Jump to content

pozitivizam vs postmodernizam

Featured Replies

• Author

Još čekam izveštaj o tome da li nalaziš da možeš da sutra izmeniš svoje nagonske seksualne potrebe on a whim.

Još čekam izveštaj o tome da li nalaziš da možeš da sutra izmeniš svoje nagonske seksualne potrebe on a whim.
Malo mistifikujesh sa ovim "nagonske", zar ne? I odgovor ti se vec sadrzhi u pitanju, necemo tako...

Edited by Schmeling

To je čisto pitanje taksonomije, a to što taksonomija zahteva malo talenta, a mnogo obrazovanja i još više strpljenja ne znači da bavljenje njome spada u nekakve nadljudske discipline. Opet, čisto pitanje taksonomskog napora. Nećemo valjda postmodernističkom aljkavošću i odsustvom strpljenja (ne imputiram ih tebi, naravno) pravdati nedostatak volje da se bavimo razvrstavanjem fenomena u heuristički potrebne kategorije?
Jako simpatična vjera u pozitivnu znanost. Ovo kako tumačiš pojam postmodernog zbilja zvuči kao sindrom stečene imunološke insuficijencije razuma. Logično je onda braniti tlo koje nam život daje. Preporučujem ti vrlo kratku, a instruktivnu knjižicu s naslovom Dijalektika prosvjetiteljstva, Adorno, Horkheimer.Ali natrag na temu, slažem se u vezi ovog s razvrstavanjem pojava, principijelno ništa nije nerješivo. Dovodim u pitanje sumnjivu plodnost fixiranja ovih nekoliko formuliranih sexualnih identiteta pojedinačnim ljudima. U sebi ne prepoznajem nikakvu potrebu za deklariranjem te vrste. Volim vjerovati kako je moja sexualnost stvar lične slobode. Na legislativno uređivanje homosexualnih odnosa gledam s istim nepovjerenjem kao i na instituciju heterosexualnog braka. Volio bih da ova pitanja iščeznu s formalno-pravnog horizonta.
Dubinsko: Milojica žudi za živoradom.Površinsko: Milojica se zamonaši, Milojica se oženi a krišom se viđa s živoradom, Milojica (zvanično) ostane neženja, Milojica fantazira o živoradu samo kad ja na autopilotu, a inače je poznat kao lokalni latinski ljubavnik.
Ovo što si nazvao površinskim bih vidio kao dubinsko. Milojica se ne ženi i istovremeno ostaje neženja, ali nebitno.Vidljivo/skriveno ne znači površinsko/dubinsko. Ono smo što činimo. U našim djelima je dubina. I to što si nazvao dubinskim je zaključeno na osnovu djela. Samo za sebe ne znači mnogo, tek nikakvu dubinu ne.
  • Author
Malo mistifikujesh sa ovim "nagonske", zar ne?
Ma kakva mistifikacija. Ja o ljudskom ponašanju volim da razmišljam na biološkom i neuropsihološkom nivou, a oni delovi mozga koji imaju veze sa motivacijom i nagonima su i filogenetski i ontogenetski jako stari. I vrlo fizički realni.
  • Author
Jako simpatična vjera u pozitivnu znanost. ... Preporučujem ti vrlo kratku, a instruktivnu knjižicu s naslovom Dijalektika prosvjetiteljstva, Adorno, Horkheimer..
Jaoj, qq, gde me nađe? Da znaš nešto o mojim ličnim profesionalnim okolnostima, znao bi koliko energije mi odlazi na sitna i krupna preganjanja sa raznim postmodernistima i kritičnim teoretičarima koji svojim "radom" celoj instituciji u kojoj ću sticajem okolnosti biti još nekoliko godina daju reputaciju mesta gde se pretenciozne neznalice okupljaju da bi pisale na stotine strana nerazumljivih tekstova o ničemu koje samo njima slične pretenciozne neznalice mogu da dešifruju (pogledati pod Alan Sokal). A nezasluženo, jer ima makar dobra katedra i po od pet gde se ljudi bave sasvim solidnom naukom.
Milojica se ne ženi i istovremeno ostaje neženja, ali nebitno.
Jaoooj, zarezi su odvajali razne opcije. Trebalo je da koristim tačkozareze, sori.EDIT: Da popravim vinski stil kvoutovanja.

Edited by crveni autobus

Jaoj, qq, gde me nađe? Da znaš nešto o mojim ličnim profesionalnim okolnostima, znao bi koliko energije mi odlazi na sitna i krupna preganjanja sa raznim postmodernistima i kritičnim teoretičarima koji svojim "radom" celoj instituciji u kojoj ću sticajem okolnosti biti još nekoliko godina daju reputaciju mesta gde se pretenciozne neznalice okupljaju da bi pisale na stotine strana nerazumljivih tekstova o ničemu koje samo njima slične pretenciozne neznalice mogu da dešifruju (pogledati pod Alan Sokal). A nezasluženo, jer ima makar dobra katedra i po od pet gde se ljudi bave sasvim solidnom naukom.
Dobro, ali ne poistovjećivati frankfurtovce s postmodernom kao carstvom proizvoljnosti. S prljavom vodom iz korita Adornove profesorske Aufgeblasenheit i melankoličnih expedicija do granice smisla možeš izbaciti i dijete dragocjenih istina o Zapadu kakav je nekoć tvrdio da će biti danas (ovaj pastiš je mali tribjut :lol: ).
Jaoooj, zarezi su odvajali razne opcije. Trebalo je da koristim tačkozareze, sori.
Nenene, ti sori. Ja, pažljivi čitalac, sam previdio da se radi o redanju raznih opcija.

Edited by king louie

• Author
Dobro, ali ne poistovjećivati frankfurtovce s postmodernom kao carstvom proizvoljnosti. S prljavom vodom iz korita Adornove profesorske Aufgeblasenheit i melankoličnih expedicija do granice smisla možeš izbaciti i dijete dragocjenih istina o Zapadu kakav je nekoć tvrdio da će biti danas (ovaj pastiš je mali tribjut :lol: ).
To je taj prepoznatljivi stil. :DČek idem po pilule za pritisak.

Pozitivizam to the core.

pozitivizam vs postmodernizam
:wub:
Pozitivizam to the core.
ih, sad jos ispada da je ovo pitanje stava.

Nije, naravno, ali ko ce cetvrtkom uvece elaborirati.....

• Author

E, vala i završio temoid na pravom ptfu. :D

kul, a sad obavezno nemojte vise nista da pisete (ko mi je kriv sto trosim vrijeme na split mjesto da gledam seriju <_< )

Edited by morgana

ja bas nesto razmisljao: ne drogiram se, ne idem u kurve, nemam sklonosti ka istom polu. sto onda, koj kurac, zivim u amsterdamu? posto su kurve i droge skupe, resio sam da postanem peder. to ce mi, verujem, poboljstati kvalitet zivota za bar 20%. a jos cu i nervirati patrijarhalnu familiju. ma kakav peder, postacu najveca pedercina u gradu, samo njima u inat!

Jebote braco Pederi (ko se prepozna) imate li vi ista da radite?:zloca:

ja bas nesto razmisljao: ne drogiram se, ne idem u kurve, nemam sklonosti ka istom polu. sto onda, koj kurac, zivim u amsterdamu?
Stvarno Miraleme, šta će 1 takva seoska naiva murph.gif kao što si ti, u 1 takvom leglu bluda i nemorala??