko otrovne (posebno ljiljani) i da li moze nesto da fali ljubimcima ako ne grizu lisce, cvece i ne kopaju (i ne jedu) lukovice (kao npr. psi)?? Navodno treba prati ruke cak i kada se samo dodirnu ovi delovi djurdjevka!Rec je o ljubimcima koji bi mozda samo u igri dodirnuli (eventualno polomili) narcis, safran ili lalu... :unsure:
Ja imam ljubimca koji u igri stalno dodiruje safrane( jel to krokus)) i narcise. Neke i nagazi,polomi kad jurca za loptom. Ovo cvece je na nekoj poljani takoda nema veze sto ga lomi.Ja stvarno nisam cula nikada da je neki pas/mackapojeo otrovnu biljku. Macka ne bi nikada, a ni psi ne jedu cvece.Za Hartmanove hrckove ne znam ;) Ja pomislila prvo da je Adam hrcak i taman da mu izjavim sauceshce shvatimda je to bilja sa ogromnim zelenim listoviam ( ima i Eva ako se ne varam).

Edited by Teja

• Author

Jeste Krokus taj safran.Google izbacuje mnostvo informacija i upozorenja na tu temu ("otrovne lukovice" ili "otrovne biljke"), pa me zanima sta je od toga tacno. I jedva cekam sledecu nedelju, da pitam veterinarku.

Edited by FranziskaKafka

• Author

Kaže da su lukovice OK (doduše, nisam pitala za one dve vrste ljiljana koje su navodno baš otrovne...), ali fikusi i ostalo nikako.Srećom ne volim fikuse. :)

Edited by FranziskaKafka