Jump to content
IGNORED

nezamjenjive riječi

Otto Katz

Recommended Posts

Posted
friend with benefits - prijatelj s posebnim pravima :)
Mislim da je Anđelova s ovim Kresoje bila kudikamo bliža. :P
  • Replies 99
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• bus

22

• Otto Katz

19

• Indy

7

• расејан

7

Posted
O, da, mala zanimljivost - na holandskom ne postoji ekvivalnet srpske reči "uopšte". Pošto se često javlja potreba za takvom reči, svi u takvim situacijama koriste nemačko "?berhaupt".
Wow. Ovo mi je super.
Posted

Amelijin omiljeni srpski veznik: a. Definitivno popunjava semantički prostor između raznih veznika u mnogim drugim jezicima.

Posted
na holandskom ne postoji ekvivalnet srpske reči "uopšte". Pošto se često javlja potreba za takvom reči, svi u takvim situacijama koriste nemačko "?berhaupt".
Wow. Ovo mi je super.
Aha. Mislim da ću je i ja ubaciti u svoj rječnik. Ionako natirlih i pinktlih koristim potpuno regularno. Iberhaupt? Pa natirlih.
Posted
Aha. Mislim da ću je i ja ubaciti u svoj rječnik. Ionako natirlih i pinktlih koristim potpuno regularno. Iberhaupt? Pa natirlih.
a nije valjda da kazes bas natirlih?
Posted
a nije valjda da kazes bas natirlih?
Ja bogami baš natirlih. Pa neću valjda bečiti usta božemesačuvaj.
Posted
Ja bogami baš natirlih. Pa neću valjda bečiti usta božemesačuvaj.
sad si me razocarao :fashisto:
Posted
Ženski rod kresača? Kresačica? Kresojka? :lol:
Kresovka devojka :lolol:
Posted
Wow. Ovo mi je super.
evo par primera kod kojih srpsko "uopšte" odlično radi, ali holandski mora da zajmi od Nemaca.. Mislim da bi i se engleski prevod upetljao u iste probleme ("at all", "not at all" i tako dalje)(1) Of iets in de economie ?berhaupt onzin is of niet, dat is ?berhaupt heel moeilijk te begrijpen.Da li je nešto u ekonomiji uopšte besmisleno ili ne je, uopšte gledano, teško razumeti.(2) Persoonlijk heb ik nooit werkcolleges gevolgd, nee, ?berhaupt geen colleges.Ja lično nikdada nisam radio domaće, zapravo, uopšte nisam ni pratio nastavu.(3) Daarbij doet het er helemaal niet toe met wie je het doet en of je het ?berhaupt doet.Pri tome nema veze sa kime ti to radiš i da li to uopšte i radiš.(4) Logica is - net als filosofie ?berhaupt - niet meer en niet minder dan een hulpmiddel.Logika, kao i filozofija uopšte, nije ništa ni više ni manje od pomoćnog sredstva.(5) Het gaat er nu even niet om of u dat belangrijk vindt of afschrikwekkend of ?berhaupt wat u ervan vindt.Ovde nije važno da li je to vama važno, ili zastrašujuće, ni da li uopšte imate mišljenje o tome.
Posted

kum spasoju cesto zafali srpska rec za ono sto bi rusi nazvali однокласникza nekog ko je iz istog razreda u skoli ali nije nikakav drug. drugarice su pak uvek mile i drage.

Posted

moglo bi da posluzi ali srecom nije u upotrebi. previse asocira na ono- ostani s klasicima da te napune...

Posted
kum spasoju cesto zafali srpska rec za ono sto bi rusi nazvali однокласникza nekog ko je iz istog razreda u skoli ali nije nikakav drug. drugarice su pak uvek mile i drage.
Nije li to classmate (eng.), Mitsch?ler (d), spoluž?k (češki)? Svog susjedećeg u klupi sam zvao klupski. Za odnoklasnika možeš koristiti srpsko sapatnik.
Posted
Nije li to classmate (eng.), Mitsch?ler (d), spoluž?k (češki)? Svog susjedećeg u klupi sam zvao klupski. Za odnoklasnika možeš koristiti srpsko sapatnik.
Nedostaje i ekvivalent za "peer".
Posted (edited)
Nedostaje i ekvivalent za "peer".
I opet Česi imaju vrstevn?k, a mi ne. angry.png Nijemci imaju doduše Ebenb?rtige, ali peer group je die Peergroup (istini za pravdu u sociologiji se koristi i Alterskohorte). Edited by king louie